WiHuRa Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 HEHE - mam nadzieję, że będziesz Pan zadowolony Mi moja księgowa (czytaj LP) nie zatwierdziła budżetu na zakup nowego sprzętu . Liczę, że taka okazja się jeszcze przydarzy. Chociaż ja wolałbym wyższy i o mniejszej średnicy, i celuję tak pomiędzy 30-35litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 A czemu akurat wyższy a węższy? Lepiej kupić od razu 50l, zwłaszcza jak LP rzadko zatwierdza zakup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Bo do nowego browaru, w którym pojawi się taboret gazowy przeprowadzę się nie wcześniej niż na późną jesień, może zimą i do tej pory jestem skazany na płytę ceramiczną w kuchni. Dla mnie graniczy wymiar to ok 30cm. Mamy dziurę budżetową bo wszystko poszło na wadium i zabezpieczenie należytego wykonania zlecenia. Kilkanaście tysięcy zamrożone na kilka ładnych miesięcy, więc i budżet piwowarski mocno okrojony, i inwestycje wstrzymane do odwołania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Co się odwlecze ... Przy okazji, dzięki za link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 A odnośnie gara, miałem w sumie kupować garnek 70l, jednak po tym sezonie stwierdziłem, że ~50l gar jest dla mnie wystarczający. Jak by tego było mało, kroi się mały powrót do korzeni ponieważ będę robił ponownie sporo warek 20l, a raczej 2x20l w jeden dzień. W tym celu kupiłem ostatnio lodówkę turystyczna 24l w Auchan za 29 zł, będzie sporo zacierania na lenia GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Najpierw rozpocznę od wyszykowania nowego pomieszczenia, a sprzęt będzie się jakoś rozrastał. Planowane wybicie nie będzie przekraczało 40 litrów, bo dużo większą przyjemność mam z uwarzenia kilku mniejszych warek różnych piw niż jednej dużej. Poza tym kto to wypije?? Ileż piwa można rozdawać, a w domu jestem jedynym piwowarem (nie licząc małej pomocnicy) i piwopijem (tu ewidentnie jestem osamotniony) dzieki za + GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) Inwestuje znów Żegnam plastikowe fermentatory a witam szklane. Inwestycja spora ale szkło będzie mi dłużej służyło. Szkło będzie również lepsze do lagerowania. Dwa słoje 25l do fermentacji burzliwej Dwa słoje 19l do fermentacji cichej/lagerowania. Wymiary okolo ~30 cm średnica, ~40 cm wysokość, między jednym a drugim jest około 1 cm różnicy na średnicy i wysokości. Słoje produkuje Chomik. Szkoda, że nie są gladkie w środku ale za to mają odkręcaną pokrywkę więc można łapą dobrze umyć. Zamiast małej zakrętki można wcisnąć na gwint biała zakrywkę z dziurkami (działa jak rurka co bulka). W zestawie są również pasy do noszenia słoi. Piwowarstwo to niekończące się inwestycje Aczkolwiek osobiście postanowiłem, jak już, kasę pakować w polepszanie warunków fermentacji. Edytowane 1 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Tanie nie są - pozostanę przy przeźroczystych wiadrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) Moja LP lubi moje piwa, preferuje jasne do 4% vol. Zazwyczaj ma być zimne. Napiszcie jak Wasze LP zachowują się podczas warzenia? Trwa to zazwyczaj cały dzień czyli chłopa nie ma! Edytowane 1 Lipca 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 yyy, ale o so chozzi? Napewno ten wątek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 yyy, ale o so chozzi? Napewno ten wątek? Jest po dziewiątej i po pracy - to magiczny czas "wszystko się może zdarzyć" , coś jak słynny 100l garnek znaleziony przez Qxa którejś nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Moja LP lubi moje piwa, preferuje jasne do 4% vol. Zazwyczaj ma być zimne. Napiszcie jak Wasze LP zachowują się podczas warzenia? Trwa to zazwyczaj cały dzień czyli chłopa nie ma! ...I nagroda offtopa roku idzie do... GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Człowiek parę piw wypije to mu od razu nagrodę chcą dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Inwestuje znów Żegnam plastikowe fermentatory a witam szklane. Inwestycja spora ale szkło będzie mi dłużej służyło. Szkło będzie również lepsze do lagerowania. Dwa słoje 25l do fermentacji burzliwej Dwa słoje 19l do fermentacji cichej/lagerowania. Wymiary okolo ~30 cm średnica, ~40 cm wysokość, między jednym a drugim jest około 1 cm różnicy na średnicy i wysokości. Słoje produkuje Chomik. Szkoda, że nie są gladkie w środku ale za to mają odkręcaną pokrywkę więc można łapą dobrze umyć. Zamiast małej zakrętki można wcisnąć na gwint biała zakrywkę z dziurkami (działa jak rurka co bulka). W zestawie są również pasy do noszenia słoi. Piwowarstwo to niekończące się inwestycje Aczkolwiek osobiście postanowiłem, jak już, kasę pakować w polepszanie warunków fermentacji. jaka cena? co to znaczy, że nie są gładkie w środku? chodzi o tą kratkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) 72 zł za 25l, 62 zł za 19l. Szkło jest miejscami wypukłe stąd jest i wklęsłe w środku - chodzi o tą kratkę. Nie jest gładkie/równe jak balony. Edytowane 1 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 72 zł za 25l Dostałeś zniżkę?? W ich sklepie znalazłem po 80zł/szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 (edytowane) U mnie w Leclerc jest teraz promocja. Teraz patrzę i kosztują dokładnie 75 zł, pomyliłem się o parę złotych. Edytowane 1 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 A widzisz Panie, to odpadła Ci i przesyłka i dostałeś taniej niż w sklepie producenta - dwa w jednym. Pewnie było wietrzenie magazynów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 A wręcz wichura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Uff, po 2 dniach walki, wczoraj udało mu się zrobić kran w zamrażalniku. Majsterkowicz ze mnie lichy więc robiłem sporo błędów. Malowanie desek Mocowanie nadbudowy Sporo roboty było przy odkręceniu klapy bo śruby były zapieczone I na gotowo Docelowo będą trzy krany. Edytowane 2 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 A całość gdzie będzie stała? Bardzo gustowny kolor elementów drewnianych i na czasie "Złoty Dąb" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Akurat taką farbę miałem, zresztą wszystko było zrobione z pozostałości po czymś. Jak to gdzie będzie stalo - w garażu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Jak to gdzie będzie stalo - w garażu No to jeszcze czeka Cię wykombinowanie urządzenia transferowego do salonu w okolice odbiornika TV. Nie uśmiechałoby mi się drałowanie zimą, w mróz i zawieruchę do garażu po kufelek piwka. No chyba że: "Kobieto przynieś mi piwo, tylko pamiętaj ze środkowego kranu i nie za dużo piany" - sie rozmażyłem....... Edytowane 2 Lipca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi