coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 1 metr wysokości to chyba 1 tona/m2 o ile pamiętam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 brzeczki więcej bo ma większą gęstość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Pytanie pozostaje - czy zatem w piwnicy gdzie mam max 12'C mogę zrobić cichą dla tego Bittera? Bittera tradycyjnie się nie lageruje, ale jak chcesz to możesz, byle już po skończonej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 10 metrów słupa wody to 1 bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 A w jakiej temperaturze fermentują piwo? Cos powyzej 25°C. Jak dzisiaj na spotkaniu bedzie piwowar tego browaru to sie dopytam szczegolow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Panowie, temat dotyczy fermentowania w plastikowym wiaderku 20 litrów piwa, a wy tu teorie o ciśnieniach hydrostatycznych i tak dalej... Fermentis podaje maksymalną zalecaną temperaturę fermentacji 24°C dla S-04, Lallemand z kolei 21°C dla Nottingham. Przefermentowałem kilka piw w temperaturze 23-24°C i z własnego doświadczenia mogę wysnuć wniosek, że lepiej tego nie robić. Przynajmniej dopóki fermentacja nie zacznie się uspokajać. Domyślałem się, że to, że po 2 dowolnych sklepowych piwach mam kaca jest związany z olewczym stosunkiem browarów do warunków fermentacji. No i mam potwierdzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Bittera tradycyjnie się nie lageruje, ale jak chcesz to możesz, byle już po skończonej fermentacji W 120C to chyba się nie lageruje. No... w sumie to tak... Jak już pisałem na początku, spodziewałem się, że będę miał chłodniej w domu. Poza tym tą temperaturę w domu już trochę obniżyłem. Pytanie pozostaje - czy zatem w piwnicy gdzie mam max 12'C mogę zrobić cichą dla tego Bittera? Ewentualnie jak kolega wyżej zasugerował, otuliłbym fermentator jakimiś kocami... Po skończonej fermentacji burzliwej, otul fermentator kocami i daj do piwnicy na chichą. Jak masz w piwnicy prąd i będziesz robił inne piwa górnej fermentacji to zaopatrz się w pas/przewód grzewczy z termostatem do terrarium. W połączeniu z dobrą izolacją powinno się sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iSparrow Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Dzięki zgoda za zaprowadzenie porządku, ja jeszcze świeżak jestem i nie chciałem się rządzić Dzięki rysmis za radę, tak też planowałem zrobić. Mam jakieś stare swetry co miały iść do pck. Nie pójdą Swoją drogą, planowałem drugą warkę robić pszeniczne, ale mając takie warunki w piwniczce grzechem byłoby nie zrobić dolniaka. Zamówiłem więc już surowce na Pilznera i niebawem zaczynam robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Takiej piwnicy tylko pozazdrościć. 12 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Takiej piwnicy tylko pozazdrościć. 12 °C Właśnie, nie umieją docenić! Ja muszę właścicielowi stancji tłumaczyć, że 'będzie miał oszczędności na ogrzewaniu', żeby zejść do 18°C w kuchni (przy podłodze i rozszczelnionym oknie szczęśliwie udaje się mieć 15-16°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Z powodów technicznych (remont, przeprowadzka itp) oraz ciśnienia (bo sprzęt i słody są skompletowane do piwrwszego warzenia) fermentowałem swojego ala'bittera w 23C - w piwnicy niestety zabrakło miejsca na fermentator Dziś po pierwszej degustacji muszę stwierdzić, zgodnie z przewidywaniami oraz informacjami znalezionymi na forum piwo wyszło kwaśne ale wypić się da. Jednakże nie spodziewałem się, że 3C dadzą aż tak duży wzrost estrów w porównaniu z wcześniejszym gotowcem (fermentacja 20C). Pozdrawiam Edytowane 25 Stycznia 2012 przez wiewiur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 to estry są kwaśne ...,człowiek się uczy całe życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Jak by co to usuwam aby nie szerzyć jakiejś herezji, W celu edukacji posmaki winne od czego się biorą? ten smak nie jest zły ale jakiś taki w winno wpadający, mam nadzieję że ocet się z tego nie zrobi za parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się