kordas Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Też zamówiłem od nich słód, wysyłka bardzo szybka, zamówienie w środę wieczorem, ok. 12 w piątek odebrałem słód. Słód Pale, słód jak słód, karta ze specyfikacją była pewnie w folii, którą wywaliłem niestety... Ale przyjmując zaw. ekstraktu jak np. w Optimie, to wydajność liczona po amerykańsku wyszła ok. 85, brzeczka klarowna. Ogólnie jestem zadowolony, jak nie będę przejeżdżał obok innej słodowni i będzie mi się kończył słód podstawowy to na pewno będę dalej korzystał. Panie Michale, wysłałem skan na Pana mail. Dziękuję za skan atestu, będę teraz mógł wpisać dokładne dane do brewtargeta oraz do arkusza w excelu. Oprócz tempa realizacji zamówienia, także poziom obsługi i kontaktu z klientem zasługuje na pochwałę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Może ktoś wrzuci słody Malteurop do BS2 skoro macie dostęp do atestów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Może ktoś wrzuci słody Malteurop do BS2 skoro macie dostęp do atestów. Przyłączam się do prośby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Większość osób zamawiało 1-2 rodzaje słodów, więc ma jedynie jeden lub dwa atesty i raczej nikomu nie będzie się chciało pojedynczego słodu wrzucać. Mój Pale, workowany 29.05 ma takie parametry: Wilgotność: 4,3% Ekstrakt:82,2% Barwa EBC:5,6 Barwa po gotowaniu: 9,8 Białko: 10,5% Azot rozp: 750 (g/100g) l. Kolbach: 44,6 lepkość:1,51 betaglukan: 110 FAN: 167 mg/l Kruchość: 87% ziarna szkliste: 1,5% wyrównanie >2,5mm: 94% przesiewy <2,2mm: 1,5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Zajrzałem na stronkę i nie do końca rozumiem brak specyfikacji słodów w opisie produktów . Nawet sklepy detaliczne po woli uzupełniają , dla producenta to jakieś nie porozumienie IMHO . To że dołączają do worka to zrozumiałe , ale co najpierw trzeba kupić żeby wyjaśnić czy tego akurat szukam . P.s. Super że ktoś fatyguję się i rozmieszcza na naszym forum parametry , ale to za chwilę ucieknie . A na stronie producenta to musi być od początku . Edytowane 25 Października 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 To powiedz mi jak można na zwykłej suszarni uzyskać taki kolor, bo ja nie słyszałem. Wogosz zweryfikuje. Inna możliwość, że oni tego słodu nie robią, tylko sprzedają cudzy. Jak widać trochę późno natknąłem się na ten wątek. Nie wiem czy jestem tym specjalistą który mógłby to zweryfikować, ale potwierdzam że można zrobić słód karmelowy używając typowej suszarni do słodu. Wygodniej oczywiście użyć prażarki, ale słody karmelowe jasne (tak mniej więcej do 130 EBC) da się zrobić na typowej suszarni, choć oczywiście osprzęt suszarni (szczególnie kable) musi wytrzymywać wysokie temperatury suszenia. Tak naprawdę słód karmelowy robi się przed suszeniem, na etapie kiełkowania, a wysokie temperatury i czas suszenia determinują ilość powstałego karmelu z cukrów i oczywiście barwę. I tak kiedyś powstawał słód karmelowy, kiedy nie używano prażarek. Słody karmelowe ciemne, powyżej 150 EBC to wytwór współczesny z użyciem prażarek, gdzie tak naprawdę łączy się tworzenie karmelu z cukrów (których wcale nie ma tak dużo w ziarnie) z procesem wstępnego palenia ziaren i w ten sposób uzyskuje się barwy 200, 300 czy 400 EBC Makaron i zgoda 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Użyłem pilzneńskiego do kilku warek i jestem zadowolony. Przełom podręcznikowy a brzeczka klarowna. Wydajność zacieru wzrosła o ok.5-8% w porównaniu do wcześniej używanego Strzegomia i Bruntala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zużyłem w tym sezonie worek Mep©Lager i worek Mep©Pilsner, wydajność na poziomie Bruntala i Obolona. Jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Korzystam z ich pilsa, pale ale i pszenicznego i jestem bardzo zadowolony. Ogromnym plusem jest transport gratis. Ostatnio zamówiłem 100kg i nie zapłaciłem nic za przesyłkę ... w innych sklepach musiałbym płacić za 3-4 przesyłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zużyłem w tym sezonie worek Mep©Lager i worek Mep©Pilsner, wydajność na poziomie Bruntala i Obolona. Jestem bardzo zadowolony. Bardzo się cieszymy. Zapraszamy w odwiedziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 To powiedz mi jak można na zwykłej suszarni uzyskać taki kolor, bo ja nie słyszałem. Wogosz zweryfikuje. Inna możliwość, że oni tego słodu nie robią, tylko sprzedają cudzy. Jak widać trochę późno natknąłem się na ten wątek. Nie wiem czy jestem tym specjalistą który mógłby to zweryfikować, ale potwierdzam że można zrobić słód karmelowy używając typowej suszarni do słodu. Wygodniej oczywiście użyć prażarki, ale słody karmelowe