dori Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Właśnie rozlałam warkę 76 BPA. Do refermentacji poszło 150g glukozy. Przelałam też na cichą warkę 79. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Dori, a próbowałaś już swoją warkę #54 Russian Imperial Stout? Bo pisałaś, że słodka a chcę się za coś podobnego zabrać właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Dori, a próbowałaś już swoją warkę #54 Russian Imperial Stout? Bo pisałaś, że słodka a chcę się za coś podobnego zabrać właśnie. Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale cały weekend byłam bez netu. Piwo jak na mój gust wyszło rewelacyjne, a z czasem robi się coraz lepsze W tej chwili nie jest już bardzo słodkie. Mam zamiar niebawem je powtórzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Nic się nie stało. To dobra wiadomość, bo słody i drożdże już do mnie jadą Mam jeszcze pytanie: jak dodawałaś cukier - prosto z worka czy jakoś go wcześniej preparowałaś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Nic się nie stało. To dobra wiadomość, bo słody i drożdże już do mnie jadą Mam jeszcze pytanie: jak dodawałaś cukier - prosto z worka czy jakoś go wcześniej preparowałaś? Do ciemnych piw często karmelizuję cukier według metody opisanej przez Darko http://www.piwo.org/forum/t1145-Cukier-kandyzowany-%26%238211-domowa-produkcja.html. Oczywiście możesz też dodać zwykły cukier. W tym piwie jest takie bogactwo smaków i zapachów, że właściwie różnica nie będzie chyba wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Właśnie w weekend miałem okazję pić to piwo. Rewelacja, już czeka w kolejce do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Dziś rozlałam Sylwestrowego Tmavego Lezaka (warka 75) z 140g glukozy. Zapowiada się ciekawe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 WARKA 80 MONACHIJSKIE JASNE Zasyp: 3,0kg pilzneński 1,0kg wiedeński 0,4kg carapils 0,1kg zakwaszający Zacieranie 10 minut w 55°C 20 minut w 63°C 1/3 gęstego zacieru przeniesiona do dekokcji, 20 minut w 72°C, 10 minut gotowanie, zawrócenie do zacieru głównego 25 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Gotowanie 60 minut Chmielenie: 20g Tettnager +20g Lubelski T45 na początku gotowania 10g Tettnager + mech irlandzki w 45 minucie gotowania Wyszło 21l o ekstrakcie 12°Blg. Zadane drożdżami WLP 833 German Bock Lager. Wczoraj rozlałam też Koźlaka (warka 73) z 150g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Czas nadrobić zaległości WARKA 81 MONACHIJSKIE CIEMNE Warzone 01.02.2010 Receptura moja, wykonanie Janusza Zasyp: 2,5kg monachijski 1,0kg pilzneński 0,3kg carahell 0,3kg melanoidynowy 0,3kg żywiecki palony Zacieranie: 30 minut w 64°C 30 minut w 72°C żywiecki palony dodany przy podnoszeniu temp do 76°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 35g Lubelskiego T45 na początku gotowania 10g Lubelskiego T45 w 40 minucie gotowania Wyszło 18,5l brzeczki o ekstrakcie 13,5°Blg. Zadane starterem WLP838 Southern German Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Chyba wyszło ciemne, to monachijskie ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Chyba wyszło ciemne, to monachijskie ciemne No właśnie, chyba za ciemne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Ten słód palony z Żywca jest jak czekoladowy więc nie powinno być żle. W razie potrzeby pomogę wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Ten słód palony z Żywca jest jak czekoladowy więc nie powinno być żle. W razie potrzeby pomogę wypić. Ja szacuję, że ma ok 1000EBC. Jeżeli ktoś mi poda normę określania EBC słodu to mogę go zbadać, mam dostęp spektrofotometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Ten słód palony z Żywca jest jak czekoladowy więc nie powinno być żle. W razie potrzeby pomogę wypić. To jest na dwóch :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Ten słód palony z Żywca jest jak czekoladowy więc nie powinno być żle. W razie potrzeby pomogę wypić. To jest na dwóch :) Trzeci ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Ten słód palony z Żywca jest jak czekoladowy więc nie powinno być żle. W razie potrzeby pomogę wypić. To jest na dwóch :) Trzeci ;-) Nie będę czwarty :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Ten słód palony z Żywca jest jak czekoladowy więc nie powinno być żle. W razie potrzeby pomogę wypić. Ja szacuję' date=' że ma ok 1000EBC. Jeżeli ktoś mi poda normę określania EBC słodu to mogę go zbadać, mam dostęp spektrofotometru.[/quote'] Gdzieś kopyr pisał że on porównuje słód żywiecki do Carafa typ1, czyli by się zgadzało, ale jak dasz radę to możesz sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 To jest na dwóch :) Trzeci ;-) Nie będę czwarty :cool2: Jak nie chesz być czwarty, to ja mogę być czwarty i piąty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Mam wyrzuty sumienia, że jednym niewinnym komentarzem zapoczątkowałem offtopową lawinę :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 (edytowane) Ten słód palony z Żywca jest jak czekoladowy więc nie powinno być żle. W razie potrzeby pomogę wypić. myślę że jednak będzie czerń a'la Kongo , mój w porównaniu do tego piwa to białas Edytowane 3 Lutego 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Ha, miałam zamiar dziś uwarzyć monachijskie jasne, ale skoro monachijskie ciemne nie dość, że za ciemne to już tylu chętnych znalazło, że chyba muszę uwarzyć kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Cześć i na co się zdecydowąłś ;-)? Jak monachijskie ciemne to niech Cię ręka boska broni przed użyciem palonego żywieckiego w ilości większej niż 50 g :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Cześć i na co się zdecydowąłś ;-)? Jak monachijskie ciemne to niech Cię ręka boska broni przed użyciem palonego żywieckiego w ilości większej niż 50 g :/ Przesadzasz. W moim jest go 200g i jeszcze 100g CarafaIII i kolor wyszedł (teoretycznie wg ProMash) 59EBC a górna granica stylu to 73. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 W monachijskim ciemnym palone akcenty są niemile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się