WiHuRa Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) warka #3 Pale Ale - Etykieta warka #4 Best Bitter - Etykieta Edytowane 10 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 warka #5 Dry Stout (receptura Cartmann) FERMENTACJA: 21.01.2012 - fermentacja cicha zakończona - zostało na coś pomiędzy 3-3,5Blg, 22l, jednak cicha była w 18°C ROZLEW: - rozłałem do butelek 0,5l i 0,33l z 132g glukozy rozpuszczonej w wodzie - celowanie w nagazowanie v2.4 KOMENTARZ: - gorzka czekolada na pierwszym planie, powinnień być bardzo przyjemny stout! ETYKIETA: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) 22.01.2012 warka #6 Imperial India Pale Ale SKŁAD: Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann - 4,6 kg Wiedeński 7-9 EBC Weyermann - 1,0 kg Caramunich typ III 140-160 EBC Weyermann - 0,30 kg Caraamber 60-80 EBC Weyermann - 0,30 kg Simcoe 13,1%AA - 30g Amarillo 9,9%AA - 30g Citra 12,2%AA - 30g + 70g (dosyłka) East Kent Goldings 4,5%AA - 30g Mech irlandzki - 5g Wyeast 1968 London ESB (gęstwa z poprzedniej warki) ZACIERANIE: woda do zasypu - 18,6l 15' - 53°C 40' - 63-64°C 20' - 71-72°C 10' - 76°C WYSŁADZANIE: Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem. 5+5+4,7=14,7l - 75-79°C ~25,5l - 14,5-15°Blg GOTOWANIE 90': 60' - Simcoe 30g 45' - Citra 20g 30' - E.K. Goldings 30g 15' - Amarillo 20g 15' - Mech irlandzki 5g 00' - Citra 10g 19l - 17,5Blg do fermentacji dodatkowo ponad 2l z chmielinami i osadami - masakryczna ilość, jeszcze tyle nie miałem, a to też z powodu pierwszego w historii browaru bardzo obfitego przełomu - trochę odzyskałem z tego piwa po odstaniu, 0,5l poszła na FFT WYDAJNOŚĆ - 64% FERMENTACJA: Napowietrzenie poprzez kołysania fermentorem Drożdze zadane w 19°C Burzliwa: 19°C - planowana na 7-10 dni KOMENTARZ: - po raz pierwszy uzyskałem bardzo duży przełom! nawet wiem dlaczego - muszę zorganizować sobię jakąś pończochę bo ilość chmielin i osadów po zakończeniu chłodzenia była masakryczna, musiałem zostawić sporo piwa w kociołku, odzyskałem to później z odstania ale nie poszło do fermentora - niestety musiałem się ratować E.K. Goldings żeby uzyskać oczekiwane nachmielenie - BA zawaliło z dostawą, pomyłką przy pakowaniu i dostałem tylko 30g Citry, reszta idzie .... lub raczej czołga się Pocztą Polską - podczas gotowania wywaliło bezpiecznik z przedłużacza, nie wytrzymał naporu 2,8kW, był popłoch bo nie mogłem znaleźć coś na podmianę a brzeczce spadała temperatura, skończyło się na tym, że telewizor w niedzielę ostał się bez prądu - będzie chmielenie na zimno: 15g Amarillo, 70g Citra EDIT: - miało być IIPA ale zabrakło trochę °Blg, z kolei IBU wychodzi 89 więc sporo za dużo jak na AIPA, także w sumie zostanie Imperial Edytowane 31 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 KOMENTARZ: - po raz pierwszy uzyskałem bardzo duży przełom! nawet wiem dlaczego Zdradź nam swoją tajemnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Żadna tajemnica Zmieniłem technikę gotowania na zalecane bardzo mocne "bul-bul" i czekałem z chmieleniem prawie 30 min (akurat przełom był wcześniej po 15-20 min ale gotowałem dłużej dla zwiększenia °Blg) Wcześniej dokładałem grzałkę (a czasem w ogóle jej nie dokładałem) do kociołka dopiero po lekkim odparowaniu wody, zazwyczaj było to już po pierwszym chmieleniu. A to dlatego, że jak naleję brzeczkę "po brzegi" do kociołka to nie idzie od razu włożyć dodatkowej grzałki bo wszystko zaczyna od bulgotania wypływać. Tym razem nalałem parę litrów mniej, ostro grzałem z dodatkową grzałką przez 30 min i dolewałem między czasie pozostałe 2-3 litry i dopiero po tym zacząłem chmielić. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Cześć. Tajemnica przełomu jest banalna. Wystarczy obniżyć tem. brzeczki o 3 °C i się pojawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Część Brzmi enigmatycznie, w jakim momencie ma nastąpić to obniżenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 cześć Część Brzmi enigmatycznie, w jakim momencie ma nastąpić to obniżenie ? No tak .... a kiedy liczymy na przełom ? Raczej w trakcie gotowania, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Oczywistość, że podczas gotowania, chodziło mi o szczegóły techniczne Gotujemy (czyli 100°C) przez jakiś czas (ile?), obniżamy (tzn czekamy aż samo się obniży?), znowu gotujemy, chmielimy , tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 warka #6 Imperial India Pale Ale FERMENTACJA: 30.01.2012 - fermentacja burzliwa zakończona - zeszło w okolice 3,7-3,8°Blg, 18,5l, 19°C-->16°C, ostatnie dwa dni 18°C - fermentacja cicha planowana na 10-14 dni, 18°C, nie spodziewam się już większego zejścia °Blg, może o 0,1-0,2°Blg - cicha będzie głównie dla chmielenie na zimno - 15g Amarillo, 70g Citra (jak dojdzie w środa/czwartek kurierem to dorzucę) KOMENTARZ: - sporo Citry na cichą, to brakująca ilość z poprzedniego zamówienia w BA, która zostanie mi dosłana, nie będę już jej potrzebował w tym sezonie a Citra jest z 2010 więc nie ma sensu jej magazynować, i tak już pewnie sporo straciła sporo z aromatu - FFT zszedł w okolice 3,2-3,3°Blg, dziwnie nisko, aczkolwiek na 0,5l brzeczki dałem dwie duże łyżki gęstwy więc było sporo robaczków a nie wiele jedzenia, lub przyplątała się do słoika jakaś mała infekcja P.S. - ogólnie piwo postanowiłem zrobić jota w jotę z tym co wyliczył mi BS, i o dziwo wszystko (z bardzo niewielkimi odchyłami) idzie zgodnie z jego wyliczeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 (edytowane) 06.02.2012 warka #7 Czech Pils Kumburak (zasyp z ksiązki Clonebrews z lekką modyfikacją) SKŁAD: Pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 4,0 kg Wiedeński 7-9 EBC Weyermann - 0,3 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann - 0,5 kg Hallertau Tradition 5,4%AA - 60g Saaz 3,1%AA - 20g Mech irlandzki - 5g Wyeast 2124 Bohemian Lager - 200 ml gęstwy, I pokolenie, dzięki quraqus ZACIERANIE: woda do zasypu - 14,4l 5 ml kwasu mlekowego 80% 20' - 64-65°C 40' - 71-72°C 10' - 78°C WYSŁADZANIE: Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem. 5,5+5,5+5,5=16,5l - 75-79°C ~25l - 13°Blg GOTOWANIE 70': 60' - Tradition 35g 30' - Tradition 25g 15' - Saaz 20g 15' - Mech irlandzki 5g Rozcieńczyłem 2-3 litrami przegotowanej wody do: 21l - 13°Blg do fermentacji ok. 1l odzyskany z chmielin, poszło na FFT WYDAJNOŚĆ - 63% FERMENTACJA: Napowietrzenie poprzez kołysania fermentorem Drożdze zadane w 15°C Aktualnie fermentor stoi w 13°C, czekam na start, później pójdzie do 7°C do garażu z otuliną z koca KOMENTARZ: - mój pierwszy lager, pełna ekscytacja - chłodzenie chłodnicą do 15°C i dalej nie czekałem bo i tak trwało to prawie 45 minut, woda w kranie ma 13°C więc musiałbym czekać wieki na taką temperaturę, zdydowałem się zadać drożdze w 15°C Edytowane 7 Lutego 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 warka #6 Imperial IPA KOMENTARZ: - dziś dodałem 70g Citry - chmiel sypałem luzem, teraz się głowie jak to wyfiltruje, pełno farocli na wierzchu i raczej przez tydzień nie zatoną warka #7 Czech Pils Kumburak KOMENTARZ: - start z kopyta - drożdże ruszyły parę godzin po zadaniu i pracują aż miło, aktualnie zbiłem temperaturę do 10-11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 (edytowane) warka #6 Imperial IPA FERMENTACJA: 12.02.2012 - fermentacja cicha zakończona - nie zmierzyłem °Blg więc przyjmuję, że zostało coś w okolicach 3,5-3,8°Blg, 17,5l, 18°C ROZLEW: - rozlałem do butelek 0,5l z 117g glukozy rozpuszczonej w wodzie - celowanie w nagazowanie v2.5 KOMENTARZ: - filtrowałem chmieliny z cichej fermentacji za pomocą pończochy, niestety straciłem