Stasiek Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Robił ktoś piwo chmielone tylko chmielem prosto z krzaka? Wczoraj zerwałem ostatnią porcję lubelskiego i trochę mnie kusi zatrzeć jakieś ale i nachmielić tylko tym chmielem. Warto się w to bawić? Potencjalny problem widzę w ilości chmielu, bo zakładając że dam go 5x więcej niż normalnie (pamiętam że chyba tyle mniej więcej było go mniej po suszeniu) oraz że ma 4% a-k to na jakieś 17IBU potrzebuję go jakieś 200g :o A do tego trzeba jeszcze dodać chmiel na aromat i smak... Razem to by było ze 300g chmielu? Zmieści się to do garnka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Ciekaw jestem jak ci wyjdzie nie zapomnij zdać relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 problem może też być ze smakiem,nie wiem jak z chmielem,ale z wieloma ziołami to jest tak,że lepiej smakują po ususzeniu,pewnie zachodzą jakieś procesy chemiczne,fermentacja i takie tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Robił ktoś piwo chmielone tylko chmielem prosto z krzaka?Wczoraj zerwałem ostatnią porcję lubelskiego i trochę mnie kusi zatrzeć jakieś ale i nachmielić tylko tym chmielem. Warto się w to bawić? Potencjalny problem widzę w ilości chmielu, bo zakładając że dam go 5x więcej niż normalnie (pamiętam że chyba tyle mniej więcej było go mniej po suszeniu) oraz że ma 4% a-k to na jakieś 17IBU potrzebuję go jakieś 200g :o A do tego trzeba jeszcze dodać chmiel na aromat i smak... Razem to by było ze 300g chmielu? Zmieści się to do garnka?? Ja robiłem kilkukrotnie, ale chmieliłem tylko na aromat. Przelicznik robiłem objętościowo przy założeniu, że kubek suchego chmielu = kubek świeżego chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Ja robiłem kilkukrotnie, ale chmieliłem tylko na aromat. Ja chyba poszaleję i dam też na goryczkę. No chyba, że gdzieś znajdę jakieś zdecydowane głosy przeciwko. Na razie znalazłem małe ostrzeżenie że mogą być trawiaste posmaki... :rolleyes: No nic... zobaczmy. Szkoda, że marynka była wcześniej zerwana, bo bym mógł jej mniej dać, a z lubelskim to będzie trochę tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Jedyny argument przeciwko to to, że nie znasz zawartości %a-k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Ja wczoraj chmieliłam Bittera na goryczkę świeżo zebraną Marynką. Wyszłam z założenia, że wystarczy ilość ciut większa niż w recepturze, bo lupuliny jest więcej w świeżych niż w wysuszonych szyszkach, a poza tym moja Marynka była dość sucha już na krzaku, zebrana w słoneczne popołudnie. Zobaczymy...., najwyżej będę korygować herbatką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Ja wczoraj chmieliłam Bittera na goryczkę świeżo zebraną Marynką. Tylko Marynką? Czy dawałaś też inny chmiel? Wyszłam z założenia, że wystarczy ilość ciut większa niż w recepturze, bo lupuliny jest więcej w świeżych niż w wysuszonych szyszkach Czemu ma być więcej? Myślę, że podczas suszenia nie zgubi się więcej niż kilka-kilkanaście procent. W różnych źródłach znalazłem, że powinno się dać od 4 do 6 razy więcej. Gdzieś ktoś pisał nawet x8, ale to za dużo, bo już się nie zgadza z wyliczeniami odnośnie wilgotności. Jedyny argument przeciwko to to, że nie znasz zawartości %a-k. No fakt... jest to pewna niewiadoma i to "z mnożnikiem", bo zakładając np 4% a-k i x4 więcej wychodzi mi tak jakby ten chmiel miał 1% a-k, a jesli np założę 3% a-k i 6x więcej to już mam 0,5% a-k. Przyjmę chyba coś pomiędzy i będę celował w kilkanaście IBU. Jeśli się okaże że chmiel jest mocniejszy to najwyżej dostanę 20-30IBU, a jeśli słabszy... cóż plan awaryjny jest taki: Zobaczymy...., najwyżej będę korygować herbatką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Tylko Marynką? Czy dawałaś też inny chmiel? Tak, na aromat Brewer's Gold. Czemu ma być więcej? Myślę, że podczas suszenia nie zgubi się więcej niż kilka-kilkanaście procent.W różnych źródłach znalazłem, że powinno się dać od 4 do 6 razy więcej. Gdzieś ktoś pisał nawet x8, ale to za dużo, bo już się nie zgadza z wyliczeniami odnośnie wilgotności Fakt, że