Skocz do zawartości

ciechan


yemu

Rekomendowane odpowiedzi

względnie hurtownia.

a to Ciechany są w hurtowniach? słyszałem teorię spiskową że wielka trójka chce zniszczyć Ciechana przekupując hurtownie żeby nie brały jego piw. Moim zdaniem bardziej chodziło o sprzątanie szkła i piwa po miodowych ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed własnym warzeniem trzeba było zebrać butelki , skrzynki .Żeby było przyjemne z pożytecznym kupowałem w hurtowni Ciechana te piwa na przemian z Lwówkiem (jeden właściciel browarów). Na początku nie powiem , niezłe , oprócz eksportowego portera który mi w ogóle nie podchodził .W miarę upływu czasu smaki coraz bardziej nijakie . Jak doczekałem się pierwszego własnego piwa , te koncerniaki były nie do wypicia .Dodam ,że moje pierwsze piwo to marcowe zacierane z setką błędów . Gdybym miał dążyć do powtarzania smaków piw kupnych to chyba przeszedłbym na kefir . Jest tak jak mówili mi koledzy Piwowarzy . Najgorsze domowe lepsze niż najlepsze kupne .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed własnym warzeniem trzeba było zebrać butelki , skrzynki .Żeby było przyjemne z pożytecznym kupowałem w hurtowni Ciechana te piwa na przemian z Lwówkiem (jeden właściciel browarów). Na początku nie powiem , niezłe , oprócz eksportowego portera który mi w ogóle nie podchodził .W miarę upływu czasu smaki coraz bardziej nijakie . Jak doczekałem się pierwszego własnego piwa , te koncerniaki były nie do wypicia .Dodam ,że moje pierwsze piwo to marcowe zacierane z setką błędów . Gdybym miał dążyć do powtarzania smaków piw kupnych to chyba przeszedłbym na kefir . Jest tak jak mówili mi koledzy Piwowarzy . Najgorsze domowe lepsze niż najlepsze kupne .

Smak piwa sklepowego i jego kopiowanie to jedna sprawa. Druga to to, że z czasem smak się wyrabia, inaczej odbieramy pierwszego w życiu weizena a inaczej setnego. Ja np 2 lata temu wolałem mniej chmielone piwa. Dziś w urquellu chmielu prawie nie odczuwam, dopiero własny pils zaspokaja potrzeby moich kubków smakowych. Po prostu zmysły ewoluują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 lat później...

Odkopię temat. Czy ktoś może uwarzył w domu piwo w smaku jak stary Ciechan Wyborne? Chodzi mi o czasy kiedy miał datę 28 dni ważności  i starą etykietę. Miałem kolegę który pracował w hurtowni Warszawskiej i rozwoził Ciechana lata jakoś 2010-2011r

 

Świetna jakość piwa. Wyborne, Mocne, Miodowe były kapitalne. Smak miodowego wspominam do dzisiaj bo brałem po dwie skrzynki łącznie z Wybornym;) Teraz wszystko zleciało na psy...

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, Reters napisał:

Odkopię temat. Czy ktoś może uwarzył w domu piwo w smaku jak stary Ciechan Wyborne? Chodzi mi o czasy kiedy miał datę 28 dni ważności  i starą etykietę. Miałem kolegę który pracował w hurtowni Warszawskiej i rozwoził Ciechana lata jakoś 2010-2011r

 

Świetna jakość piwa. Wyborne, Mocne, Miodowe były kapitalne. Smak miodowego wspominam do dzisiaj bo brałem po dwie skrzynki łącznie z Wybornym;) Teraz wszystko zleciało na psy...

Sprzedaż piwa z 28 dniowym teminem żle świadczy o browarze,

ps Wszystkie receptury starych piw chcesz zebrać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, anteks napisał:

Sprzedaż piwa z 28 dniowym teminem żle świadczy o browarze,

ps Wszystkie receptury starych piw chcesz zebrać?

