Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Pod koniec zacierania, przed samym wysładzaniem musiałem na chwilę gdzieś wyjechać, miało mi to zająć 10 minut, więc ustawiłem podgrzewanie do 78C, ale po drodze był wypadek i zanim wróciłem, temperatura osiągnęła 96 C. Dolałem trochę zimnej wody, ale i tak zostało 90 C. Czy mam się spodziewać jakichś negatywnych skutków? Gdzieś coś o tym czytałem, że nie należy przekraczać 80 C, ale już nie pamiętam o co chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 pewnie teoretycznie tak,ale praktycznie nie ,przy dekokcji nie ma negatywnych skutków,to dlaczego miałyby się pojawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) pewnie teoretycznie tak,ale praktycznie nie ,przy dekokcji nie ma negatywnych skutków,to dlaczego miałyby się pojawić. Ale dekokci się część, a nie całość. Gdyby nie miało znaczenia to podgrzewało i wysładzało sie wrzątkiem Edytowane 1 Lutego 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 zdecydowanie większą cześć,więc jak przy dekokcie nic się złego nie dzieje,to dlaczego ma się w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Cześć. Myślę że nie masz się czym martwić. Chyb że taniny i skrobia nie dają ci spać po nocach. w browarze w Cieszynie używa się do wysładzania wody o tem. (jak określił pan technolog) nieco wyższej niż 80°C. U mnie temperatura zacieru podczas układania złoża przez 15' spada do 72-75°C, gdy spuszczę szybko całą brzeczkę i wleję wodę o tem. 78°C, tem. ustala się na 70°C. Przypuszczam że u ciebie także woda która dociera do młóta ma sporo niższa tem. niż owe 90°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Wysładzałem kiedyś testowo wrzątkiem, monitorując teperaturę młóta, nie przekroczyła 80°C. Nic złego się nie stało. Dobrego też nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 zdecydowanie większą cześć,więc jak przy dekokcie nic się złego nie dzieje,to dlaczego ma się w tym przypadku. Raczej mniejszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Wysładzałem kiedyś testowo wrzątkiem, monitorując teperaturę młóta, nie przekroczyła 80°C. Nic złego się nie stało. Dobrego też nie. Ale jest różnica między 80°C a 96°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Cześć . Ale jest różnica między 80°C a 96°C Coder napisał - wysładzałem wrzątkiem .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 A ja po wysładzaniu gorącą wodą miałem piwa o niezbyt przyjemnej garbnikowej goryczce i nie jest to tylko moja opinia... Ale to było dawno i więcej tych grzechów nie popełniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Cześć . Coder napisał - wysładzałem wrzątkiem .... Ale temp młóta nie przekroczyła 80°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Cześć. Ale temp młóta nie przekroczyła 80°C N o tak, dopiero teraz przeczyłem ze zrozumieniem post Jake i jemu zacier się przegrzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 są tacy co gotują zacier z herbatą chmielową i jakoś to się potem pije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 są tacy co gotują zacier z herbatą chmielową i jakoś to się potem pije. To po co te ceregiele z przerwami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 To po co te ceregiele z przerwami? Piwo 'pijalne' nie oznacza piwo 'dobre' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Ja to wiem i dlatego dziwię się takim pytaniom.Kiedyś przez nieuwagę zagotowałem zacier,poszło w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 BrauKaiser kiedyś zrobił eksperyment i zagotował zacier. Piwo wyszło mętne, ale to była jego jedyna wada (jak twierdzi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Pod koniec zacierania, przed samym wysładzaniem musiałem na chwilę gdzieś wyjechać, miało mi to zająć 10 minut, więc ustawiłem podgrzewanie do 78C, ale po drodze był wypadek i zanim wróciłem, temperatura osiągnęła 96 C. Dolałem trochę zimnej wody, ale i tak zostało 90 C. Czy mam się spodziewać jakichś negatywnych skutków? Gdzieś coś o tym czytałem, że nie należy przekraczać 80 C, ale już nie pamiętam o co chodziło. Tak z ciekawości, nie prościej było z tego garnka wylać np. 1 l gorącej wody i zastąpić go zimną by temp. spadła niż się stresować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 (edytowane) Mam się pozbywać pełnowartościowej brzeczki? Chyba jesteś kolejnym, który nie rozumie. Edytowane 2 Lutego 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Tak z ciekawości, nie prościej było z tego garnka wylać np. 1 l gorącej wody i zastąpić go zimną by temp. spadła niż się stresować ? Tak tylko że jemu nie woda do wysładzania osiągnęła temp. 96 °C . Tylko zacier przed wysładzaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Tak tylko że jemu nie woda do wysładzania osiągnęła temp. 96 °C . Tylko zacier przed wysładzaniem. Mój błąd...wybacz. Poddam się samobiczowaniu zaraz po powrocie z pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Poddam się samobiczowaniu zaraz po powrocie z pracy No bez przesady (Chyba że ktoś to lubi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ja wysładzam w kadzi zaciernej izolowane termicznie. Często woda do wysładzania ma 85-90 stopni a mimo to we wnętrzu młuta temperatura nie przekracza 75 stopni. Wysładzam za pomocą deszczowni, zwykle okresowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 zanim woda doleci do młóta to się ochłodzi. Tak działają chłodnie wentylatorowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się