live4ever Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Hej, chciałbym zacząć robić piwo z procesem zacierania. Potrzebuje przepisu na proste, sprawdzone piwo, ale wytłumaczone krok po kroku jak dla totalnego amatora. Może mi ktoś coś takiego znaleźć? Czytam cały czas artykuły na wiki, ale chyba potrzebuje dosłownego tłumaczenia Edytowane 28 Lutego 2012 przez elroy edycja czcionki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Bardziej dosłowniej niż tam to już się nie da. Używaj normalnej czcionki. Szanuj wzrok ludzi czytających. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu na to nie trafiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) wersja dla wzrokowców [media] [/media] Edytowane 28 Lutego 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4ever Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Dzięki panowie i wybaczcie za czcionkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Może chodzi o instrukcję obrazkową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 dobra,dajmy już koledze luzu,poczyta,poogląda,kupi sobie jakiś zestaw (coś górnego-będzie szybciej ) i będzie gut . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plaster Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Zrób IPA, czyli India Pale Ale, jednotemperaturowo. Podgrzej 15l wody do 70 stopni, wrzuć słód z zestawu, odczekaj godzinę. Podgrzej do 78 stopni. Przefiltruj, uzupełniając ciągle filtrat wodą z czajnika, aż dostaniesz koło 22-24 litrów brzeczki. Zagotuj bez pokrywki z chmielem goryczkowym przez godzinę. Pod koniec dodaj chmiel aromatyczny. Ostudź do 20 stopni. Wlej do fermentora. Rozsyp drożdże po powierzchni. Załóż dekiel z bulkadełkiem. Zapomnij na 2 tygodnie. Albo przejrzyj materiały i zrób porządnie Edytowane 29 Lutego 2012 przez plaster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Zrób IPA, czyli Irish Pale Ale, jednotemperaturowo. India Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plaster Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 India! Oczywiście że India! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się