dori Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Jak by liczyć według Chińskiego kalendarza to w tym roku będzie 100 warka Dori Nie znam się na chińskim kalendarzu, ale tak po cichu liczę, że w 2011 setną warkę uwarzę Dziś otwarłam butelkę mocno eksperymentalnego Witbiera. Muszę przyznać, że piwo to jest bardzo smaczne, orzeźwiające i ma naprawdę bardzo "witbierowy" charakter. Chyba kiedyś powtórzę ten eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Dziś otwarłam butelkę mocno eksperymentalnego Witbiera. Muszę przyznać, że piwo to jest bardzo smaczne, orzeźwiające i ma naprawdę bardzo "witbierowy" charakter. Chyba kiedyś powtórzę ten eksperyment Dziwne są te wittki - mam tylko jednego na sumieniu, ale też zrobiłem "nie po Bożemu" bo użyłem sporo słodu pszenicznego a w klasycznym zasypie ma być tylko słód pilzneński i niesłodowana pszenica; mimo to Marusia uznała go za bardzo dobry i "stylowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Kolsch'a - warka 66 - przelałam właśnie na cichą, po tygodniu burzliwej fermentacji. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to dziś wieczorem uwarzę Pierwszego Uciesznego Portera Bałtyckiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Hee, no to fajnie. Całość ze słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Hee, no to fajnie.Całość ze słodów? Całość ze słodów WARKA 68 PIERWSZY UCIESZNY PORTER BAŁTYCKI Zasyp: 3,15kg pilzneński 2,6kg monachijski I 0,8kg monachijski II 0,8kg Caraaroma 0,6kg pszeniczny 0,07kg Carafa II Zacieranie: w 19l wody 40 minut w 63°C 40 minut w 72°C dodanie Carafy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 No to gratuluję bo sam jeszcze nie robiłem w całości ze słodów, ale może spełnię swe plany na ten rok i też tak zrobię. Cieszę się że dobrze idzie-a jak filtracja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 No to gratuluję bo sam jeszcze nie robiłem w całości ze słodów, ale może spełnię swe plany na ten rok i też tak zrobię.Cieszę się że dobrze idzie-a jak filtracja? Filtracja poszła bardzo sprawnie Gotowane 60 minut 50g Marynki (szyszki) na początku gotowania 30g Lubelskiego (szyszki) na 20 minut przed końcem gotowania Wyszło 21l o ekstrakcie 19,5°Blg. Zadane gęstwą 2124 Bohemian Lager z warki 65. Wnioski na przyszłość - dłużej gotować, zwiększyć odparowanie. MINI WARKA 68a CIENIACZ BAŁTYCKI Odebrałam około 15l cienkuszu. Gotowanie 60 minut Chmielenie: 17g Marynki (szyszki) na początku gotowania 12g Lubelskiego (szyszki) 3 minuty przed wyłączeniem palnika. Teraz się chłodzi, niestety naturalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Gotowane 60 minut50g Marynki (szyszki) na początku gotowania Serio aż 50g!! Przy 9% alfa sama Marynka daje 55IBU. Robisz "klona" Pieronowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Cześć Serio aż 50g!! Przy 9% alfa sama Marynka daje 55IBU. Jacek skąd wziąłeś te 9 a/k? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Cześć Serio aż 50g!! Przy 9% alfa sama Marynka daje 55IBU. Jacek skąd wziąłeś te 9 a/k? A ze starych danych. Widzę, że tegoroczna ma 7,8% a/k i IBU spada do 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Cześć Serio aż 50g!! Przy 9% alfa sama Marynka daje 55IBU. Jacek skąd wziąłeś te 9 a/k? A ze starych danych. Widzę' date=' że tegoroczna ma 7,8% a/k i IBU spada do 50[/quote'] Używałam zeszłorocznej Marynki 6,8% a-k. Chmieliłam w muślinowych siatkach. Podejrzewam, więc że piwo nie będzie miało więcej niż 40IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Właśnie przelałam na cichą Cieniacza Szkockiego (67a). Przy okazji sprawdziłam ekstrakt pozostałych piw na burzliwej i tak: Wee Heavy (warka 67) - po 9 dniach fermentacji - 7°Blg Porter Bałtycki (warka 68) po 4 dniach fermentacji - 14°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Do butelek trafił dziś witbier (warka 64). Do refermentacji użyłam 150g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Dziś