przemski Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 a taka tkanina by się nadała? http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Tkanina_muslinowa_65_x_70_cm_-_1_szt&przedm=6993122&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F2053250&sortuj=kod nie miałem tego w ręku więc nie wiem jakie ma "oczka" (czy wystarczająco gęste) ale skoro używana do serów to chyba będzie OK. Z uszyciem odpowiedniego worka do kega nie miałbym problemu a pewnie byłoby znacznie taniej niż za gotowy wór mam jednak wrażenie że te worki Brewferma są ze sztucznej tkaniny, ktoś wie jak taka tkanina się nazywa bo bez nazwy ciężko to wyśledzic w sieci przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 a taka tkanina by się nadała? http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Tkanina_muslinowa_65_x_70_cm_-_1_szt&przedm=6993122&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F2053250&sortuj=kod nie miałem tego w ręku więc nie wiem jakie ma "oczka" (czy wystarczająco gęste) ale skoro używana do serów to chyba będzie OK. Z uszyciem odpowiedniego worka do kega nie miałbym problemu a pewnie byłoby znacznie taniej niż za gotowy wór mam jednak wrażenie że te worki Brewferma są ze sztucznej tkaniny, ktoś wie jak taka tkanina się nazywa bo bez nazwy ciężko to wyśledzic w sieci przem Witam, przem uszycie takiego wora, jeśli masz taką możliwość, to żadna trudność dla krawca. Taki wór ja dałem uszyć na początku mojego warzenia, później już warzyłem większe warki i oplot był konieczny. W szyciu wora ważne jest aby grubość materiału była odpowiednia, tzn. materiał na dnie cieńszy od tego, który będzie na ścianach (ja tak miałem i u mnie się sprawdziło). Pomyśl, pogadaj z krawcową (co ona powie) i do dzieła, a w razie potrzeby zawsze ten wór można poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Jaki krawiec? Jaka krawcowa? Samemu uszyć (o ile ma się dojście do maszyny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 to żadna trudność dla krawca. Taki wór ja dałem uszyć na początku mojego warzenia, później już warzyłem większe warki i oplot był konieczny tak jak pisałem nie mam problemu z uszyciem - mam kogoś kto mi zrobi obranko do wnętrza kega - natomiast zastanawiam się nad wyborem materiału, chciałem coś znaleźć w necie ale chyba skończy się na wizycie w sklepie, a może agrowłóknina/geowłóknina się nada? niestety u nas w marketach budowlanych nie widziałem takich worków jak pisał scooby za $3 przejrzałem wczoraj youtube pod kątem BIAB i widzę że część ludzi stosuje taki patent że na dno gara wkłada się pod wór takie sitko jak do gotowania na parze (pewnie ma to swoją nazwę...) przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 to żadna trudność dla krawca. Taki wór ja dałem uszyć na początku mojego warzenia' date=' później już warzyłem większe warki i oplot był konieczny[/quote']tak jak pisałem nie mam problemu z uszyciem - mam kogoś kto mi zrobi obranko do wnętrza kega - natomiast zastanawiam się nad wyborem materiału, chciałem coś znaleźć w necie ale chyba skończy się na wizycie w sklepie, a może agrowłóknina/geowłóknina się nada? niestety u nas w marketach budowlanych nie widziałem takich worków jak pisał scooby za $3 przejrzałem wczoraj youtube pod kątem BIAB i widzę że część ludzi stosuje taki patent że na dno gara wkłada się pod wór takie sitko jak do gotowania na parze (pewnie ma to swoją nazwę...) przem Ja miałem uszyty wór z materiału, który gdzieś leżał w szafie kilka lat - był ok. Na dno gara może być zwykły durszlak (metalowy) albo co spowoduje , że młóto z worem w garze będzie kilka centymetrów powyżej dna ( coś wykombinuj tego typu co masz w domu ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) To jest z Ebay UK i wygląda tak samo jak worek który ja użyłem: http://www.ebay.co.uk/itm/5-GALLON-PAINT-STRAINER-ELASTIC-TOP-6-PK-TEA-JAM-/330390999864#sf 8.50 funtów za 6 worków plus przesyłka (z UK do Polski chyba nie może być aż taka droga). Ja te worki zwykle używam do chmielenia szyszkami, 5 gal do gotowania, 1 gal do chmielenia na sucho. Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Są i u nas : http://sklep.spinex.pl/index.php?kat=11&id=293 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 W takim razie mamy dwa worki http://piwodziej.pl/pl/p/Torba-do-zacierania/62 oraz http://sklep.spinex.pl/index.php?kat=11&id=293 1. Na czym polega optymalizacja zacierania w worku z piwodzieja? "Torba uszyta została z dwóch różnych materiałów w celu zoptymalizowania procesu zacierania - na spodniej stronie bardziej, a po bokach mniej przepuszczalny." 2. Jak rozumiem kupując worek ze sklepu spinex musiałbym kłaść go na czymś ala durszlak, tak? 3. Czy aby na pewno te worki na farbę nadają się do kontaktu z żywnością...? A to wszystko pod hasłem nowy sezon z nowym worem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 znalazłem firmę szyjącą wszelkiego typu worki filtracyjne (do cieczy i do gazów, wygląda to bardzo profi) i mogąca wykonać dowolny wzór z jednego z kilku materiałów które mają w ofercie czyli: wiskoza, poliamid, polipropylen, poliester a dodatkowo te materiały występują w różnych wariantach o "oczkach" 1,5, 10, 15, 25, 50, 100 i 200 mikronów czy ktoś potrafi powiedzieć jaka gęstość materiału na BIAB - wyrażona w mikronach - byłaby optymalna z punktu widzenia tej metody ważenia tak aby z jednej strony materiał był dobrze przenikalny dla tego co ważne w brzeczce a z drugiej strony aby skutecznie zatrzymywał wszelkie drobiny z młóta? przem PS. @indY - prawdę mówiąc mam spore wątpliwości co do tego czy materiał używany do worka na farbę jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, podejrzewam raczej że jest tam sporo niezbyt zdrowych rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 a jak w takim worku wygląda filtrowanie trudnych rzeczy;żytniego,owsianego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) znalazłem firmę szyjącą wszelkiego typu worki filtracyjne (do cieczy i do gazów, wygląda to bardzo profi) i mogąca wykonać dowolny wzór z jednego z kilku materiałów które mają w ofercie czyli: wiskoza, poliamid, polipropylen, poliester a dodatkowo te materiały występują w różnych wariantach o "oczkach" 1,5, 10, 15, 25, 50, 100 i 200 mikronów czy ktoś potrafi powiedzieć jaka gęstość materiału na BIAB - wyrażona w mikronach - byłaby optymalna z punktu widzenia tej metody ważenia tak aby z jednej strony materiał był dobrze przenikalny dla tego co ważne w brzeczce a z drugiej strony aby skutecznie zatrzymywał wszelkie drobiny z młóta? przem PS. @indY - prawdę mówiąc mam spore wątpliwości co do tego czy materiał używany do worka na farbę jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, podejrzewam raczej że jest tam sporo niezbyt zdrowych rzeczy Ja bym użył taki materiał który jest bezpieczny dla żywności w wysokich temperaturach, wielkość otworów w siatce chyba najlepiej jak jest najmniejsza. Te worki "do farby" zrobione są z nylonu t.j. z materiału używanego (m.in) do opakowania żywności. Nylon ma też punkt topnienia ok. 190°C, dlatego tutaj wielu piwowarów domowych używa je jako worki do chmieli, a ostatnio także jako worki do BIAB. Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 @scooby: czy po BIAB pozwalasz brzeczce obciekac jedynie siłą grawitacji czy też worek trochę wyciskasz? btw: jedyny "gęsty" materiał którym od ręki dysponuję to agrowłóknina P50 (tanie to jak barszcz, więc koszt worka byłby praktycznie zerowy) , zrobiłem na szybko taki mały eksperyment że wyciąłem krążek z agrowłókniny, wyłożyłem nim kubeczek, wsypałem do środka kilka łyżek słodu i zalałem wrzątkiem, po 20 minutach wyciągnąłem zawartość z młótek tak jakby to była torebka z herbatą a "brzeczkę" przelałem do kieliszka - gdy wszystko się ustało na dnie był jednak osad, i to całkiem niemało osadu, z tym że były to naprawdę maleńkie drobinki, musiałby na to spojrzeć ktoś doświadczony w zacieraniu kto na oko potrafi ocenić czy taka "nieklarowność" mieści się w normie czy jednak agrowłóknina się nie nadaje do celów BIAB przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Po miesiącu fermentacji (tylko "burzliwej" bez "cichej"), przelałem to piwo do kega. Piwo wyglągało na czyste i przeźroczyste. Po przelaniu jednak się pokazała duża warstwa osadu. Osad był grubości ok. 3 litrów, zwykle w metodzie "bez cichej" po ok. miesiąca fermentacji mam tylko ok. 1 litra osadu, który jest raczej skompaktowany. Tym razem jest ok. 3 litry osadu który wygląda mi na luźny, łatwo przelewający się z boku na bok w fermentorze. Piwo jednak wyszło czyste. W smaku jest wporządku, bez objaw autolizy itp. Spodziewam się że za kilka dni piwo się wyklaruje do końca w kegeratorze. Edytowane 19 Września 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) witam panowie a co do tych worków do zacierania to czy te z linku będą dobre http://allegro.pl/listing.php/search?string=siatka+do+prania+firanek&category=0&sg=0¶ms_top_cookie=635c8699ec6a48ca70780f0e041b45ce82fe39d8 http://allegro.pl/okazja-woreczki-do-prania-firanek-makaronow-i1807230881.html Edytowane 20 Września 2011 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 witampanowie a co do tych worków do zacierania to czy te z linku będą dobre http://allegro.pl/listing.php/search?string=siatka+do+prania+firanek&category=0&sg=0¶ms_top_cookie=635c8699ec6a48ca70780f0e041b45ce82fe39d8 http://allegro.pl/okazja-woreczki-do-prania-firanek-makaronow-i1807230881.html Wg. mnie poliester odpada, a wszystkie te worki są z poliestru. Obawiam się, że przy temperaturach ok 75°C coś niecoś może przeniknąć z takiego worka do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Nie nada. Za słabe, worek musi utrzymać ok. 7kg wsadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 poza tym zobaczcie jakie to ma oczka. Jak wyjmiesz wora z zacieru to wszystko w garze zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Nie jestem na 100% pewny, ale chyba widziałem zwykłe białe mocne poszewki na poduszki w IKEA. Będę musiał je obejrzeć następnym razem jak będę w Ikea. Może się będą nadawały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Jak zaczynałem przygodę z piwowarstwem to moja pierwsza warka z zacieraniem była w poszewce od poduszki bo nie chciałem słuchać o jakiś filtrach .Zrobiłem Dunkelweizen piwo wyszło jak kryształ co na pszeniczne aż nie wypada,niestety jedyny bul to waga tego i wyciąganie z gara żeby osiąkło i długość filtracji . Co do poszewki kupiłem najtańszą białą w markecie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Po tym eksperymencie wydaje mi się że worek z siatki raczej się do tego nie nadaje. Za dużo osadu. Chyba materiał typu poszewka na poduszkę albo duży t-shirt z zaszytymi otworami byłby lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Jak zaczynałem przygodę z piwowarstwem