Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) W BA jest taki oto zestaw. Jeszcze nie robiłem AIPA, a ostatnio piłem i bardzo mi posmakowało, więc postanowiłem, że na początek pójdę po linii najmniejszego oporu i zrobię z zestawu. słód pale ale Weyermann® 2, 6 kg, słód karmelowy Carared® 0, 2 kg, słód karmelowy jasny Carapils® 0, 2 kg, chmiel goryczkowy Simcoe® (USA) 20 g (granulat), chmiel aromatyczny Palisade (USA) 10 g (granulat), chmiel aromatyczny Cascade (USA) 10 g (granulat), chmiel aromatyczny Citra® (USA) 10 g (granulat), drożdże Safale US-05 11, 5 g Chmielenie: - 20 g chmielu goryczkowego Simcoe dodać w 15 minucie gotowania, - 10 g chmielu aromatycznego Cascade dodać w 70 minucie gotowania. - 10 g chmielu aromatycznego Palisade dodać natychmiast po zakończeniu gotowania. - 10 g chmielu aromatycznego Citra dodać natychmiast po zakończeniu gotowania. Czy to dobra receptura? Zastanawia mnie, że nie ma tam chmielenia na zimno. Zamierzam w takim razie rozdzielić cichą na dwa balony szklane po 10 litrów i do jednego dodać trochę np. Citry, tylko ile? EDIT: receptura na 10 l Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Daj cascade i citre na zimno,będzie dużo więcej aromatu niż dodane do chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 eee.... chyba pomylisles zamiast 10g powinno byc 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Daj cascade i citre na zimno,będzie dużo więcej aromatu niż dodane do chłodzenia. Nawet 10g citry na zimno potrafi dac "perfumowane" piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 eee.... chyba pomylisles zamiast 10g powinno byc 100g W opisie zestawu jest 10 g. Ale jeszcze go nie mam, więc sugeruję się tylko tym co przeczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 W tym zestawie jedna rzecz mi nie pasuje - cena 41 pln + dostawa za 10l. piwa to trochę sporawo Jeżeli AIPA to "Twój gatunek" (tak jak w moim przypadku), to zaraz będziesz chciał robić więcej. Na twoim miejscu nie kupowałbym takiego zestawu, tylko skompletował składniki w BA na własną rękę - przede wszystkim chmiel. A przepisów w sieci na fajne American IPA jest od groma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Kolejne będę już robił sam. Na razie chcę spróbować, a piłem dopiero jedną butelkę. Użyję też jednych drożdży wstępnie namnożonych albo gęstwę, będzie taniej. Właśnie, czy można zastosować drożdże London Ale III bez szkody dla stylu piwa? Chmielu nie chcę kupować osobno, bo i tak by trzeba kupić okrągłą ilość, a nie wiadomo czy jeszcze kiedyś mi się przyda - coś mi aromat cytrusowy nie pasuje do piwa, ale zobaczymy. ps. Cena 37,83 zł. Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Receptura jest dobra. Chmielenie na zimno nie jest wymagane w tym stylu. Możesz dodać ile chcesz ale Citry dał bym niewiele. Chmiel na zimno nie podnosi goryczki, wzmaga znacznie aromat. Polecam chonook, cascade, centenial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Receptura jest dobra. Chmielenie na zimno nie jest wymagane w tym stylu. Możesz dodać ile chcesz ale Citry dał bym niewiele. Chmiel na zimno nie podnosi goryczki, wzmaga znacznie aromat. Polecam chonook, cascade, centenial. Chmilenie na zimno co prawda nie jest wymagane, ale bardzo pomagaw uzyskaniu odpowiedniego zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Ta receptura naprawdę nie przypomina IPA: za mało słodów (chyba że to jest na 10L a nie na 20L?), i za mało chmieli. Z 3 kg słodów i 50g chmieli nie da sie uwarzyc AIPA. Do IPA chcesz dać ok 5.5+kg słodów i 125-150+ g amerykańskich chmieli. Chmielenie na sucho jest w tym stylu naprawdę konieczne, co najmniej 1oz.