dori Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Po dwumiesięcznej przerwie mój browarek (jeszcze bez nazwy) wznowił działalność. Właśnie trwa przerwa w kadzi filtracyjnej. Ale po kolei... Warka nr 21 WITBIER Zasyp: 2,3 kg słód pilzneński 1,0 kg słód pszeniczny jasny 1,2 kg płatki pszeniczne Płatki skleikowałam w 3l wody. Kleik przelałam do gara zaciernego dodałam 8l zimnej wody. Temperatura ustaliła się na 49C. Następnie wsypałam całość słodu. Przerwy: 45C -20minut 65C - 90minut (pozytywna próba jodowa) 72C - 40minut (negatywna próba jodowa) Duża ilość surowców niesłodowanych sprawia, że zacier bardzo długo się scukrza . A teraz czeka mnie zapewne horror związany z filtracją... riccardo47 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Przełomem czerwca/lipca Cię na warzenie wzięło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Przełomem czerwca/lipca Cię na warzenie wzięło? Ale wreszcie chłodniej się zrobiło . Na sobotę planuję kolejną warkę. Filtracja trwała prawie dwie godziny, ale teraz już się gotuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Przełomem czerwca/lipca Cię na warzenie wzięło? Nie mogła wytrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Przełomem czerwca/lipca Cię na warzenie wzięło? Nie mogła wytrzymać To chyba jedyne logiczne wytłumaczenie Piwo gotowało się 70 minut. Na początku gotowania dodałam 20g granulatu Marynki. Wyszło 20,5l brzeczki o ekstrakcie 14Blg. Starter drożdżowy 3944 Belgian Witbier zadany w temperaturze 26C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 fermentacja ruszyła . Temperatura spadła do 23C. A tak wygląda pianka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 Warka numer 21 ładnie fermentuje, a teraz powstaje kolejna wariacja na temat Witbier'a Warka nr 22 WITBIER II Zasyp: - 2,0 kg słód pilzneński - 0,5 kg słód pszeniczny jasny - 0,8 kg płatki pszeniczne - 0,2 kg mąka pszenna - 0,4 kg płatki owsiane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 Płatki i mąka skleikowane w 6l wody. Przerwy: 65C - 100 minut 72C - 30 minut A filtracja trwa już czwartą godzinę, i końca nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzi Opublikowano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 A filtracja trwa już czwartą godzinę, i końca nie widać Tak się właśnie zastanawiam, jak wygląda skuteczność różnych sposobów filtrowania. Worek zacierno/filtracyjny próbowałem na dwa sposoby - bez pozytywnego rezultatu. Kadzi filtracyjnej nie miałem okazji testować, natomiast filtrator z rurek - zachwycił mnie szybkością filtrowania. Powiem szczerze, że rurkami filtrowałem tylko raz - pszeniczniaka, ale czas filtracji i to raczej dziesiątki minut a nie godziny. Ten sposób filtracji ma jedną wadę - trzeba cały czas dolewać wody żeby do rurki nie dostało się powietrze, ale reszta to raczej same zalety. Mam nadzieje że jutro zabiorę się za piwo, i przy filtracji zrobię dokumentacje - ile cały proces trwa, jak wygląda klarowność brzeczki po, itp. T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 Filtracja trwała 5 godzin, filtrat bardzo mętny w sumie po tym zasypie można się było tego spodziewać. Gotowanie 60 minut. Na początku gotowania 25g Marynki (granulat) w 45 minucie gotowania 8g kolendry i 10g curacao w 55 minucie gotowania 7g kolendry i 10g curacao tzi liczę, że zdasz relację z warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 Wyszło 21l bardzo mętnej brzeczki o ekstrakcie 12Blg. Zadane drożdżami Wyeast Belgian Witbier. Zobaczymy co z tego wyjdzie na razie daję sobie spokój z Witbier'ami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Tak sobie czytam i też mi się już chce warzyć... Żeby nie powiedzieć że mnie skręca... No ale, raz powiedziane - trzeba dotrzymać. Jedyne co mogę zrobić to gonić teraz ekipę i Pana Developera, żeby móc jak najszybciej warzyć w swoim własnym domu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Burzliwa fermentacja warki 21 trwa już tydzień jednak piana na obu piwach trzyma się w najlepsze, więc z przelewaniem na cichą jeszcze się muszę wstrzymać :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Piana (drożdże) nadal tworzy gruby kożuch na powierzchni piwa. Przez 9 dni fermentacji Blg spadł z 14 do 7 . Więc nie wiem czy przelać na cichą, czy jeszcze czekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Przy 7 blg jak nie zejdzie niżej w ciągu dwu pomiarów w ciągu dwu dni to ja bym zlewał na cichą. Wszystko zależy jak często dokonujesz pomiarów. Jeśli od 2 dni już nie ruszyło w dół to przy okazji następnego pomiaru już bym zlał, niech na cichej dofermentowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 sugerowałam sie pianą i dopiero pierwszy raz zmierzyłam Blg. Jutro (czyli dziś )wieczorem powtórzę pomiar i wtedy zdecyduję co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Te drożdże jakieś leniwe są Dziś zmierzyłam zawartość ekstraktu w obu Witbierach: warka 21 - 5Blg, warka 22 - 3Blg. W obu przypadkach jeszcze widać oznaki intensywnej fermentacji, więc z przelewaniem na cichą jeszcze poczekam. Zapach i smak super, szczególnie aromatyzowanej warki 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Warka 22 została przelana na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slobodan Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Żebym wiedział, że lipiec będzie taki deszczowy i zimny - zaplanowałbym sobie jeszcze jedną warkę przed przeprowadzką... Udało Ci się z dobrym terminem na te Witbiery... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Właśnie przelałam na cichą Witbier'a z warki 21. Ekstrakt zszedł do 3 Blg. Pobiłam chyba rekord - 2 tygodnie fermentacji burzliwej. Ale piwko pachnie ładnie i jeszcze lepiej smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Pobiłam chyba rekord - 2 tygodnie fermentacji burzliwej. Ale piwko pachnie ładnie i jeszcze lepiej smakuje Niezły czas . Mój rekord to około 5-7 dni. A fermentacja w jakiej temperaturze się u Ciebie odbywała ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Niezły czas . Mój rekord to około 5-7 dni. A fermentacja w jakiej temperaturze się u Ciebie odbywała ? Temperatura 22-23C. Dziwnie ta fermentacja przebiegała - zobaczymy co z tego wyjdzie :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Mam ochotę jutro coś uwarzyć, a tu zapowiadają na przyszły tydzień upały ponad 35C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 jednak nie zrażona upałem wzięłam się za warzenie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 (edytowane) I słusznie! Będzie co potem degustować Edytowane 14 Lipca 2007 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się