Undeath Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 05.03.2013 WARKA 55 Vienna Lager (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Wiedeński - 3,2 kg Strzegom Pilzneński - 1 kg Karmelowy jasny 150- 0,2 kg Karmelowy jasny 30 - 0,1 kg (resztka starego jakiegoś) Marynka 7,8% 22g Saaz/Żatecki 4,3% 20g Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór I 4.03.2013 po czeskiej 10. Śrutowanie: W czwartek udało mi się wiertarkę podłączyć ale trochę połączenie przez śrubę mnie przeraża, a po za tym przy wiertarce puszcza jak się trochę pokręci i zaczyna mielić końcówkę śruby, muszę coś innego wymyślić. Śrutowanie trwało w zasadzie 5 minut ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 54C - 10' 63-61C - 40' 73-71C - 30' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalne GOTOWANIE: 70' Marynka 22 g 15' Saaz 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22 l o gęstości 11,5 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 25 oraz 1,5 litra na starter z chmielin ( nie chciało mi się gotować i zwracać do fermentatora) Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 30 minut około 45 litrów wody zużyłem, do niższej temperatury 14C na dworze mam nadzieje że da radę FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 14C Planowana burzliwa: 11C - 10-14dni cicha jeszcze nie wiem... KOMENTARZ: - Czas pracy 5h nie było tak źle jak to po pracy, tylko muszę wcześniej śrutować słody i układać sobie recepturę - Najgorsze jest to że wpadła mi do fermentatora z brzeczką nieodkażona menzurka do pomiarów blg ale mam nadzieję że nie złapię z tego tytułu żadnej infekcji bo szybko ją wyjąłem. Dla uspokojenia wleję dzisiaj drożdże jak się brzeczka trochę schłodzi chociaż do 16C zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Warka nr 53 Polskie Ale wrzucony do butelek wyszło 40*0,5 litra, rześkie lekkie fajne piwko zobaczę jak po nagazowaniu, ale zapowiada się naprawdę dobrze. Od fermentowało tylko do 3,5 Blg ale to i tak dobrze z tego co słyszałem o tych drożdżach. Chyba zamiast AIPA zdecyduję się na nich zrobić najpierw Amber Ale i wtedy zobaczę czy się nadają do takich piw. Ale przed tym jeszcze stout Miałem pośrutować słody na marcowe ale się nie wyrobiłem (zlewałem winko w tym roku bardzo smaczne mi wyszło) jutro po pracy to zrobię i myślę że uwarzę je od razu. Vienna Lager już szumi w fermentatorze więc infekcji chyba nie będzie od tej menzurki ale nie mówmy hop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) 07.03.2013 WARKA 56 Stout (receptura własna) SKŁAD: Pale Ale - 3,5 kg Karmelowy jasny - 0,3 kg Czekoladaowy 0,2 kg Pszeniczny - 0,2kg Pszeniczny palony - 0,2 kg jęczmień palony 0,17 kg barwiący Strzegom 0,18 kg Marynka 7,8% 33 g Saaz/Żatecki 4,3% 9 g Lubelski 4% 20 g Drożdże London Ale III zbiór I 6.03.2013 po polskim ale. Śrutowanie: to samo co wcześniej :W czwartek udało mi się wiertarkę podłączyć ale trochę połączenie przez śrubę mnie przeraża, a po za tym przy wiertarce puszcza jak się trochę pokręci i zaczyna mielić końcówkę śruby, muszę coś innego wymyślić. Śrutowanie trwało w zasadzie 5 minut ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 68-61C - 2h 73-71C - 10' 5' - 76C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalne GOTOWANIE: 70' Marynka 30 g 30' Marynka 3 g i Saaz/Żatecki 9 g 15' Lubelski 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24 l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 32 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 23C w 20 minut około 40 litrów wody zużyłem, jakoś dziwnie szybko woda zimniejsza czy co.... FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C Planowana burzliwa: 19C - 10-14dni bez cichej