Undeath Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 W Rybniku może nie ale jak masz możliwość to w Będzinie da radę http://allegro.pl/kwas-l-mlekowy-80-spoz-e270-0-5l-c3h6o3-625g-i4062514148.html na alledrogo sprzedają też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Coś mi nie leży ten kwas mlekowy. Uwarzyłem kilka warek z zakwaszeniem zacieru i wody do wysładzania. Do jednych warek stosowałem kwarek cytrynowy, do innych kwas mlekowy. Te z kwaskiem są lepsze. Natomiast te z kwasem mlekowym, po fermentacji mają lekko kwaskowaty smak i zapach. Czy to normalne, czy ten smak sie ułoży z czasem, o co w ogóle chodzi ? Dodam, że woda po zakwaszeniu smakowała normalnie, miała około 5 pH, piwa w przedziale 9-15°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Nigdy nie wyczułem po kwasie mlekowym jakiegoś smaku czy zapach kwaskowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Czyli zonk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Ale pamiętam, że na początku doszukiwałem się tego. Może jakaś autosugestia ? Daj komuś te piwa do spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Używam już od kilku warek i też nie zauważyłem wpływu na smak choć na siłę się doszukiwałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 "Woda po zakwaszeniu"? To się daje do zacieru, a nie do wody! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Zacier + woda do wysładzania. Już kilka osób próbowało. Wszyscy doszliśmy do wniosku, że piwo smakuje jakoś dziwnie, a wcześniej tego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Zacier + woda do wysładzania. A ile łącznie dodałeś kwasu mlekowego na warkę i jak duża to była warka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 2-3 ml / 25 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 To nie jest jakoś dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 2-3 ml / 25 litrów. To mało, przy takich ilościach nie powinieneś go wyczuwać, ale jeśli kwas mlekowy Ci nie odpowiada spróbuj z fosoforowym jest bardziej neutralny niż mlekowy, ale on z kolei wytrąca wapń, więc jeśli masz miękką wodę to poziom jonów wapniowych może spaść poniżej minimum 50ppm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Powiedziałbym nawet, że jest to bardzo mało - nie sądzę, żeby kwaskowaty smak i zapach był efektem tego dodatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Zobaczę za miesiąc lub dwa, jak piwo się ułoży. Zapach ten jest wyczuwalny zaraz po burzliwej. Może z biegiem czasu zaniknie, a może to efekt pracy drożdży (III zbiór US-05). Wodę mam twardą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 a może nagle taniny przestały się wysładzać przy obniżeniu pH i po prostu piwo smakuje inaczej niż poprzednio, a już zdążyliście się przyzwyczaić do konkretnego smaku. Coś nie wieżę w wyczuwalność 2-3ml kwasu mlekowego w 25l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się