Skocz do zawartości

Browar Czarny Ryś


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

warka #5 Dry Stout (receptura Cartmann)

 

FERMENTACJA:

21.01.2012

- fermentacja cicha zakończona - zostało na coś pomiędzy 3-3,5Blg, 22l, jednak cicha była w 18°C

 

ROZLEW:

- rozłałem do butelek 0,5l i 0,33l z 132g glukozy rozpuszczonej w wodzie

- celowanie w nagazowanie v2.4

 

KOMENTARZ:

- gorzka czekolada na pierwszym planie, powinnień być bardzo przyjemny stout!

 

ETYKIETA:

 

post-3232-0-77649800-1327257920_thumb.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22.01.2012

warka #6 Imperial India Pale Ale

 

SKŁAD:

  • Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann - 4,6 kg
  • Wiedeński 7-9 EBC Weyermann - 1,0 kg
  • Caramunich typ III 140-160 EBC Weyermann - 0,30 kg
  • Caraamber 60-80 EBC Weyermann - 0,30 kg
  • Simcoe 13,1%AA - 30g
  • Amarillo 9,9%AA - 30g
  • Citra 12,2%AA - 30g + 70g (dosyłka)
  • East Kent Goldings 4,5%AA - 30g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Wyeast 1968 London ESB (gęstwa z poprzedniej warki)

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 18,6l

15' - 53°C

40' - 63-64°C

20' - 71-72°C

10' - 76°C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem.

5+5+4,7=14,7l - 75-79°C

~25,5l - 14,5-15°Blg

 

GOTOWANIE 90':

60' - Simcoe 30g

45' - Citra 20g

30' - E.K. Goldings 30g

15' - Amarillo 20g

15' - Mech irlandzki 5g

00' - Citra 10g

 

19l - 17,5Blg do fermentacji

dodatkowo ponad 2l z chmielinami i osadami - masakryczna ilość, jeszcze tyle nie miałem, a to też z powodu pierwszego w historii browaru bardzo obfitego przełomu - trochę odzyskałem z tego piwa po odstaniu, 0,5l poszła na FFT

 

WYDAJNOŚĆ - 64%

 

FERMENTACJA:

Napowietrzenie poprzez kołysania fermentorem

Drożdze zadane w 19°C

 

Burzliwa:

19°C - planowana na 7-10 dni

 

KOMENTARZ:

- po raz pierwszy uzyskałem bardzo duży przełom! nawet wiem dlaczego ;)

- muszę zorganizować sobię jakąś pończochę bo ilość chmielin i osadów po zakończeniu chłodzenia była masakryczna, musiałem zostawić sporo piwa w kociołku, odzyskałem to później z odstania ale nie poszło do fermentora

- niestety musiałem się ratować E.K. Goldings żeby uzyskać oczekiwane nachmielenie - BA zawaliło z dostawą, pomyłką przy pakowaniu i dostałem tylko 30g Citry, reszta idzie .... lub raczej czołga się Pocztą Polską :/

- podczas gotowania wywaliło bezpiecznik z przedłużacza, nie wytrzymał naporu 2,8kW, był popłoch bo nie mogłem znaleźć coś na podmianę a brzeczce spadała temperatura, skończyło się na tym, że telewizor w niedzielę ostał się bez prądu ;)

 

- będzie chmielenie na zimno: 15g Amarillo, 70g Citra

 

EDIT:

- miało być IIPA ale zabrakło trochę °Blg, z kolei IBU wychodzi 89 więc sporo za dużo jak na AIPA, także w sumie zostanie Imperial

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żadna tajemnica ;) Zmieniłem technikę gotowania na zalecane bardzo mocne "bul-bul" i czekałem z chmieleniem prawie 30 min (akurat przełom był wcześniej po 15-20 min ale gotowałem dłużej dla zwiększenia °Blg)

 

Wcześniej dokładałem grzałkę (a czasem w ogóle jej nie dokładałem) do kociołka dopiero po lekkim odparowaniu wody, zazwyczaj było to już po pierwszym chmieleniu. A to dlatego, że jak naleję brzeczkę "po brzegi" do kociołka to nie idzie od razu włożyć dodatkowej grzałki bo wszystko zaczyna od bulgotania wypływać. Tym razem nalałem parę litrów mniej, ostro grzałem z dodatkową grzałką przez 30 min i dolewałem między czasie pozostałe 2-3 litry i dopiero po tym zacząłem chmielić.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywistość, że podczas gotowania, chodziło mi o szczegóły techniczne ;)

