twawrzyniak Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Jeszcze raz zlałem piwo, usunąłem z dna osad , zdezynfekowałem balon i piwo z powrotem do balona. Smak i zapach piwa bez zarzutu. Czekam dalej. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 20.10 warka 99 IRA została przelana na cichą, a wczoraj czyli 21.10 na cichą trafiła też warka 98 Dubbel Dziś kolejna warka: WARKA 101 RUSSIAN IMPERIAL STOUT Zasyp: 9,0kg pilzneński 3,0kg monachijski 1,5kg pszeniczny 0,6kg Carared 0,6kg Caramunich II 0,57kg Żywiecki Palony 0,2kg jęczmień palony 2,0kg cukru (do gotowania) Zacieranie: 70 minut w 66°C Gotowanie 70 minut Chmielenie: 120g Marynki (szyszki '10) na początku gotowania 60g Marynki (szyszki '10) + 2kg cukru w 60 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 DORI Poprzedni Twój RIS nazywał się ,,Wania w kufajce" to może i tego jakoś nazwać. Moja propozycja to ,,Kazaczok" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 ile litrów wyszło?? widzę, że dość wytrawnie zacierałaś, RIS powinien być mocno odfermentowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 ile litrów wyszło?? widzę, że dość wytrawnie zacierałaś, RIS powinien być mocno odfermentowany? Wyszło 40l o ekstrakcie 22,5°Blg, trochę mało Zadałam gęstwą Wyeast 1084 Irish Ale po warce 89. Zacierałam na wytrawnie, bo mojego ostatniego RISa nie da się wypić taki jest słodki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Mi ostatni RIS zszedł z 27Blg do 9Blg na W 1084, też słodki. Podejrzewam, że Blg początkowe dla tych drożdży to było zbyt wiele, przy 22,5Blg powinny dać rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 WARKA 102 HEFE-WEIZEN Zasyp: 5,0kg pszeniczny 2,0kg wiedeński 2,0kg pilzneński Zacieranie: 30 minut w 44°C 30 minut w 64°C 30 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Gotowanie 60 minut 50g Perle na początku gotowania Wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie 14,5Blg i 18l o ekstrakcie 12,5Blg. Zadane starterem Wyeast 3068. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Jak to podzieliłaś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Jak to podzieliłaś? Do jednego dolałam wody, żeby się w stylu zmieścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 3 dni temu Lager (warka 100) została przelana na cichą. Dziś zakegowałam 1/2 warki 98 Dubbel i zabutelkowałam IRA (warka 99). Na cichą przelałam RISa (warka 101). Może wreszcie będzie co pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Już mam ochotę na Twój RIS. Mam nadzieję, że choć jedną butelkę zatrzymasz dla mnie, bo jak sobie przypomnę "Wanię.." to ślinka leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 W miniony weekend mocniejsza część warki 102 (Weizen) trafiła do kega i butelki 2l. Wczoraj reszta została zakapslowana Tym razem pominęłam cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Wczoraj nastąpiło pierwsze podejście do Belgian Golden Ale: WARKA 103 BGA Zasyp: 8,5kg pilzneński 2,0kg wiedeński 1,0kg Pszeniczny 0,5kg Carapils Zacieranie: 40 minut w 64°C 20 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 60g Sybilli na początku gotowania 40g Liberty + 1kg cukru białego na 7 minut przed końcem gotowania. Ekstrakt podstawowy 19°Blg Zadane WLP 550, dzięki Misiu :) Dziś już ładnie fermentuje. Wczoraj do kegów trafił Ciemny Lager (warka 100) i 1/2 RIS (warka 101) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 cieszę się ,że budyń ruszył do roboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Czas nadrobić zaległości 14.11.2010 WARKA 104 BELGIAN SPECIALITY ALE Zasyp: 3,5kg pilzneński 1,3kg monachijski 1,0kg pszeniczny 0,3kg carared 0,3kg caracrystal 0,1kg karmelowy ciemny Zacieranie - nie do odtworzenia Gotowanie 60 minut Chmielenie: 30g Marynki (szyszki) na początku gotowania 30g Lubelskiego (granulat) + 20g curacao + 20g kolendry + 0,5kg cukru w 50 minucie gotowania Ekstrakt nieznany. Zadane pianą WLP 550 z poprzedniej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Zacieranie - nie do odtworzenia czyżbyś zacierała jak Bielok? czy po prostu nie panowałaś nad temperaturą w kotle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Cześć hahahhah, będzie nowy termin piwowarski: zacieranie na bieloka ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Cześć hahahhah, będzie nowy termin piwowarski: zacieranie na bieloka ;-) Ale po tym zacieraniu na bieloka musi też następować chmielenie na bieloka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Zacieranie - nie do odtworzenia czyżbyś zacierała jak Bielok? czy po prostu nie panowałaś nad temperaturą w kotle? Dziennikarze mi głowę zawracali Próba jodowa wyszła negatywna, więc powinno być OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 WARKA 105 ZŁOTE BELGIJSKIE Zasyp: 6,5kg pilzneński 2,5kg wiedeński 1,0kg Abbey 0,6kg Carabelge Zacieranie: 40minut w 64°C 30minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 60g Perle na początku gotowania 25g Fuggles + 1,5kg cukru w 45 minucie gotowania 30g Cascade tuż przed wyłączeniem palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Wyszło 37l brzeczki o ekstrakcie 19°Blg. Zadane starterem Wyeast 176 Belgian Abbey. Na cichą przelałam warki 103 i 104 21.11.2010 do butelek trafiła druga część warki 101 (RIS) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Na cichą przelałam warkę 105. Muszę się zmobilizować i rozlać dwie warki w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Warka 103 została wczoraj rozlana W uCiesznym Browarku mała przeprowadzka. Wyprowadzamy się z warzeniem do piwnicy. Fachowcy kończą już kafelkować jedno małe pomieszczenie z przeznaczeniem na warzelnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 No w końcu nasza Księżniczka coś pisze, bo wszyscy zaniepokojeni że przez ten natłok spraw życia codziennego (heee) nie może dostać się do gara. Remont to poważna sprawa, miejmy nadzieję, że już na ukończeniu gdyż sezon w pełni. A jak tam czucie do kolejnej setki czyli dwusetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się