GB... Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Sprawdziłem mój sosnowy syrop. Rocieńczony wodą (50%) ma 31 brix czyli ponad 60 blg. Na święta zostawiłem piwo świąteczne. AIPA była najepsza, polskie ale warte skopiowania (zrobię na lato), fajne sesyjne piwa. Lager i brown piwa dobre ale już po za podium . AIPA przypadkowo została porównana z piwem Ciechan, akurat miałem. Znawca mógłby znaleźć różnice ale jak dla mnie to prawie takie samo, Krzyśka lepiej się pieniło, więcej gazu było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Rozcieńczony 50% ale wagowo czy objętościowo? Bo przy takich blg to spora różnica, a powinno się wagowo rozcieńczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Rozcieńczony 50% ale wagowo czy objętościowo? Bo przy takich blg to spora różnica, a powinno się wagowo rozcieńczać. Objętościowo w sumie nie pomyślałem żeby wagowo to zrobić... ale browar to nie apteka o ile mogę się pomylić o 1-2 blg? Wiesz to i tak pi razy drzwi bez różnicy czy ma czy ma 60 czy 65 blg Bo i tak nie uda się idealnie przycelować mi w dany ekstrakt... Po za tym dowiedziałem się później od Żony, że były dwie partie tego syropu, w jednej było trochę mniej cukru, ale robiła tak że stosunek (wagonowy) przy robieniu był 1 kg ekstraktu z sosny na 1 kg cukru i też na oko- czyli teoretycznie powinno mieć około 50 blg. Najważniejszy jest ekstrakt piwa a jak wyjdzie to się przekonam za 2 tygodnie to i tak eksperyment jest. Edytowane 30 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) 60 blg to 777,20 g cukru/l rozcieńczając wagowo 1:1 masz 30 blg rozcieńczając objętościowo 1:1 masz 388g/l czyli 34 blg Wiem że tutaj dla Ciebie to mała różnica, ale może komuś się to przyda;) 4 blg drogą nie chodzi;) Edit: sorry, Ty odwrotnie rozcieńczałeś... 30 blg to 338,60 g cukru/l jak rozcieńczałeś wagowo to ciecz początkowa miała 60 blg jak objętościowo 1:1 to masz 677g/l czyli 54 blg stosunek (wagonowy) dwa wagony się spotkały, wielkie, świecące, z żelaza i stali Edytowane 30 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Undeath, dnia 30 marzec 2015 - 09:52, napisał: stosunek (wagonowy) dwa wagony się spotkały, wielkie, świecące, z żelaza i stali Autopoprawka Edit: sorry, Ty odwrotnie rozcieńczałeś... 30 blg to 338,60 g cukru/l jak rozcieńczałeś wagowo to ciecz początkowa miała60 blg jak objętościowo 1:1 to masz 677g/l czyli 54 blg Pewnie coś koło tego Bardziej i tak zależy mi na aromacie w tym piwie zoabczymy czy syropek da radę Jak nie da to pomyślę jeszcze nad świeżymi pędami do zacierania - choć w zeszłym roku dały trochę garbników do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) 60 blg to 777,20 g cukru/l Rozumiem, że opierasz swoje obliczenia na aksjomacie 1kg cukru to 0,6L. Ostatnio, po przejściu na SMC (strzykawkową metodę codera ) dodawania syropu do refermentacji, bardzo się zdziwiłem jak syrop z 820ml 880ml wody i 200g cukru skończył się na dziewiątej strzykawie 100ml... Edytowane 30 Marca 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 40ml to mogło Ci wykapać albo na ściankach naczynia do rozrabiania zostać.. Albo mierzyłeś gorące, a objętość gorącego też się nieźle zwiększa. Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zlałem przed chwilą na drugą cichą warkę 161 Cherry Sour Wheat z dodatkiem 2 słoiczków wiśni podsmażanych i pół litra soku z wiśni, oraz blend do Berliner Wiesse (lacto plus drożdże pszeniczne) rozbujany od tygodnia w starterze (brzeczka +sok wyśniowy), smakował jak tanie wino wino wiśniowe po tym czasie, lekko kwaskowate... To wszystko wylądowało w balonie około 20 litrów. Oprócz tego zabutelkowałem też 11*0,5 l i jedną 0,33 butelek po pierwszej cichej odfermentowało do 3,6 - 1.014 czyli totalnie bez zmian, zżarło pewnie cały cukier z