KOMENTARZ: - Czas pracy 7h po pracy padam po prostu jeszcze mi dzisiaj się wszędzie rozlewało kuchnia była lepiąca się a kuchenki to nie mam siły nawet myć. - Jutro ułożę receptury i pośrutuje słody to może coś w Niedzielę jeszcze sensownego zrobię choć wątpię bo Spotkanie w Zielonej Górze na weekend.... - a przy okazji zrobiłem etykietki do poprzednich piwek : Edytowane 7 Marca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Londki 3 słabo odfermentowują wiec 4 nie jest zła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Podziwiam za chęć robienia etykiet :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Czasem się chce jak wiem, że piwo zabiorę na jakieś spotkanie czy coś Jak natomiast piwo nie idzie nigdzie do rozdania to nawet tego nie robię, a po za tym chciałem potrenować na przyszłość w nowym gimpie bo go ładnie i fajnie rozbudowali Polskie Ale dostało nazwę zombie bo lekko jest zielonkawe. Co do londonów no to teraz wrzucone zostały do Stouta zobaczymy jak odfermentują, ale z tego co słyszałem w nocy 4-5 godzin od zadania już coś zaczęły pyrkać, a rano piana na 5 cm w wiadrze. Temperatura trochę wyższa niż zakładałem, bo mocno pracują i z 19 podniosło do 20,5C. Wczoraj coś mnie złapało wieczorem i mam zawalone gardło i lekki katar, więc zostałem w domu właśnie pośrutowałem na Marcowe i zacząłem warzyć. Zostało mi jedno wiadro więc będę musiał jeszcze przed wyjazdem za tydzień coś wrzucić do fermentatora, żebym po przyjeździe już tylko zlewał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 08.03.2013 WARKA 57 Marcowe v. 3.0 beta (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 3,4 kg Strzegom Wiedeński - 1,4 kg Karmelowy jasny 150- 0,281 kg Karmelowy jasny 30 - 0,1 kg Sybilla 6,2% 40g Tetnanger 4,1% 25g Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór I 4.03.2013 po czeskiej 10. Śrutowanie: Jako poranna rozgrzewka przed śniadaniem około 25 minut ręcznie. ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 54C - 25' 63-61C - 45' 73-71C - 30' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalne GOTOWANIE: 70' Sybilla 30 g 30' Sybilla 10 g 15' Tetnanger 20 g 0' Tetnanger 5 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 20,5 l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 57% oraz IBU 28 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 20 minut około 45 litrów wody zużyłem, do niższej temperatury 12C w piwnicy FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 12C Planowana burzliwa: 10C - 10-14dni cicha jeszcze nie wiem... KOMENTARZ: - Czas pracy 6h - Zestresowałem się, bo włączyłem grzanie do mash outu i poszedłem bo mnie mama zawołała no i mi się zapomniało zacier zagotował się do 88C nie wiem jak długo, ale szybko go schłodziłem i dodałem na wszelki wypadek trochę mąki pszennej. I w sumie nic się nie stało z piwem w smaku było dobre. - Wydajność wyraźnie słaba to dalej wina tego pilzneńskiego ale żeby aż 10%? Chyba to też wina tego zagotowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Undeath Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) No to dzisiaj opiszę przed ostatnią czynność z kegowania - rozlew do umytego kega. Piwo do rozlewu to Warka nr 54 Czeska 10. Po przekopaniu się przez różne wątki i wyczytaniu odpowiednich metod wykonałem następujące czynności (wypiszę w punktach): 1. Wcześniej umyty keg, dezynfekuje pirosiarczanem przez około godzinę, w tym czasie też szykuję butelki na to co nie wejdzie do kega. 2. Po zdezynfekowaniu kega, wylewam wodę i przepłukuję i gotowy keg idzie do rozlewu. Teraz też musimy zdecydować czy będziemy gazować sztucznie czy naturalnie, z tego co wyczytałem naturalne gazowanie przez cukier stosujemy do piw które chcemy dłużej trzymać, daje się wtedy 1/3 surowca tego co do butelek i dobija gazem (wcześniej rozpuszcza w wodzie). Ja stwierdziłem że nagazuje sztucznie o czym później. Przelewam gotowe już piwo do kega przez wężyk, starając się nie zgarnąć osadów i później zamykam pokrywę, czynności tak banalne że nie ma co pisać... 