Jestem zupełnie innego zdania. Żyję trochę na tym świecie i pamiętam jakość piw z lat 90-tych. Starego Żywca. Tyskie z Tych, Królewskie itd. Już nie będę Cię przekonywał bo to nie o to chodzi w dyskusji. Czym mniejsza data paradoksalnie tym bardziej lepsze piwo(chociażby stary Król z Warszawy miał datę 21 dni)

Kormoran swego czasu też miał któreś z piw z 28 dniową datą.

 

To są moje odczucia i tyle:) Zresztą nie tylko moje...

 

Po co mi wszystkie;) Chodzi mi głównie o Warkę Strong (warzone i rozlewane w browarach Wareckich) Królewskie (warzone na Grzybowskiej w Warszawie) Ciechana Wybornego(jeszcze tego niepasteryzowanego no i stary miód Ciechana. Jednak z tym ostatnim jak poczytałem forum może być ciężko uwarzyć.

 

 

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Reters napisał:

Jestem zupełnie innego zdania. Żyję trochę na tym świecie i pamiętam jakość piw z lat 90-tych. Starego Żywca. Tyskie z Tych, Królewskie itd. Już nie będę Cię przekonywał bo to nie o to chodzi w dyskusji. Czym mniejsza data paradoksalnie tym bardziej lepsze piwo(chociażby stary Król z Warszawy miał datę 21 dni)

Kormoran swego czasu też miał któreś z piw z 28 dniową datą.

 

To są moje odczucia i tyle:) Zresztą nie tylko moje...

 

Po co mi wszystkie;) Chodzi mi głównie o Warkę Strong (warzone i rozlewane w browarach Wareckich) Królewskie (warzone na Grzybowskiej w Warszawie) Ciechana Wybornego(jeszcze tego niepasteryzowanego no i stary miód Ciechana. Jednak z tym ostatnim jak poczytałem forum może być ciężko uwarzyć.

 

 

Najlepsze jest z Ediego, 14 dni trwałości

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, anteks napisał:

Najlepsze jest z Ediego, 14 dni trwałości

I co Ci daje ta ironia. Dowartościowujesz się tym? Daj sobie na luz bo widzę że masz problem z ego.

 

Czekam na normalne odpowiedzi w moim pytaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, Reters napisał:

I co Ci daje ta ironia. Dowartościowujesz się tym? Daj sobie na luz bo widzę że masz problem z ego.

 

Czekam na normalne odpowiedzi w moim pytaniu.

Zapewniam Ciebie gdyby były znane dokładne receptury wymienionych piw to juz dawno były by opublikowane na tym czy innym forum

ps receptura to nie wszystko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sentyment może nie zawsze być związany z jakością danego piwa. Czasami dobrze wspominamy, ze względu na okoliczności lub towarzystwo, w którym go pierwszy raz spróbowaliśmy. Może też fakt, że smakował trochę inaczej niż reszta laserów. Jak sam z sentymentem wspominam Królewskie z Warszawy czy wczesnego Kasztelana pitego prawie, że wprost z browaru. Co nie zmienia faktu, że nigdy nie próbowałbym ich odtworzyć w browarze domowym. Sama receptura nic nie da. Nie odtworzysz idealnie warunków fermentacji.

 

Co do krótkiego terminu przydatności, to tak jak Anteks napisał. Albo to chwyt marketingowy albo świadczy o braku stabilności mikrobiologicznej w browarze.

 

Kiedyś Ciechan lansował się, że nie filtruje ani nie pasteryzuje piw. Teraz wybrał gorsze z tych dwóch i mikrofiltruje piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego też sam wiesz Daniel że to nie jest moje widzi misie i przekonywanie do czegokolwiek. Po prostu moje odczucia smakowe były takie nie inne. Dla mnie smak był wyjątkowy piw ze starych czasów. I wcale nie chodzi mi o porównywanie z naszymi już warzonymi w domu. I jeszcze raz powtarzam. Nie tylko moje. Bo jest wiele osób które potwierdzą to co piszę.

