Undeath Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Nic więcej nie robiłem. Zlewam, zostawiam i czekam leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Po 300 latach świetlnych przypomniałem sobie, że nie zrobiłem zaległych notatek: końcówka.06.2019warka 320 APA (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils - 5,5 kg Malteurope wiedeńskie -2,5 kg Wyermann amber - 100 g Magnum 12% - 25 g Citra 30 g Drożdże: SDS Śrutowanie: 8.1 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 28l 66C- 45' podgrzewanie 8 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Magnum 25 g 0' w 70 C 30 g Citry Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 14 blg przy wydajności 66% oraz IBU 20 Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix SG: OG - 1.062 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 250 litrów. FERMENTACJA: 320.1 21 litrów SDS Planowana burzliwa: 21C-10 dni Cicha z Citra i Simcoe FG - 1.01? wiadro I 320.2 21 litrów SDS Planowana burzliwa: 21C -12dni Cicha Citra i Mosaic FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 5,5 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 początek.07.2019warka 321 CDA (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils - 10 kg Malteurope wiedeńskie -2 kg Strzegom kamerlowy 600 - 100 g Weyermann carafa III - 400 g Magnum 12% - 25 g Citra 30 g Simcoe 30 g Mosaic 30 g Chinook 30 g Drożdże: SDS Śrutowanie: 12,5 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 28l 66C- 45' podgrzewanie 8 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Magnum 25 g 0' w 70 C 30 g Citry, Mosaic, Simcoe, Chinook Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 17 blg przy wydajności 66% oraz IBU 60 Odczyt z refraktometru: 17,5 Brix SG: OG - 1.0?? Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 250 litrów. FERMENTACJA: 321.1 21 litrów SDS Planowana burzliwa: 21C-10 dni Cicha z Citra i Simcoe FG - 1.01? wiadro I 321.2 21 litrów SDS Planowana burzliwa: 21C -12dni Cicha Citra i Mosaic FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 5,5 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) 2.08.2019warka 322 Sunrice APA (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils - 7,5 kg Płatki ryżowe 0,5 kg Magnum 12% - 25 g Citra 25 g Chinook pl 25 g Cascade pl 25 g Drożdże: Imperial Yeast Citrus oraz Fm21 Śrutowanie: 8 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 28l 66C- 45' podgrzewanie 8 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Magnum 25 g 0' w 70 C po 25 g Citry, Cascade Pl i Chinook pl Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 43l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 66% oraz IBU 20 Odczyt z refraktometru: 13 Brix SG: OG - 1.051 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 250 litrów. FERMENTACJA: 322.1 19 litrów Fm 21 Planowana burzliwa: 21C-10 dni Cicha z Chinook, Cascade, Citra FG - 1.01? wiadro I 322.2 21 litrów Citrus Planowana burzliwa: 21C -12dni Cicha Simcoe Mosaic, Citra FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 5,5 h Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Dzisiaj test sprzętu po wykonaniu stelażu Jest dobrze - jeszcze tylko deszczownica i warzenie 3*20 l to pikuś. W następnym wpisie jaka warka powstała, tu zostawię tylko zdjęcia. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) 30.08.2019warka 323 2*APA i 1*Sour Ale (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils - 11,5 kg Wyeremann Amber - 0,3 kg Wyeremann Caramunich I - 0,1 kg Iunga 12% - 50 g Citra 25 g Chinook pl 25 g Cascade pl 25 g Drożdże: Imperial Yeast Citrus, WLP 090 SDS oraz Kviek Hornidal Śrutowanie: 11,9 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 35l 64C- 40' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 45 litrów bez korekty GOTOWANIE 60': 60' Iunga 50 g 0' w 70 C po 25 g Citry, Cascade Pl i Chinook pl Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 64l o gęstości 13 blg przy wydajności 66% oraz IBU 27 Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix SG: OG - 1.054 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 