Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

Połowa warki 96 powędrowała dziś do butek i co istotne chyba nie złapało infekcji :). Przezwyciężyłam też swoje lenistwo i po perypetiach w zgadywanie ekstraktu końcowego w pewnym konkursie :) zmierzyłam ekstrakt końcowy rozlewanego tripla wyniósł on około 4°Blg.

Nastawiłam starter z Wyeast 3944 Belgian Witbier z myślą o dzisiejszym warzeniu, jednak chęć wyspania się była silniejsza i warzenie muszę przesunąć na inny dzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Nastawiłam starter z Wyeast 3944 Belgian Witbier z myślą o dzisiejszym warzeniu, jednak chęć wyspania się była silniejsza i warzenie muszę przesunąć na inny dzień.

Spanie ważna rzecz :) Drożdżom w lodówce nic nie będzie nawet przez 2 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W uCiesznym Browarku powstaje właśnie kolejna warka:

 

WARKA 97

WITBIER

 

Zasyp:

- 4,4kg pilzneński

- 4,0kg pszenica

- 0,5kg płatki owsiane

- 0,3kg zakwaszający

 

Zmielona pszenica i płatki zostały skleikowane w około 8l wody. Następnie zmieszane z 17l wody i słodem. Temperatura ustalona na 68°C

- 68°C - 50 minut

- 72°C - 30 minut

 

Filtracja na szczęście bez problemów

 

Gotowanie około 75 minut

- 40g Marynki (szyszki 2010) w 15 minucie gotowania

- 30g Cascade (granulat) + 40g kolendry + 40g Curacao na 5 minut przed końcem gotowania

 

Właśnie się chłodzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 98

DUBBEL czyli czyszczenie magazynu

 

Zasyp

7,20kg pilzneński

1,00kg pszeniczny jasny

1,00kg monachijski I

0,45kg biscuit

0,38kg Carared

0,30kg Caramunich I

0,20kg Carahell

0,13kg Caramunich II

0,09 pszeniczny czekoladowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie:

10 minut w 55°C

40 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 70 minut

80g Marynki (szyszki 2010) na początku gotowania

40g Marynki (szyszki 2010) + 0,9kg mocno skarmelizowanego cukru w 60 minucie

 

Wyszło 38l brzeczki o ekstrakcie 17°Blg. Zadane gęstwą THG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś w uCiesznym Browarku telewizyjne szaleństwo :beer: Wpadła do mnie silna ekipa Dzień Dobry TVN na czele z Maćkiem Nowakiem. Przy okazji powstały dwie warki, ale było takie wariatkowo, że nie wiem co z nich wyjdzie :) i dopiero pisząc ten post spostrzegłam, że uwarzyłam dziś setną warkę :)

Po kolei:

 

 

WARKA 99

Telewizyjna IRA

 

Zasyp:

2,9kg pilzneński

1,0kg monachijski

0,2kg carared

0,2kg caraamber

0,05kg jęczmień palony

 

Zacieranie -ciężko opisać, w zasadzie nie do ustalenia :)

 

Gotowanie - czas nieznany

Na początku 20g Marynki

na końcu 30g East Kent Goldings

 

cdn...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

byli też w BBZ... to pewnie stworzą jakiś MIX o smaku GRAND CH.

No, niekoniecznie :okey:

Wracając do warzenia:

Warka 99 - wyszło 19l brzeczki o ekstrakcie 13,5°Blg. Zadane drożdżami Wyeast 1084 Irish Ale wprost z saszetki.

 

WARKA 100

TELEWIZYJNY CIEMNY LAGER

Zupełne zaskoczenie, trzeba było wymyślić coś na szybko i tak oto powstał ciemny lager. Zasyp podaję z pamięci i mogłam coś pomylić

 

Zasyp

3,0kg pilzneński

1,0kg monachijski

0,4g Cara crystal

0,05kg żywiecki palony

 

Zacieranie

znów bliżej nieokreślone

 

Gotowanie dłuuuuugie

30g Marynki na początku

30g Marynki tuż przed wyłączeniem palnika

 

Wyszło 19l o ekstrakcie 13°Blg. Zadane przeterminowanymi S-23 wprost z saszetki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za gratulację. Nie tak sobie wyobrażałam setną warkę, ale mam nadzieję, że przysłuży się do promocji domowego piwowarstwa :)

A z ciekawości: jak sobie wyobrażałaś?

Romantycznie, przy świecach? :smilies:

 

ale dość złośliwości (życzliwych!) Czas na GRATULACJE!

 

Mówisz 22 października w ddtvn?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za gratulację. Nie tak sobie wyobrażałam setną warkę' date=' ale mam nadzieję, że przysłuży się do promocji domowego piwowarstwa :)[/quote']

A z ciekawości: jak sobie wyobrażałaś?

Romantycznie, przy świecach? :smilies:

 

ale dość złośliwości (życzliwych!) Czas na GRATULACJE!

 

Mówisz 22 października w ddtvn?

Nieeeee, po prostu miało to być jakieś specjalne, mocne piwo do długiego leżakowania :) A wyszedł słaby bezstylowiec, o ile coś w ogóle z tego wyjdzie :)

 

Tak, emisja ponoć 22 października.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje Dori za telewizyjne warzenie!!!

 

Mam prośbę o radę. Po lekturze "PIWOWARA" i Twoich zapisków postanowiłem uważyć Saisona. Zasyp prawie taki sam, 16°Blg i drożdże Saison. Burzliwa 2 tyg. i cicha w szklanym balonie. Po 6 tyg. cichej nadal na powierzchni mała korona z piany i bulgotanie w rurce. Obecnie °Blg poniżej dwóch. Jest to najbardziej odfermentowane piwo jakie uważyłem do tej pory. Poproszę Cię o podpowiedź co dalej , czekać aż °Blg spadnie do zera? Nie odważyłbym się tego teraz zabutelkować...

Pozdrawiam

Edytowane przez twawrzyniak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje Dori za telewizyjne ważenie!!!

 

Mam prośbę o radę. Po lekturze "PIWOWARA" i Twoich zapisków postanowiłem uważyć Saisona. Zasyp prawie taki sam, 16°Blg i drożdże Saison. Burzliwa 2 tyg. i cicha w szklanym balonie. Po 6 tyg. cichej nadal na powierzchni mała korona z piany i bulgotanie w rurce. Obecnie °Blg poniżej dwóch. Jest to najbardziej odfermentowane piwo jakie uważyłem do tej pory. Poproszę Cię o podpowiedź co dalej , czekać aż °Blg spadnie do zera? Nie odważyłbym się tego teraz zabutelkować...

Pozdrawiam

Nie mam pojęcia co Ci doradzić, nie wygląda mi to na normalną sytuację. Butelkować nie ma co, jeśli fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jeśli masz możliwość to pobierz próbę i spróbuj czy nie wdała się jakaś infekcja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.