dori Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Połowa warki 96 powędrowała dziś do butek i co istotne chyba nie złapało infekcji . Przezwyciężyłam też swoje lenistwo i po perypetiach w zgadywanie ekstraktu końcowego w pewnym konkursie zmierzyłam ekstrakt końcowy rozlewanego tripla wyniósł on około 4°Blg. Nastawiłam starter z Wyeast 3944 Belgian Witbier z myślą o dzisiejszym warzeniu, jednak chęć wyspania się była silniejsza i warzenie muszę przesunąć na inny dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 No to starter urośnie, że ho ho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 No to starter urośnie, że ho ho. Starter chyba muszę włożyć do lodówki na jakieś 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Cześć Nastawiłam starter z Wyeast 3944 Belgian Witbier z myślą o dzisiejszym warzeniu, jednak chęć wyspania się była silniejsza i warzenie muszę przesunąć na inny dzień. Spanie ważna rzecz Drożdżom w lodówce nic nie będzie nawet przez 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Wczoraj reszta Tripla (warka 96) powędrowała do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 W uCiesznym Browarku powstaje właśnie kolejna warka: WARKA 97 WITBIER Zasyp: - 4,4kg pilzneński - 4,0kg pszenica - 0,5kg płatki owsiane - 0,3kg zakwaszający Zmielona pszenica i płatki zostały skleikowane w około 8l wody. Następnie zmieszane z 17l wody i słodem. Temperatura ustalona na 68°C - 68°C - 50 minut - 72°C - 30 minut Filtracja na szczęście bez problemów Gotowanie około 75 minut - 40g Marynki (szyszki 2010) w 15 minucie gotowania - 30g Cascade (granulat) + 40g kolendry + 40g Curacao na 5 minut przed końcem gotowania Właśnie się chłodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Wyszło 35l o ekstrakcie około 13°Blg. Zadane starterem Wyeast 3944 Belgian Witbier. Drożdże szybciutko wzięły się do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 WARKA 98 DUBBEL czyli czyszczenie magazynu Zasyp 7,20kg pilzneński 1,00kg pszeniczny jasny 1,00kg monachijski I 0,45kg biscuit 0,38kg Carared 0,30kg Caramunich I 0,20kg Carahell 0,13kg Caramunich II 0,09 pszeniczny czekoladowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Zacieranie: 10 minut w 55°C 40 minut w 64°C 40 minut w 72°C Gotowanie 70 minut 80g Marynki (szyszki 2010) na początku gotowania 40g Marynki (szyszki 2010) + 0,9kg mocno skarmelizowanego cukru w 60 minucie Wyszło 38l brzeczki o ekstrakcie 17°Blg. Zadane gęstwą THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Dziś w uCiesznym Browarku telewizyjne szaleństwo Wpadła do mnie silna ekipa Dzień Dobry TVN na czele z Maćkiem Nowakiem. Przy okazji powstały dwie warki, ale było takie wariatkowo, że nie wiem co z nich wyjdzie i dopiero pisząc ten post spostrzegłam, że uwarzyłam dziś setną warkę Po kolei: WARKA 99 Telewizyjna IRA Zasyp: 2,9kg pilzneński 1,0kg monachijski 0,2kg carared 0,2kg caraamber 0,05kg jęczmień palony Zacieranie -ciężko opisać, w zasadzie nie do ustalenia Gotowanie - czas nieznany Na początku 20g Marynki na końcu 30g East Kent Goldings cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Gratuluję !!! czy byłaś dziś rano w tv? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 i jeśli tak to relacja była podpisana "warzenie piwa"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Gratuluję !!!czy byłaś dziś rano w tv? Nie, dziś nagrali tylko reportaż, który ma zostać wyemitowany w przyszły piątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 byli też w BBZ... to pewnie stworzą jakiś MIX o smaku GRAND CH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 byli też w BBZ... to pewnie stworzą jakiś MIX o smaku GRAND CH. No, niekoniecznie Wracając do warzenia: Warka 99 - wyszło 19l brzeczki o ekstrakcie 13,5°Blg. Zadane drożdżami Wyeast 1084 Irish Ale wprost z saszetki. WARKA 100 TELEWIZYJNY CIEMNY LAGER Zupełne zaskoczenie, trzeba było wymyślić coś na szybko i tak oto powstał ciemny lager. Zasyp podaję z pamięci i mogłam coś pomylić Zasyp 3,0kg pilzneński 1,0kg monachijski 0,4g Cara crystal 0,05kg żywiecki palony Zacieranie znów bliżej nieokreślone Gotowanie dłuuuuugie 30g Marynki na początku 30g Marynki tuż przed wyłączeniem palnika Wyszło 19l o ekstrakcie 13°Blg. Zadane przeterminowanymi S-23 wprost z saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Cześć Dori gratulacje z okazji 100 warki no i występu w TV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Tak jest! To życzymy kolejnej setki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Gratulacje z okazji setnej warki i czekamy na następną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Dzięki za gratulację. Nie tak sobie wyobrażałam setną warkę, ale mam nadzieję, że przysłuży się do promocji domowego piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Setna warka w TV? To super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dzięki za gratulację. Nie tak sobie wyobrażałam setną warkę, ale mam nadzieję, że przysłuży się do promocji domowego piwowarstwa A z ciekawości: jak sobie wyobrażałaś? Romantycznie, przy świecach? ale dość złośliwości (życzliwych!) Czas na GRATULACJE! Mówisz 22 października w ddtvn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Dzięki za gratulację. Nie tak sobie wyobrażałam setną warkę' date=' ale mam nadzieję, że przysłuży się do promocji domowego piwowarstwa [/quote']A z ciekawości: jak sobie wyobrażałaś? Romantycznie, przy świecach? ale dość złośliwości (życzliwych!) Czas na GRATULACJE! Mówisz 22 października w ddtvn? Nieeeee, po prostu miało to być jakieś specjalne, mocne piwo do długiego leżakowania A wyszedł słaby bezstylowiec, o ile coś w ogóle z tego wyjdzie Tak, emisja ponoć 22 października. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Gratulacje!! Cieszymy się razem z uCiesznym Browarkiem!! Nagrywanie ddtvn już zaprogramowane!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Gratulacje Dori za telewizyjne warzenie!!! Mam prośbę o radę. Po lekturze "PIWOWARA" i Twoich zapisków postanowiłem uważyć Saisona. Zasyp prawie taki sam, 16°Blg i drożdże Saison. Burzliwa 2 tyg. i cicha w szklanym balonie. Po 6 tyg. cichej nadal na powierzchni mała korona z piany i bulgotanie w rurce. Obecnie °Blg poniżej dwóch. Jest to najbardziej odfermentowane piwo jakie uważyłem do tej pory. Poproszę Cię o podpowiedź co dalej , czekać aż °Blg spadnie do zera? Nie odważyłbym się tego teraz zabutelkować... Pozdrawiam Edytowane 17 Października 2010 przez twawrzyniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Gratulacje Dori za telewizyjne ważenie!!! Mam prośbę o radę. Po lekturze "PIWOWARA" i Twoich zapisków postanowiłem uważyć Saisona. Zasyp prawie taki sam, 16°Blg i drożdże Saison. Burzliwa 2 tyg. i cicha w szklanym balonie. Po 6 tyg. cichej nadal na powierzchni mała korona z piany i bulgotanie w rurce. Obecnie °Blg poniżej dwóch. Jest to najbardziej odfermentowane piwo jakie uważyłem do tej pory. Poproszę Cię o podpowiedź co dalej , czekać aż °Blg spadnie do zera? Nie odważyłbym się tego teraz zabutelkować... Pozdrawiam Nie mam pojęcia co Ci doradzić, nie wygląda mi to na normalną sytuację. Butelkować nie ma co, jeśli fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jeśli masz możliwość to pobierz próbę i spróbuj czy nie wdała się jakaś infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się