suenio Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Witam, tak jak w temacie. Tydzień burzliwej + przelanie i 2 tygodnie na cichej. Dzisiaj otwieram fermentator, a tam biały nalot, taka jakby mgiełka z pleśni, kożuch na stygnącym mleku. Półprzezroczyste ale jednak mgiełka. Mam zakażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 masz zakażenie, ale spróbuj piwa, może jest pijalne. Jeśli tak szybko rozlej z dodatkowymi drożdżami i unikaj napowietrzania brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Nie rozumiem o co chodzi z dodatkowymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 że przed butelkowaniem dodać trochę świeżych drożdży żeby szybciej tlen zużyły w butelkach i szybciej nagazowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Witam, tak jak w temacie. Tydzień burzliwej + przelanie i 2 tygodnie na cichej. Dzisiaj otwieram fermentator, a tam biały nalot, taka jakby mgiełka z pleśni, kożuch na stygnącym mleku. Półprzezroczyste ale jednak mgiełka. Mam zakażenie? Czy to nie jest tlenowiec?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Po opisie można stwierdzić, że tlenowiec. Więc jak rozleje do butelek i odetnie dopływ tlenu, powinno być wtedy pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 możesz też postarać się nalać taką ilość piwa jaka jest w "komercyjnych" to chyba górna granica wytrzymałości bez granatów, nalejesz mniej -> więcej powietrza -> więcej tlenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zabutelkuj jak piszą koledzy i w miarę szybko wypij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Dziękuję wszystkim za szybką pomoc. Poczytałem o tym tlenowcu trochę na forum i się uspokoiłem. Na burzliwej mam jeszcze 2 warki więc obawy pozostają. Zlałem kranikiem z pod osadu - zalewając ok 1 cm od max. Zobaczymy co będzie. Piwko wyszło smaczne choć mocno goryczkowe, nic kwaśnego nie wyczułem. Pozdrawiam. Napiszę jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Dziękuję wszystkim za szybką pomoc. Poczytałem o tym tlenowcu trochę na forum i się uspokoiłem. Na burzliwej mam jeszcze 2 warki więc obawy pozostają. Zlałem kranikiem z pod osadu - zalewając ok 1 cm od max. Zobaczymy co będzie. Piwko wyszło smaczne choć mocno goryczkowe, nic kwaśnego nie wyczułem. Pozdrawiam. Napiszę jak wyszło Goryczka może też być efektem zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Spróbuj tego piwa za jakiś czas - jeśli gorycz się nie zwiększy a piwo nie będzie gazowane jak szampan, to prawdopodobnie nic złego się nie stało. Ale i tak wysterylizuj i wymyj porządnie sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Przypomniało mi się tak po wszystkim już. W zeszłym roku przy jednym pilsie miałem takie objawy, jednak na dużo mniejszą skalę - tzn nalot był minimalny. Piwo wypite po ok pół roku - potwornie goryczkowe było, ale jakoś dało radę Ostatnie wypiłem 2 dni temu i było bardzo dobre, goryczka się ustabilizowała, na końcu zamiast goryczki fajny "posmak". To butelkowane wczoraj zostawiam w cieple na 4-5 dni coby się szybciej nagazowało, drożdży extra nie dodawałem - szkoda mi było kolejnej saszetki otwierać. Pozdrawiam P.s. Co do szampana - dałem 130g glukozy na ok 25l, lubię nagazowane. Edytowane 6 Grudnia 2011 przez suenio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) trochę odgrzeje temat. w planach jutro lub po jutrze jest butelkowanie piwka. zaglądając dzisiaj zauważyłem biały nalot. bąbelki/pianka jakby od wstrząsania. fermentator oczywiście był nie ruszany, stał cały czas w 1 miejscu. http://speedy.sh/T9gYR/piwoz.jpg jak myślicie, infekcja czy norma? Edytowane 6 Lutego 2014 przez paweln0101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 jak byś to zamieścił na forum to może bym Ci odpowiedział, a tak nie chce mi się pobierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Nie trzeba pobierać Ale zdjęcia następnym razem na forum załącz... Co do twojego problemu wszystko jest w porządku to pozostałości po pianie drożdżowej, możesz spokojnie zlewać jak już odfermentowało. Bąble o których mówisz to CO2 uwalniający się z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) a jak to zrobić, żeby nie pobierać? już znalazłem Edytowane 6 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się