chmieliłam na oko, bez rozeznania w źródłach. Zawsze jak suszyłam chmiel to dużo lupuliny zostawało. Najwyżej wyjdzie z tego jakiś Mild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 (edytowane) Pytanie jeszcze czy chmiel po 2 dniach od zerwania dalej mogę nazywać świeżo zerwanym. Z 270g które wczoraj było dziś już zostało 180g... No ale wysuszony to też nie jest. No nic... proporcjonalnie do tego ile ubyło zmniejszę trochę planowaną początkowo ilość. Edytowane 26 Września 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Dlaczego upierasz się żeby do warki użyć świeżo zerwany chmiel ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Dlaczego upierasz się żeby do warki użyć świeżo zerwany chmiel ?. Że to niby, podobno, świeży chmiel daje lepszy aromat i smak w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Jest cała masa ziół które dopiero po wysuszeniu mają lepszy aromat. Spróbuj ocenić zapach świeżej i wysuszonej szyszki chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Chmielenie świeżym chmielem jest dość popularne na świecie, więc smak zapewne jest interesujący. Jest niestety ograniczone tylko do krótkiego sezonu chmielobrania, jedna-dwie warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Prowadząc prace wykopaliskowe, natrafiłem na ten temat. Czy Koleżanki i Koledzy mogą podzielić się swoimi spostrzeżeniami, na temat piwa chmielonego świeżymi szyszkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Ja uwarzylem kilka warek na 'mokrych' chmielach. Niestety smak i aromat jest trawiasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Niezależnie od gatunku chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Ja chmieliłem tylko świeżym lubelskim. Zarówno na aromat, smak i goryczkę. W notatkach mam że dochmielałem przy rozlewie herbatką (też z lubelskiego) bo jednak ta goryczka była mniejsza niż myślałem. Ale smak i aromat duuużo intensywniejszy niż przy wysuszonym chmielu. Czy trawiasty? Wg mnie nie - mam wrażenie że większą trawiastość miałem gdy kiedyś chmieliłem samym wysuszonym lubelskim - z tym że tam było sporo więcej tego chmielu. Tu dałem łącznie 190g - czyli tak jakby dać około 30-40 wysuszonego. W tym roku jeśli się wyrobię czasowo również mam w planie zrobić podobną warkę. Z tym że tym razem może będę miał już parę szyszek Cascade i Challenger, więc mam nadzieję aromat jeszcze ciekawszy i może intensywniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Dziękuję za wpis. A jak właściwie najlepiej suszyć chmiel? Widzę, że polecane jest swobodne suszenie rozsypanych szyszek na gazecie. Ale znalazłem wpisy o stosowaniu piekarnika z temoobiegiem, oraz suszarek do grzybów. Jaki sposób pozwala na pozbycie się wilgoci, bez utraty aromatu i alfa-kwasów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 A czy chmielenie na zimno wchodzi w grę w przypadku świeżych szyszek? Robił ktoś kiedyś coś takiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Tak, to jest nawet podstawowe zastosowanie świeżego chmielu: http://homebrew.stackexchange.com/questions/5115/what-is-wet-hopping-and-how-does-it-differ-from-dry slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 No to odkopię temat jeszcze raz. Jak przygotować własnoręcznie zebrany chmiel do wrzucenia go na cichą aby nie bać się o zakażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkmumin Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Tydzień temu robiłem piwo na dzikim, chmielu. Gdy dawałem go do cichej, włożyłem na ok minutę do microfali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Odkopie temat. Jakich proporcji używacie podczas chmielenia świeżym chmielem? Wagowo ile % zostanie po wysuszeniu? Macie jakieś swoje doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Reguła 6:1, czyli 6 porcji świeżego więcej, niż w zamyśle użył byś suszonego. http://www.homebrewing.com/articles/fresh-hop-homebrew-guide/ DIPA Hops of Mass Destruction też była robiona na świeżych. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez Joosto drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się