BrewDogFan Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 W jakiej temperaturze pownno zacierać sie IPA ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 w temperaturze wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Na leniucha. ;-) 68 st.C do negatywnej próby lodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 w temperaturze wyszukiwarki. To jest super odpowiedź na super pytanie :) Masz + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Pytanie w tytule też wielce mówiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Pytanie w tytule też wielce mówiące. Krótko jestem na tym forum ale... czy Was stałych bywalców nie drażnią nic nie mówiące tytuły tematów? Później ciężej coś wyszukać itp. Może warto trzymać się zsady żeby tytuły dość precyzyjnie określały temat wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Warto i należy to do dobrego obyczaju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) 68°C to trochę za wysoko na IPA, ja zacieram IPAs w 152F, czyli 66.7°C. Chodzi o to żeby uzyskać piwo wytrawne a nie słodowe. 68°C bardziej pasuje do Brown Ale albo Sweet Stout. Jeżeli używasz Maris Otter tak jak planowałeś to zacieraj w 149F (65°C). Edytowane 15 Grudnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Pytanie w tytule też wielce mówiące. Pytanie? Ja widzę krzyk rozpaczy i paniki A poważnie, przydało by się może małe FAQ co do formułowania tytułów wątków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 hmmm, pytający pracował w Brew Dogu i zadaje takie podstawowe pytania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 68°C to trochę za wysoko na IPA, ja zacieram IPAs w 152F, czyli 66.7°C. Chodzi o to żeby uzyskać piwo wytrawne a nie słodowe. 68°C bardziej pasuje do Brown Ale albo Stouta. Jeżeli używasz Maris Otter tak jak planowałeś to zacieraj w 149F (65°C). Bez jaj, 1,3 °C ma zrobić tak wielką różnicę? Nie dajmy się zwariować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) hmmm, pytający pracował w Brew Dogu i zadaje takie podstawowe pytania? BrewDogFan nigdy nie powiedział że był tam piwowarem. Może był kierowcą? Co wcale nie znaczy, że będzie lepszym lub gorszym piwowarem domowym. W/g mnie zawawsze dobrze jest widzieć nowego entuzjastę piwa domowego i mikrobrowarów. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Bez jaj, 1,3 °C ma zrobić tak wielką różnicę? Nie dajmy się zwariować. O tak, robi wielką różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 O tak, robi wielką różnicę. A dokładniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 tak jak temperatura człowieka między 36,6 a 37,9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 A dokładniej? Chodzi o to że wyższa temperatura zacierania jednostopniowego daje piwo bardziej słodowe w smaku a niższa bardziej wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Co do wypowiedzi kolegi pracowałem w tym browarze przy butelkowaniu i ogólnie pakowaniu piwa z warzeniem nie miałem niestety nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 68°C to trochę za wysoko na IPA, ja zacieram IPAs w 152F, czyli 66.7°C. Chodzi o to żeby uzyskać piwo wytrawne a nie słodowe. 68°C bardziej pasuje do Brown Ale albo Stouta. Jeżeli używasz Maris Otter tak jak planowałeś to zacieraj w 149F (65°C). Wielki szacun za utrzymanie dokładnie 66,7°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) To nie jest takie trudne Anteks, jak się do tego przyzwyczajisz. Pomaga używanie programu na właściwą temperaturę początkową wody (strike water). Pomaga też MTL (kadz zacierna) z dobrego coolera, np Coleman Xtreme. Po pierwsze utrzymuje temperaturę, po drugie nie ma różnicy temperatur na dnie i na powierzchni tak jak w garze. Cooler zawsze podgrzewam przed użyciem. Potem robię tak, żeby strike water była o ok. 2F wyższa niż powinna być, potem pomieszam żeby temperatura spadła i była dokładnie taka jaka ma być. Zawsze używam taki sam stosunek słodu/wodę, to też pomaga. Pomaga też doświadczenie, np. wiem że zimą temp. w coolerze spadnie mi o 1-2F (0.5-1°C) przez pierwsze 30 min zacierania i wiem że muszę dolać 2qt wrzątku i pomieszać. Latem po prostu zostawię cooler na słońcu i nie ma żadnego spadku temperatury. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Myślę, że te 66,7 °C wynikło z pracy na innych jednostkach. Pewnie gdyby się przyzwyczaić do stosowania °F w swoim browarze to okazało by się, że widełki które mamy wychodzą po suchym przeliczeniu na °C wyjdą z sporymi liczbami po przecinku. A wiadomo 1-2°C , może różnicę zrobią, ale 0,1-0,2°C to już wariactwo . Ważne, że efekt jest dobry. A czy ktoś waży surowce w uncjach i funtach czy gramach i kilogramach to drobiazg. Nie dajmy się zwariować Edytowane 15 Grudnia 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Myślę, że te 66,7 °C wynikło z pracy na innych jednostkach. Pewnie gdyby się przyzwyczaić do stosowania °F w swoim browarze to okazało by się, że widełki które mamy wychodzą po suchym przeliczeniu na °C wyjdą z sporymi liczbami po przecinku. A wiadomo 1-2°C , może różnicę zrobią, ale 0,1-0,2°C to już wariactwo . Ważne, że efekt jest dobry. A czy ktoś waży surowce w uncjach i funtach czy gramach i kilogramach to drobiazg. Nie dajmy się zwariować O tym godka! Swoją drogą, ciekawe, czy jednostki wielkości jakoś wpływają na efekty piwowarstwa (np. że 66,7°C-w przeliczeniu na °F daje ciutkę lepszy efekt niż 66°C), jest to możliwe ze względu na specyfikę Wysp. Ale w jakim stopniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) 152F = 66.7°C. Przy zacieraniu jednostopniowym infuzyjnym jest tak, że zaciera się w temp. 149-153F (65-67.2°C) dla piw wytrawnych, np. pale ale, IPA, american wheat albo dry stout. Dla piw o smaku bardziej słodowym, np. porter, brown ale albo oatmeal stout, chcesz zacierać w 154-158F (68-70°C). Piwa o wyższej temp. zacierania (68-70°C) mają smak bardziej pełny, słodki i "chlebowy". Gęstość początkowa jest nieco niższa, gęstość końcowa w tych piwach będzie wyższa. Odwornie jest w temp. zacierania niższej 149-153F (65-67.2°C). Oczywiście dużo zależy też od drożdży, słodów, składu wody itp. Chodzi o to, że Alfa i Beta amalyzy pracują trochę inaczej w różnych temperaturach. Dla IPA bardziej pasuje 152F (66.7°C) niż 154F (68°C), bo chcesz, żeby to piwo było wytrawne a nie słodowe i żeby smak i aromat chmieli nie gryzł się ze smakiem słodów. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 I tak wszystko bierze w łeb, jak termometr jest niewystarczająco dokładny. A to zaskakująco częsty przypadek z termometrami analogowymi (alkoholowymi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Albo z ikei, gdzie dokładność jest do 1°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Większość termometrów kuchennych (ile by nie kosztowały) ma dokładność do 1°C. W kuchni po prostu większa dokładność nie jest potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się