3. Potem podłączam złączkę od gazu do zamkniętego kega i nabijam ciśnienie na początek dałem 2 bary (kręcąc śrubą na reduktorze w prawo), żeby pozbyć się resztek tlenu, pociągam za zawór bezpieczeństwa (zamykając wcześniej butlę z gazem) i wypuszczam gaz z kega. Czynność tą powtórzyłem dwukrotnie. 4. Następnie ustawiam ciśnienie 3 bary i do piwnicy do 10C za radą kolegów. Normalnie wylicza się ciśnienie za pomocą kalkulatorów: http://www.asknumber...?fb_xd_fragment http://hbd.org/cgi-b...ml?15911412#tag http://www.brewersfr...ion-calculator/ 5. Dla mojego stylu wyszło ciśnienie około 1,4 bara dla v 2.6 CO2 (czeska 10), ciśnienie to ustawię za 2-3 upuszczając wcześniej to wyższe do sztucznego nagazowania. To ciśnienie też będzie stosowane do rozlewu piwa z kega, albo inne odpowiednie zależy czy będzie się pienić itp. Pierwszy rozlew 23-24 Marca wtedy też wrzucę kilka zdjęć z degustacji -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- No to dzisiaj rozlana została Warka nr 54 Czeska 10 przy 2 Blg do 12*0,5l butelek i 16 litrów do kega. W smaku bardzo fajna orzeźwiająca z ciekawym akcentem chmielowym Premiant i Żatecki to ciekawe połączenie do powtórzenia napewno kiedyś. Butelki do przechowania na spotkanie piwowarów, a z kega wychliptam pierwszego kufla tak jak powyżej napisałem coś czuję że go szybko opróżnię. Edytowane 13 Marca 2013 przez elroy windows13, mati87, dobras. i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Po ponad tygodniowym wyjeździe podróżując 20 h autobusem do Polski marzyłem już o swoim domowym piwie. Tak więc jak obiecywałem opiszę ostatnią czynność przy kegowaniu, a zarazem najprzyjemniejszą ze wszystkich - czyli napicie się swojego piwa z kega. Po podłączeniu przewodów do beczki, i ustawieniu na butli stałego ciśnienia 1,4 bara do rozlewu, nalałem sobie szklankę Czeskiej Dziesiątki i spożyłem ją ze smakiem co widać na załączonych zdjęciach Obawiam się że keg na święta zostanie spożyty więc muszę uwarzyć coś nowego na szybko prawdopodobnie jakąś pszenicę bo dawno nie robiłem. Więc życzę wszystkim dzisiaj smacznego ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A tym czasem w browarze: Warka 55 Vienna Lager ma 2,5 blg czyli na dniach wyląduje w butelkach. W smaku dobry ale niepodobny do wiedeńskiego za mało słodowy. Warka 56 Stout ma 5 blg, niżej nie zejdzie na tych drożdżach podejrzewam, więc pójdzie do kega. Wyszedł mocno palony, za mocno z tego powodu lekko kwaskowy, ale dobry za miesiąc dwa będzie idealny do wypicia. Warka 57 Marcowe ma 3 blg idzie do butelek. W smaku bardzo zbliżony do wiedeńskiego... tylko o wiele bardziej nachmielony, pomimo tego bardzo smaczny. W planach póki sezon trwa, odzyskam drożdże Bavarian Lagery z marcowego i wiedeńskiego, które znajdą zastosowanie w wędzonym marcowym, porterze i może koźlaku jak zdążę. London Ale 3 nie pasują mi jednak więc planowane AIPA-y pójdą na Nottinghamach, natomiast na szybko do kega pójdzie jakaś pszenica bo niedługo się impreza szykuje dobras. i mati87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Dzisiaj Warka 56 Stout poszła do butelek 16 *0,5l i do kega około 16 litrów przy 5 Blg. Z tą palonością to widzę subiektywnie trzeba podchodzić, dziś mi natomiast bardzo smakował (i miałem dzisiaj wielką ochotę na kawę aż 4 wypiłem). Fajnie też w nim czuć pszenicę lekko zobaczymy za niedługo bo miesiąca chyba nie