Raczek Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Warka nr. 18 "Malinowe" 16 listopada przelana do butelek z dodatkiem 137g cukru zdecydowałem się że zdecydowana większość zostanie dosłodzona słodzikiem Colargan z Lidla na słodku 3tabletki na butelkę, a 5 butelek testowych z 4 tabletkami na butelkę jako malinowe bardzo słodkie i 5 butelek z 2 tabletkami słodzika jako półsłodkie. Reszta 35butelek jako słodkie 3 tabletki na bytelke. Piwko zeszło do 3 BLG alk. 4,3% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Warka nr. 19 Porter Jedno z najbardziej zje...ch piw jakie ostatnio zrobiłem przelane na cichą przy 6,2BLG niestety zbyt wysoka temp. fermentacji zatrzymała mi najwidoczniej enzymy stąd tak słabe odfermentowanie w smaku portera to nie przypomina niestety i zastanawiam się czy nie dodać troszeczkę aromatu wiśniowego aby uzyskać coś bardziej przyjemnego może jakiś cherry porter ?!?!?! Dam mu troszkę postać może z tydzień może troszkę dłużej i jeśli nie całość to jakaś część zostanie zaprawiona aromatem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Skrzynka jest butelki PET. jako środek mrożący są tylko czasu na zrobienie jakiego dolniaka jakoś nie mogę wygospodarować. Od dzisiaj nocki później popołudniówki jak ja nienawidzę chodzić na zmiany.... brrrr Teraz najprędzej dopiero 29 listopada coś wygospodaruję na jakiegoś dolniaka. Mam tam jakiś zestaw z CP chyba American Lager więc chyba poleci 29 listopada do gara zaciernego. Później troszkę przerwy sobie zrobię żeby opróżnić fermentory, poza tym okres świąteczny nie służy zbytnio warzeniu przynajmniej z moją kobietą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Warka nr. 20 dnia 29 listopada przelana na cichą przez wyparzoną gazę niestety w brzeczce było sporo muszek owocówek (chyba) które dostały się chyba przez źle domknięte wieko fermentora BLG spadło do 2,3 st. BLG zapach nie jest zbyt przyjemny a w smaku przypomina bardzo mocnego belga bardzo czuć też alkohol smaków octowych nie wyczułem natomiast zapach troszkę przypomina zepsuty sok w kartoniku który stał w temp. pokojowej ..... Nie wiem czy coś z tego będzie zdekantowałem tylko 17l.... ale i tak spisuje praktycznie tę warkę na straty..... Kiepski jubileusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Niestety brak czasu spowodowany pracą uniemożliwił mi uzupełnienie mojego tematu w kolejne warki które w międzyczasie powstały. Jubileuszowa warka w moim odczuciu jest nie do uratowania. Mimo braku widocznych oznak infekcji po miesiącu w butelkach jest mocno kwaskowa i smakuje bardziej jak wino i wcale nie takie z najwyższej półki Jeśli znajdzie się jakiś odważny żeby określić ( z ciekawości mojej) co się do Pumpkina przyplątało to wezmę ze 2-3 butelki do Strzegomia w celu oceny i rodzaju infekcji. Warka nr. 21 American Lager (takie harnasiopodobne) 11BLG /04.12.2012/ Surowce: - Pilzeński 3kg - karmel pills Steinbach 0,3kg - ryż biały 0,5kg Marynka 15g Lubelski 15g W34/70 uwodnione Plan Zacierania: Kleikowanie ryżu w 5l wody i dodanie do gara zaciernego w celu ustalenia temp. na 54st.C, następnie dodany słód 52st.C- 15minut 66-68st.C - 70minut 78st.C - filtracja do uzyskania 27/28l brzeczki Gotowanie: Marynka 60minut Lubelski 10minut Po chmieleniu i ostudzeniu i schłodzeniu w skrzyni styropianowej uwodnione drożdże zadane w temp. 10st.C Po 2 tygodniowej burzliwej przelane na cichą na tydzień w temp. 0-5st.C Przelane 25stycznia zeszło do 1,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Warka nr. 22 Altbier 12BLG /14.I.2013/ Surowce: - Pilzeński 2kg - monachijski I 2kg - carafa I 0,04kg Spalt Sellect 45g 2565 Koelsch Plan Zacierania: 56st.C - wsypanie słodów i podnoszenie do temp 63st.C 63st.C - 40minut 72st.C - 20minut 78st.C - filtracja do uzyskania ok 28l brzeczki Gotowanie: Spalt 60minut Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora wyszło aż 23l o gęstości 12BLG wyniesione do piwnicy do