Undeath Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Kupiłem 2 śruby długą i krótką, tylko oczywiście złośliwość rzeczy martwych jest nie opisana, ta krótsza gdzieś się zapodziała więc chwilowo używam takiej, choć faktycznie jest za długa, jak będę przegub kupował to i śrubę wezmę od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Wiedziałem żeby dać inne zdjęcie bo się będziecie jak zwykle na tle skupiali Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, zaczął się sezon to upiekłem, z 2 lata już nie jadłem rabarbaru A serownik mojej Żony, cały weekend robiła jakieś serki, z tego powodu 4 godziny wierciłem jej dziurki w różnych wiaderkach do obciekania sera... wkręciła się w hobby Na zdjęciu chyba ser z niebieską pleśnią, to pewnie dopiero za 5 miesięcy go spróbujemy Widzę, że jesteście małżeństwem wyznającym zasadę DIY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Na cichą zlałem warka 69 Piper Nigrum ale wyszło 20,5 litra przy 3 blg, dodałem ekstraktu pieprzowego 100 ml 35% alk., zapowiada się obiecująco fajny aromat chmielowy w niej czuć zobaczymy za tydzień jak się to ułoży razem z pieprzem Jutro zleje weizenbocka, wyszedł trochę dziwny jakby za mocno nachmielony i trochę alkoholowy ale no trudno co zrobić. W planach też śrutowanie na grodziskie oraz AIPA postaram się zrobić dwie warki naraz ale to dopiero po Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Udało się zlać warkę 68 Weizenbocka do 40*0,5 litra butelków przy 3,7 blg, dupy nie urywa ale może być Czekam na nagazowanie. Miałem pośrutować dzisiaj ale z powodu koszenia trawy przełożone na jutro Muszę jeszcze jakieś receptury ułożyć. Grzebałem dzisiaj w papierach i je układałem, znalazłem notatki z pierwszego warzenia niestety brewkita ale zawsze i data wypadła na dzisiaj ale dwa lata wstecz więc trzeba wypić jakieś zdrówko za sprzęt Jak dokończę stouta to wypije szklanice whiskey Chivas 12 letni na zdrowie browaru i braku infekcji w przyszłości Ale ten czas leci no to ładny dorobek mam 70 warek w dwa lata kto to wszystko wypił Edytowane 11 Czerwca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Mój teść się dziwił jak mu powiedziałem że za tydzień numerek 100, "2 tysiące litrów? kto to wszystko wypił?!". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Do butelek poszła warka 69 Piper Nigrum ale wyszło 40*0,5 litra przy 3 blg, nie powiem nic za bardzo o smaku bo się nie zagłębiałem, czuć pieprz ale dość delikatnie, w aromacie też ładny pieprz i chmiel poczekam z oceną na nagazowanie, ale jednak mało trochę tego ekstraktu zadałem. W sobotę albo niedzielę podwójna warka do kotła pójdzie grodziskie oraz AIPA, zostanie mi trochę jeszcze słodów być może zrobię jeszcze jednego wita do kega tym razem trochę innego (zainspirowała mnie ta lawenda Arka i już mam obczajony przepis). Szykują się też grubsze zakupy w słodowni oraz jakiś chmieli w sklepie, ale muszę się zastanowić co uwarzyć przez lato oraz do kumpla na weselę muszę coś dobrego w kegi zapakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Warka 70 Saison poszła na cichą jednak z dodatkiem chmielów 10 g Citry, 10 g Amarillo oraz resztka Cascade 7 g za tydzień w zlewamy, w smaku i zapachu podobna do witka tylko bez kolendry A i dodać trzeba że te drożdże są nienormalne po zmierzeniu blg okazało się że jest około 0,75 więc obżartusy są z nich niezłe zaraz nastawię drożdże w starterze do grodzisza bo wczoraj oczywiście wyleciało mi to z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 22.06.2013 warka 71 Grodziskie (receptura własna) SKŁAD: Weyermann "Grodziski" wędzony - 2,6 kg Strzegom Pilzneński - 0,3 kg Marynka 7,8% 10 g Styrian Goldings 5,2% 10 g Hallertau Mittelfrueh 