wytrzyma. Marcowe zaczęło jeszcze trochę pracować bo spadło do 2,5 blg więc zostawię jeszcze na tydzień je do dofermentowania, a Vienna Lagera zleję na dniach żeby odzyskać drożdże. Zamówiłem też dzisiaj 2 nowe kegi, będę miał w co pakować i czekam na zamówione też słody, wtedy zrobię ostatnie 3 dolniaki - Marcowe Wędzone, Koźlaka i Portera (jak zdążę to wędzonego jeszcze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Zlałem do butelek Warka 55 Vienna Lager ma 2,5 blg poszła do 42*0,5l. W smaku dobra słodowość na pierwszym planie ale zbyt mała i chyba znowu trochę za dużo chmielu, ale smaczna a to najważniejsze Wczoraj doszły nowe 2 kegi do browaru muszę coś wymyślić żeby je zapełnić, może jakiegoś pilsa jeszcze sieknę na dolniakach póki pogoda jest na to, bo Czeska 10 już prawie opróżniona z kega Też doszły do mnie słody ze słodowni strzegomskiej za co mają przeogromnego plusa bo już myślałem, że na święta nic nie uwarzę a tak właśnie kończę marcowe i jestem w trakcie koźlaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 30.03.2013 WARKA 58 Marcowe Wędzone (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Monachijski I - 2,5 kg Weyermann "Grodziski" wędzony - 1,5 kg Strzegom Monachijski II - 0,5 kg Karmelowy jasny 30 - 0,3 kg Marynka 7,8% 30g Tetnanger 4,1% 15g Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór II 30.03.2013 po Vienna Lagerze. Śrutowanie: Udało się wiertarę podłączyć więc w 5 minut wieczorem dnia poprzedniego . ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 63-61C - 15' potem odebrałem 1/3 zacieru na dekokt w 73C-15' i do wrzenia 100C-25' następnie zwrot do głównego zacieru 73-71C - 50' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C normalne GOTOWANIE: 70' Marynka 30 g 15' Tetnanger 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22,5 l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 28 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 20 minut około 45 litrów wody zużyłem, do niższej temperatury 12C na dworze FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 12C Planowana burzliwa: 10C - 10-14dni cicha jeszcze nie wiem... KOMENTARZ: - Czas pracy 6h, ale w trakcie dużo roboty zlany Vienna i rozpoczęty koźlak więc zaraz drugą warkę opiszę. - Znowu za dużo wysłodziłem, chciałem 13 blg ale co zrobić 12,5 nie jest też źle najwyżej będzie mniej treściwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) 30.03.2013 warka 59 Koźlak (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 2,5 kg Strzegom Monachijski I - 2,5 kg Strzegom Monachijski II - 0,5 kg Karmelowy jasny 30 - 0,25 kg Karmelowy ciemny 300 - 0,3 kg Marynka 7,8% 30g Tetnanger 4,1% 8g Lubelski 4% 15g Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór II 30.03.2013 po Vienna Lagerze. Śrutowanie: Udało się wiertarę podłączyć więc w 5 minut wieczorem dnia poprzedniego . ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l Słody wrzucone 63-61C - 25' 73-71C - 50' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 6+6+6=18l - 78-75C normalna GOTOWANIE: 70' Marynka 30 g i Tetnanger 8g 15' Lubelski 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 16 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 31 około 3 litrów zostało mi brzeczki około 10 Blg, przez złe wysłodzenie... Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 35 litrów, do 14C na dworze FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 14C i do piwnicy Planowana burzliwa: 11C - 12-14dni cicha się zobaczy KOMENTARZ: - Czas pracy 6h - Mała pomyłka przy wysładzaniu zakładałem Koźlaka 17 Blg ale no trudno będzie taki, zostało mi za to 3 litry na startery do zawekowania będę miał zapas... - Wielki plan wykonany 2 piwa jednego dnia nie było w sumie tak źle zwłaszcza że umilałem sobie czas i warzenie piwkiem z kega (trzecie zdjęcie). Na pierwszym natomiast chmielenie jedenej warki i zacieranie drugiej, a na drugim chłodnica w działaniu i jej podłączenie. Edytowane 21 Maja 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) tak spytam "z innej beczki" (audycja zawiera lokowanie produktu) o drugą fotkę: czemu A, W, S D i Ctrl są czerwone?? Edytowane 30 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 klawiatura gracza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 A faktycznie zawiera, akurat forum przeglądałem i nie zauważyłem, jak komuś przeszkadza to usunę to ze zdjęcia Nigdy nie widziałeś takiej klawiatury? Niby ułatwienie dla graczy jak po ciemku pykają w coś, mi to obojętne było, a akurat do jakiejś gry prawie gratis dorzucali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) aaaa, to ja się nie znam - należę do wymarłego gatunku użytkowników kompa, który z życiu nie grał na nim w żadną grę, nawet pasjansa Niby ułatwienie dla graczy jak po ciemku pykają mi by nie pomogło - piszę bez patrzenia na klawiaturę; F i J moją znaczniki do prawidłowego ułożenia dłoni podczas używania klawiatury jak komuś przeszkadza to usunę to ze zdjęcia no i znikło lokowanie :smilies: Edytowane 30 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) no i znikło lokowanie :smilies: No następnym razem muszę uważać bo wszystko wyłapiecie Zrobiłem też z wieczora etykietki do nowych piw gimp już coraz lepiej mi idzie (no niby dało takie etykiety bez niego robić ale w paintcie to męczarnia by była), a oto efekty: Edytowane 31 Marca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 ładnie, ja do Gimpa/Gimpshopa nie mogę się przełamać , walczę w angielskojęzycznym (też warstwowym) Paint Net 3.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 12C Planowana burzliwa: 10C - 10-14dni cicha jeszcze nie wiem... słuchaj masz jakiś sprzęt do leżaków lagerów - czym się posługujesz lodówką czy masz taką ciekawą piwniczkę z dobrą temperaturą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam piwnicę z dobrą temperaturą około 9-11C, odgrodzoną porządnymi drzwiami i długo utrzymuje się w niej niska temperatura, a jak mi się trochę ogrzeje to zostaje zawsze jeszcze garaż. Latem mam około 19-20C, idealnie na alesy Na dole masz zdjęcia. Lodówkę mam zamiar kupić do kegów i jak latem mi się zachce lagera to myślę że w niej będę robił po wymianie termostatu, ale muszę to jeszcze przemyśleć czy mi się opłaca, bo jak właduję do butelek i kegów odpowiednio dużo piwa w sezonie to do jesieni powinno starczyć Co do programu Gimp to nowa wersja też jest po Polsku, jest też darmowa i dosyć prosty w obsłudze jak na programy graficzne. Udało mi się już zrobić nawet swoje logo przezroczyste w nim do wklejania na różne warstwy Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 jeśli przez to okno cały czas w lecie świeci słońce, to polecam przykleić kawałek folii odbijającej promienie słoneczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 jeśli przez to okno cały czas w lecie świeci słońce, to polecam przykleić kawałek folii odbijającej promienie słoneczne Nie bój żaby okno jest zasłonięte kartonem, a to zdjęcie było jesienią robione po wietrzeniu piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 walczę w angielskojęzycznym (też warstwowym) Paint Net 3.5 ostatnia wersja 3.5.10 jest też po polsku, jeśli tego potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ładnie opisałeś jak od A do Z adaptujesz KEG. Ode mnie masz Mój Patent jak się nie męczyć z myciem kuchenki gazowej po gotowaniu brzeczki: Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się