temp. 16-18st.C i zadanie płynnymi 2565 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Warka nr. 23 AIPA /30.I.2013/ Szacowane OG: 15,8BLG (przy wydajności 68% wg. BS2) Szacowane FG 2,5BLG IBU: 81,1 IBUs Kolor: 13,8 EBC Surowce: - Pale ale 5,5kg - monachijski I 0,7kg - carapils 0,3kg Magnum 20g Cascade 15g Citra 15g Mosaic 25g Kazbek 15 Gęstwa US-05 dzięki uprzejmości kolegi Fidela jak i chmiele i słód Pale Ale Plan Zacierania: 68st.C - 60minut 72st.C 10minut 78st.C i wysładzanie do uzyskania mniej więcej 30l breczki Gotowanie: Magnum 20g - 60minut Mosaic 25g - 60minut Kazbek 15g - 15minut Cascade 15g - 10minut Citra 15g - 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Warka nr. 23 AIPA /30.I.2013/ Niestety chyba zbyt mocno ześrutowany słód sprawił że wysładzanie nie wyszło tak jakbym tego chciał i podejrzewam że wysłodziła się jedna część słodu a reszta zbita część (mąka) nie została wypłukana stąd 21l i tylko 14,8BLG wg wskazania Reflaktometru Edytowane 30 Stycznia 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Dnia 6 II warka nr 22 ALT po 21 dniach burzliwej i chyba dość leniwych drożdżach odfermentował do 2,5BLG przelałem na cichą na kilka dni i jak nic się nie zmieni pójdzie w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Warka nr. 24 Hefe-Weizen /7.II.2013/ Szacowane OG: 12BLG Szacowane FG 3,1BLG IBU: 12,8IBUs Kolor: 8,4 EBC Surowce: - pszeniczny Strzegom 2,8kg - pilzeński weyerman 1,2kg - carahell weyerman 0,2kg - zakwaszający 0,1kg chmiel lubelski 20g zostanie zadane ok 100ml świeżej gęstwy Weihenstephane 3068 II pokolenie dzięki uprzejmości Maciucha67 Plan Zacierania: 44st.C - 100minut 68st.C - 30minut 78st.C - 10minut i filtracja do uzyskania 28l brzeczki Gotowanie: Lubelski 20g - 60minut Komentarz: Wyszło dokładnie tak jak sobie zaplanowałem 21l /12BLG chyba pierwszy raz odkąd zacieram piwo wyszło mi dokładnie tak jak chciałem. Tak stworzyłem przepis w BS2 i przy wydajności 80% wyszło dokładnie jak chciałem. 1/3 słodu została ześrutowana na mąkę reszta na troszkę grubszą śrutę. Przy każdej porcji wody zamieszałem i odczekałem 10 minut aż złoże się ułoży i chyba to jest optymalny plan działania przynajmniej jak dla mnie. Całość zadana 100ml gęstwy z odrobiną brzeczki co by się drożdżaki przyzwyczaiły i obudziły po leżakowaniu w lodówce... Edytowane 7 Lutego 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 12 luty 2013 warka nr 22 poszła w kibel (apteka) żal było wylewać ale cóż poradzić ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) 13 Luty warka 23# AIPA 15BLG przelana na cichą zeszło do lekko powyżej 3BLG. Dodałem do chmielenia na zimno 30g Kazbeka i 20g Cascade. Próbując zielonego piwa po burzliwej smakuje wybornie jeśli nic się nie przyplącze zapowiada się na najlepsze moje piwo.... Edytowane 16 Lutego 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Po umieszczeniu Alta w WC i przelaniu AIPy na cichą przyszedł czas wziąć się w garść i stratę nadrobić oto zasyp na 15.II.2013 Receptura na podstawie przepisy Scooby-ego a więc Black IPA Warka nr. 25 Krecik (Black IPA) /15.II.2013/ Szacowane OG: 16,5BLG Szacowane FG 2,9BLG IBU: 81IBUs Kolor: 60 EBC Surowce: - pilzeński Strzegom 5kg - Carahel 0,5kg - carafa II special 0,5kg - biscuit 0,25kg - cukier 0,25kg Chinook 12% - 35g - 60minut Cascade 8,6%- 30g - 35minut Wiliamette 5,5%- 30g - 20minut Citra 12,6%-30g- 5minut Zadane gęstwą z warki #23 Plan Zacierania: 66-67st.C - 60minut 78st.C - 10minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 A jednak apteka w Alcie twoim była, trochę szkoda, no ale cóż... zdarzą się. Żeby więcej powtórki nie było! Ja zwiększyłem właśnie rygor sanitarny żeby znowu nic mi się nie przyplątało po grodziszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 A jednak apteka w Alcie twoim była, trochę szkoda, no ale cóż... zdarzą się. Żeby więcej powtórki nie było! Ja zwiększyłem właśnie rygor sanitarny żeby znowu nic mi się nie przyplątało po grodziszu Ja po tym Alcie dawka wybielacza poszła na całą noc rano 3 razy fermentor zalałem ciepłą wodą później czajnik wrzątku a przed przelaniem AIP-y na cichą jeszcze dezynfekcja Clo2. Smakuje przed cichą wybornie jedno z lepszych moich piw po cichej jak dojdą aromaty to zapowiada się świetne piwo.... Zobaczymy za tydzień mam nadzieje że nic się nie przyplącze przez ten tydzień .