3,5% 20 g Drożdże Grodziskie wyizolowane z butelki od leszcza007, a poczytać o nich można tu Browar "Ostatni Po lewej" Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 2,9 kg słodów w jakieś 2 minuty. ZACIERANIE: woda do zasypu - 8 l Słody wrzucone 53 C - 20' 63-61C - 25' 73-71C - 25' 79C - 10' WYSŁADZANIE: Miała być tragedia, ale pierwsza partia jakoś poszła, druga niestety spływała 30 minut ale przeszła 2* 8l=16l - 80C około 1 h i 15 minut. GOTOWANIE: 70' Marynka 10 g 20' Styrian Goldings 10 g 10' Hallertau Mittelfrueh 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 20l o gęstości 8 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 22 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 25C w 30 minut około 35 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 19 C - 12 dni Cicha z klarowaniem żelatyną chyba, że zdążę kupić jeszcze karuk, ale muszę doczytać te tematy bo zielony jestem KOMENTARZ: - Czas pracy 5 h - Drożdże rozbujane od wtorku z gęstwy od leszcza ładnie pachniały nawet Zobaczymy co z tego wyjdzie mam nadzieje że coś dobrego i do powtórki. Jeżeli ktoś będzie chciał drożdże z grodziszów to pisać bo nie mam słodu ani planów na drugiego więc mogę całą rozdać - Jestem teraz w trakcie robienia AIPA-y zaraz chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) 22.06.2013 warka 72 AIPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 2,9 kg Strzegom Pilzneński - 1,8 kg Strzegom karmelowy jasny - 0,3 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Centennial 11,9% 70 g Citra 12,7% 10 g Amarillo 10,1% 20 g Challenger 6,6% 11 g Drożdże Danstar Nottingham po AIPA -warka 63, Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 5,3 kg słodów w jakieś 5 minuty. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15 l 63-61C - 60' 73-71C - 20' 79C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1 h GOTOWANIE: 70' Centennial 30 g 50' Amarillo 10 g 30' Challenger 11 g i Centennial 20 g 10' Amarillo 10 g 5' Citra 10 g 0' Centennial 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 14 Blg, przy wydajności 64% oraz IBU 80 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 25C w 30 minut około 35 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 19 C - 12 dni Cicha z chmielami na zimno ale to później KOMENTARZ: - Czas pracy 6,5 h - Druga warka w sobotę nawet nieźle to poszło Notatki dopiero dziś bo byłem już zmęczony! Ale coś drożdże nie chcą zastartować mi dzisiaj nie piany i oznak fermentacji, jeżeli jutro nic nie będzie się działo rozrobię drożdże z paczki US-05. Grodziskie już ładnie sobie bulka. edit: Dobra udało się piwko już ładnie od rana pracuje! Warto jednak czekać,a nie panikować i modlić się do wiadra Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Warka 70 Saison poszła na dzisiaj do kega 19 litrów oraz 5*0,5 l butelek przy 0,2 blg, w smaku lekko alkoholowy czuć moc ale tak to jest gdy od fermentuje z 14,5 blg do 0,2... te drożdże są szalone. Pomimo tego piwo jest dość pełne w smaku, ale reszta recenzji jak się nagazuje i otworzę kega Chmielenie na zimno dodam dało fajny aromacik kwiatowy ale niestety przebija alkohol... myślę że dam mu miesiąc to może coś się ułoży w smaku. Zakupy zrobione na lato, w najbliższych planach Polskie Ale, potem Amber Ale i jakieś z 2 lekkie Pale Ale, oraz przede wszystkim Single Hop Simcoe i połączenie Mosaica i Citry Grodziskie powoli fermentuje, więc dopiero za tydzień myślę zleję na cichą. Czekam na paczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) 22.06.2013 warka 73 BPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 2,8 kg Strzegom Pale Ale - 2 kg Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,230 kg Strzegom