soku. Niestety wiśni nie czuć prawie, gdzieś tam w tle są... Natomiast jest bardzo mocna goryczka trochę ściągająca, ale też mega mocny aromat Brettów ładny owocowy Podoba mi się to piwo, będzie jeszcze rozrzedzone teraz i podniesiony ekstrakt to sobie bakterie i drożdze dojedzą co nieco i może ta goryczka zelżeje. Liczę jeszcze na kwaskowatość cierpką z wiśni ale co wyjdzie to się przekonamy za jakieś dwa miesiące. Balon ląduje do 22C obok lambika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Trzeba powoli zlewać lagery i zakończyć sezon Tak więc wczoraj do butelek poszła warka 162 Koźlak Wędzony wyszło 44*0,5l przy złym pomiarze bo zapomniałem schłodzić próbkę i wyszły mi bzdury W smaku bardzo fajny choć poszły mi troszeczkę estry, to wędzonka jest bardzo fajna Dzisiaj postaram się przelać na cichą Munich Helles i Polskie Ale ( które nie chce mi się sklarować) do zabutelkowania mam jeszcze koźlaka mam nadzieje że jutro mi się uda to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 29.03.2015 warka 168 PineKiller (receptura własna) już dwanaście dni bez warki. jak się w weekend nie zmobilizujesz będzie DWA TYGODNIE! Krzysztofie! Opamiętaj się! bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Dziękuje za wyliczenia i postaram się poprawić! Spoko nadrobię w przyszłym tygodniu uwarzę jakieś warki... Na weekend BGM więc nydyrydy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Także tego: 1. Zlałem warkę 166 Munich Helles zamiast na cichą do kega 18,5 l i 4*0,5 l i 2*0,75l butelek, przy 3,5 blg - 1,014 FG, uznałem że dojrzeje sobie w kegu Wyszedł dobry ale mało słodowy, aromat dość fajny ale to jeszcze młodziutkie piwo trzeba poczekać z 2 miesiące. 2. Przelałem na cichą warkę 167 DERP przy 3 blg - 1,012 FG. Piwo dziwne za bardzo nie chce się sklarować, ale aromat generalnie dobry, choć troszku pusto w nim więc walnąłem po 32 g Iungi, Taurusa i Lubelskiego. Zobaczymy co z tego wyjdzie 3. No i doczekał się też przelania na cichą warka 165 Porter przy 6 blg - 1,024 FG. Miodzio niech sobie dojrzewa spokojnie. Poszedł do lodówki na 4C. Jutro jak się uda koźlak poleci do butelek. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 No i rozlałem warkę 163 Koźlak do 44*0,5 l butelek przy 3,3 blg - 1,013 FG. W smaku bardzo fajne słodowe, choć czuć lekkie estry to chyba drożdże tak mają Wylądował w piwnicy niech poleżakuje z 2-3 miesiące nabierze smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 taaa, urquelle i estry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Pewnie to DMS ale krzys nie chce się przyznać. Obawia się ze ursa czyta Undeath i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 taaa, urquelle i estry... No dobra temperatury w tym roku nie były za łaskawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zlałem do butelek warkę 147 Red Flanders wyszło 22*0,5l i 30*0,33l butelek przy 2,5 blg - 1.010 FG. Jest bardzo dobrze, mocno owocowe, trochę fenolowe, czuć też płatki w postaci lekkiej wanilii w smaku kwaskowate, dość wytrawne ciekawe Pierwsze testy za jakieś 2 tygodnie na WFDP ale coś czuję że będzie jeszcze za młode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Pierwsze testy za jakieś 2 tygodnie na WFDP ale coś czuję że będzie jeszcze za młode A ja coś czuję, że będzie jeszcze nienagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Też jest taka możliwość, ale będzie siedziało w cieple. Cherry sour wheat nagazowalo się w tydzień na niski poziom choć ono tak długo nie leżakowało w baniaku Testy smakowe będą przeprowadzone najwyżej go nie zabiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) 14.04.2015warka 169 Black Crown (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 4 kg Strzegom karmelowy 600 - 0,2 kg Strzegom Barwiący - 0,2 kg Strzegom Bursztynowy - 0,1 kg Castlemalting Kawowy 400 - 0,1 kg Strzegom Czekoladowy 400 - 0,05 kg większa garść pszenicy i owsa Iunga 10% 15 g Citra 13,2% 15 g Ahtanum 4,8% 25 g Aramis 6,8% 25 g Chmiel od Xena - szyszka bez oznaczenia ale prawdopodobnie citra bo tak pachnie przyjmuje 11% - 30 g Sorachi Ace 12,4% 20 g Na Cichą chmiel: 15 g Sorachi Ace, 35 g Citra i resztka Ahtanum. Drożdże Wyeast 1272 American Ale II 150 ml po DERP. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 4,7 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 68-62C - 60' mash-out 75C WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 70':60' Iunga 15 g 15' Sorachi ace 15 g 10' Szyszka citry 20 g 5' Aramis 10 g 0' w 100C Szyszka citry 10 g i Ahtanum 15 g 0' w 70C po 15 g Citra granulat, Ahtanum, Aramis i Sorachi Ace Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 23l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 40Odczyt z refraktometru: 13 BrixSG: OG - 1.050FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 80 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:18 C - 12 dni Cicha: 13C - 7 dni z chmielem na zimno[EDIT] 23.04.2015 Zapomniałem wczoraj w notatkach zapisać zlałem warkę 169 Black Crown na cichą z dodatkiem chmielu na zimno - 35 g Citry, i po 15 g Sorachi Ace i Ahtanum. Pachniała świetnie, ale coś mam z tymi drożdżami słabo flokują w tym piwie też i przy dnie w postaci luźnej mazi były, do tego sporo pływa sobie do wysokości 5-6 cm nad dnem fermentora w luźnej postaci. [EDIT] 29.04.2015 Zlałem przed chwilą warkę 169 Black Crown wyszło 18,5l do kega, plus 9*0,5l butelek przy 3,6 blg - 1,014 FG. W smaku kawowo- czekoladowe, choć goryczka mocna i lekko zalegająca. Aromat też dość ładny choć jednak ten Sorachi Ace w tle nie za fajny, ale pierwsze skrzypce gra Citra bardzo ładnie, zobaczymy po nagazowaniu, a może jak się uda to w Sobotę dam z 2-3 butelki na spróbowanie dla piwowarów. Choć to piwko coś czuje że z miesiąc musi się układać. Degustacja: A na zdjęciach mój Black Crown bardzo fajne piwko mi to wyszło Ładny aromat chmielowy głownie citra i ahtanum, kwiatowy, lekko cytrusowy, dopełniony miłą czekoladą i delikatną palonką. W smaku też bardzo dobre, jest gładkie ładnie rozkłada się na języku na początku mocna goryczka ustępuje lekkiej słodowość, na koniec posmak palonych słodów, a retronosowo wracają chmiele i czekoladka. Wygląd też niczego sobie ładna piana i kolorek. Do powtórzenia piwko Zapisuje sobie jako jedno z ulubionych! I ciemniak wcale nie musi być już black IPA można też zrobić fajnego ciemnego lekkiego i mocno pijalnego ale.KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h, Edytowane 7 Maja 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 O nie napisałem, wczoraj warka 168 PineKiller wylądowała na cichej przy 3,3 blg - 1.013 FG. No cóż tak jak się spodziewałem będzie moc... Jest dużo alko i trochę sosny zobaczymy po cichej, piwo bardzo mętne więc chyba posiedzi trochę w fermentorze jeszcze, na koniec zrobię mu coldcrash w lodówce, mam nadzieje że mocne zmętnienie minie. Generalnie wyszedł mi taki trochę tusipect Ale to zobaczymy jak w butelkach wyląduje. A dzisiaj zlałem warkę 167 DERP do kega 18,5 l oraz 7*0,5 l do butelek przy 3 blg- 1.012 FG. Spodziewałem się dość mocnego aromatu niestety widać piwo musi się trochę ułożyć, wg. wskazówek zasłyszanych tu i ówdzie polskie chmiele pokazują moc po miesiącu Zobaczymy czy dotrwa tyle piwo. Generalnie w smaku dobre trochę mętnawe ale czuć solidną goryczkę i co ciekawe nie ściągająca i szybko znikającą. Z aromatu czuć charaktrerystyczny zapaszek iungi i lekko korzenno-żywiczny (czyżby Taurus?