jasne (tak mniej więcej do 130 EBC) da się zrobić na typowej suszarni, choć oczywiście osprzęt suszarni (szczególnie kable) musi wytrzymywać wysokie temperatury suszenia. Tak naprawdę słód karmelowy robi się przed suszeniem, na etapie kiełkowania, a wysokie temperatury i czas suszenia determinują ilość powstałego karmelu z cukrów i oczywiście barwę. I tak kiedyś powstawał słód karmelowy, kiedy nie używano prażarek. Słody karmelowe ciemne, powyżej 150 EBC to wytwór współczesny z użyciem prażarek, gdzie tak naprawdę łączy się tworzenie karmelu z cukrów (których wcale nie ma tak dużo w ziarnie) z procesem wstępnego palenia ziaren i w ten sposób uzyskuje się barwy 200, 300 czy 400 EBC Nie mamy w tej chwili prażarki - pracujemy nad tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Podzieliłby się ktoś parametrami słodów z tej słodowni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Proszę bardzo, te akurat mam Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez kordas kouczan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Podzieliłby się ktoś parametrami słodów z tej słodowni? Jeżeli ktoś potrzebuje jakieś to dajcie znać - wyślę przykładowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondro Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Witam czy ma ktoś dostęp do tych słodów tylko w mniejszych ilościach bo na stronie dostępne tylko w workach po 25kg a wiadomo że jęczmienia palonego 25kg to ja bym miał na kilkanaście lat :)za odpowiedź z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 W którymś wątku związanym z malteurop ktoś pisał, że można poprosić o odsypanie mniejszej ilości karmeli itd ale najlepiej będzie to zweryfikować osobiście bo ja sam tylko pilsa póki co zamawiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondro Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Dzięki za odp. Napisałem do nich email z takim zapytaniem i dowiem się co odpiszą Mam jeszcze pytanie czy ktoś stosował słody specjalne palone itp. jak się sprawdzają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Mam pytanie czy Podzieliłby się ktoś parametrami słodów z tej słodowni? Jeżeli ktoś potrzebuje jakieś to dajcie znać - wyślę przykładowe. Ja byłbym chętny pilznenski i pszenica i mam pytanie jak zamówić mniejszą ilość chodzi mi o pszenice 10 kg.Mam jeszcze pytanie o jakiś ciemny słód 20 ebc Edytowane 29 Maja 2017 przez ireneuszj69 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Takie pytanie kiedy można spodziewać się słodów z bieżącego roku Edytowane 29 Maja 2017 przez ireneuszj69 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Takie pytanie kiedy można spodziewać się słodów z bieżącego roku Najlepiej to do nich napisać lub zadzwonić i się dowiesz wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Takie pytanie kiedy można spodziewać się słodów z bieżącego roku Tego pewnie nawet oni nie wiedzą, natura zarządza kiedy żniwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Witam czy ma ktoś dostęp do tych słodów tylko w mniejszych ilościach bo na stronie dostępne tylko w workach po 25kg a wiadomo że jęczmienia palonego 25kg to ja bym miał na kilkanaście lat :)za odpowiedź z góry dziękuję Proponuję złożyć się w kilka osób na jeden worek. Mogę oczywiście zapakować nawet po 1 kg ale jak dodamy cenę kuriera [za którego płacimy jak sprzedajemy worek] to 3 kg wyjdą drożej niż 25. Takie pytanie kiedy można spodziewać się słodów z bieżącego roku Po żniwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Mam pytanie czy Podzieliłby się ktoś parametrami słodów z tej słodowni? Jeżeli ktoś potrzebuje jakieś to dajcie znać - wyślę przykładowe. Ja byłbym chętny pilznenski i pszenica i mam pytanie jak zamówić mniejszą ilość chodzi mi o pszenice 10 kg.Mam jeszcze pytanie o jakiś ciemny słód 20 ebc Irku tu musielibyśmy poszukać coś ze TheSwaen - bo nasze np.: Viedeński kończy się na 10 a następny jest CaraMunich Light - 80 Z TheSwaen mam GoldSwaen Hell - 20-30 EBC http://theswaen.com/wp-content/uploads/2015/09/TheSwaen_GOLDSWAEN_HELL_specs_2016.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Proponuję złożyć się w kilka osób na jeden worek. Mogę oczywiście zapakować nawet po 1 kg ale jak dodamy cenę kuriera [za którego płacimy jak sprzedajemy worek] to 3 kg wyjdą drożej niż 25. Pewnie chodzi bardziej o dodanie ze 2 kg do tego worka 25 kg, ewentualne zamówienie paru rzeczy, oczywiscie do granicy tych 25 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Czy Mep@Caramel jest odpowiednikiem Caramunich II a Mep@Dark - Caramunich III? Bo zakładam, że Mep@Cara Munich Light to taki Caramunich I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się