bursztynowy - 0,230 kg Marynka szyszki7,8% 30 g Styrian Goldings 5,2% 48 g Drożdże French Saison, II zbiór po Saisonie Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 5,3 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15 l 63-61C - 30' 73-71C - 60' 79C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1 h GOTOWANIE: 60' Marynka 30 g 20' Styrian Goldings 15 g 10' Styrian Goldings 10 g 0' Styrian Goldings 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 35 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 24C w 25 minut około 40 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 19 C - 14 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6h - Z brzeczki odjęte 2,5 litra do startera dla drożdżaków Wyeast 1332 Northwest Ale, saszetka bardzo ładnie mi napuchła przez noc, przed chwilą wlane do brzeczki i wrzucone na mieszadło. Litr brzeczki do zawekowania poszedł i przechowania dla innych starterów. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Warka 71 Grodziskie zlana na cichą wyszło 20 litrów przy 2 blg, w smaku bardzo dobre lepsze od tych co robiłem do tej pory. Gęstwa odzyskana, w poniedziałek postaram się powysyłać chętnym osobą. Za 2-3 dni użyje żelatyny do klarowania bo jest bardzo mętne. Edytowane 29 Czerwca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 02.07.2013 warka 74 Polskie Ale (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 4,5 kg Strzegom karmelowy jasny 150 - 0,230 kg Marynka szyszki 7,8% 43 g Marynka granulat 7% 17 g Lubelski 3,8% 50 g Drożdże wyeast 1332 Northwest Ale rozbujane na mieszadle. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15 l 63-61C - 35' 73-71C - 60' 79C - 5' WYSŁADZANIE: 5l + 5l + 5l=15l - 76C około 1 h GOTOWANIE: 70' Marynka szyszki 30 g 30' Marynka szyszki 13 g i Marynka granulat 17 g 15' Lubelski 15 g 5' Lubelski 15 g Przerwa chmielowa wg. artykuły przetłumaczonego przez crosisa, schłodzona brzeczka do 80 C wrzucone 20 g Lubelskiego przetrzymana 1h, temperatura zeszła do 65 C. Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5 l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 48 Dochłodzone chłodnicą zanurzeniową do 24C w 15 minut około 30 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 24C i do piwnicy 19C. Planowana burzliwa: 19 C - 14 dni KOMENTARZ: - Czas pracy 6h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Ni stąd ni zowąd przyszły drożdże, dzięki, nie napisałeś ile i jak mam ci zwrócić koszty. Tak przy okazji jaki zakres temperatur do fermentacji mogą mieć te drodze? W 15°C dadzą radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Miałem pisać ale coś mi wyleciało z głowy Powinny dać radę ja fermentowałem w 18 C i 3 dni jak szalone szły jak burza, więc w 15C dadzą radę a po resztę informacji do leszcza007 on jest od tego specjalistą Jeszcze jedno podobno strasznie walą siarką podczas fermentacji, u mnie lekko śmierdziało ale nie wąchałem za bardzo WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Wczorajszego dnia przelałem na cichą warkę 72 AIPA wyszło 21 litrów 3,5 blg, dodałem 30 g Citry, 20 g Amarillo, 20 g Centennial niech się olejki porozpuszczają w piwku Za tydzień pójdzie do kega i parę do butelek co by na spotkanie miał co wziąć we Wrocku Wlałem też żelatynę do klarowania do Grodziskie, 4 gramy rozpuściłem w 100 ml wody, schłodziłem i rozlałem po powierzchni, zamkniętym fermentorem chwilę majtałem aby rozprowadzić dobrze żelatynę, zobaczymy efekty w niedzielę, postaram się wtedy go zlać do butelek. Edytowane 5 Lipca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 jak przechowujesz brzeczkę odjętą na późniejszy starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 W butelce