to moja pierwsza warka z zacieraniem była w poszewce od poduszki bo nie chciałem słuchać o jakiś filtrach .Zrobiłem Dunkelweizen piwo wyszło jak kryształ co na pszeniczne aż nie wypada,niestety jedyny bul to waga tego i wyciąganie z gara żeby osiąkło i długość filtracji . Co do poszewki kupiłem najtańszą białą w markecie . Prezydent się zalogował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Jak zaczynałem przygodę z piwowarstwem to moja pierwsza warka z zacieraniem była w poszewce od poduszki bo nie chciałem słuchać o jakiś filtrach .Zrobiłem Dunkelweizen piwo wyszło jak kryształ co na pszeniczne aż nie wypada' date='niestety jedyny[b'] bul[/b] to waga tego i wyciąganie z gara żeby osiąkło i długość filtracji . Co do poszewki kupiłem najtańszą białą w markecie . Prezydent się zalogował? Mam nadziejię że nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) witampanowie a co do tych worków do zacierania to czy te z linku będą dobre http://allegro.pl/listing.php/search?string=siatka+do+prania+firanek&category=0&sg=0¶ms_top_cookie=635c8699ec6a48ca70780f0e041b45ce82fe39d8 http://allegro.pl/okazja-woreczki-do-prania-firanek-makaronow-i1807230881.html Wg. mnie poliester odpada' date=' a wszystkie te worki są z poliestru. Obawiam się, że przy temperaturach ok 75°C coś niecoś może przeniknąć z takiego worka do brzeczki.[/quote'] Witam, z zaciekawieniem przeczytałem ten temat. Może jak rozpocznę przygodę z zacieraniem, wykorzystam tą metodę. Czy osoby stosujące BIAB, mogą napisać na co należy zwrócić szczególną uwagę w trakcie przygotowań, jak i samego zacierania? Chciałem też wspomnieć, że przy 75 `C nic nie przeniknie z worka poliestrowego. Dzianiny takie, wytrzymują dużo wyższe temperatury w procesie sublimacji (nanoszenie nadruku na materiał). Edytowane 20 Grudnia 2011 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbych Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 1. Na czym polega optymalizacja zacierania w worku z piwodzieja? "Torba uszyta została z dwóch różnych materiałów w celu zoptymalizowania procesu zacierania - na spodniej stronie bardziej, a po bokach mniej przepuszczalny." Zielony jestem, ale wydaje mi się że większa przepuszczalność na dnie worka pomaga przy filtracji - brzeczka nie "ucieka" bokami worka, tylko przepływa przez młóto i lepiej się klaruje. Bardzo ciekawy wątek, to właśnie brak sprzętu do filtrowania sprawia że tak boję się zacierania. Wygląda na to że problem rozwiązany. Mam jeszcze pytanie - czy zacierając tą metodą można przeprowadzić normalne wysładzanie (w innym pojemniku z zaworem), czy coś stoi na przeszkodzie? jacer wspomniał że przekłada wór i wysładza. Zakładamy że używany jest worek z bardziej przepuszczalnym dnem, tak żeby woda do wysładzania musiała przepłynąć przez młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zielony jestem, ale wydaje mi się że większa przepuszczalność na dnie worka pomaga przy filtracji - brzeczka nie "ucieka" bokami worka, tylko przepływa przez młóto i lepiej się klaruje. Bardzo ciekawy wątek, to właśnie brak sprzętu do filtrowania sprawia że tak boję się zacierania. Wygląda na to że problem rozwiązany. Mam jeszcze pytanie - czy zacierając tą metodą można przeprowadzić normalne wysładzanie (w innym pojemniku z zaworem), czy coś stoi na przeszkodzie? jacer wspomniał że przekłada wór i wysładza. Zakładamy że używany jest worek z bardziej przepuszczalnym dnem, tak żeby woda do wysładzania musiała przepłynąć przez młóto. Skoro masz inny pojemnik z zaworem, zamontuj tam oplot i filtruj w nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się