300 litrów. FERMENTACJA: 323.1 23 litry Citrus Planowana burzliwa: 21C-15 dni Cicha z zobaczymy FG - 1.01? wiadro I 323.2 21 litrów SDS Planowana burzliwa: 21C -12dni Cicha zobaczymy FG - 1.01? wiadro II 323.3 20 litrów Hornidale - Kwaśne -dodane 40 ml kwasu mlekowego rozwodnione do 10 blg Planowana burzliwa: 21C -10dni Cicha dodatek soku z limonek i cytryny oraz skórek FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 5,5 h Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) 16 godzin temu, Undeath napisał: Dzisiaj test sprzętu po wykonaniu stelażu Jest dobrze - jeszcze tylko deszczownica i warzenie 3*20 l to pikuś. W następnym wpisie jaka warka powstała, tu zostawię tylko zdjęcia. Tak z ciekawości zapytam czym filtrujesz z kadzi zaciernej? Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Mam filtrator wykonany z rury karbowanej nierdzewnej. 2 strony wcześniej o nim było, z tymże porobiłem małe modyfikacje - zamiast otworów, szlifierką ponacinałem jak do filtratora rurkowego co drugi karb. Rura łatwo się modeluje więc zrobiłem ślimaka i oparłem go przy dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) 8 godzin temu, Undeath napisał: Mam filtrator wykonany z rury karbowanej nierdzewnej Jaka to średnica? Wygląda jak 1" Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Ło taka: https://www.karbowane.pl/rura-karbowana-dn-16-aisi-304-0-25-mm-p-70.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 O, to nawet szesnastka. Jak radzisz sobie z myciem tego co wpadło do środka? Płukanie wodą, czy do NaOH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Przepłukiwanie wodą pod ciśnieniem - mam przejściówkę idealnie pasującą pod wąż prysznicowy w brodziku. Nakręcam i puszczam na maksa ciepłą wodę, szczelinami wszystko idzie. Co jakiś czas jak to w browarze, zalewam wszystko (chłodnica, garnek, hopstopper, grzałki itp.) NaOH ale to nie częściej niż raz na rok. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Muszę swój filtrator z miedzi zamienić na chyba takiego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Piwo powstało podczas Lubińskiego Lotnego Festiwalu Piwa jako pokazowe. 16.08.2019warka 324 Norwegian Farmhause ale (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils - 4 kg Wyeremann Amber - 0,3 kg Owies niesłodowany- 0,2 kg Tradition 4,5% - 50 g Drożdże: Kviek Hornidal Dodatki: 4 duże gałęzie jałowca jadalnego Śrutowanie: 4,5 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 64C- 40' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 15 litrów bez korekty GOTOWANIE 60': 60' Tradition 30 g + gałęzie jałowca 0' w 70 C po 20g tradition Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 20l o gęstości 13 blg przy wydajności 66% oraz IBU 23 Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix SG: OG - 1.054 Chłodzenie przez noc FERMENTACJA: 324 20 litrów Planowana burzliwa: 21C-12 dni i do kega FG - 1.01? wiadro I [EDIT] - Czas 5,5 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 7.09.2019warka 325 Wędzone Whisky i Wędzone Siury (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@wiedeński- 4,5 kg Strzegom Wędzony bukiem - 2 kg Strzegom Wędzony wiśnią - 2 kg Strzegom Wędzony jabłonią - 1 kg Malteurope Mep@pils- 0,5 kg Tradition 4,5% - 50 g Drożdże: Kviek Hornidal drożdże do Whisky Alfa-amylaza Śrutowanie: 10 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 40' + alfaamylaza podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 35 litrów bez korekty Zlana brzeczka główna pogotowana 15 minut - 25,5 blg 20l oraz odebrane wysłodziny 25 l -7,5 blg, gotowane wg. schematu poniżej. GOTOWANIE 60': 60' Tradition 30 g 0' w 70 C po 20g tradition Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową. Po 15 minutach gotowania parametry brzeczki: Wyszły 20l o gęstości 25,5 blg przy wydajności ??% oraz IBU 0 Odczyt z refraktometru: 26,2 Brix SG: OG - 1.109 Po gotowaniu parametry brzeczki: Wyszły 21l o gęstości 8,5 blg przy wydajności ??