Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

Po 300 latach świetlnych przypomniałem sobie, że nie zrobiłem zaległych notatek:

końcówka.06.2019
warka 320 APA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils - 5,5 kg
  • Malteurope wiedeńskie -2,5 kg
  • Wyermann amber - 100 g
  • Magnum 12% - 25 g
  • Citra 30 g
  • Drożdże:  SDS

Śrutowanie: 8.1 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

66C- 45' 

podgrzewanie 8 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 25 g

0' w 70 C 30 g Citry

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 14 blg przy wydajności 66% oraz IBU 20

Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix

SG: OG - 1.062

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 250 litrów.

 

FERMENTACJA: 

320.1 21 litrów  SDS

Planowana burzliwa:
21C-10 dni

Cicha z Citra i Simcoe

FG - 1.01? wiadro I

 

320.2 21 litrów SDS

Planowana burzliwa:

21C -12dni

Cicha Citra i Mosaic

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 5,5 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

początek.07.2019
warka 321 CDA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils - 10 kg
  • Malteurope wiedeńskie -2 kg
  • Strzegom kamerlowy 600 - 100 g
  • Weyermann carafa III - 400 g
  • Magnum 12% - 25 g
  • Citra 30 g
  • Simcoe 30 g
  • Mosaic 30 g
  • Chinook 30 g
  • Drożdże:  SDS

Śrutowanie: 12,5 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

66C- 45' 

podgrzewanie 8 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 25 g

0' w 70 C 30 g Citry, Mosaic, Simcoe, Chinook

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 17 blg przy wydajności 66% oraz IBU 60

Odczyt z refraktometru: 17,5 Brix

SG: OG - 1.0??

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 250 litrów.

 

FERMENTACJA: 

321.1 21 litrów  SDS

Planowana burzliwa:
21C-10 dni

Cicha z Citra i Simcoe

FG - 1.01? wiadro I

 

321.2 21 litrów SDS

Planowana burzliwa:

21C -12dni

Cicha Citra i Mosaic

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 5,5 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2.08.2019
warka 322  Sunrice APA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils - 7,5 kg
  • Płatki ryżowe 0,5 kg
  • Magnum 12% - 25 g
  • Citra 25 g
  • Chinook pl 25 g
  • Cascade pl 25 g
  • Drożdże:  Imperial Yeast Citrus oraz Fm21 

Śrutowanie: 8 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

66C- 45' 

podgrzewanie 8 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 25 g

0' w 70 C po 25 g Citry, Cascade Pl i Chinook pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 43l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 66% oraz IBU 20

Odczyt z refraktometru: 13 Brix

SG: OG - 1.051

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 250 litrów.

 

FERMENTACJA: 

322.1 19 litrów  Fm 21

Planowana burzliwa:
21C-10 dni

Cicha z Chinook, Cascade, Citra

FG - 1.01? wiadro I

 

322.2 21 litrów Citrus

Planowana burzliwa:

21C -12dni

Cicha  Simcoe Mosaic, Citra

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 5,5 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj test sprzętu po wykonaniu stelażu :) Jest dobrze - jeszcze tylko deszczownica i warzenie 3*20 l to pikuś. W następnym wpisie jaka warka powstała, tu zostawię tylko zdjęcia.

20190830_071003.jpg

20190830_081040.jpg

20190830_093228.jpg

20190830_112635.jpg

20190830_112639.jpg

20190830_123818.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.08.2019
warka 323  2*APA i 1*Sour Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils - 11,5 kg
  • Wyeremann Amber - 0,3 kg
  • Wyeremann Caramunich I - 0,1 kg
  • Iunga 12% - 50 g
  • Citra 25 g
  • Chinook pl 25 g
  • Cascade pl 25 g
  • Drożdże:  Imperial Yeast Citrus, WLP 090 SDS oraz Kviek Hornidal 

Śrutowanie: 11,9 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 35l 

64C- 40' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 45 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 50 g

0' w 70 C po 25 g Citry, Cascade Pl i Chinook pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 64l o gęstości 13 blg przy wydajności 66% oraz IBU 27

Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix

SG: OG - 1.054

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 300 litrów.

 

FERMENTACJA: 

323.1 23 litry  Citrus

Planowana burzliwa:
21C-15 dni

Cicha z zobaczymy

FG - 1.01? wiadro I

 

323.2 21 litrów SDS

Planowana burzliwa:

21C -12dni

Cicha  zobaczymy

FG - 1.01? wiadro II

 

323.3 20 litrów Hornidale - Kwaśne -dodane 40 ml kwasu mlekowego rozwodnione do 10 blg

Planowana burzliwa:

21C -10dni

Cicha  dodatek soku z limonek i cytryny oraz skórek

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 5,5 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Undeath napisał:

Dzisiaj test sprzętu po wykonaniu stelażu :) Jest dobrze - jeszcze tylko deszczownica i warzenie 3*20 l to pikuś. W następnym wpisie jaka warka powstała, tu zostawię tylko zdjęcia.

Tak z ciekawości zapytam czym filtrujesz z kadzi zaciernej?

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam filtrator wykonany z rury karbowanej nierdzewnej. 2 strony wcześniej o nim było, z tymże porobiłem małe modyfikacje - zamiast otworów, szlifierką ponacinałem jak do filtratora rurkowego co drugi karb. Rura łatwo się modeluje więc zrobiłem ślimaka i oparłem go przy dnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepłukiwanie wodą pod ciśnieniem - mam przejściówkę idealnie pasującą pod wąż prysznicowy w brodziku. Nakręcam i puszczam na maksa ciepłą wodę, szczelinami wszystko idzie. Co jakiś czas jak to w browarze, zalewam wszystko (chłodnica, garnek, hopstopper, grzałki itp.) NaOH ale to nie częściej niż raz na rok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo powstało podczas Lubińskiego Lotnego Festiwalu Piwa jako pokazowe. 

16.08.2019
warka 324  Norwegian Farmhause ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils - 4 kg
  • Wyeremann Amber - 0,3 kg
  • Owies niesłodowany- 0,2 kg
  • Tradition 4,5% - 50 g
  • Drożdże:   Kviek Hornidal 
  • Dodatki: 4 duże gałęzie jałowca jadalnego

Śrutowanie: 4,5 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 13l 

64C- 40' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 15 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 60':

60' Tradition 30 g + gałęzie jałowca

0' w 70 C po 20g tradition

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 20l o gęstości 13 blg przy wydajności 66% oraz IBU 23

Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix

SG: OG - 1.054

 

Chłodzenie przez noc

 

FERMENTACJA: 

324 20 litrów 

Planowana burzliwa:
21C-12 dni i do kega

FG - 1.01? wiadro I

 

[EDIT]

 

- Czas 5,5 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7.09.2019
warka 325  Wędzone Whisky i Wędzone Siury (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@wiedeński- 4,5 kg
  • Strzegom Wędzony bukiem - 2 kg
  • Strzegom Wędzony wiśnią - 2 kg
  • Strzegom Wędzony jabłonią - 1 kg
  • Malteurope Mep@pils- 0,5 kg
  • Tradition 4,5% - 50 g
  • Drożdże:   Kviek Hornidal  drożdże do Whisky 
  • Alfa-amylaza

Śrutowanie: 10 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 40' + alfaamylaza

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 35 litrów bez korekty

 

Zlana brzeczka główna pogotowana 15 minut - 25,5 blg 20l oraz odebrane wysłodziny 25 l -7,5 blg, gotowane wg. schematu poniżej.

 

GOTOWANIE 60':

60' Tradition 30 g 

0' w 70 C po 20g tradition

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową.

 

Po 15 minutach gotowania parametry brzeczki:

Wyszły 20l o gęstości 25,5 blg przy wydajności ??% oraz IBU 0

Odczyt z refraktometru: 26,2 Brix

SG: OG - 1.109

 

 

Po gotowaniu parametry brzeczki:

Wyszły 21l o gęstości 8,5 blg przy wydajności ??% oraz IBU 20

Odczyt z refraktometru: 9 Brix

SG: OG - 1.034

 

FERMENTACJA: 

325.1 20 litrów Whisky

Planowana burzliwa:
21C-12 dni 

FG - 1.01? wiadro I

 

 

FERMENTACJA: 

325.2 21 litrów Siury wędzone

Planowana burzliwa:
18C-14 dni 

FG - 1.01? wiadro I

 

[EDIT]

 

- Czas 6,5 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Czym nacinałeś szczeliny? Ja miałem taką 5 lat temu, niestety szczeliny nacięte szlifierką kątowa i tarczą 1mm i były one zdecydowanie za szerokie (przynajmniej moim zdaniem). 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, bielok napisał:

Cześć.