przelałam na cichą warkę 67 - Wee Heavy odfermentowało do 6,5°Blg, a także Cieniacza Bałtyckiego (miniwarka 68a) Uwarzyłam też kolejnego ALTa, tym razem opartego na przepisie z zestawu BA - 100% słodu monachijskiego. WARKA 69 ALT Zasyp: 4,4kg monachijskiego Zacieranie: 15 minut w 57°C 30 minut w 64°C 25 minut w 72°C Gotowanie 75 minut Chmielenie: 70g Lubelskiego (szyszka) w 15 minucie gotowania 35g Lubelskiego (szyszka) przed wyłączeniem palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Chmielenie:70g Lubelskiego (szyszka) w 15 minucie gotowania 35g Lubelskiego (szyszka) przed wyłączeniem palnika Czy te 2 rodzaje chmielu Lubelski i Lubelski oraz ta ilość to były w planie? Czy wynikło to po naszej rozmowie telefonicznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Chmielenie:70g Lubelskiego (szyszka) w 15 minucie gotowania 35g Lubelskiego (szyszka) przed wyłączeniem palnika Czy te 2 rodzaje chmielu Lubelski i Lubelski oraz ta ilość to były w planie? Czy wynikło to po naszej rozmowie telefonicznej? Były w planie, tyle mniej więcej chmielu Lubelskiego jest w recepturze z zestawu BA, na której się wzorowałam. Jeśli da się to wypić to będzie znaczyło, że to jednak Lubelski, jeśli nie, to znaczy że to Marynka Wyszło 20l, ekstrakt 13°Blg. Zadane gęstwą 1007 German Ale. Młynek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 E-tam, 105g marynki to fajna sprawa. Piwo dobrze nachmielone, przynajmnij kwasu nie będzie . Jak by co to na butelczynę się piszę (oj, ale zagaduję). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 E-tam, 105g marynki to fajna sprawa. Piwo dobrze nachmielone, przynajmnij kwasu nie będzie . No takie to tylko Ty jesteś w stanie wypić. Ja podobnie jak Dori odchodzę od Marynki. Daje posmaki, które mi nie pasują. Uwarzone ostatnio piwa bez tego chmielu (głownie na Lubelskim ale także na Challengerze) podchodzą mi zdecydowanie bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Widzę, że kształtuje się trend anty-marynkowy, chyba też na wszelki wypadek się mu poddam. Pojawia się w sprzedaży polska Perle, co o niej sądzicie? Chyba to darko bardzo chwalił jej goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Chwalił chwalił. Faktycznie, Marynka przy Perle dawała nieciekawe, ostre posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Kilka słów wyjaśnień. Nie jest moim zamiarem odchodzenie od używania Marynki, przynajmniej na razie. Użyłam samego Lubelskiego (o ile to był Lubelski ) bo tak było w recepturze BA na Alta. Dawno temu warzyłam piwo z tego zestawu, bardzo mi smakowało i postanowiłam powtórzyć Jeśli chodzi o moje wątpliwości czy to na pewno Lubelski - Nabyliśmy w kilka osób chmiel bezpośrednio od plantatora, Lubelski i Marynka, worki nie były opisane, różniły się odcieniem czerni. Po czasie po prostu zapomniałam w którym worku jaki był chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Lubelski i Marynka, worki nie były opisane, różniły się odcieniem czerni. Po czasie po prostu zapomniałam w którym worku jaki był chmiel Musisz zaprosić Infama, on w Kazimierzu rozpoznał chmiele na węch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Musisz zaprosić Infama, on w Kazimierzu rozpoznał chmiele na węch Dokładnie to samo przyszło mi na myśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Na wygląd też można rozpoznać Marynka ma większe szyszki bardziej zbite po wysuszeniu i jest zielona, Lubelski ma mniejsze i wpadające w brązowy kolor jeśli się nie mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Widzę, że kształtuje się trend anty-marynkowy, chyba też na wszelki wypadek się mu poddam. Pojawia się w sprzedaży polska Perle, co o niej sądzicie? Chyba to darko bardzo chwalił jej goryczkę? Macie jakąś trefną Marynkę. Piliście moje piwka na Marynce, nie był żadnych trefnych posmaków. Pilsy też wychodzą rewelacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się