coelian Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) Witam, pierwsza testowa warka ze słodów jest właśnie w garze na gotowaniu. To Pale Ale (Bitter) na słodzie Pale Ale / Carahell i brytyjskich chmielach. Jedno już wiem, że palnik na kuchni słabo sobie radzi z garem (a ma dwa pierścienie ognia). Następnym razem trzeba będzie grzałkę elektryczną do pomocy podpiąć. Godzina 3:20 - czekam na następną porcję chmielu. EDIT: ten zapach śrutowanego słodu... mmmm..... Edytowane 5 Lutego 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Cześć No proszę większość znajomków imprezowała z soboty ma niedzielę a ty warzyłeś, gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Gratulacje, Paweł! Przypuszczam, że teraz pójdziesz z tym jak burza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Paweł ! Brawo !! Powodzenia :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Pewnie już bulka Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 No no.. Piwo Księżycowe Póki co domowe piwo jeszcze jest legalne (a przynajmniej wisi w próżni), nie trzeba nocy zarywać na konspiracji 'przeciw państwu' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Witamy po zacieranej stronie mocy . Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Piwo już ospale "bulka" w temp 18°C. Było kilka potknięć i zamiast Pale Ale może wyjść IPA. Zbieram doświadczenia... ale w końcu ta warka była mniej "przemyślana" a bardziej " żywiołowa". Do łóżka wskoczyłem o 6ej rano. Dziękuję za przywitanie po "innej stronie mocy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Coelian moje gratulacje. Szkoda że się nie zebrałeś wcześniej, może byśmy mogli na walnym spróbować Twojego zacieranego piwa, ale na zlot piwo.org powinno już być gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Dzięki Wiktor. Do technologicznej pełni szczęścia brakuje refraktometru (ebay załatwi sprawę) bo cukromierz to dobry jest ale do brew-kitów. Za to termometr z IKEA - rewelacja - spisał się na medal. Następna warka już pójdzie lepiej. Myślę, że będą okazję i poczęstuję moimi piwami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 wiesz teraz musisz się zacząć oglądać za kegami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Cześć Do technologicznej pełni szczęścia brakuje refraktometru (ebay załatwi sprawę) bo cukromierz to dobry jest ale do brew-kitów. Możesz rozwinąć ta myśl ........... okazuje się że uwarzyłem 83 warki z sprzętem co się nie nadaje ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Popieram Grzesia, do warzenia dobrego piwa reflektometr a nawet cukromierz to zbyteczna sprawa. Coelian moje gratulacje. Szkoda że się nie zebrałeś wcześniej, może byśmy mogli na walnym spróbować Twojego zacieranego piwa, ale na zlot piwo.org powinno już być gotowe Na zlot to może już go nie być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Cześć Możesz rozwinąć ta myśl ........... okazuje się że uwarzyłem 83 warki z sprzętem co się nie nadaje ..... Chętnie rozwinę: W Spiżu w Katowicach widziałem refraktometr w akcji. Kolega Jkocurek sprawdzał nim gęstość w każdej chwili i błyskawicznie. Dla mnie bombowa sprawa. Chodzi tu może bardziej o wygodę... cukromierz też oczywiście spełnia swoje zadanie i nadal będę go używał. Ale zakup refraktometru to jeden z priorytetów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Cześć. O widzisz - takie uzasadnienie ma sens, a nie pisanie że cukromierz się nie nadaje do pomiaru brzeczki .... Swoją drogą od jakiegoś czasu sprawdzają mi się wyliczenia, mógłbym żadnego z tych sprzętów nie używać przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Swoją drogą od jakiegoś czasu sprawdzają mi się wyliczenia, mógłbym żadnego z tych sprzętów nie używać przy zacieraniu. Kwestia wprawy. Jak wszystko idzie dobrze to też mam rozjazdy najwyżej o pół litra albo o ułamek °Blg. A refraktometr, który dostałem rok temu na gwiazdkę, leży sobie w szafie nawet nie rozpakowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) 24.02 - kolejny ważny etap w życiu każdego piwa Edytowane 26 Lutego 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 (edytowane) Dziś kolejna warka testowa. Bitter 10°Blg. Słody Weyermann - pale ale, monachijski i karmelowy Caraaroma. Jeszcze pół godziny zacierania... zdjęcia jutro [media] [/media] Edytowane 27 Lutego 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 No i jak idzie? Zakładam, że już sprzątasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 No i jak idzie? Zakładam, że już sprzątasz Teraz chmielenie... o 2ej będę w łóżku. Nie ma kiedy warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Cześć Teraz chmielenie... o 2ej będę w łóżku. Nie ma kiedy warzyć. Ja w czasie chmielenie ucinałem sobie drzemkę, no ale ja dość lekko śpię i w miarę szybko przytomnieję jak pika budzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 bulk.... nad Bitterem drożdże nadal pracują.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Trwa filtracja California Common... woda na wysładzanie zagrzana. Do akcji warzenia nawet Żonę zagospodarowałem (mieszała jak sypałem do gara słody). Mały Staś patrzył jak tatuś w garze przy zacieraniu mieszał łychą... Będzie dobre piwo !! Edytowane 16 Marca 2012 przez coelian kosimazaki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Dziś kolejna warka. Niestety dziś - bo to już nie ta pora na takie piwa.... w przyszłym sezonie zacznę boje wiele wcześniej. Mam jednak nadzieję, że piwnica "da radę" utrzymać temperaturę jeszcze kilka tygodni. Jestem dobrej myśli. Tym razem Pilsner Czeski (zacieranie sterowane temperaturowo - dekokcja innym razem) Na zdjęciu ekipa piwowarów z Bürgergasse Brauerei przy pracy Młody adept sztuki tajemnej w międzyczasie się zmęczył i poszedł spać EDIT. zdjęcie na prośbę Małżonki zostało usunięte. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Nie ma to jak rodzinne warzenie Chłopak widać ma zacięcie. Pomiar temperatury "na paluszek" i wszystko gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się