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Warka nr. 25 Krecik (Black IPA) /15.II.2013/ wyszło 23l ekstrakt 15,5BLG zadane gęstwą US05 po warce 23pobudzone świeżą brzeczką. Trochę za dużo wysłodziłem i uciekło mi 0,5BLG ale będzie więcej dobroci w butelkach Edytowane 15 Lutego 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Warka nr. 23 AIPA zabutelkowana z dodatkiem 134g cukru rozpuszczonym w litrze wody. BLG końcowe 2,5, wyszło 39butelek 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Warka 24 Hefe Weizen w butelkach zeszło do ok 2,2BLG, zabutelkowane z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonego w litrze wody. Tak się zastanawiam czy nie przesadziłem z AIPA dodając do niej 134g cukru. Liczyłem w AIPA na 21litrów niestety podczas chmielenia na zimno na spodzie było bardzo dużo brei chmielowej której już nie dekantowałem stąd tylko niecałe 20l. Przerabiałem już w swojej karierze granaty i raczej mi się do nich nie śpieszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Warka nr. 26 Duseldorf Altbier /25.II.2013/ Szacowane OG: 13BLG Szacowane FG 2,8BLG IBU: 41IBUs Kolor: 25 EBC Surowce: - monachijski I 3kg - pilzeński 1kg - pszeniczny jasny 0,25kg - carafa I specjal 0,12kg Magnum 20g Hellertau Hersbrucker 25g Plan Zacierania: 54-56st.C - 10minut 64st.C - 40minut 72st.C - 20minut 78st.C wygrzew i filtracja + dodanie carafa Gotowanie: Magnum 25g - 60minut Hellertau Hersbrucker 25g 20minut Całość zostanie zadana starterem 1275 Thames Valley. Za gęstwę podziękowania dla gradagala i Całość po zaszczepieniu drożdżakami w pokojowej temp. Jak fermentacja ruszy przeniosę do 18st. Edytowane 25 Lutego 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 25#Krecik 15,5BLG przelany na cichą przy 4 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Warka nr. 26 Duseldorf Altbier już w fermentorze wyszło 21l/13BLG całość zadana litrowym starterem 1275 Thames Valley. Objętość brzeczki w fermentorze 22l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Dzisiaj mój domowy browarek wzbogacił się o avatar (w końcu coś co cieszy oko) oraz etykiety na butelki które wykonał Tomasz Nowak... Ot taki miły prezent na urodziny sobie zrobiłem Moja LP jakby zaczęła się przekonywać do mojej pasji bo to już 3 rok leci a i zapał nie opadł, wręcz przeciwnie.... jako prezent zupełnie niespodziewanie suszarka na butelki WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Etykiety ładne avatar świetny ale zielone butelki... Nie wierze, Łukasz szejm on ju.... BTW. Czerwona wersja najbardziej mi pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Etykiety ładne avatar świetny ale zielone butelki... Nie wierze, Łukasz szejm on ju....BTW. Czerwona wersja najbardziej mi pasuje. Jarzynie ją zielonych butelek nie posiadam a załączone zdjęcie jest zdjęciem pogladowym kolegi Tomka Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowak Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Etykiety ładne avatar świetny ale zielone butelki... Nie wierze, Łukasz szejm on ju....BTW. Czerwona wersja najbardziej mi pasuje. Jarzynie ją zielonych butelek nie posiadam a załączone zdjęcie jest zdjęciem pogladowym kolegi Tomka Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 oj no, na zielonych po prostu ładniej się prezentowały etykiety;) o ja ładuje dosyć często do zielonych np witbiery, bo pięknie wygląda zmętnienie w nich! i tak i tak stoją w ciemnym pomieszczeniu zanim będą wypite :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się