Jump to content

Biały nalot po cichej - wylewać, czy rozlewać?


Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie. Tydzień burzliwej + przelanie i 2 tygodnie na cichej. Dzisiaj otwieram fermentator, a tam biały nalot, taka jakby mgiełka z pleśni, kożuch na stygnącym mleku. Półprzezroczyste ale jednak mgiełka.

 

Mam zakażenie?

Link to comment
Share on other sites

Witam, tak jak w temacie. Tydzień burzliwej + przelanie i 2 tygodnie na cichej. Dzisiaj otwieram fermentator, a tam biały nalot, taka jakby mgiełka z pleśni, kożuch na stygnącym mleku. Półprzezroczyste ale jednak mgiełka.

 

Mam zakażenie?

Czy to nie jest tlenowiec?!

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za szybką pomoc.

 

Poczytałem o tym tlenowcu trochę na forum i się uspokoiłem. Na burzliwej mam jeszcze 2 warki więc obawy pozostają.

Zlałem kranikiem z pod osadu - zalewając ok 1 cm od max. Zobaczymy co będzie. Piwko wyszło smaczne choć mocno goryczkowe, nic kwaśnego nie wyczułem.

 

Pozdrawiam.

 

Napiszę jak wyszło

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za szybką pomoc.

 

Poczytałem o tym tlenowcu trochę na forum i się uspokoiłem. Na burzliwej mam jeszcze 2 warki więc obawy pozostają.

Zlałem kranikiem z pod osadu - zalewając ok 1 cm od max. Zobaczymy co będzie. Piwko wyszło smaczne choć mocno goryczkowe, nic kwaśnego nie wyczułem.

 

Pozdrawiam.

 

Napiszę jak wyszło

Goryczka może też być efektem zakażenia.

Link to comment
Share on other sites

Przypomniało mi się tak po wszystkim już. W zeszłym roku przy jednym pilsie miałem takie objawy, jednak na dużo mniejszą skalę - tzn nalot był minimalny. Piwo wypite po ok pół roku - potwornie goryczkowe było, ale jakoś dało radę:( Ostatnie wypiłem 2 dni temu i było bardzo dobre, goryczka się ustabilizowała, na końcu zamiast goryczki fajny "posmak".

 

To butelkowane wczoraj zostawiam w cieple na 4-5 dni coby się szybciej nagazowało, drożdży extra nie dodawałem - szkoda mi było kolejnej saszetki otwierać.

 

Pozdrawiam

 

P.s. Co do szampana - dałem 130g glukozy na ok 25l, lubię nagazowane.

Edited by suenio
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

trochę odgrzeje temat.

 

w planach jutro lub po jutrze jest butelkowanie piwka. zaglądając dzisiaj zauważyłem biały nalot. bąbelki/pianka jakby od wstrząsania. fermentator oczywiście był nie ruszany, stał cały czas w 1 miejscu.

http://speedy.sh/T9gYR/piwoz.jpg

jak myślicie, infekcja czy norma?

Edited by paweln0101
Link to comment
Share on other sites

Nie trzeba pobierać :) Ale zdjęcia następnym razem na forum załącz... Co do twojego problemu wszystko jest w porządku to pozostałości po pianie drożdżowej, możesz spokojnie zlewać jak już odfermentowało. Bąble o których mówisz to CO2 uwalniający się z piwa.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.