Makaron Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 ciekawa czy jest jakaś różnica przy -20 czy będzie w folii bąbelkowej czy nie jak trafi na 12 godzin na nieogrzewany magazyn albo samochód. Zalezy od temperatury za zewnatrz. Jesli ma to byc -25C, to chyba nic nie pomoze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Dlaczego zadałem takie pytanie? Wczoraj otrzymałem przesyłkę z BA, a w niej kostka zamrożonych drożdży. Niczym nie zabezpieczona leżała sobie na woreczkach ze słodem. Myślałem że może wysłana była z "ciepłych krajów"ale sprawdziłem Strzyżów http://www.mojapogod...0/strzyzow.html Piździ jak w ....Możliwe że pakujący nie nosi czapeczki i coś mu przemarzło Uważam że to bardzo mało profesjonalne podejście zwłaszcza że kilaka tysiączków w tym sklepie zostawiłem Miałeś zamówić z opcją "farelka", dodali by ci agregat i grzałkę Ale swoją drogą to fakt, mógł tam któryś pomyśleć zanim wysłał. Jak prezes wróci musisz napisać zażalenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) jest sposób,trzeba wysyłać jak gołębia,czy inne zwierze . Edytowane 4 Lutego 2012 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Pamiętam czasy kiedyś BA wysyłało drożdże płynne w wydrążonym kawałku styropianu .Ale to były początki kiedy się dbało o klienta ps Przemo meila wysłałem do biura i ..... Edytowane 4 Lutego 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 na taki mróz żaden styropian nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 na taki mróz żaden styropian nie pomoże. A tu sie nie zgodzę We wtorek wysyłałem piwa do Dori w kartonie zabezpieczonym styropianem i doszły bez strat.Paczka z BA wysłana w środę. Patrząc ma godziny nadania/doręczenia to z BA "szła" 6 godz krócej.Pamiętam że kilka lat temu przesyłki z BA z drożdżami zapakowanymi w styropian dochodziły w upalne lato chłodne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 może poczta cieplejsza od kurierów(no chyba ,że kurierem wysyłałeś),do tego u nas na wschodzie dobrze daje w porównaniu z zachodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Kurier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Anteks zabezpieczyłeś te piwa tak dobrze, że nie było jakiegokolwiek śladu lodu AgaL też wysyłała do mnie piwa kurierem i również dotarły bez szwanku, ale piwa były naprawdę porządnie "opatulone". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 aa,piszecie o piwie, to chyba inna para kaloszy,więcej płynu,alkohol. Trzeba by po prosty zrobić eksperyment,zapakować drożdże w styropian,wystawić na zewnątrz na (optymistycznie)5-10 godzin i zobaczyć co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Dwa lata temu( Konkurs w miesiącu letnim,upały) na GKPD piwa swoje przysłał uczestnik z Pragi ( Czeskiej) Piwa zapakowane były w torbę termiczna oraz włożono zamrożone wkłady.Piwa dotarły zimne Można? Myślę że tak się zdobywa/traci zaufanie klientów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) aa,piszecie o piwie, to chyba inna para kaloszy,więcej płynu,alkohol. Trzeba by po prosty zrobić eksperyment,zapakować drożdże w styropian,wystawić na zewnątrz na (optymistycznie)5-10 godzin i zobaczyć co z tego wyjdzie. Sprawdzę na brzeczce Edytowane 4 Lutego 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 a ja jutro jak nie zapomnę na drożdżach,mam gdzieś jakieś stare. