Malinowy Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 No właśnie korekta była robiona napisałem że reflaktometr pokazywał 15BriX a po korekcie wyszło 10BLG ale zaufałem spławikowi. Tak, ale korektę robiłeś dla refraktometru a dla areometru też? Pamiętaj, że alkohol zawarty w piwie ma mniejszą gęstość niż woda i 1,5 BLG różnicy może wynikać właśnie z korekty na alkohol. Ogólnie jest to pomijalne w piwie domowym i raczej nie ma co się zbytnio tym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 A widzisz dla aerometru już nie robiłem korekty. Mam nadzieję że piwo się nagazuje i że nie będzie granatów Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 31#NZPA 12,5BLG przelana do kega i 6x0,5l i 1x0,33. Blg końcowe 3,1BLG Szwagry wielkie dzięki za pożyczenie kega i roll baru :beer: :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Bedzie Pan zadowolony:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Bedzie Pan zadowolony:) Zapewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Planujesz się na kegi przerzucić i testujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Planuję....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Warka nr. 52 /28.V.2014/ American Wheat "Wedding Beer" Goryczka: 20IBU Kolor: 9EBC OG: 12,2BLG FG: 3 BLG Surowce: Słód pilzneński 2,3kg Słód pszeniczny 2,35kg Słód monachijski I 0,6kg Chmiele: Amarillo 25g drożdże gęstwa po warce 51 NZPA (US-05) ok 200ml tygodniowej gęstwy Zacieranie: Zasyp w temp. 55st dodanie 1ml kwasu mlekowego 75% 52-55st.C- 10minut 62-63st.C - 40 minut 71-72st.C - 20minut 78st.C - filtracja filtracja do uzyskania 30l (5+5+5+6l) do każdej porcji wody 2ml kwasu fosforowego Gotowanie 70minut Amarillo 15g - 60minut Amarillo 10g- 20minut Wyszło 24l / 12,2BLG (12,6Brix przed korektą) Stwierdzam jednak że kwas fosforowy bardzo ułatwia filtrację dla sprawdzenia warka nr. 51 była bez kwasu i filtracja przy pierwszej partii szczególnie dość niemrawo, dzisiaj mimo dość dużego zasypu slodu pszenicznego filtracja bez najmniejszych problemów.... Edytowane 29 Maja 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Zmieniasz stan cywilny? BTW Nagłówek posta dość mylny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Zmieniasz stan cywilny?BTW Nagłówek posta dość mylny. Nie nie zmieniam jeszcze stanu cywilnego to warka testowa na ślub mojej siostry. Tak wogóle dzięki za czujność już poprawiłem byka :rolleyes: Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Warka nr. 53 /3.VII.2014/ American Wheat v 2.0 "Wedding Beer" Goryczka: 20IBU Kolor: 9EBC OG: 12,2BLG FG: 3 BLG Surowce: Słód pilzneński 2,3kg Słód pszeniczny 2,35kg Słód monachijski I 0,6kg Chmiele: Amarillo 25g drożdże US-05 świeża uwodniona saszetka Zacieranie: Zasyp w temp. 55st dodanie 1ml kwasu mlekowego 75% 52-55st.C- 10minut 62-63st.C - 40 minut 71-72st.C - 20minut 78st.C - filtracja filtracja do uzyskania 30l (5+5+5+6l) do każdej porcji wody 2ml kwasu fosforowego Gotowanie 70minut Amarillo 15g - 60minut Amarillo 10g- 20minut Wyszło 23l / 12,5BLG (13Brix przed korektą) Planuję dać 50g chmielu Citra dla aromatu i na wesele do siostry w kega. Wersja testowa wyszła bardzo dobrze zobaczymy jak wersja 2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Po krótkim epizodzie w postaci Weselnego piwa uwarzonego w przerwie letniej rozpoczynam dzisiaj sezon 4 mojej przygody.... Nie było podsumowania sezonu poprzedniego więc tak może w 3 słowach coś skrobnę jaki on był. -Po pierwsze dorobiłem się lodówki, małej bo małej ale udało się wyeliminować estry w piwach, w których ich być nie powinno dzięki w miarę stałej temp. fermentacji co bardzo mnie cieszy. -Po drugie udało się coś wygrać IV Toruński Zlot Piwowarów domowych w swojej kategorii oraz tutuł GCH może niezbyt to prestiżowy konkurs ale wygrana bardzo cieszy, tym bardziej że sędziowali goście lokalu a więc przeciętni konsumenci. -W poprzednim sezonie zacząłem też stosować kwas fosforowy do wysładzania i albo jest to autosugestia albo faktycznie obniżenie pH wody usprawniło proces filtracji. -Dorobiłem się też własnego śrutownika (w tym miejscu podziękowania dla fidela ) -Udało mi się ogarnąć Gushing z którym zmagałem się w mniejszym lub większym stopniu przez 3 sezony -Udało mi się też zaskoczyć siostrę oraz gości weselnych piwem które ku zdziwieniu rodziny rozeszło się w 3 godziny i wszystkim bardzo smakowało W tym miejscu muszę się pochwalić że do tego piwa potrzebna była nie lada cierpliwość gdyż na pożyczonej schładzarce suchej (podziękowania dla Szukisa) piwo jak się niedawno okazało leciało ledwo co schłodzone ponieważ wartość "min" / "max" na schładzarce nie odnosiły się do temp. piwa na wylocie a ustawieniach schładzarki (min. schładzarka włącza się sporadycznie, max schładzarka chodzi prawie non stop) ale mimo tych utrudnień wszyscy byli zadowoleni. Teraz słów kilka o tym czego się nie udało: - Niestety nie udało się ogarnąć chłodnicy i mimo prawie 60 warek moją chłodnicą nadal pozostaje wanna z zimną wodą, co