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) 22.04.2015warka 170 ABA - Multi Hopulti Brązowy Ale (receptura własna) SKŁAD: Bruntal Pilzneński - 4 kg Weyermann Special W - 0,3 kg Strzegom karmelowy 300 - 0,15 kg Strzegom Czekoladowy 400 - 0,15 kg Strzegom Barwiący - 0,015 kg większa garść pszenicy i owsa Taurus 12% 15 g EKG 6,6% 40 g Aramis 6,8% 25 g Chmiel od Xena - szyszka bez oznaczenia ale prawdopodobnie citra bo tak pachnie przyjmuje 11% - 15 g Sorachi Ace 12,4% 15 g Na Cichą chmiel: 15 g Citry i 15 g Cascade (2014) Drożdże Wyeast 1272 American Ale II 150 ml po DERP. Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 4,7 kg w parę minut.ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 68-62C - 60' mash-out 75C WYSŁADZANIE:9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,2 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. GOTOWANIE 70':60' Taurus 15 g 30' EKG 15 g 15' EKG 10 g 10' Aramis 10 g 5' Szyszka citry 15 g 0' w 70C po 15 g EKG, Aramis i Sorachi Ace Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22,5l o gęstości 12,3 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 40Odczyt z refraktometru: 12,8 BrixSG: OG - 1.050FG - 1.0??Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 80 litrów. FERMENTACJA:Planowana burzliwa:18 C - 12 dni Cicha: 13C - 7 dni z chmielem na zimno[EDIT] 07.05.2015 Zlałem przed chwilą na cichą warkę 170 ABA na cichą z dodatkiem 15 g Citry i Cascade, aromat ładny z wiadra A miała 3,1 blg - 1,012 FG mniej więcej stałe odfermentowanie mają te drożdże No i super, parę dni posiedzi z chmielem i poleci do kega, a zapowiada się smakowicie. [EDIT] 14.05.2015 Zlałem dzisiaj warkę 170 ABA wyszło 18,5 do kega oraz 7*0,5l butelek przy 2,9 blg - 1,011 FG. Smaku nie oceniam za bardzo bo piwo totalnie bez gazu, ale jest lekko wodniste, z aromatami czekoladowymi i lekkimi orzechami plus delikatna paloność. Aromat chmielowy ale bardzo słaby... Dużo drożdży było na dnie wiadra po przelaniu te 30 g mogły zostać oblepione przez nie bo były zbite bardzo na dnie, a przez pończochę prawie nic nie przechodziło. Degustacja: Wczoraj spita została resztka ABA piwo zdecydowanie do powtórzenia, wyszło bardzo fajne aromat cytrusowo, owocowy plus do tego lekka czekoladka i karmel. W smaku tez dobrze zbalansowane idealnie się smaki przełamują z przewagą na goryczkę. Jedyne co bym zmienił to wzmocnił aromat jej. A prezentuje się tak jak na zdjęciu Nic dodać nic ująć Recenzja Konus: American Brown Ale Wygląd: Bardzo ciemnobursztynowe, lekko zamglone, piana dość obfita po kilki minutach opada do kożuszka. Łatwo ją odbudować. Ładnie zdobi szkło. Bardzo słabe owoce tropikalne. Aromat: Głównie cytrusowy, lekko w tle słody ciemne, lekka skórka chleba, po zamieszaniu karmelowość, mocniejsza skórka od chleba. Smak. Na początku orzechowe, taki trochę dziwny smak prawdopodobnie od chmielu, nie do końca umiem go opisać, dość garbnikowe?, ściągające zwłaszcza jak się dłużej potrzyma w ustach, powiedziałbym nawet, że jest piołunowa. Piwo wytrawne, nagazowanie na bardzo dobrym poziomie, lekko wodniste. Podsumowanie: Aromat zapowiadał, że piwo będzie na prawdę świetne, niestety ta goryczka dość mocno utrudniła odbiór, gdyby nie to było by naprawdę świetne piwo. Może to wina tych "ciekawych" chmieli? KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h, Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 no chmiele to typowo hamerykańskie dałeś PawelH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 No tak multi kulti w sumie Jest Japończyk, Anglik, Polak, Francuz i Amerykaniec, to co na cichą trzeba wrzucić Niemca i jakiegoś Australijczyka albo Nowozelandczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Strzegom Barwiący - 0,0015 kg 1,5g - dokładną wagę masz;) Cóż to chciałeś za efekt uzyskać dając tak oszołamiającą ilość słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się