Tadzik Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 ...Dopiero pijąc 3 może 4 Guinnesa zaczyna zauważać, że to się da wypić. A od 10 zaczyna nawet lubić. Od 10 dobrze wie, że można kupić a nawet uwarzyć dużo lepszego stouta. Sory za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zawsze można coś poprawić, poeksperymentować. Na przykład zmienić drożdże i zobaczyć jaki będzie efekt. jak widać na filmiku, staramy się robić bardzo lekkiego witka. Ale zaczynam się zastanawiać, że polski odbiorca to lubi takie piwa co mają trochę ciała. Może na jesień zrobić bardziej pełne w smaku? Chyba że nam się obnudzi i zrobimy jakiś zupełnie inny styl, a witkowi damy od siebie odpocząć. Jeżeli patrzeć na to co lubi "polski odbiorca" to musielibyście warzyć gniota w stylu tyskim lub podobnym. Moim zdaniem właśnie Artezan i inne Browary z prawdziwego zdarzenia powinny szerzyć wśród motłochu prawdę o innym piwie, o innych stylach i innym wyobrażeniu na piwo jako takie. To tak jak z Guinessem - typowy polski "piwosz" po pierwszym łyku się skrzywi. Dopiero pijąc 3 może 4 Guinnesa zaczyna zauważać, że to się da wypić. A od 10 zaczyna nawet lubić. A czytałeś watek "Zasadził ci ktoś..." na browar.biz , zagadnienie jest trudne, wielopoziomowe i złożone. Ale zgadzam się z tobą w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Ogladales filmiki? Ogladalem i sie pan nie przedstawil albo mi umknelo.Dopiero w tekscie znalazlem ze byl to Hasintus To nie żaden pan, to ja. Chyba Ci jednak umknęło bo coś sobie przypominam, że Kopyr mówił albo pisał: Darko filmuje, Coder filtruje, Hasintus opowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Ogladales filmiki? Ogladalem i sie pan nie przedstawil albo mi umknelo.Dopiero w tekscie znalazlem ze byl to Hasintus To nie żaden pan, to ja. Chyba Ci jednak umknęło bo coś sobie przypominam, że Kopyr mówił albo pisał: Darko filmuje, Coder filtruje, Hasintus opowiada. Nie znamy sie osobiscie wiec wale na "pan" Tak w tekscie jest,ze to Ty oprowadzasz. Dzieki za rozwianie watpliwosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 A czytałeś watek "Zasadził ci ktoś..." na browar.biz , zagadnienie jest trudne, wielopoziomowe i złożone. Ale zgadzam się z tobą w 100%. Teraz już czytałem i stwierdzam, że ... a zresztą szkoda tutaj ciągnąć tę bezsensowną dyskusję o chronieniu świętości wolności wypowiedzi klientów mam nadzieję, że będziecie trwać w propagowaniu stylów mało popularnych. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Teraz już czytałem i stwierdzam, że ... a zresztą szkoda tutaj ciągnąć tę bezsensowną dyskusję o chronieniu świętości wolności wypowiedzi klientów mam nadzieję, że będziecie trwać w propagowaniu stylów mało popularnych. powodzenia Dzięki. Chociaż w tych "popularnych stylach" też jest trochę do zrobienia. Marzy mi się taki świeży, chmielony frankoński maerzen, albo pils jakiego piłem w tamtym roku na Braubeviale w Norymberdze. Ale na razie na tym sprzęcie, jakim dysponujemy to nie łatwa sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Do fermentacji dajecie brzeczkę w dwóch porcjach w odstępie 24h jak się to przekłada na ilość zadanych drożdzy? dajecie na starcie tyle ile potrzeba do pierwszej porcji czy więcej uwzględniając dolewkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Teoretycznie tyle, co dla pierwszej porcji (5 hl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Dzięki zapomniałem jeszscze zapytać Bawicie się w odzyskiwanie drożdzy czy wszystko na świerzych w trosce o brak infekcji? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zbieramy gęstwę, piwa na rozruszanych drożdżach wychodzą lepiej. I taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Teoretycznie tyle, co dla pierwszej porcji (5 hl) I to wystarcza? Czy dobrze rozumuję, że po 24 godzinach drożdże już są namnożone w ilości wystarczającej na przerobienie drugiej takiej porcji "żarcia" bez zbyt dużego stresu ? Muszę chyba zdobyć jakąś książkę o drożdżach, bo widać wiele jeszcze trzeba się nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Widziałem w relacji Kopyra, że używacie butli 11kg z gazem do podgrzewania kadzi zacierno-warzelnej - ile jej starcza przy takim palniku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Widziałem w relacji Kopyra, że używacie butli 11kg z gazem do podgrzewania kadzi zacierno-warzelnej - ile jej starcza przy takim palniku ? Na ile minut wystarcza taka butla przy takim palniku? Miałem się o to samo Tomku pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Widziałem w relacji Kopyra, że używacie butli 11kg z gazem do podgrzewania kadzi zacierno-warzelnej - ile jej starcza przy takim palniku ? Pisali tez o jakims "dopalaczu". Ciekawe co mieli na mysli. Sent from my GT-I5700 using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Pod kotłem mamy zainstalowany palnik od paelli, 3 kręgi, największy o średnicy 90 cm, zasilany z 3 butli podłączonych równolegle. Moc tego palniora około 40 kW ale do gotowania trochę za słaby. Dlatego dogrzewamy się dodatkowo palnikiem dekarskim, zasilanym z dodatkowej butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Widziałem w relacji Kopyra, że używacie butli 11kg z gazem do podgrzewania kadzi zacierno-warzelnej - ile jej starcza przy takim palniku ? W sumie dosyć długo. Zużywamy ze 4 butle na 1000L piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 A czy nie mysleliscie nad czyms takim jak np. "akcja" z akcjami BrewDoga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 W sumie dosyć długo. Zużywamy ze 4 butle na 1000L piwa. to nie tak strasznie - ja na butli robię 4-6 warek czyli 250-300 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Z pozdrowieniami dla Artezanów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Dla mnie to już komercha ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Dla mnie to już komercha ! Co jest komerchą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Dla mnie to już komercha ! Wyraź się jaśniej, bo mnie takie wpisy osłabiają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Może franc nie w tym topicu co trzeba to wpisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 To tylko moje zdanie i nikomu nie chcę zaszkodzić czy złego o tym browarze powiedzieć. Mi się wydaje, że browar rzemieślniczy powinien warzyć piwo tylko na własne potrzeby do własnego pubu a nie na ogolnodostępną sprzedaż bo to wtedy już jest komercja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się