około 1l piwa, na dnie było dużo błotka - mała pończocha na końcu wężyka momentalnie zapchała się tym błotkiem Edytowane 20 Lutego 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) warka #7 Czech Pils Kumburak FERMENTACJA: 19.02.2012 - fermentacja burzliwa zakończona - 4°Blg, 20l, 9-11°C - przerwa diacetylowa, ostatnie 48h w 15-16°C - lagerowanie w okolicach <6°C, niestety innych warunków narazie nie mam KOMENTARZ: - FFT pokazał wynik 4°Blg EDIT: - pogoda długoterminowa zapowiada od środy koniec ujemnych temperatur w nocy (okolice 0-2°C) więc pewnie fermentor przeniosę na dwór Edytowane 5 Marca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 19.02.2012 warka #8 Lager wiedeński (receptura własna) SKŁAD: Wiedeński 7-9 EBC Weyermann - 2,7 kg Monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann - 1 kg Carapils 3-5 EBC Weyermann - 0,4 kg Caramunich III 140-160 EBC Weyermann - 0,4 kg Hallertau Tradition 5,4%AA - 40g Saaz 3,1%AA - 10g Mech irlandzki - 5g Wyeast 2124 Bohemian Lager - 200 ml gęstwy, II pokolenie ZACIERANIE: woda do zasypu - 13,5l 10' - 50°C 10' - 63-64°C 50' - 71-72°C 10' - 78°C WYSŁADZANIE: Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem. 6+6+8=20l - 78°C/72°C/70°C ~26,5l - 11°Blg GOTOWANIE 75': 60' - Tradition 20g 30' - Tradition 20g 15' - Saaz 10g 15' - Mech irlandzki 5g 21,5l - 12,5°Blg do fermentacji 1,5l odzyskany z chmielin, będzie na refermentacje WYDAJNOŚĆ - 67% FERMENTACJA: Napowietrzenie poprzez kołysanie fermentorem Drożdze zadane w 13°C Fermentor przeniosłem do garażu 9-10°C, drożdże rano już pracowały KOMENTARZ: - drugi lager w sezonie .. i tym samym ostatni, żegnam sezon lagerowy, idzie odwilż, na przyszły sezon muszą załatwić sobie lodówkę - tym razem chłodzenie chłodnicą do 13°C, trochę to trwało ale miałem inna zajęcia między czasie - odzyskiwałem gęstwę z poprzedniego lagera - w końcu zadbałem (dorosłem) do używania ... pończochy, dzięki temu odzyskałem aż 1,5 brzeczki z chmieli, w końcu refermentacja będzie w taki sposób, jak planowałem - muszę zadbać o dokładniejsze mycie kociołka po każdym gotowaniu, przy tej warce, podczas gotowania, doszło do lekkiej karmelizacji na grzałce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 warka #7 Czech Pils Kumburak FERMENTACJA: 04.03.2012 - fermentacja cicha zakończona - 3,5°Blg, 20l, 6-7°C ROZLEW: - rozlałem do butelek 0,5l z 110g glukozy rozpuszczonej w wodzie - celowałem w nagazowanie 2.4 v/v - 5,3% ABV KOMENTARZ: - mój pierwszy lager w smaku bardzo przyjemny, nie czuć że to 13°Blg, rześkie, chmielowe, oby do maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) warka #8 Lager wiedeński FERMENTACJA: 04.03.2012 - fermentacja burzliwa zakończona - 3,5°Blg, 21l, 10-12°C - przerwa diacetylowa, ostatnie 48h w 15-16°C KOMENTARZ: - piwo tak naprawdę przefermentowało w tydzień (pomiar °Blg) ale potrzymałem jeszcze jeden cały tydzień i dopiero przelałem na cichą - cicha w okolicach 6°C Edytowane 5 Marca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) 11.03.2012 warka #9 Scottish Export 80/- 11,5°Blg (receptura własna) BS IBU - 15,1 BS EBC - 23,8 SKŁAD: Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann - 3,7 kg Carahell 20-30 EBC Weyermann - 0,3 kg Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann - 80g Fuggles 4,3%AA - 30g Mech irlandzki - 5g Wyeast 1728 Scottish Ale - starter 0,7l (około 100ml gęstwy) ZACIERANIE: woda do zasypu - około 13l 90' - 67°C 10' - 72°C (tylko dlatego że musiałem na chwile odejść od warzenia) 10' - 78°C WYSŁADZANIE: Przełożenie młóta do fermentora z wężykiem. (około) 6+6+8=20l - 78°C/70°C/70°C Nie zmierzyłem objętości ani gęstości GOTOWANIE 75': 60' - Fuggles 30g 15' - Mech irlandzki 5g 23l - 11,5°Blg do fermentacji 1l odzyskany z chmielin, będzie na refermentacje WYDAJNOŚĆ - 