WiHuRa Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) #37 Dortmunder 12,5°Blg i Alertmudner 12,5°Blg 08.12.2013 Beersmith: IBU 29, EBC - 9 Zasyp: Pilzneński Weyermann - 6,00 kg (69,8%) Wiedeński Strzegom - 2,20 kg (25,6%) Monachijski II Strzegom - 0,40 kg (4,7%) Modyfikacja wody: - brak Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 30l 10 min - 55°C 30 min - 64°C 30 min - 72°C 01 min - 78°C Korekta PH zacieru, 6 ml kwasu mlekowego 80% zbija PH do 5,5 Wysładzanie 31l wody o temperaturze ~79°C + 6ml kwasu mlekowego 80% Gotowanie: 70 min 60 min - 26g Vital 13%AA 30 min - 30g Hersbrucker 2,9%AA 15 min - 8g mech irlandzki 03 min - 30g Aramis 8,1%AA Fermentacja: Wyszło 41l - 12,5°Blg, rozdzielone na dwa fermentory, pierwszy 20l, drugi 21l. Bez odzyskiwania osadów, 4l mułu poszło w kanał. Brzeczka schłodzona do 24°C (w 25 min) a dalej schłodzone na dworze do 15°C i w tej temperaturze zadane drożdże. W garażu 10°C. Fermentor 1: Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager - 1 saszetka, uwodniona, nieruszyły po 72h - zadałem uwodnioną saszetkę Danstar Nottingham i przeniosłem do 18°C - warkę nazwę Alertmunder Fermentor 2: Wyeast 2278 Czech Pils - starter dwu stopniowy, zadane tylko drożdże, około 200ml rzadkiej gęstwy, ruszyły po 24h Komentarz: - przełom jeszcze przed chmieleniem, w trakcie chmielenia poteżne kluchy, dawno nie miałem tak obfitego przełomu, być może dlatego, że zrobiłem przerwę białkową (zazwyczaj ją pomijam) - śrutowanie wiertarką, szybko, miło i przyjemnie -------------- 29.12.2013 Fermentor 1: przelałem do kega, pomiar 3°Blg, ABV 5,2% Fermentor 2: przelałem na lagerowanie (fermentor stoi na zewnątrz), pomiar 3,5°Blg, ostatnie kilka dni w garażu temperatura skoczyła do 13-14°C (wyszła z tego naturalna przerwa diacetylowa) -------------- 21.01.2014 Fermentor 2: przelałem do kega, ABV 4,9% Edytowane 7 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 pytanie o wysładzanie - robiłeś w fermentorze czy inaczej? chodzi mi o wysłodzenie 30l + 8,6kg słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wojtek wysładzał pewnie w tym: http://www.piwo.org/uploads/gallery/album_36/gallery_3232_36_891289.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Dokładnie, więcej zdjęć w galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Komentarz: - przełom jeszcze przed chmieleniem, w trakcie chmielenia poteżne kluchy, dawno nie miałem tak obfitego przełomu czy pogoda ma coś wspólnego z tym? Potężne wiatry itp, w piątek miałem też gigantyczne kluchy. Mam filmik nagrany, bardzo mnie zdziwiło to zjawisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Hehe, u mnie w piątek to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Obstawiam korzystną fazę ksieżyca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Ostatnie cztery, zachomikowane bączki z warki #10 Strong Scotch Ale 17°Blg posłałem na konkurs Mikołajkowy do Krakowa. Spisały się, III miejsce. A .. i już mam metryczki Edytowane 9 Grudnia 2013 przez WiHuRa nms007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 W końcu udało się mi zmontować napęd do śrutownika, wiertarka dostała po dupie. mam pytanie z czego dokładnie jest poskładane to podłączeni. też chce podłączyć śrutownik do wiertarki ale nie wiem jak nazywają się elementy, żeby móc je zakupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Najlepiej zakupic coś takiego i tam będą poszukiwane elementy: https://www.google.pl/search?q=zestaw+kluczy+nasadowych&newwindow=1&client=firefox-a&hs=TGf&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=YdWmUuuxIImthQeMnYGQBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1536&bih=832 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Najlepiej to kupić same przejściówki/trzpienie: https://www.google.p...4.html;800;600 na alle tu ktoś ma: http://allegro.pl/redukcje-1-4-na-kwadrat-1-2-3-8-1-4-topex-i3717655623.html i nasadkę trzynastkę, śrubę M8 ze zwykłym gwintem (choć w śrutowniku jest inny gwint, lecz nie zmierzyłem jaki) i przedłużona nakrętka M8. Aaa, no i przegub cardana się spisze bo drgania będą, ten z kompletu kluczy będzie dobry. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 czyli trzeba tacie trochę podkraść sprzętu a resztę dokupić, dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Wszystko kupisz w Castoramie. Ze zdjęcia po kolei to: śruba 8x60, przedłużona nakrętka, przejście 13mm na 1/2, przegub cardana 1/2, redukcja 1/2 na kwadrat Za wszystko razem zapłaciłem około 35 zł. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 przedłużona nakrętka M8? dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Tak, to jest taka dłuższa nakrętka na śrubę 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) W warce #37 Dortmunder 12,5°Blg drożdże Wyeast 2278 Czech Pils ruszyły po 24h, zaś M84 Bohemian Lager kompletna cisza (mineło 48h) - drożdże dziwnie zachowały się podczas rehydratacji, od razu opadły wszystkie na dno, poczekam jeszcze 24h i zadam pewnie jakieś suche ale już górnej fermentacji. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 [...] i zadam pewnie jakieś suche ale już górnej fermentacji. robiłeś już wcześniej taki zabieg? a jeśli tak, to z której wersji wyszedł lepszy smakowo produkt końcowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Po raz pierwszy drożdże mi nie wystartowały. Efekt końcowy zapewne jest niepowtarzalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Wczoraj wieczorem podniosłem jeszcze im temperaturę w okolice 12-13°C, ale mija właśnie 60h i dalej nic. Po robocie zadam Danstar Nottingham i przeniosę do ciepłego. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 czyli sucharowa kaplica może miałeś jakaś walnięta saszetkę (źle przechowywaną, starą itp) bo rozumiem, że płynne mogą nie wystartować, ale suchary.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Drożdże kupiłem bezpośrednio po dostawie do sklepu (jeszcze nie było ich nawet wprowadzonych na stronie), jak tylko przyszły leżały w lodówce. Data przydatności była jeszcze rok do przodu. W34/70 zadawałem w postaci 1 saszetki i ruszyły w 24h. Na saszetce drożdży M84 było napisane, aby zadać 2 saszetki na 23l - być może tu leży przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) w teorii wszystkie suche dolniaki to 2-3 saszetki na 2X litrów Edytowane 11 Grudnia 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Tak, wiem. Ale skoro już producent pisze to na paczce to może należało to potraktować serio ? Tak czy siak chyba się z M84 nie polubimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 czyli sucharowa kaplica może miałeś jakaś walnięta saszetkę (źle przechowywaną, starą itp) bo rozumiem, że płynne mogą nie wystartować, ale suchary.... Znalazłem w szufladzie w laboratorium saszetkę S-04 data ważności do 2006. Uwodnione (około20 min) ruszyły z kopyta. Przypuszczam, że przez te ostatnie 6 lat przeleżały tam w szufladzie do której nikt nie zaglądał (były tam też płynne ekstrakty z podobną datą ważności). Ja przechowuję suche w lodówce, ale mam teraz wątpliwości czy jest sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Przeniosłem wczoraj fermentor do 18°C i zadałem nowe drożdże - uwodnioną saszetkę Danstar Nottingham - rano była już lekka pianka fermentacyjna - ale które to drożdże tak naprawdę ruszyły to już się nie dowiem Edytowane 12 Grudnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się