Czym nacinałeś szczeliny? Ja miałem taką 5 lat temu, niestety szczeliny nacięte szlifierką kątowa i tarczą 1mm i były one zdecydowanie za szerokie (przynajmniej moim zdaniem). 

Cześć,

Tarcza 0,8 mm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ostatnio nie idzie mi pisanie o przelewniu piw na cichą czy rozlew :D No cóż chyba sobie to daruje po prostu bo leń mnie wziął na to. Więc zbiorczo od czasu do czasu:

1.Norweg - zlany z 3 tygodnie temu do kega. Pośmierdywał trochę siarką. Piwo wyszło słodowe z karmelkowym akcentem, za mało jałowca w smaku. Hornidale to dziwaczne trochę drożdże dają sporo pełni - 2 piwa to maks do wypicia na nich.

2. APA  na IC zlana na cichą z Mosaic i Simcoe po 50 g. Wczoraj poszła do kega - zapach mega chmielowy.

3. APA na SDS dziś pójdzie na cichą z Citrą i Mosaic po 50 g.

4. Kwas poszedł na cichą z sokiem i skórkami z 6 cytryn i 6 limonek. Wczoraj zlałem go do kega i jest mega ciekawy. Czekam na gaz to pochwalę się więcej.

5. Wędzone siury dziś wylądują w kegu. 

 

Tyle z ostatnich piwek. Szykuje się do warzenia AIPA teraz :D Potem poleci Brown Ale - dawno go nie było w browarze, choć mam  mało słodu brown to mam nadzieje że wyjdzie jako tako. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

5.11.2019
warka 326  AIPA (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pale - 11,5 kg
  • Wyeremann Amber - 0,3 kg
  • Viking karmel 30 - 0,2 kg
  • Iunga 12% - 75 g
  • Citra 50 g
  • Chinook pl 50 g
  • Mosaic 50 g
  • Cascade pl 50 g
  • Drożdże:  Imperial Yeast Citrus, WLP 090 SDS 

Śrutowanie: 12 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 35l 

64C- 40' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 45 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 75 g

0' w 70 C po 50 g Citry, Mosaic, Cascade Pl i Chinook pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 16 blg przy wydajności 66% oraz IBU 65

Odczyt z refraktometru: 16,7 Brix

SG: OG - 1.066

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 300 litrów.

 

FERMENTACJA: 

326.1 21 litry  Citrus

Planowana burzliwa:
21C-15 dni

Cicha Simcoe, Mosaic, Citra

FG - 1.01? wiadro I

 

326.2 21 litrów SDS

Planowana burzliwa:

21C -12dni

Cicha  Citra 50 g, Chinook 50 g i Mosaic 50 g

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 5,5 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.11.2019
warka 327  2*Brown APA i Świąteczne (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pale - 9,5 kg
  • Fawcett brown - 1 kg
  • Bestmalz Special X - 0,3 kg
  • Viking karmel 30  - 0,2 kg
  • Iunga 12% - 50 g
  • Simcoe 50 g
  • Cascade pl 100 g
  • Chinook pl 50 g
  • Drożdże:  Imperial Yeast Citrus, WLP 090 SDS

Śrutowanie: 11 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 33l 

64C- 40' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 45 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 60':

60' Iunga 50 g

5' Cascade 50 g

0' w 70 C po 50 g Simcoe, Cascade Pl i Chinook pl

 

Do gotowania świątecznego poszło dodatkowo (gotowane w garnku lidlowskim)

5' 10 g imbiru, 2 goździki, 1 ziarno kardamonu, 5 g przyprawy piernikowej, skórka starta z cytryny oraz 200 g laktozy i 200 g ekstraktu płynnego.

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 60l o gęstości 13,5 i 21 blg przy wydajności ??% oraz IBU 46 i 35

Odczyt z refraktometru: 14 i 21,7 Brix

SG: OG - 1.055 i 1.088

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 300 litrów.

 

FERMENTACJA: 

327.1 20 litry  SDS

Planowana burzliwa:
21C-12 dni

Cicha z zobaczymy

FG - 1.01? wiadro I

 

327.2 18 litrów Citrus

Planowana burzliwa:

21C -12dni

Cicha  zobaczymy

FG - 1.01? wiadro II

 

327.3 12 litrów Świąteczne SDS

Planowana burzliwa:

21C -21 dni

bez cichej

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 8 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Trochę zaniedbałem notatki przez zawirowania życiowe. Odpalam też jeden projekt nowy ale postaram się nie porzucić tutaj regularnego pisania.

 

Celem kronikarskim. świąteczne rozlane w butelkach - bardzo ciekawe piwo wyszło mocy nie czuć ale dość mocne jest. Laktoza fajnie dała słodyczy i wzmocniła aromaty przypraw. 

Brown Ale obydwie wersje też już rozlane w kegach siedzą - jedna wersja z Citrą/Mosaic druga Simcoe. 

Whisky skroplone dostały mieszankę płatków (resztki z piw) Sherry Oloroso oraz francuskie dębowe średnio opiekane około 80 g.

Peated ale zlane do butelek - śmieszne piwo bardzo oscypkowe i nawet nieźle pijalne.

 

Uwarzyłem też trzy piwa nowe i mam plany na kolejne - do zbadania mam zachwalane drożdże Hazy Dazy.

 

12.11.2019
warka 328  Catharina Sour Ale i Pastry Sour Ale (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pale - 4 kg
  • Malteurope Mep@wheat - 3 kg
  • Iunga 12% - 30 g
  • Drożdże:  US-05
  • Bakterie: Lalemand Sour Pitch - połowa saszetki

Śrutowanie: 11 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 33l 

64C- 40' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 45 litrów bez korekty

 

Zakwaszanie Lalemand Sour Pitch połowa saszetki w 35C przez 2 dni. Zakwasiło się do idealnego poziomu bez przygód.

 

GOTOWANIE 70':

60' Iunga 30 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 44l o gęstości 10 blg przy wydajności 66% oraz IBU 12

Odczyt z refraktometru: 10,5 Brix

SG: OG - 1.040

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 40 minut około 300 litrów.

 

FERMENTACJA: 

328.1 22 litry  Catharina

Planowana burzliwa:
21C-21 dni

Cicha 2 puszki 850 g pulpy z guawy, oraz jedna puszka 950 g Mango

FG - 1.01? wiadro I

 

328.2 22 litrów Pastry Sour ale

Planowana burzliwa:

21C -21 dni

Cicha: 1 kg laktozy, 2 puszki 850 g pulpy z Marakui i jedna puszka 950 g Mango

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 8 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.01.2020
warka 329 Pils (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils - 7,5 kg
  • Bestmalz Carmelpils - 0,4 kg
  • Puławski 8,9% - 150 g
  • Drożdże:  FM 30 Bohemska rapsodia oraz Wyeast 2001 Pilsner Urquell

Śrutowanie: 7,9 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 40' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 45 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 70':

70' Puławski 65 g

5' Puławski 85 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 66% oraz IBU 35

Odczyt z refraktometru: 13 Brix

SG: OG - 1.050

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 40 minut około 300 litrów.

 

FERMENTACJA: 

329.1 21 litry  FM30

Planowana burzliwa:
11C-21 dni

Cicha w kegu

FG - 1.01? wiadro I

 

329.2 21 litrów Urqelle

Planowana burzliwa:

21C -21 dni

Cicha: w kegu

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.01.2020
warka 330 Polskie ale - utylizator chmieli ;) (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils - 7 kg
  • Karmelowy  30 Strzegom - 0,4 kg
  • Z dwiesz szklanki słodu pszenicznego oraz 2 szklanki ziarna owsianego
  • Iunga 12% - 58 g
  • Cascade 2017 - 50 g
  • Chinook 2017 - 50 g
  • Sybilla 2018 - 65 g
  • Puławski - 50 g
  • Drożdże:  SDS oraz Citrus 

Śrutowanie: 8 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l 

64C- 40' 

podgrzewanie 10 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
Ciągłe około 45 litrów bez korekty

 

GOTOWANIE 75':

75' Iunga 50 g

5' Puławski - 50 g, Cascade  50 g, Chinook -50 g, Sybilla 65 g, Iunga  8 g.

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 12 blg przy wydajności 66% oraz IBU 35

Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix

SG: OG - 1.048

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

330.1 21 litry  SDS

Planowana burzliwa:
19C-12dni

Cicha: Chinook, Cascade, Puławski

FG - 1.01? wiadro I

 

330.2 21 litrów Citrus

Planowana burzliwa:

21C -12 dni

Cicha: Herbata Matcha.

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 6 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.