WiHuRa Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 a jednak, dałeś się przekabacić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 jak chorągiewka.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 jak chorągiewka.... Jak prawdziwy patriota. Co by nie mówić Ryś to Ryś a nie jakiś tam LINKSYS.... WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Nie byłem 100% przekonany do tej zmiany dlatego powrót do pierwotnej nazwy przyszedł z łatwością. Niech żyje Ryś :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) *Witaj RYŚiu z powrotem! Wiesz jak Cię lubię chłopie!" cyt. "MIŚ" Edytowane 22 Maja 2013 przez Mariusz_CH WiHuRa i korzen16 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) Nowy-stary Czarny Ryś: Edytowane 27 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 O, o takiego RYŚia my walczyli ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Jak widzisz Wojtku w tym kraju Ryś jest pod ochroną Witam ponownie na pokładzie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 I logo z tą zielenią zdecydowanie ładniejsze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) No właśnie, postanowiłem zastosować element przyrodniczy a Rysie podobno nie specjalnie przepadają za wodą Edytowane 23 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Jakby kto był zainteresowany, pozbywam się młynku żarnowego do maszynki Zelmera: http://www.piwo.org/gielda/przedmiot/199-mlynek-zarnowy-do-maszynki-zelmer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) PIWNE PODSUMOWANIE 2012/2013 (z lekkim zarysem przyszłości): Sezon na ejla Zrobiłem 3 warki 40l oraz 1 warkę 20l - większość nieudana #15 Bitter wyszedł mineralno-cierpki, mam jeszcze kilkanaście butelek, głównie trzymam na rozdanie lokalnym spijaczom oraz do tzw. podlewania grilla. Mimo to nie zrażam się i Bitter wejdzie trwale w plany warzelne bo to fajny styl jest. #16 PIPA mimo pomyłki w zasypie wyszła jako jedyna obronną łyżką, fajne goryczkowe piwo z "monachijskim" aromatem i świetną śmietanową pianą, zostało ledwie kilka butelek. #17 Brown Ale poszła w kanał i nic więcej nie da się napisać. Przefermentowałem jeszcze połowę #18 górniakami - akurat tu napsuł sprawę chmiel, który albo był stary albo źle przechowywany, goryczka i smak strasznie trawiasta, mam jeszcze sporo butelek. Ogólnie sezon ejlowy wyszedł okrutnie źle, przygotowałem już plan zaradczy na przyszłość. Zamiast 3-4 warek 40l, 5-6 mniejszych i różnorodnych. Sezon ejlowy jest u mnie krótki więc trzeba go wykorzystać trochę inaczej. Myślę jeszcze nad zakupem lodówki turystycznej tak aby sprawie robić 2x20l w jeden dzień. Z ciekawostek w planach RIS oraz Fruit Lambic Lagery To na czym miałem się głównie skupić to lagery i tak też się stało. Zakup i odpalenie zamrażalnika do fermentacji i lagerowania to był strzał w 10! #18 na Wyeast 2001 Urquell Lager o dziwo wyszła o wiele lepiej niż na Wyeast 1335 Brittish Ale II - drożdże lagerowe zbalansowały lepiej tą nieprzyjemną goryczkę i smak, dały więcej słodowości stąd piwo poszło o dziwo w zaskakująco szybkim tempie. #19 Czeski Pils na słodzie Optima nie urywa, spory DMS - po raz pierwszy w moich piwach (może infekcja?), w kegu mam drugą cześć tej warki na Wyeast 2001 Urquell Lager i mam nadzieję, że będzie odrobinę lepiej (właśnie się nagazowuje). #20 Marcowe, bardzo fajne słodowe piwo, żona zachwycona, szykuje frontalny atak na nie jak tylko przestanie karmić, będzie regularnie powtarzane z drobnymi korektami w recepturze. #21 Ciemne - wszyło troszkę zbyt karmelowe (korekta na przyszłość) ale ogólnie bardzo poprawne, również będzie regularnie warzone, połowę warki przefermentowałem drożdżami Wyeast 1084 Irish Ale z płatkami dębowymi, też wyszło super. #22 Czeski Pils czyli Czeska trzynastka - moje podstawowe piwo do picia, sezon bez tego piwa nie może się obyć, cześć na Wyeast 2206 Bavarian Lager z racji obecności chmielin w gęstwie wyszła bardziej goryczkowa - czeka w kegu na ułożenie. #23 Maibock i #24 Urbock będę testował dopiero na jesień ale wędzonka w koźlaku początkowo była zachwycająca, zobaczymy co z tego wyniknie. #25 Porter Bałtycki, zrobiony jakoś tak z poczucia patriotyzmu ale w sumie bardzo cieszę się, że go zrobiłem, dzięki tej warce zaczynam powoli przekonywać się do bardzo mocnych piw. Właściwie cały repertuar lagerowy będę powtarzał (z małymi