podejrzewam może mieć wpływ i powodować że moje piwa gdyby były szybko schłodzone przed zadaniem drożdży mogły by być jeszcze lepsze ale to jest priorytet na ten sezon. -Nie udało się zakupić kolumny pod lodówkę oraz kegów, butli z Co2 i całego asortymentu z powodów finansowo zawodowych - Nie udało mi się też pojechać z braćmi piwowarami do Czech na męski wyjazd z tych samych powodów (dzięki chłopaki za zaproszenie następnym razem nie odmówię) Myślę że w rozliczeniu plusy przykrywają jednak minusy i rozwijam się w dobrym kierunku.... Czego brakuje ? myślę że troszkę większej wyrozumiałości i zrozumienia ze strony mojej dziewczyny która nie może zrozumieć że chciałbym robić więcej warek jak 2 w miesiącu ale nad tym też pracuję Więc zaczynamy pierwszą warkę sezonu IV który uważam oficjalnie za rozpoczęty. Na początek debiut w stylu którego nigdy nie warzyłem #54 Simcoe Pills Tak miało być w teorii: -OBJ 23l -OG 12,2 -IBU 53,5 -EBC 11 Surowce: - słód Pilzneński 4,5kg - słód Carared 0,5kg - chmiel Simcoe drożdże W34/70 2 saszetki Plan zacierania: 65st.C - zasyp słodów 63-64st.C - 15 minut 72st.C - 45 minut 78 - przeniesienie do filtracji woda do wysładzania w porcjach 5 litrowych do każdej porcji 1,5ml kwasu fosforowego Gotowanie : 80minut Simcoe - 15g -60minut Simcoe - 20g - 30 minut Simcoe - 14g - 0 minut Wyszło trochę za dużo chyba pomyliłem ilość wody do wysładzania o 5l stąd chyba coś ok 25-27l po gotowaniu przeleje do 25 do wiadra a reszta na starter pójdzie. Finalnie niecałe 25l i 11,2BLG (11,6BriX przed korektą) i tak wyszło całkiem nieźle. Przelane do fermentora wstawione do lodówki za parę godzin zadane zostaną drożdże jak temp. spadnie poniżej 16st.C Edytowane 1 Września 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 No to chyba zacząłeś sezon jako pierwszy w regionie Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 ciekawe otwarcie Panie , a wyjazd z piwowarami musisz nadrobić następnym razem (koniecznie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 No to chyba zacząłeś sezon jako pierwszy w regionie Powodzenia Robię najmniej ze wszystkich w regionie to wczesniej zacząłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 No widzę że z grubej rury zaczynasz sezon. Mam nadzieje że Pils wyjdzie lepszy jak mój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 48h od zadania drożdży a widocznych oznak fermentacji brak jak jutro nie będzie piany zaczne się martwić. Temp w lodówce 10sr.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 [/img] Można to uznać za początek fermentacji? To mój pierwszy dolina to się stresuje :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Usiądź zrelaksuj się otwórz lodówkę za jakieś 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Po powrocie ze Slowacji okazało się ze fermentacja ruszyla ale zapach siarkowodoru tudzież gotowanych jajek przykrywa inne aromaty zobaczymy za tydzień czy będzie lepszy aromat. W przyszlym tygodniu Saison IPA na drożdżach od Fermentum Mobile a po fermentacji Simcoe Pills będzie Tmave jakieś 13BLG Edytowane 12 Września 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Zapach siarkowodorowy w Simcoe Pills zanika i do głosu zaczyna delikatnie dochodzić słodowość i delikatnie chmiel co bardzo cieszy. Tymczasem dzisiaj wyciągnięcia z lodówki doczekały się drożdże od Fermentum Mobile, wrzucone na mieszadło w piątek zasilą brzeczke do Saison IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Jaki one mają zakres temperatur ? I w jakiej ty zamierzasz je trzymać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Jaki one mają zakres temperatur ? I w jakiej ty zamierzasz je trzymać ? 18-25st.C u mnie w pokoju jest ok 22st.C i w takiej temp. bede fermentował to piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Warka nr. 55 /19.IX.2014/ Saison IPA Goryczka: 43IBU Kolor: 31EBC OG: 14BLG FG: 2 BLG Surowce: Słód pilzneński 3,2kg Słód pszeniczny 1kg Słód wiedeński 0,8kg słód caraaroma 0,2kg słód carahell 0,2kg Dodatki: cukier kandyzowany 0,5kg mech irlandzki 5g skórka z 2 limonek i pomarańczy Chmiele: Citra 20g Centenial 10g Dr. Rudi 20g drożdże Fermentum mobile Odkrycie sezony 2,5l starter Zacieranie: Zasyp w temp. 55st 52-55st.C- 10minut 62-63st.C - 60 minut 71-72st.C - 20minut 78st.C - filtracja Gotowanie 60minut 60 minut - Dr. Rudi 10g 40 minut - Centenial 10g 30 minut - Citra - 10g 20 minut - Dr. Rudi 10g + cukier i skórki pomarańczy i limonki 15minut - mech irlandzki 5 minut - Citra 10g Wyszło 24l łącznie ze starterem 15brix mam nadzieję że nie wyjdzie z wiadra pod moją nieobecność. Edytowane 19 Września 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Po 3 tygodniach burzliwej na cichą przy 3BLG (6Brix przed korektą) trafiła warka #54 Simcoe Pills zapachu siarki już nie ma za to przyjemny słodowo - chlebowy aromat pełne w smaku jak na 11BLG, bardzo klarowne w smaku czuć lekki gaz więc myślę że ten tydzień na cichej w temp 9-10st.C będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się