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) A czy gliceryna nie wpływa toksycznie na drożdże? W sumie w postaci zamrożonej rozumiem. Ale ponoć nie powinno się zbyt długo trzymać drożdży w kontakcje z gliceryną przed i po mrożeniu, dlatego się pytam. Gliceryna, czy inaczej glicerol jest krioprotektantem tu link: http://pl.wikipedia..../Krioprotektant W skrócie chodzi o to że glicerol chroni komórki przed niszczącym działaniem kryształów lodu powstających przy zamarzaniu. Z Krioprotektantami takie kryształy nie powinny powstawać. Dodam że komórki zamraża się w -80°C z dodatkiem glicerolu do końcowego stężenie 20% - gdyby kogoś to interesowało Edytowane 4 Lutego 2012 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Gliceryna, czy inaczej glicerol jest krioprotektantem tu link: http://pl.wikipedia..../Krioprotektant W skrócie chodzi o to że glicerol chroni komórki przed niszczącym działaniem kryształów lodu powstających przy zamarzaniu. Z Krioprotektantami takie kryształy nie powinny powstawać. Dodam że komórki zamraża się w -80°C z dodatkiem glicerolu do końcowego stężenie 20% - gdyby kogoś to interesowało Tak dokładnie a na temat mrożenia to jest już cały temat http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 W uproszczeniu pojemność cieplna drożdży 50ml jest 10 razy mniejsza niż piwa 500ml. Tak na chłopski rozum szybciej zamarznie naparstek niż wiadro(pomijając dla uproszczenia zawartość alkoholu i powierzchnie opakowania). Stąd 500ml wolniej zamarza niż 50ml ( w podobnym otoczeniu oczywiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Poważnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 http://browamator.pl/ Wysyłka drożdży wstrzymana.Zachowanie BA w mojej sprawie wzorowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 no wiec jakieś 30 ml gęstwy umieszczonej w woreczku plastikowym,to zapakowane w folie bąbelkową i wsadzone do styropianowego pojemnika (styropian jakieś 2-3 cm),zrobiłem to o 12 ,teraz po 6 godz. zaczęło zamarzać,myślę ,że jeszcze 2-3 godziny i kamień,temperatura otoczenia jakieś -10-15 s C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Jakie macie sprawdzone sposoby wysyłania gęstwy pocztą ? w czym wysyłacie gęstwe ? jak zapakowane ? chodzi o sposób "domowy" a nie "laboratoryjny". p.s. przydałby się jakiś mini poradnik, może na Wiki, dla początkujących piwowarów którzy chcą się podzielić gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Jakie macie sprawdzone sposoby wysyłania gęstwy pocztą ? w czym wysyłacie gęstwe ? jak zapakowane ? chodzi o sposób "domowy" a nie "laboratoryjny". ale mnie to zabolało pisałem w innym miejscu, że mam butelki "idealne" do tego i mogę oddać - już parę osób się zgłosiło. w tym http://twojbrowar.pl/prestashop/453-probowka-z-zakretka.html powinno się dać spokojnie wysyłać Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Hmm szkoda, że przegapiłem. A jeśli nie mam owej próbówki (i nie mam "możliwość czasowych" na ich zakup) to w czym poleciłbyś wysłać ? Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Mały PET 0,5 np: po CocaColi. Zdezynfekuj (Oxi, ClO2) wlej gęstwę, zgnieć trochę i w kopertę. Taki sposób "na szybko", przy obecnych temperaturach nie powinno być problemu. nie polecam pojemników na mocz/kał - większość nie wytrzymuje transportu świeżej gęstwy. Butelki jeszcze się nazbierają - napisz do mnie za 2 tygodnie, to ci prześle kilka sztuk. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez leszcz007 kolomar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Mały PET 0,5 np: po CocaColi. Zdezynfekuj (Oxi, ClO2) wlej gęstwę, zgnieć trochę i w kopertę. Potwierdzam. Wysyłałem w ten sposób (butelka 0,5l po wodzie mineralnej) - dotarły bez problemu. nie polecam pojemników na mocz/kał - większość nie wytrzymuje transportu świeżej gęstwy. To również muszę potwierdzić - w zeszłym sezonie wysłałem w jednej paczce zarówno w pojemniku na kał jak i na mocz - oba doszły rozszczelnione. Na szczęście paczkę oprócz tego zabezpieczyłem na tyle że nic nie wyciekło poza paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. leszcz007 odezwę się po pojemniki. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się