71% FERMENTACJA: Napowietrzenie poprzez kołysanie fermentorem Drożdze zadane w 17°C Fermentor przeniosłem do 18°C, po około 18h drożdże jeszcze nie pracują KOMENTARZ: Nie zmierzyłem gęstości ani objętości po wysładzaniu bo wykonałem mała kombinację: - kociołek był prawie pełen (na tyle pełny że mogłem wspomagać się grzałką bez obawy o kipienie) a miałem jeszcze 3l wysłodzin, - zagotowałem więc ostro to co jest przez 15min, - trochę odparowało więc dolałem pozostałe 3l (zrobiło się po sam brzeg) - znowu zagotowałem (był spadek temperatury więc zrobił się ładny przełom) - i dopiero chmieliłem. Druga sprawa, skok wydajności: - okazało się ze areometr mi się rozkalibrował, na wodzie wskazuje -1°Blg - po uwzględnieniu błędu, wydajność jakiej jeszcze nie miałem (a może wcześniej też miałem wyższą tylko nie wiedziałem że areometr jest rozkalibrowany?) - na razie podchodzę do sytuacji sceptycznie, zobaczymy co będzie na następnych warzeniach Edytowane 12 Marca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Przedemną 10-ta warka, mały jubileusz. Na tą okazję zaplanowałem coś szkockiego i wędzonego, następnie szkocki strong i ... ... sezon planowałem zakończyć piwami belgijskimi (Wit, BPA, ...) ale trochę estry już mi zaczynają wychodzić bokiem. Stąd zmiana na American Wheat, Kolsch i Alt, proste zasypy, płynne drożdze (German Ale lub Kolsch), aromatyczne chmiele, lato przybywaj! Akurat na przestrzeni kwietnia powinniem mieć w garażu fajne temperatury na takie piwa (14-16°C) a piwo akurat dojrzeje na wakacyjne upały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 warka #7 Czech Pils Kumburak ETYKIETA: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) warka #8 Lager wiedeński FERMENTACJA: 18.03.2012 - fermentacja cicha zakończona - 3,5°Blg, 21l, 7-8°C ROZLEW: - rozlałem do butelek 0,5l z 30g glukozy rozpuszczonej w 1,2l brzeczki - celowałem w nagazowanie 2,4 v/v - 5,0% ABV KOMENTARZ: - bardzo dobre piwo, 0,5l poszło do gardła przy rozlewie - teoretycznie piwo ma jednak 13,5°Blg (nie zauważone rozkalibrowanie areometru), miałem okazje zweryfikować to sprawdzając brzeczkę do refermentacji ale przypomniałem sobie o tym przy rozlewie Edytowane 19 Marca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 warka #9 Scottish Export 80/- 11,5°Blg FERMENTACJA: 19.03.2012 - fermentacja burzliwa zakończona - 2,5°Blg, 23l, 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 warka #8 Lager wiedeński ETYKIETA: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Wiem, wiem A później nim się człowiek zorientuje - śrutownik, wyszynk z kega i warki 50l - nie ma lekko Tak sobie czytam z nudów a tu proszę. Niecałe 3 miesiące od tego wpisu a już decyzja zapadała - od następnego sezonu warki 40l na własnym śrutowniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 (edytowane) Szykuje się 1 dzień urlopu więc będę warzył 2 warki na raz. Plan jest następujący: Zacieranie: Infuzyjne w fermentatorach 1 warka w fermentatorze z filtratorem 2 warka w zwykłym fermentatorze Wysładzanie: Wodę do wysładzania będę przygotowywał osobno w kuchni na płycie. Z 1-ego fermentatora wysładzam 1 warkę do kociołka, który grzeje już brzeczkę 2 warka czeka Po wysładzaniu 1 warki przekładam młóto z 2-ego fermentatora do 1-ego i znowy wysładzanie do jeszcze innego wiadra, to co sie wysładza grzeje już grzałką zanurzeniową Gotowanie: Gotowania 1 warki się kończy, przelewam gorącą brzeczkę do wiadra i wkładam chłodnice 2 warkę (już zagrzaną częściowo grzałką) przelewam do kociołka i zaczynam gotowanie Zanim 2 warka się skończy gotować 1 warka będzię już w wiadrze z drożdzami, to samo będzie po chłodzeniu czekać 2 warkę. Wstępnie wyliczyłem, że zmieszczę się w 7,5-8h z całą robotą. Edytowane 29 Marca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się