% oraz IBU 20 Odczyt z refraktometru: 9 Brix SG: OG - 1.034 FERMENTACJA: 325.1 20 litrów Whisky Planowana burzliwa: 21C-12 dni FG - 1.01? wiadro I FERMENTACJA: 325.2 21 litrów Siury wędzone Planowana burzliwa: 18C-14 dni FG - 1.01? wiadro I [EDIT] - Czas 6,5 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Cześć. Czym nacinałeś szczeliny? Ja miałem taką 5 lat temu, niestety szczeliny nacięte szlifierką kątowa i tarczą 1mm i były one zdecydowanie za szerokie (przynajmniej moim zdaniem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Godzinę temu, bielok napisał: Cześć. Czym nacinałeś szczeliny? Ja miałem taką 5 lat temu, niestety szczeliny nacięte szlifierką kątowa i tarczą 1mm i były one zdecydowanie za szerokie (przynajmniej moim zdaniem). Cześć, Tarcza 0,8 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Cześć, Tarcza 0,8 mm.Na kątówkę, czy małą szlifierkę?Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Na szlifierce. Szczeliny tak do 1/2 rurki bo tak się stapiają i szczelina jest za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Ostatnio nie idzie mi pisanie o przelewniu piw na cichą czy rozlew No cóż chyba sobie to daruje po prostu bo leń mnie wziął na to. Więc zbiorczo od czasu do czasu: 1.Norweg - zlany z 3 tygodnie temu do kega. Pośmierdywał trochę siarką. Piwo wyszło słodowe z karmelkowym akcentem, za mało jałowca w smaku. Hornidale to dziwaczne trochę drożdże dają sporo pełni - 2 piwa to maks do wypicia na nich. 2. APA na IC zlana na cichą z Mosaic i Simcoe po 50 g. Wczoraj poszła do kega - zapach mega chmielowy. 3. APA na SDS dziś pójdzie na cichą z Citrą i Mosaic po 50 g. 4. Kwas poszedł na cichą z sokiem i skórkami z 6 cytryn i 6 limonek. Wczoraj zlałem go do kega i jest mega ciekawy. Czekam na gaz to pochwalę się więcej. 5. Wędzone siury dziś wylądują w kegu. Tyle z ostatnich piwek. Szykuje się do warzenia AIPA teraz Potem poleci Brown Ale - dawno go nie było w browarze, choć mam mało słodu brown to mam nadzieje że wyjdzie jako tako. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 5.11.2019warka 326 AIPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pale - 11,5 kg Wyeremann Amber - 0,3 kg Viking karmel 30 - 0,2 kg Iunga 12% - 75 g Citra 50 g Chinook pl 50 g Mosaic 50 g Cascade pl 50 g Drożdże: Imperial Yeast Citrus, WLP 090 SDS Śrutowanie: 12 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 35l 64C- 40' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 45 litrów bez korekty GOTOWANIE 60': 60' Iunga 75 g 0' w 70 C po 50 g Citry, Mosaic, Cascade Pl i Chinook pl Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 16 blg przy wydajności 66% oraz IBU 65 Odczyt z refraktometru: 16,7 Brix SG: OG - 1.066 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 300 litrów. FERMENTACJA: 326.1 21 litry Citrus Planowana burzliwa: 21C-15 dni Cicha Simcoe, Mosaic, Citra FG - 1.01? wiadro I 326.2 21 litrów SDS Planowana burzliwa: 21C -12dni Cicha Citra 50 g, Chinook 50 g i Mosaic 50 g FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 5,5 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 19.11.2019warka 327 2*Brown APA i Świąteczne (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pale - 9,5 kg Fawcett brown - 1 kg Bestmalz Special X - 0,3 kg Viking karmel 30 - 0,2 kg Iunga 12% - 50 g Simcoe 50 g Cascade pl 100 g Chinook pl 50 g Drożdże: Imperial Yeast Citrus, WLP 090 SDS Śrutowanie: 11 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 33l 64C- 40' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 45 litrów bez korekty GOTOWANIE 60': 60' Iunga 50 g 5' Cascade 50 g 0' w 70 C po 50 g Simcoe, Cascade Pl i Chinook pl Do gotowania świątecznego poszło dodatkowo (gotowane w garnku lidlowskim) 5' 10 g imbiru, 2 goździki, 1 ziarno kardamonu, 5 g przyprawy piernikowej, skórka starta z cytryny oraz 200 g laktozy i 200 g ekstraktu płynnego. Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 60l o gęstości 13,5 i 21 blg przy wydajności ??