Afghan Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Mam pewien problem. Właśnie przed chwilą przygotowywałem fermentator to butelkowania i zobaczyłem, że na dnie jest dość mocno zarysowany. Używam go też do wysładzania i gdy przytkała mi się filtracja to trochę dłubałem nożem. Potraktowałem go z godzinę temu wodorotlenkiem sodu, dałem na jakieś 1,5 litra wody ze 20 gram tego środka do przeczyszczania, ale po wylaniu nadal jakby w tych rysach były jakby brązowe ślady, pewnie po wysładzaniu wczorajszym. Zdezynfekowałem jeszcze pirosiarczynem i mam nadzieje że będzie OK. Jak myślicie, będzie jakieś zagrożenie jak będę używał tego fermentatora do wysładzania i później do butelkowania w przyszłości czy lepiej załatwić jakiś drugi żeby był do butelkowania? Gdzieś czytałem, że piwo już przefermentowane i już z jakąś zawartością alkoholu już nie jest podatne na infekcje. Edytowane 11 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 ja bym się tak nie przejmował,te większe 33 l są od nowości pełne jakiś bruzd powstałych przy produkcji i jakoś ludzie w tym fermentują z powodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Odłóż go i używaj tylko jako kadzi filtracyjnej. Szkoda ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Jak jest dobrze odkażony to czemu nie. Nie można też popadać w przesadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Jak jest dobrze odkażony to czemu nie. Nie można też popadać w przesadę. No, jak będzie trochę waliło szambem to przesady nie będzie. Dopiero jak będzie taki smród że muchy będą padać, to się zacznie szukanie przyczyny zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Jak tylko na dnie to wlej 100ml Domestosa i 100ml wody i zostaw na dłuższy czas. Podchloryn wyżre wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 No, jak będzie trochę waliło szambem to przesady nie będzie. Dopiero jak będzie taki smród że muchy będą padać, to się zacznie szukanie przyczyny zakażenia. od roku robię w takim obesranym,porysowanym wiadrze wysładzanie i rozlew i jakoś nie mam infekcji porozlewowej(trafiła się może 1 czy 2 ale na etapie fermentacji,raczej burziwej),myje,dezynfekuje clo2 i jest gut. przymierzam się do wywiercenia dziury w innym wiadrze,tym mniejszym,bez defektów fabrycznych,bo patrzeć już na to stare wiadro nie mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Nowe wiadro kosztuje 20 zl, ja wolałbym dla spokoju ducha zainwestować w takowe niż martwić się czy czasem 20l nie pójdzie w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 A co robić jeżeli nawet wiadra prosto ze sklepu są porysowane? Niektóre mają od razu na dzień dobry różne rysy i zadziory poprodukcyjne ze wtryskarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 A co robić jeżeli nawet wiadra prosto ze sklepu są porysowane? Niektóre mają od razu na dzień dobry różne rysy i zadziory poprodukcyjne ze wtryskarki. Dokładnie. Tym bardziej, że rozmawiamy o rysach, które widzimy gołym okiem. Myślę, że wszelkiemu "badziewiu" które próbuje nam zepsuć warkę nie robi specjalnej różnicy czy rysa ma 1 mm szerokości czy 1 mikrometr, jeśli będzie chciało to i tak się zagnieździ. Nie mam na celu namawiania do używania starych, porysowanych i brudnych pojemników, ale to że czegoś nie widzimy gołym okiem nie oznacza, że możemy przyjąć, że nie istnieje. A skoro istnieje i jakoś większość z nas sobie z tym radzi, bo nie często tu słychać o infekcjach, to nie popadajmy w paranoję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 większość z nas sobie z tym radzi, bo nie często tu słychać o infekcjach, to nie popadajmy w paranoję. He he, przeciętny piwowar prędzej przyzna sie do inwazji kosmitów niż do infekcji A co do rys bardziej niebezpieczne są małe ryski, bo łatwiej w nich się ukryć barteriom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (...) A co do rys bardziej niebezpieczne są małe ryski, bo łatwiej w nich się ukryć barteriom. Raczej bliższy był bym stwierdzenie, że nie wielkość rysy ma znaczenie, a to że ona jest - bakterie uwielbiają krawędzie, ale jak jest dobrze wydezynfekowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Myślałem raczej o tym, że szeroką rysę łatwiej spenetrować gąbką, środkiem czyszczącym itp. W małej, ciasnej rysce mikroby moga przetrwać pod warstwą brudu którą ryska jest zaklejona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 to pewnie zalezy od przekroju rysy ,z profilem U może tak,ale z V to już niekoniecznie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Nie da rady czymś tych rys wypolerować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Niczym się nie da tego wypolerować. Tak jak pisze zgoda taki fermentor nadaje się tylko jako naczynie pomocnicze (filtracja, przechowywanie słodu itp) PS Jeśli ktoś lubi ryzykować to kto komu zabroni. Ja takich pojemników nie używam do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Niczym się nie da tego wypolerować. Tak jak pisze zgoda taki fermentor nadaje się tylko jako naczynie pomocnicze (filtracja, przechowywanie słodu itp) PS Jeśli ktoś lubi ryzykować to kto komu zabroni. Ja takich pojemników nie używam do fermentacji. a używasz tych większych 33 l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Używam 30 i 33 litry. A co to ma do porysowanej powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Jeżeli są widoczne jakieś ślady od porysowania to ja używałbym tego fermentora jedynie do filtracji, wysładzania i rozlewu mocnych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Używam 30 i 33 litry. A co to ma do porysowanej powierzchni? te większe są porysowane od nowości,maja pełno bruzd i wypukłości poodlewowych,szczególnie w dolnej części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelhrid Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 non właśnie ja właśnie dostałem swój zestaw i mam taką "rysę" która jest efektem po odlewowym prawdopodobnie tak jak dziedzicpruski napisał występuje ona w obu fermentatorach i pewnie będę w nich robił tylko porządnie umyję wcześniej. Mam nadzieję, że nic się nie stanie jako, że będzie to moja pierwsza warka w zestawie mam pro siarczan, dużo on się różni od tego clo2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Dużo. ClO2 to ClO2 a pirosiarczyn sodu to Na2S2O5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Co to ? nw zestawie mam pro siarczan, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Pro siarczan to siarczan dla zawodowców, a nie "popierdułka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Pro siarczan to siarczan dla zawodowców, a nie "popierdułka" Dlatego pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się