 

Co mi z piwa np z datą roczną lub czasami nawet 1,5 roczną z wyciągiem z szyszek chmielu itp sztucznymi dodatkami. To nie jest piwo. To sztuczny twór. Większości piw koncernowych się nie da pić. Przez ostatnie kilka lat namierzyłem tylko 2-3 rodzaje koncernówek(delikatne piwa, lagery itp) które czasami kupuję i są w miarę do wypicia.

 

Niestety mam problemy z żołądkiem i nie mogę pić piw mocno chmielonych, dlatego właśnie najlepiej się czuje po piwach właśnie takich jak stary nieutrwalony Ciechan. Dla mnie to była wielka jego zaleta. Tylko też wiem z pewnych źródeł, że sklepy wymusiły zmianę daty na kilkumiesięczną bo nie trzeba się martwić datą. Ma się piwo z 8-10 miesięczną datą i jest spokój;) I to załatwiło tego najlepszego Ciechana w swoim czasie. Właśnie tak jak piszesz, mikrofiltruje i pewnie jeszcze coś dorzuca bo teraz data to z tego co kojarzę 6-8 miesięcy.

 

I tego właśnie chciał się dowiedzieć odnośnie odtworzenia smaku tych piw. Każdy szczegół jak mi wytłumaczyłeś wpływa na smak piwa. Czyli możemy mieć pełną specyfikacje składników piwa i nie być w stanie ich odtworzyć ze względu na warunki jakie mamy. I teraz łapię temat. Tak samo jak z Porterem Warszawskim(Królewskie Porter) Jest pełna jego instrukcja technologiczna na stronie Browary Mazowsza.

 

Tylko co z tego jak identyczny nam nie wyjdzie. Browar na Grzybowskiej z tego co wiem przed zburzeniem miał własne kadzie i inne historyczne wyposażenie. W ogóle za zniszczenie tego ktoś powinien iść do więzienia. To była historia Warszawy.

 

I tak jak mój brat wspomina... Jak pił świeżego "Króla" w pijalni w centrum Warszawy to do dzisiaj wspomina ten wyjątkowy smak. Zresztą sam się załapałem na niego już jak miałem 18 lat w 98 roku. Na Sławku w Wołominie była hurtownia piwa(Ty pewnie Daniel kojarzysz) i jak robiłem jakąś imprezę to kupowałem tak 2-3 skrzynki. Pamiętam właśnie datę jakoś 21 dni. Rewelacyjny naturalny smak piwa. Bez tej sztuczności co teraz.

 

 

 

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, anteks napisał:

Zapewniam Ciebie gdyby były znane dokładne receptury wymienionych piw to juz dawno były by opublikowane na tym czy innym forum

ps receptura to nie wszystko

I teraz już łapię o co w tym wszystkim biega. A nasze odczucia, smaki, gusta są indywidualne. Moje są takie jakie są, może nie moje, bardziej mojego organizmu, który na sztuczność w żywności reaguje bardzo źle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego tego nie neguję. I czytaj mnie ze zrozumieniem. Bo wcale nie porównuje tamtych piw z tymi domowymi które są tak samo wybitne. Aczkolwiek niczym tamte typu kultowy Strong nie ustępują.  Przytoczyłem Ci argumenty odniosłem się do swoich odczuć a Ty dalej swoje. Oczywiście że nie mogę bo potem słabo się czuje.

 

Chciałem się dowiedzieć jak to ogarnąć. A chmielenie na zimno z tego co wyczytałem nie oznacza od razu IBU rzędu 40. Dlatego mi głównie chodzi o chmielenie na zimno np takiego brewkita Helles. I żeby była tylko delikatna goryczka.

 

Nawet teraz mam nastawiony drugi brewkit Blonde Lager. Czyli wszystko delikatność smakowa. Aczkolwiek doceniam chmielone piwa i jak ktoś je lubi bo też mają swoje wybitne posmaki oraz zapach.

 

Wiadomo też że bez tego forum i waszej wiedzy nawet bym nie wystartował i jestem wdzięczny za pomoc?

 

 

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.