 

Gotujemy (czyli 100°C) przez jakiś czas (ile?), obniżamy (tzn czekamy aż samo się obniży?), znowu gotujemy, chmielimy , tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #6 Imperial India Pale Ale

 

FERMENTACJA:

30.01.2012

- fermentacja burzliwa zakończona - zeszło w okolice 3,7-3,8°Blg, 18,5l, 19°C-->16°C, ostatnie dwa dni 18°C

- fermentacja cicha planowana na 10-14 dni, 18°C, nie spodziewam się już większego zejścia °Blg, może o 0,1-0,2°Blg

- cicha będzie głównie dla chmielenie na zimno - 15g Amarillo, 70g Citra (jak dojdzie w środa/czwartek kurierem to dorzucę)

 

KOMENTARZ:

- sporo Citry na cichą, to brakująca ilość z poprzedniego zamówienia w BA, która zostanie mi dosłana, nie będę już jej potrzebował w tym sezonie a Citra jest z 2010 więc nie ma sensu jej magazynować, i tak już pewnie sporo straciła sporo z aromatu

- FFT zszedł w okolice 3,2-3,3°Blg, dziwnie nisko, aczkolwiek na 0,5l brzeczki dałem dwie duże łyżki gęstwy więc było sporo robaczków a nie wiele jedzenia, lub przyplątała się do słoika jakaś mała infekcja

 

P.S.

- ogólnie piwo postanowiłem zrobić jota w jotę z tym co wyliczył mi BS, i o dziwo wszystko (z bardzo niewielkimi odchyłami) idzie zgodnie z jego wyliczeniami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.02.2012

warka #7 Czech Pils Kumburak

(zasyp z ksiązki Clonebrews z lekką modyfikacją)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 4,0 kg
  • Wiedeński 7-9 EBC Weyermann - 0,3 kg
  • Carapils 3-5 EBC Weyermann - 0,5 kg
  • Hallertau Tradition 5,4%AA - 60g
  • Saaz 3,1%AA - 20g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Wyeast 2124 Bohemian Lager - 200 ml gęstwy, I pokolenie, dzięki quraqus ;)

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 14,4l

5 ml kwasu mlekowego 80%

20' - 64-65°C

40' - 71-72°C

10' - 78°C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem.

5,5+5,5+5,5=16,5l - 75-79°C

~25l - 13°Blg

 

GOTOWANIE 70':

60' - Tradition 35g

30' - Tradition 25g

15' - Saaz 20g

15' - Mech irlandzki 5g

 

Rozcieńczyłem 2-3 litrami przegotowanej wody do:

21l - 13°Blg do fermentacji

ok. 1l odzyskany z chmielin, poszło na FFT

 

WYDAJNOŚĆ - 63%

 

FERMENTACJA:

Napowietrzenie poprzez kołysania fermentorem

Drożdze zadane w 15°C

 

Aktualnie fermentor stoi w 13°C, czekam na start, później pójdzie do 7°C do garażu z otuliną z koca ;)

 

KOMENTARZ:

- mój pierwszy lager, pełna ekscytacja ;)

- chłodzenie chłodnicą do 15°C i dalej nie czekałem bo i tak trwało to prawie 45 minut, woda w kranie ma 13°C więc musiałbym czekać wieki na taką temperaturę, zdydowałem się zadać drożdze w 15°C

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #6 Imperial IPA

 

KOMENTARZ:

- dziś dodałem 70g Citry

- chmiel sypałem luzem, teraz się głowie jak to wyfiltruje, pełno farocli na wierzchu i raczej przez tydzień nie zatoną

 

warka #7 Czech Pils Kumburak

 

KOMENTARZ:

- start z kopyta - drożdże ruszyły parę godzin po zadaniu i pracują aż miło, aktualnie zbiłem temperaturę do 10-11°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #6 Imperial IPA

 

FERMENTACJA:

12.02.2012

- fermentacja cicha zakończona - nie zmierzyłem °Blg więc przyjmuję, że zostało coś w okolicach 3,5-3,8°Blg, 17,5l, 18°C

 

ROZLEW:

- rozlałem do butelek 0,5l z 117g glukozy rozpuszczonej w wodzie

- celowanie w nagazowanie v2.5

 

KOMENTARZ:

- filtrowałem chmieliny z cichej fermentacji za pomocą pończochy, niestety straciłem około 1l piwa, na dnie było dużo błotka - mała pończocha na końcu wężyka momentalnie zapchała się tym błotkiem

