WiHuRa Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Petainer zmienił w końcu fiting, nie trzeba go w ogóle ściągać, keg jest wielokrotnego użytku, można go wielokrotnie otwierać i zamykać głowicą. Mycie i napełnianie tak pisze Mariusz - przez głowice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Petainer zmienił w końcu fiting, nie trzeba go w ogóle ściągać Można jeszcze trafić na te z pierścieniem zabezpieczającym - patrz link http://www.wiki.piwo..._kegów_PetainerRóżnią się od twojego - białym kółkiem w środku fittingu, w twoim jest czerwony środek no i tym, że po założeniu głowicy całość wpada do środka i niemożliwe jest ponowne założenie głowicy. Po usunięciu tego pierścienia nie różnią się niczym Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) To wiem, chodziło mi o to że chyba Petainer wycofa się w końcu z fitingu z białym środkiem. Apropo, głowicy nie masz na zbyciu? Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Apropo, głowicy nie masz na zbyciu? A namawiałem Cię pamiętasz? hehehe Teraz niestety już nie mam. A jak nakrętki? Będą dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Sprawdzałeś tu? http://tablica.pl/of...html#eecaca7701 http://tablica.pl/oferty/?q=g%C5%82owica+do+piwa Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Pamiętam ale wtedy priorytety były inne. Nakrętki lux, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) U mojego dostawcy uzupełniłem zapasy surowców. M.in około 40 kg słodu - większość ze Strzegomia, wcześniej jeszcze ich nie używałem. Jednak testy organoleptyczne nie wzbudziły mego entuzjazmu, spróbować trza ale chyba się nie polubimy. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Jednak testy organoleptyczne nie wzbudziły mego entuzjazmu Czeski lepszy? Pominąwszy dwie pierwsze warki, wszystkie słody zakupuję w Strzegomiu - czyżby błąd?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Mówię oczywiście o porównaniu ziarna w smaku - nie wiem jak to się przekłada na piwo, być może niewiele. Monachijski jakiś taki mało aromatyczny mnie się zdaje, Litovel czy Weyermann lepiej wypadał w smaku. Karmelowe również smakują ciut inaczej niż te Weyermanna, mniej słodkie a bardziej "palone" ale to chyba wina tych dużych zakresów w Strzegomiu, np. karmel jasny ma barwę aż 100-180 EBC, gdzieś trafi się ciemniejsza ziarno i na języku już się to czuje. Cóż, warto popróbować różnych słodów i wyrobić sobie własne zdanie, co też czynię. Więcej będę wiedział na wiosnę jak przerobię zakupiony zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Mam jeszcze zapas słodów ze Strzegomia, na jakieś 5 warek, ale może faktycznie czas na zmiany i spróbowanie Czecha lub Krzyżaka. Przy planowanym przerobie do 100kg słodu/sezon, różnica w cenie nie jest taka zawrotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Można jeszcze pokosztować Belga i Anglika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Bida zagląda do browaru. Resztki ciemnego lagera na kranie, 20 butelek Pilsa i niewyleżakowane Koźlaki, oj bidnie. Początkiem września zaplanowany urlop więc przecinam wstęgę, łycha w dłoń, garnek na palnik i otwieramy we wrześniu sezon. Na początek, na szybko do kega, chyba zrobię to Grodziskie ale raczej w wersji "A'la" Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 słabe zaopatrzenie zrobiłeś, albo masz spore "zużycie" Ja spokojnie do października dojadę i to nawet nie na oparach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie licząc tego co wylałem (infekcje) uwarzyłem ~50l więcej niż w zeszłym sezonie, a że akurat żona praktycznie w ogóle nie piła w tym roku to wychodzi na to że mocno zwiększyłem spożycie I wiem nawet dlaczego - piwo z kranu szybciej schodzi Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 mocno zwiększyłem spożycie albo masz coraz więcej gęb do napojenia piwo z kranu szybciej schodzi też to zauważyłem, bo co tak będzie stało otwarte jeszcze się popsuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Aż strach pomyśleć co będzie jak odpalę w końcu 3 krany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) Piwa warzone przez Karpacki Oddział PSPD na III Bieszczadzkim Święcie Chmielu w Chmielu Surowce do warzenia dostarczył sklep Alepiwo.pl za co serdecznie dziękujemy. Warzone piwo to "Bieszczadzkie Chmielowe" a dokładnie Single Hop East Kent Goldings Best Bitter 15.08.2013 IBU - 30, EBC - 13, oczekiwany FG około 3°Blg co da około 4,3% alk. Zasyp: Pale Ale Strzegom - 3,8kg Bursztynowy Strzegom - 0,4kg Zacieranie: woda do zasypu 15l 40 min - 64°C 20 min - 72°C 10 min - 78°C wysładzanie około 16l wody Gotowanie: 70 min Ponieważ nie było wagi podzieliłem 100g paczkę EKG na mniej więcej 3 równe porcje 60 min - 1 porcja EKG (~33g) 10 min - 1 porcja EKG (~33g) Ostatnia porcja pójdzie na zimno Fermentacja: 20l - 11°Blg Brzeczka odbyła 2,5 godziną jazdę autem a następnie chłodziła się przez całą noc. Nieuwodnione drożdże Danstar Windsor zadane dziś rano w 22°C, piwo stoi w chłodni o temperaturze otoczenia 17°C Komentarz: Plenerowe warzenie w grupie jest bardzo przyjemne, czas mija szybko, piwo prawie warzy się samo Uwineliśmy się z robotą w 3,5h. Dzięki ekipie za przybycie i miłą atmosferę! 5 godzin w aucie i 5 godzin w Chmielu wypompowało mnie całkowicie ale warto było bo być może za rok, jeśli ziszczą się plany, urodzi się z tego "coś większego" Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Ostatnio chłodniejsze dni więc w końcu otworzyłem Koźlaki. Zresztą nie mam już za wielkiego wyboru w zapasach. Poza tym butelki stoją w ciepłym garażu (20-25°C) więc piwa dość szybko dojrzewają - lato upalne jest/było. #24 Urbock (butelkowany 16.04.2013) Piana bogata ale szybko opada. Za to aromat mnie zniewala, oprócz dymu, wędzone-suszone śliwki (suszki), rodzynki, pieprz. W smaku dużo ziemistości, lekka cierpkość która po ogrzaniu znika - pewnie coś się tu jeszcze ułoży. Finisz wytrawny. Pije się przyjemnie. Piwo pierwszy raz, próbnie, otworzyłem jakiś miesiąc temu, wędzonka wyraźnie słabnie. Zasyp w tym piwie słodu wędzonego Steinbach to 53%. Producent zaleca do 50%. Faktycznie chyba już więcej wędzonki nie da się wycisnąć z tego słodu, Schlenkerla to to nie jest. Wędzonka przeszła w taką ziemistość, dym ogniska a nie w kiebłase i szynkę, większy zasyp tego słodu chyba tylko powiększyłby ten aromat i smak i chyba niekoniecznie byłoby to przyjemne. Po użyciu kilku słodów wędzonych w różnych wariantach przekonuję się jednak, że aby mieć kiełbasę w piwie trzeba se słód uwędzić w domu, co też pewnie uczynię. Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 na zdjęciu wygląda jak mocno przegazowane - piana wysoka średnio/grubo pęcherzykowa i jak napisałeś szybko opada. U mnie w koźlaku jest to samo to chyba przez to lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Tak - głośny syk, dużo piany ale CO2 w piwie nie wiele. Piwo dojrzewało w cieple nie zdążyło się nasycić - zdjęcie jest z właśnie z pierwszej próby, gdzieś miesiąc temu. Od tego czasu pochłodziłem kilka butelek i problem praktycznie zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 czyli OK. U mnie niestety się przegazował, mimo schłodzenia, nadal nie da się nalać do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 W następnym tygodniu najwyższy czas już ruszyć z warzeniem - przynajmniej taki jest plan. W dwa tygodnie urlopowe chce uwarzyć 1hl (5 warek po 20l) - wszystko pójdzie w kegi. W planach cały czas szwęda się A'la Grodziskie, aczkolwiek cały czas nie mam przekonania co do tego jakich zastępczych drożdży użyć. Na pewno 2 warki to będą klony: - Landlord Best Bitter - lekki, jasny bitter - Theakstone Old Peculier - ciemno piwo w stylu Old Ale, z melasą Następne 2 warki to amerykańskie piwa, w poprzednim sezonie nie zrobiłem nawet jednej takiej warki stąd mały "come back", choć nie przepadam za tymi chmielami to jednak coś amerykańskiego warto mieć na stanie: - Dr Rudi Pacific Pale Ale - jak sama nazwa wskazuje będzie to test chmielu Dr Rudi, lekkie, jasne Pale Ale - Single Hop Citra Amber Ale - mam sporo Citry więc będzie Single Hop na bazie Amber Ale Jak przewalę te warki na tapecie pojawią się dwa Stouty - American lub Oatmeal (keg) i Imperial (beczka). W ruch pójdą drożdże, których jeszcze nie używałem a które nabyte zostały z premedytacją: - Wyeast 1469 West Yorkshire Ale - Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Z życzeniami miłej i owocnej pracy wrzucę je niedługo na karuzelę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 W planach cały czas szwęda się A'la Grodziskie, aczkolwiek cały czas nie mam przekonania co do tego jakich zastępczych drożdży użyć. w zasadzie jest kilka opcji (od najlepszej w/g mnie) 1007 German Ale 2565 Kölsch Danstar Nottingham Safale S-04 możesz też poczekać, aż ponownie odpalę oryginały i wyślę w ramach wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Ano listę możliwości znam, a problem w tym właśnie, że żadnych drożdży z tej listy nie mam. Kupić suche to nie problem ale efekty raczej mnie nie zadowolą, płynne musiałbym kupić tylko na jedną walkę co z kolei się nie opłaca. Jak już coś robić to robić dobrze, a skoro proponujesz to chyba poczekam na wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 jakoś połowa września, wytrzymasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się