zmianami) i szlifował warsztat, planuje przymierzyć się dekokcji, zwłaszcza w tych dedykowanych do tego stylach. Dodatkowo, dotąd pomijaną kwestię wody, zamierzam wziąć ostro na tapetę, do jasnych lagerów będę targał miękką wodę od teścia. Belgijska sierota v.2 Ponownie jak z zeszłym sezonie, jako ostatnia warka #26 Witbier. Nauczony trochę doświadczeniem (czyt. granatem) przymierzyłem się ponownie do tego stylu. Piwo wyszło o wiele lepsze (właśnie spijam z kega). Będą na pewno kolejne warki, na pewno pod koniec sezonu bo to piwo na ciepłe dni. Receptura właściwie wymaga tylko drobnych korekt, głównie dotyczących aromatu (więcej pomarańczy!). W przyszłym sezonie sierota będzie miała brata, oprócz Witbier, będzie prawdopodobnie również Saison - „chodzi za mną” już od dłuższego czasu więc tym razem nie odpuszcze. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Minęło ponad 3 miesiące od zabutelkowania #21 Ciemny lager a w butelkach praktycznie brak gazu, nawet piana się nie robi. Czyżby 3 tygodniowe lagerowanie miało na to wpływ ? Marcowe, które lagerowałem nawet dłużej (27 dni) nagazowało się idealnie. Pamiętam jednak, że właśnie dopiero od Marcowego zacząłem zaciągać trochę drożdży po lagerowaniu, a #21 Ciemny lager butelkowałem wcześniej. Cóż, zwolnił się keg więc 30 butelek pójdzie do sztucznego nagazowania Edytowane 12 Czerwca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Cóż, zwolnił się keg więc 30 butelek pójdzie do sztucznego nagazowania To jest właśnie kolejna zaleta kega. Podobnie miałem z moją IPA, po 6 miesiącach zero gazu, przelałem 32 butelki do kega, podpiąłem pod instalacje, po 3 dniach piękna piana i super nagazowanie Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Nie zawsze można być wszędzie więc pod tą birofilię, zdrowie tych co zostali w chałupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Na przyszły sezon przygotowuje się do kilku nowych elementów kunsztu piwowarskiego: - pomiar PH zacieru i jego korekta - korekta wody do niektórych stylów, mam mieć z gminy badania zobaczymy czy będą w nim potrzebne dane - warzenie pilsów na miękkiej wodzie - dekokcja Jeśli chodzi o nowinki sprzętowe, nie będzie rewolucji: - dokończenie systemu 3 stopniowego, brak tylko deszczownicy i odpowiednich połączeń - śrutowanie na śrutowniku Brewferm na napędzie "wiertarkowym" W najbliższych dwóch tygodniach będę budował: - coś a'la portable kegerator - modyfikacja zamrażarnika na rasowy keezer (3 krany) Będą zdjęcia i opisy z modyfikacji. Edytowane 21 Czerwca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 sie Panie rozwijasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 No tak, zapomniałem jeszcze wspomnieć że będę również budował konstrukcję pod chmiel ... i przy okazji będzie też hamak choć żona twierdzi, że "przy okazji będzie chmiel" - każdy patrzy na swoje Inspiracja stąd: [media] [/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 budował konstrukcję pod chmiel Niestety nie mam warunków klimatycznych na uprawę chmielu Ten gościu to chyba chmielówkę warzy - więcej go tam niż słodu i wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Ten gościu to chyba chmielówkę warzy - więcej go tam niż słodu i wody bo to pewnie świeżo zerwany jest. Po suszeniu i w granulacie to by było pewnie ze trzy/cztery razy objętościowo mniej. Edytowane 21 Czerwca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) No tak, zapomniałem jeszcze wspomnieć że będę również budował konstrukcję pod chmiel ... i przy okazji będzie też hamak choć żona twierdzi, że "przy okazji będzie chmiel" - każdy patrzy na swoje Inspiracja stąd: Moja żona ma już hamak, dorwała gdzieś w biedronie i mnie męczy żeby jej stelaż zrobić, ehhh. A na chmiel sposób już mam, nawet prawie wykonany Edytowane 21 Czerwca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Chmielu nigdy za wiele Jak dam rady przygotować ziemię to jeszcze na siatkę puszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Niespodzianie w browarze jeszcze jedna nowinka sprzętowa, gar nierdzewka 55l Na sprzedaż więc idzie emailia: http://www.piwo.org/gielda/przedmiot/216-garnek-emaliowany-50l/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Niespodzianie w browarze jeszcze jedna nowinka sprzętowa, gar nierdzewka 55l Czyżby ten?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się