(28g) lub więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Scooby, to jest przepis na 10L, ale moim zdaniem chmieli i tak za mało. Trzeba byłoby dodać tak 20-30% więcej no i trochę do chmielenia na zimno. Moim zdaniem ilość 150g mieszanki chmieli na 20L to istne minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Aha, to zmienia sprawę. Wydawało mi się że to jest na 20L bo to standartowa warka i też OP napisał że chce ją podzielić na 2 warki po 10L. Zamierzam w takim razie rozdzielić cichą na dwa balony szklane po 10 litrów i do jednego dodać trochę np. Citry, tylko ile? W takim razie na warkę 10L, po prostu dodaj ok 15-25g Citry, Cascade, Amarillo, albo coś podobnego na sucho (zimno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Tak to jest na 10 l, założyłem od razu, że robię 20 l, bo 10 litrów nie opłaca się robić i robię od razu z dwóch zestawów. Dodam chyba w takim razie do jednej części Citrę, a do drugiej Cascade. A jak z drożdżami? Można użyć London Ale III czy lepiej US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Moim zdaniem do AIPA drożdże nie mają wielkiego znaczenia aromat i smak chmielu i tak wszystko przykryje, ale zgodnie ze sztuką to chyba skłaniałbym się ku US-05. Piłem kilka piw na ale III i były dość słodkawe, słabo odfermentowane, a AIPA i słodkość to nie bardzo pasuje. Moja rada albo weź US albo zatrzyj wytrawnie i ale III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Moim zdaniem do AIPA drożdże nie mają wielkiego znaczenia aromat i smak chmielu i tak wszystko przykryje, ale zgodnie ze sztuką to chyba skłaniałbym się ku US-05. Piłem kilka piw na ale III i były dość słodkawe, słabo odfermentowane, a AIPA i słodkość to nie bardzo pasuje. Moja rada albo weź US albo zatrzyj wytrawnie i ale III Z całą pewnością US05 są jaknajbardziej wskazane. Najlepsze drożdże. Co prawda są dużo lepsze w drugiej generacji, niż prosto z formy suszonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 (edytowane) Czy chmielenie na zimno może trwać 3-4 tygodnie w czasie całej cichej? Gdzieś tu czytałem, że wskazane jest dodać chmiel tydzień przed rozlewem. Edytowane 2 Maja 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Ta moja AIPA którą próbowałeś była chmielona na zimno przez tydzień w trakcie całej cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 jak robisz tak długą cichą to lepiej sypnąć na ostatni tydzień i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Moje zeszłoroczne AIPA trzymałem 16 dni na cichej cały czas z chmielem i wszystko było ok. Aromat był powalający. Więc można i tak i tak... W tym roku też pewnie będę zmuszony zrobić ponownie, bo już 8 dni jest na cichej (z dodatkiem 75g chmielu) i cały czas sobie powoli "bulka" a raczej nie chciałbym butelkować zanim zakończy się fermentacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Robiłem AIPA z tego zestawu na pokazie, przy zlewaniu na cichą aromat był, hmmm, nikły.... Dodałem na cichą( 14 dni) 30 g Citry ( dodatkowej) i to wcale nie jest za dużo, dzisiaj próbowałem. Uważaj na ilość cukru do refermentacji, w tym zestawie ilość podana była na 20 l ( chyba 140 g ?), nie na 10, mam nadzieję, że teraz jest już poprawione, jeśli nie, daj połowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Co sądzicie o takim chmieleniu AIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Ja wolę bardziej goryczkowe i celuję w 70 a nawet więcej IBU. Reszta wygląda OK, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) Witam, ja też zastanawiam się nad tym zestawem z Browamatora ale chciałbym dodać trochę chmielu na goryczkę. Mam w domu 30g Cascade, które chciałbym dodać przy chmieleniu na zimno na aromat. Co dodać dodatkowo na goryczkę tak, żeby uzyskać ok 60-70 IBU? Edytowane 18 Września 2013 przez leeroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Ja swoją AIPA na goryczkę potraktowałem Warriorem 30g załatwiło to sprawę goryczki, tylko ja celowałem w okolice 80-90 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Ja myślałem o Tomahawku, Zeus/Columbus albo Chinooku. W zestawie jest 30g Chinook 12% na 10l brzeczki. Czy można łączyć Chinook z Tomahawkiem czy lepiej dodać więcej Chinooka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się