 

Imperial IPA 17,5 Blg

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #7 Czech Pils Kumburak

 

FERMENTACJA:

19.02.2012

- fermentacja burzliwa zakończona - 4°Blg, 20l, 9-11°C

- przerwa diacetylowa, ostatnie 48h w 15-16°C

- lagerowanie w okolicach <6°C, niestety innych warunków narazie nie mam

 

KOMENTARZ:

- FFT pokazał wynik 4°Blg

 

EDIT:

- pogoda długoterminowa zapowiada od środy koniec ujemnych temperatur w nocy (okolice 0-2°C) więc pewnie fermentor przeniosę na dwór ;)

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.02.2012

warka #8 Lager wiedeński

(receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Wiedeński 7-9 EBC Weyermann - 2,7 kg
  • Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann - 1 kg
  • Carapils 3-5 EBC Weyermann - 0,4 kg
  • Caramunich III 140-160 EBC Weyermann - 0,4 kg
  • Hallertau Tradition 5,4%AA - 40g
  • Saaz 3,1%AA - 10g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Wyeast 2124 Bohemian Lager - 200 ml gęstwy, II pokolenie

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 13,5l

10' - 50°C

10' - 63-64°C

50' - 71-72°C

10' - 78°C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem.

6+6+8=20l - 78°C/72°C/70°C

~26,5l - 11°Blg

 

GOTOWANIE 75':

60' - Tradition 20g

30' - Tradition 20g

15' - Saaz 10g

15' - Mech irlandzki 5g

 

21,5l - 12,5°Blg do fermentacji

1,5l odzyskany z chmielin, będzie na refermentacje

 

WYDAJNOŚĆ - 67%

 

FERMENTACJA:

Napowietrzenie poprzez kołysanie fermentorem

Drożdze zadane w 13°C

 

Fermentor przeniosłem do garażu 9-10°C, drożdże rano już pracowały

 

KOMENTARZ:

- drugi lager w sezonie .. i tym samym ostatni, żegnam sezon lagerowy, idzie odwilż, na przyszły sezon muszą załatwić sobie lodówkę

- tym razem chłodzenie chłodnicą do 13°C, trochę to trwało ale miałem inna zajęcia między czasie - odzyskiwałem gęstwę z poprzedniego lagera

- w końcu zadbałem (dorosłem) do używania ... pończochy, dzięki temu odzyskałem aż 1,5 brzeczki z chmieli, w końcu refermentacja będzie w taki sposób, jak planowałem

- muszę zadbać o dokładniejsze mycie kociołka po każdym gotowaniu, przy tej warce, podczas gotowania, doszło do lekkiej karmelizacji na grzałce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #7 Czech Pils Kumburak

 

FERMENTACJA:

04.03.2012

- fermentacja cicha zakończona - 3,5°Blg, 20l, 6-7°C

 

ROZLEW:

- rozlałem do butelek 0,5l z 110g glukozy rozpuszczonej w wodzie

- celowałem w nagazowanie 2.4 v/v

- 5,3% ABV

 

KOMENTARZ:

- mój pierwszy lager w smaku bardzo przyjemny, nie czuć że to 13°Blg, rześkie, chmielowe, oby do maja ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #8 Lager wiedeński

 

FERMENTACJA:

04.03.2012

- fermentacja burzliwa zakończona - 3,5°Blg, 21l, 10-12°C

- przerwa diacetylowa, ostatnie 48h w 15-16°C

 

KOMENTARZ:

- piwo tak naprawdę przefermentowało w tydzień (pomiar °Blg) ale potrzymałem jeszcze jeden cały tydzień i dopiero przelałem na cichą

- cicha w okolicach 6°C

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.03.2012

warka #9 Scottish Export 80/- 11,5°Blg

(receptura własna)

 

BS IBU - 15,1

BS EBC - 23,8

 

SKŁAD:

  • Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann - 3,7 kg
  • Carahell 20-30 EBC Weyermann - 0,3 kg
  • Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann - 80g
  • Fuggles 4,3%AA - 30g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Wyeast 1728 Scottish Ale - starter 0,7l (około 100ml gęstwy)

ZACIERANIE:

woda do zasypu - około 13l

90' - 67°C

10' - 72°C (tylko dlatego że musiałem na chwile odejść od warzenia)

10' - 78°C

 

WYSŁADZANIE:

Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem.