% oraz IBU 46 i 35 Odczyt z refraktometru: 14 i 21,7 Brix SG: OG - 1.055 i 1.088 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 300 litrów. FERMENTACJA: 327.1 20 litry SDS Planowana burzliwa: 21C-12 dni Cicha z zobaczymy FG - 1.01? wiadro I 327.2 18 litrów Citrus Planowana burzliwa: 21C -12dni Cicha zobaczymy FG - 1.01? wiadro II 327.3 12 litrów Świąteczne SDS Planowana burzliwa: 21C -21 dni bez cichej FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 8 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Trochę zaniedbałem notatki przez zawirowania życiowe. Odpalam też jeden projekt nowy ale postaram się nie porzucić tutaj regularnego pisania. Celem kronikarskim. świąteczne rozlane w butelkach - bardzo ciekawe piwo wyszło mocy nie czuć ale dość mocne jest. Laktoza fajnie dała słodyczy i wzmocniła aromaty przypraw. Brown Ale obydwie wersje też już rozlane w kegach siedzą - jedna wersja z Citrą/Mosaic druga Simcoe. Whisky skroplone dostały mieszankę płatków (resztki z piw) Sherry Oloroso oraz francuskie dębowe średnio opiekane około 80 g. Peated ale zlane do butelek - śmieszne piwo bardzo oscypkowe i nawet nieźle pijalne. Uwarzyłem też trzy piwa nowe i mam plany na kolejne - do zbadania mam zachwalane drożdże Hazy Dazy. 12.11.2019warka 328 Catharina Sour Ale i Pastry Sour Ale (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pale - 4 kg Malteurope Mep@wheat - 3 kg Iunga 12% - 30 g Drożdże: US-05 Bakterie: Lalemand Sour Pitch - połowa saszetki Śrutowanie: 11 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 33l 64C- 40' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 45 litrów bez korekty Zakwaszanie Lalemand Sour Pitch połowa saszetki w 35C przez 2 dni. Zakwasiło się do idealnego poziomu bez przygód. GOTOWANIE 70': 60' Iunga 30 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 44l o gęstości 10 blg przy wydajności 66% oraz IBU 12 Odczyt z refraktometru: 10,5 Brix SG: OG - 1.040 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 300 litrów. FERMENTACJA: 328.1 22 litry Catharina Planowana burzliwa: 21C-21 dni Cicha 2 puszki 850 g pulpy z guawy, oraz jedna puszka 950 g Mango FG - 1.01? wiadro I 328.2 22 litrów Pastry Sour ale Planowana burzliwa: 21C -21 dni Cicha: 1 kg laktozy, 2 puszki 850 g pulpy z Marakui i jedna puszka 950 g Mango FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 8 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 03.01.2020warka 329 Pils (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils - 7,5 kg Bestmalz Carmelpils - 0,4 kg Puławski 8,9% - 150 g Drożdże: FM 30 Bohemska rapsodia oraz Wyeast 2001 Pilsner Urquell Śrutowanie: 7,9 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 40' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 45 litrów bez korekty GOTOWANIE 70': 70' Puławski 65 g 5' Puławski 85 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 66% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 13 Brix SG: OG - 1.050 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 40 minut około 300 litrów. FERMENTACJA: 329.1 21 litry FM30 Planowana burzliwa: 11C-21 dni Cicha w kegu FG - 1.01? wiadro I 329.2 21 litrów Urqelle Planowana burzliwa: 21C -21 dni Cicha: w kegu FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 20.01.2020warka 330 Polskie ale - utylizator chmieli (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@pils - 7 kg Karmelowy 30 Strzegom - 0,4 kg Z dwiesz szklanki słodu pszenicznego oraz 2 szklanki ziarna owsianego Iunga 12% - 58 g Cascade 2017 - 50 g Chinook 2017 - 50 g Sybilla 2018 - 65 g Puławski - 50 g Drożdże: SDS oraz Citrus Śrutowanie: 8 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 30l 64C- 40' podgrzewanie 10 minut 74-15' 5' - 76C mash out WYSŁADZANIE:Ciągłe około 45 litrów bez korekty GOTOWANIE 75': 75' Iunga 50 g 5' Puławski - 50 g, Cascade 50 g, Chinook -50 g, Sybilla 65 g, Iunga 8 g. Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 12 blg przy wydajności 66% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix SG: OG - 1.048 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 330.1 21 litry SDS Planowana burzliwa: 19C-12dni Cicha: Chinook, Cascade, Puławski FG - 1.01? wiadro I 330.2 21 litrów Citrus Planowana burzliwa: 21C -12 dni Cicha: Herbata Matcha. FG - 1.01? wiadro II [EDIT] - Czas 6 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się