Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

20.10 warka 99 IRA została przelana na cichą, a wczoraj czyli 21.10 na cichą trafiła też warka 98 Dubbel

Dziś kolejna warka:

 

WARKA 101

RUSSIAN IMPERIAL STOUT

 

Zasyp:

9,0kg pilzneński

3,0kg monachijski

1,5kg pszeniczny

0,6kg Carared

0,6kg Caramunich II

0,57kg Żywiecki Palony

0,2kg jęczmień palony

 

2,0kg cukru (do gotowania)

 

Zacieranie:

70 minut w 66°C

 

Gotowanie 70 minut

Chmielenie:

120g Marynki (szyszki '10) na początku gotowania

60g Marynki (szyszki '10) + 2kg cukru w 60 minucie gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile litrów wyszło?? widzę, że dość wytrawnie zacierałaś,

RIS powinien być mocno odfermentowany?

Wyszło 40l o ekstrakcie 22,5°Blg, trochę mało ;) Zadałam gęstwą Wyeast 1084 Irish Ale po warce 89.

Zacierałam na wytrawnie, bo mojego ostatniego RISa nie da się wypić taki jest słodki...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 dni temu Lager (warka 100) została przelana na cichą.

Dziś zakegowałam 1/2 warki 98 Dubbel i zabutelkowałam IRA (warka 99). Na cichą przelałam RISa (warka 101).

Może wreszcie będzie co pić ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj nastąpiło pierwsze podejście do Belgian Golden Ale:

 

 

WARKA 103

BGA

 

Zasyp:

8,5kg pilzneński

2,0kg wiedeński

1,0kg Pszeniczny

0,5kg Carapils

 

Zacieranie:

40 minut w 64°C

20 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

60g Sybilli na początku gotowania

40g Liberty + 1kg cukru białego na 7 minut przed końcem gotowania.

Ekstrakt podstawowy 19°Blg

Zadane WLP 550, dzięki Misiu :) :)

 

Dziś już ładnie fermentuje.

 

Wczoraj do kegów trafił Ciemny Lager (warka 100) i 1/2 RIS (warka 101) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas nadrobić zaległości

 

14.11.2010

WARKA 104

BELGIAN SPECIALITY ALE

 

Zasyp:

3,5kg pilzneński

1,3kg monachijski

1,0kg pszeniczny

0,3kg carared

0,3kg caracrystal

0,1kg karmelowy ciemny

 

Zacieranie - nie do odtworzenia :P

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

30g Marynki (szyszki) na początku gotowania

30g Lubelskiego (granulat) + 20g curacao + 20g kolendry + 0,5kg cukru w 50 minucie gotowania

 

Ekstrakt nieznany. Zadane pianą WLP 550 z poprzedniej warki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie - nie do odtworzenia :/

czyżbyś zacierała jak Bielok? czy po prostu nie panowałaś nad temperaturą w kotle?

Dziennikarze mi głowę zawracali :/ Próba jodowa wyszła negatywna, więc powinno być OK :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 105

ZŁOTE BELGIJSKIE

 

Zasyp:

6,5kg pilzneński

2,5kg wiedeński

1,0kg Abbey

0,6kg Carabelge

 

Zacieranie:

40minut w 64°C

30minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

60g Perle na początku gotowania

25g Fuggles + 1,5kg cukru w 45 minucie gotowania

30g Cascade tuż przed wyłączeniem palnika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 103 została wczoraj rozlana ;)

W uCiesznym Browarku mała przeprowadzka. Wyprowadzamy się z warzeniem do piwnicy. Fachowcy kończą już kafelkować jedno małe pomieszczenie z przeznaczeniem na warzelnię ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No w końcu nasza Księżniczka coś pisze, bo wszyscy zaniepokojeni że przez ten natłok spraw życia codziennego (heee) nie może dostać się do gara. Remont to poważna sprawa, miejmy nadzieję, że już na ukończeniu gdyż sezon w pełni.

A jak tam czucie do kolejnej setki czyli dwusetki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.