shayboos Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Przede wszystkim EKG - takie w zasadzie nic w aromacie. właśnie dostałem zawału - na razie nie udało mi się zrobić lepszego brytola niż na East Kent Goldings, bitter z tym chmielem to jest to ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Cześć. W zeszłym tygodniu piłem w Hauscie portera angielskiego chmielonego EKG. Świetny aromat. Co może być grane z Waszym piwkiem? Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Przeciez zbiory chmielu roznia sie od siebie. Mogli trafic na jakas gorsza partie. Tak jak ja z Cascade. Zrobilem AIPA, ktora przez jakis czas ostro smakowala jak swiezo scieta trawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Coś czuję, że amerykańskie chmiele powoli się przejadają/przepijają i za jakiś czas będzie trend na powrót do korzeni. Nie koniecznie, zaraz będzie fascynacja nowymi chmielami jak np. bavarian mandarin czy jakoś tak, zobaczymy jak się to rozwinie. Mandarina Bavaria A poza projektami Niemców ledwo co zaczęła się moda na chmiele z Nowej Zelandii i Australii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Jestem w małym szoku.... dostałem przed chwilka w osiedlowym sklepie (co prawda specjalizują się we wszelakich alkoholach) piwo z pod znaku jeżyka. Artezan IPA i Pacific Pale Ale.... za chwilkę degustacja Wyszło słonko... śnieg nie pada! I na dodatek takieeee piwo! Jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Który sklep?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Romanowskiego 44.... Świat Win .... czy świat alkoholi jakoś tak jak pamiętasz gdzie mieszkam... to jakieś 10 domów przede mną --- nie jestem pewien ale Pacific chyba dostałem ostatnia buteleczkę w czwartek... ma być ponoć następna dostawa Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez pepo mrblaha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Miałem przyjemność próbować tego Pacific'a i bardzo mi leżał . Jakie Twoje wrażenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Właśnie w Cudach Na Kiju próbuję urodzinowe piwko zapach trochę onieśmiela, może to końska derka? Na miejscu barmanka nie wiedziała co to za piwko, a pół godziny wcześniej powiedzieli że dzisiaj nic Artezana nie mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Nadejszła wiekopomna chwiła i oto przed nami Chateau. Werble, fanfary... Kolor: nieprzezroczysty z początku ale klarowny przy nalewaniu, prawidłowy, piana jest, ale znika dość szybko, co zresztą obserwowałem w moich beczkowych Aromat: bardzo przyjemny, rześki, nuta górna czerwona porzeczka, troszkę belgijskiej aury, taniny, ten aromat jest bardzo zachęcający, ładnie zbalansowany, aromat dolny jest troszkę alkoholowy, zawiera też nutę waniliową, jest szorstki, ale ogólne wrażenie w aromacie bardzo na plus. Smak: Tata już kosztował i tu jednak mu nie smakowało aż tak jak oczekiwał, tak jak pachniało, nie uprzedzajmy faktów. Piwo jest mocno owocowe, suszone owoce, morele, pestkowe nuty, pojawia się nuta chmielowa, całkowicie niepożądana przy aktualnym odczuciu. Piwo jest troszkę wodniste, beczkowość wyrazista, ale brakuje wanilii, miodu i pełności. Z drugiej strony nie ma octowości Rodenbach'a i nie jest zbyt ściągające od tanin. Ogólnie piwo jest smaczne, dobrze uwarzone, szału nie ma, bo jest to jednak i styl i produkt ściśle koneserski, potrzebuje zminimalizowanie chmielu, ale zostawienie go tylko na ukłucie na finiszu, bo chmiel ów psuje odczucie waniliowo-taninowe. Na finiszu bym bardziej widział odrobinę kwasu, żeby zwiększyć rześkość. Na plus, że takie piwo jest warzone, że są próby na poziomie rzemieślniczym, i że jest to piwo smaczne, ale ogólnie jest to piwo do spróbowania na raz i nie za tę cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 ale brakuje wanilii, miodu i pełności moze to kwestia zbyt krotkiego lezakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 W sumie ta informacja mogła by być podana; rzeczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaus Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Moze najpierw niech nasz przecietny polski piwosz oswoi sie ze straszna mysla, ze przymrozony, super filtrowany, rozwodniony i walacy spirolem pils to 'bekart' jednego z setek piwnych stylow? Zauwaz, ze jestesmy w miejscu gdzie Stany byly ok 30 lat temu. Kroluja siki! U nas 'piwna rewolucja' dopiero raczkuje. Przecietny X-sinski w US też głównie pije lagery. Tak samo jest w UK. jesli to jest impreza studencka albo mecz gdzie kontrakty ma podpisany miller albo budweiser to tak. Ale jest masa mikrobrowarow czy tzw locals gdzie lagera nie uswiadczysz bo klienci nie chca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Moze najpierw niech nasz przecietny polski piwosz oswoi sie ze straszna mysla, ze przymrozony, super filtrowany, rozwodniony i walacy spirolem pils to 'bekart' jednego z setek piwnych stylow? Zauwaz, ze jestesmy w miejscu gdzie Stany byly ok 30 lat temu. Kroluja siki! U nas 'piwna rewolucja' dopiero raczkuje. Przecietny X-sinski w US też głównie pije lagery. Tak samo jest w UK. jesli to jest impreza studencka albo mecz gdzie kontrakty ma podpisany miller albo budweiser to tak. Ale jest masa mikrobrowarow czy tzw locals gdzie lagera nie uswiadczysz bo klienci nie chca. Nie zmienia to faktu, że najczęściej pitym piwem w US pozostaje korporacyjny lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Nie, Wiktor, to nie jest normalne, że do otworzenia małej działalności rzemieślniczej trzeba zbierać papiery przez rok bez mała i odbyć ponad 50 wizyt w róznych urzędach. Nie wolno nam uznac tego za normalne, bo to JEST patologia - ogon macha psem. My sobie to robimy hobbystycznie, ale wyobraź sobie człowieka, który przez ten czas musi płacić raty od kredytów, leasingu, czynsz za budynek, pensje pracowników, a nie może zarobić ani złotówki zanim nie dostanie ostatniej pieczątki. Pal diabli browarki, to taka nasza zabawa, ale to samo (orócz GUM i UC) muszą przechodzić wszyscy którzy otwierają produkcję czegokolwiek: cukiernię, piekarnię, bar. I w tym miejscu wypada zapłakać nad naszym biednym krajem. Ciekawe na ile zmienił się pogląd na tę sprawę... Idzie ku lepszemu? Edytowane 18 Października 2015 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Z UC zmieniło się na lepsze, nie w prawie, ale w podejściu urzędników, w sumie jest luz. W budowlance za to dużo gorzej, trzeba już składać całe tomy projektów, uzgodnień, pozwoleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się