(około) 6+6+8=20l - 78°C/70°C/70°C

Nie zmierzyłem objętości ani gęstości

 

GOTOWANIE 75':

60' - Fuggles 30g

15' - Mech irlandzki 5g

 

23l - 11,5°Blg do fermentacji

1l odzyskany z chmielin, będzie na refermentacje

 

WYDAJNOŚĆ - 71%

 

FERMENTACJA:

Napowietrzenie poprzez kołysanie fermentorem

Drożdze zadane w 17°C

 

Fermentor przeniosłem do 18°C, po około 18h drożdże jeszcze nie pracują

 

KOMENTARZ:

Nie zmierzyłem gęstości ani objętości po wysładzaniu bo wykonałem mała kombinację:

- kociołek był prawie pełen (na tyle pełny że mogłem wspomagać się grzałką bez obawy o kipienie) a miałem jeszcze 3l wysłodzin,

- zagotowałem więc ostro to co jest przez 15min,

- trochę odparowało więc dolałem pozostałe 3l (zrobiło się po sam brzeg)

- znowu zagotowałem (był spadek temperatury więc zrobił się ładny przełom)

- i dopiero chmieliłem.

 

Druga sprawa, skok wydajności:

- okazało się ze areometr mi się rozkalibrował, na wodzie wskazuje -1°Blg

- po uwzględnieniu błędu, wydajność jakiej jeszcze nie miałem (a może wcześniej też miałem wyższą tylko nie wiedziałem że areometr jest rozkalibrowany?) - na razie podchodzę do sytuacji sceptycznie, zobaczymy co będzie na następnych warzeniach

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przedemną 10-ta warka, mały jubileusz. Na tą okazję zaplanowałem coś szkockiego i wędzonego, następnie szkocki strong i ...

 

... sezon planowałem zakończyć piwami belgijskimi (Wit, BPA, ...) ale trochę estry już mi zaczynają wychodzić bokiem. Stąd zmiana na American Wheat, Kolsch i Alt, proste zasypy, płynne drożdze (German Ale lub Kolsch), aromatyczne chmiele, lato przybywaj! :cool:

 

Akurat na przestrzeni kwietnia powinniem mieć w garażu fajne temperatury na takie piwa (14-16°C) a piwo akurat dojrzeje na wakacyjne upały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #8 Lager wiedeński

 

FERMENTACJA:

18.03.2012

- fermentacja cicha zakończona - 3,5°Blg, 21l, 7-8°C

 

ROZLEW:

- rozlałem do butelek 0,5l z 30g glukozy rozpuszczonej w 1,2l brzeczki

- celowałem w nagazowanie 2,4 v/v

- 5,0% ABV

 

KOMENTARZ:

- bardzo dobre piwo, 0,5l poszło do gardła przy rozlewie :)

- teoretycznie piwo ma jednak 13,5°Blg (nie zauważone rozkalibrowanie areometru), miałem okazje zweryfikować to sprawdzając brzeczkę do refermentacji ale przypomniałem sobie o tym przy rozlewie

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, wiem ;) A później nim się człowiek zorientuje - śrutownik, wyszynk z kega i warki 50l - nie ma lekko :D

 

Tak sobie czytam z nudów a tu proszę. Niecałe 3 miesiące od tego wpisu a już decyzja zapadała - od następnego sezonu warki 40l na własnym śrutowniku ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szykuje się 1 dzień urlopu więc będę warzył 2 warki na raz.

 

Plan jest następujący:

 

Zacieranie:

Infuzyjne w fermentatorach

 

1 warka w fermentatorze z filtratorem

2 warka w zwykłym fermentatorze

 

Wysładzanie:

Wodę do wysładzania będę przygotowywał osobno w kuchni na płycie.

 

Z 1-ego fermentatora wysładzam 1 warkę do kociołka, który grzeje już brzeczkę

2 warka czeka

 

Po wysładzaniu 1 warki przekładam młóto z 2-ego fermentatora do 1-ego i znowy wysładzanie do jeszcze innego wiadra, to co sie wysładza grzeje już grzałką zanurzeniową

 

Gotowanie:

Gotowania 1 warki się kończy, przelewam gorącą brzeczkę do wiadra i wkładam chłodnice

2 warkę (już zagrzaną częściowo grzałką) przelewam do kociołka i zaczynam gotowanie

 

Zanim 2 warka się skończy gotować 1 warka będzię już w wiadrze z drożdzami, to samo będzie po chłodzeniu czekać 2 warkę.

 

Wstępnie wyliczyłem, że zmieszczę się w 7,5-8h z całą robotą.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.