po kubusiu, myje ją szczotą potem zalewam NaOH i płuczę dokładnie, potem piro. Nalewam gorącą brzeczkę, gotującą się zazwyczaj i zamykam mocno, chłodzę i do piwnicy jeszcze mi się nie zdażyło by coś było nie tak z brzeczką do startera, choć wiem że lepiej spasteryzować te 10 minut brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 W butelce po kubusiu, myje ją szczotą potem zalewam NaOH i płuczę dokładnie, potem piro. Nalewam gorącą brzeczkę, gotującą się zazwyczaj i zamykam mocno, chłodzę i do piwnicy jeszcze mi się nie zdażyło by coś było nie tak z brzeczką do startera, choć wiem że lepiej spasteryzować te 10 minut brzeczkę czyli odbierasz z wysładzania - zagotowujesz obok ? próbowałem kiedyś podobnie ale bez gotowania i w słoiku - po paru dniach w lodówce zaczęła łapać parcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Nie jak mam już w garze po wysładzaniu całość brzeczki i ją zagotuje to przed wrzuceniem chmielu odbieram ze 2 litry bo wtedy ma mniejsze blg niż po gotowaniu Na słoiki to uważaj po ogórkach się w ogóle nie nadają nawet po konserwowych, albo kup nowe słoiki albo tak jak piszę szklana butelka litrowego kubusia i z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 W butelce po kubusiu, myje ją szczotą potem zalewam NaOH i płuczę dokładnie, potem piro. Nalewam gorącą brzeczkę, gotującą się zazwyczaj i zamykam mocno, chłodzę i do piwnicy jeszcze mi się nie zdażyło by coś było nie tak z brzeczką do startera, choć wiem że lepiej spasteryzować te 10 minut brzeczkę czyli odbierasz z wysładzania - zagotowujesz obok ? próbowałem kiedyś podobnie ale bez gotowania i w słoiku - po paru dniach w lodówce zaczęła łapać parcha Jak potrzebujesz niewiele i wiesz, że za chwilę wykorzystasz, to możesz po prostu zamrozić w pecie. Przed zrobieniem startera przegotujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Nie jak mam już w garze po wysładzaniu całość brzeczki i ją zagotuje to przed wrzuceniem chmielu odbieram ze 2 litry bo wtedy ma mniejsze blg niż po gotowaniu Na słoiki to uważaj po ogórkach się w ogóle nie nadają nawet po konserwowych, albo kup nowe słoiki albo tak jak piszę szklana butelka litrowego kubusia i z głowy. konserowe są ok - nadwęglan i ludwik spokojnie dają sobie radę - trzymam w takich drożdże z powodzeniem ponad 2 miesiące i było ok a brzeczka jak sie nie zawekuje to faktycznie jest problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 konserowe są ok - nadwęglan i ludwik spokojnie dają sobie radę - trzymam w takich drożdże z powodzeniem ponad 2 miesiące i było ok Aha też tak mówiłem do czasu tego http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__20?do=findComment&comment=155283 Nie polecam, jestem teraz pewien, że to przez słoiki po ogórach i też konserwowych, wywalałem już parę gęstw z tego powodu bo dziwnie pachniały Jak kto chce ale ja już takich słoików na pewno nie użyje! cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Słoiki po ogórach można wykorzystać, trzeba tylko zalać je sodą kaustyczną. Pokrywki wymieniam na nowe, lub wrzucam do sody. Edytowane 6 Lipca 2013 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Słoiki są dość łatwe do domycia i dezynfekcji, ale zwróćcie uwagę na zakrętki! To tam są takie małe zakamarki i tam się chowa większość syfu. Ja generalnie rezerwę trzymam w butelkach z krachlą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Słoiki są dość łatwe do domycia i dezynfekcji, ale zwróćcie uwagę na zakrętki! To tam są takie małe zakamarki i tam się chowa większość syfu. Ja generalnie rezerwę trzymam w butelkach z krachlą. nie używam zakrętek - folia aluminiowa i gumka dają radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się