Rider Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Genialny patent z folią aluminiową na kuchence! Przy następnym warzeniu koniecznie wypróbuje ;-) Edytowane 5 Marca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Nie masz mieszadła na silniczku z wycieraczek? Nie mam, uważam że jest to zbędny gadżet na tak małe wybicie A po za tym coś trzeba robić przy tym garze, a nie tylko czekać aż wszystko się automatycznie zrobi Genialny patent z folią aluminiową na kuchence! Przy następnym warzeniu koniecznie wypróbuje ;-) No właśnie mi ktoś też już kiedyś sprzedał ten patent.... Właśnie znalazłem Biotit mi go pokazał ileś tam postów temu ło tutaj: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__160#entry198784 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Nie mam, uważam że jest to zbędny gadżet na tak małe wybicie Zgadzam się, ale i tak je zrobię. Motoreduktor i pozostałe klamoty ok. 150-200zł z robocizną, frajda z zarwania trzech nocy na grzebanie przy mieszadle - bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Nie mam, uważam że jest to zbędny gadżet na tak małe wybicie Zgadzam się, ale i tak je zrobię. Motoreduktor i pozostałe klamoty ok. 150-200zł z robocizną, frajda z zarwania trzech nocy na grzebanie przy mieszadle - bezcenne Kto jak lubi, ja aż takim pasjonatem grzebania przy mieszadle nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 ja aż takim pasjonatem grzebania przy mieszadle nie jestem co nie zmienia faktu satysfakcji gdy: "a jednak się kręci" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Mój kosztował 30zł, parę patyków, śrubek, blaszki z nierdzewki i akumulator oraz wentylatorek bo się troche grzeje. Podstawowa zaleta to taka, że można na kilka minut iść gdzieś a to się kręci na gazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Tyle, że ja tylko chmiele na gazie w garnku emaliowym, a zacieram w kociołku lidlowskim Myślałem kiedyś nad budową mieszadła, ale w końcu stwierdziłem, że raczej bym go nie używał jeżeli bym nie zamontował sterownika jakiegoś... a to kolejne przeróbki koszty, które uważam, że na 22 litry się nie opłaca robić, jeżeli mam zamiar kiedyś tam zmienić wybicie. Teraz staram się tak planować zajęcia żeby podczas podgrzewania między przerwami być przy kotle i mieszać, dla mnie to jest nawet przyjemne zajęcie. Jeżeli komuś odpowiada majsterkowanie czy pół automat nie widzę problemu Może kiedyś sobie zmontuje... ale wątpię jak od jakiś 40 warek ocieplenia do kociołka jeszcze nie założyłem chociaż mam kupiony i leży gdzieś Ja tam wolę warzyć niż majsterkować! No nic próbuje podczas meczu tego swojego AK-47 American Koelsha i coś dalej mi średnio smakuje... Eh a szkoda zapowiadała się dobra wareczka. W smaku Citra i jabłko, w smaku wodniste lekko kwaskowate piwo z delikatną pianą. Trochę mętne, goryczka idealna w smaku nie jest źle, pijalne dość mocno, ale ten aromat mi nie odpowiada za bardzo... Dobrze, że ta warka i tak była przeznaczona dla rodziców, to większość już jest spita, a co najlepsze im bardzo smakuje. Zdjęcie na dole. Edytowane 5 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Takie ręczne mieszanie jest po prostu bardziej zgodne z duchem Kraftu korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) 12.03.2014 warka 107 Dry Stout (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 4 kg Strzegom karmelowy ciemny - 0,2 kg Castlemalting Black (barwiący) - 0,15 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,15 kg Strzegom pszenica prażona - 0,1 kg Pszenica niesłodowana - 0,3 kg Iunga 10% 20 g Tradition 5,5% 25 g Drożdże US-05 uwodnione z saszetki. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,9 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 14l Słody wrzucone 68C - 100' pH 5,5 bez korekty 10' - 75C WYSŁADZANIE: 10+9 = około 19 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5 ml. GOTOWANIE: 60' Iunga 20 g 30' Tradition 15 g 15' Tradition 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 12,4 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 33 Odczyt z refraktometru: 12,9 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 50 litrów. Potem do piwnicy do 15C. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 18C, przeniesione do pokoju. Planowana burzliwa: 18 C - 10 dni cicha - 7 dni [EDIT] 25.03.2014 przelany na cichą wyszło 23l przy 3,6 blg (7,2 brix przed korektą) w smaku mocno palony, ale z fajnymi posmakami kakowymi, czekoladowymi i kawy, po cichej wyląduje w kegu. [EDIT] 03.04.2014 poszła do 8*0,5l butelek i 18,5l do kega na 1,2 bara, przy 3,6 blg (7,2 brix przed korektą) dawno już tyle osadu nie miałem po cichej w fermentorze, uzbierałoby się tego z 1 cm. Piwo ciekawe w smaku kwaskowate dość palone i wytrawne, w aromacie czekolada z kawą i jeszcze jeden zapach chyba zielone jabłuszko ale nie jestem pewien, zobaczymy po refermentacji. DEGUSTACJA: Piwko wyszło całkiem nieźle, choć było za słodkie jak dry stouta. Swoje zrobiło na święta wszystkim smakowało (choć ja nie do końca byłem zadowolony, ale lekka słodycz tego piwa wszystkim odpowiadała) nie ma co zmieniać za bardzo w nim. KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h - Eh już mi się chciało dobrego Stouta, niech tylko wyjdzie taki jak chce I tym oto piwem zaczyna serię Stoutów, następny w planach Coffe Stout potem Żytni Edytowane 7 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Podobnie postępujemy z przewodem piwnym, uciąłem dwa metry (minimum jest 1,5 metra i tego się trzymajcie), rozgrzałem rurkę nasadziłem na mocno dokręcony króciec do szybko złączki czarnej i zacisnąłem opaską. Drugą stronę rurki należy zaopatrzyć w szybko złączkę do kranu rurkę wkładamy w jej koniec i już jest zamontowane Dokręcamy ją do kranu i przewód piwny skończony, nic trudnego złożenie sprzętu to góra 20 minut. Tylko proszę się nie śmiać jak wyciągnać przewód ze złączki w kranie? Dostałem taki sprzęt włożyłem przewód z ciekawości (chyba każdy by tak zrobił ) i lipa! Nie mogę już wyciągnąć I na koniec: gdzie takie przewody i złączke można kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Wciskasz (przytrzymujesz) szary pierścień w szybkozłączce, a węża wyciągasz i po sprawie. A co do kupna to skontaktuj się z Wesołym. Doradzi Ci i podeśle co trzeba. Edytowane 14 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Wciskasz (przytrzymujesz) szary pierścień w szybkozłączce, a węża wyciągasz i po sprawie. A co do kupna to skontaktuj się z Wesołym. Doradzi Ci i podeśle co trzeba. Zadziałało... Przy okazji podkradłem przepis na Dry Stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 No dokładnie tak jak Mariusz napisał, jak zadziałało to dobrze A proszę cię bardzo i nie przepis tylko recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 No dokładnie tak jak Mariusz napisał, jak zadziałało to dobrze A proszę cię bardzo i nie przepis tylko recepturę Receptura brzmi tak dumnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Brzmi dumnie ale się tak przyjęło, że na piwo jest receptura ( ogólnie na wszystkie alkohole), a na jedzenie jest przepis ot co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Receptura – wykaz składników, wzór, formuła lub przepis, normujący zestaw składników określonego produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Miałem zlać trzy piwka na cichą ale wypadły mi inne zajęcia i zdążyłem dwa: 1. Warka 103 Koźlak wędzony - 22,5 l przy 4,4 blg (9 brix przed korektą), aromat wędzonki zwala z nóg, taka jaką lubię, w smaku też bardzo fajny Posiedzi z dwa tygodnie na cichej i do butelek. 2. Warka 104 Wiedeński Lager - 22l przy 3,5 blg (7 brix przed korektą), dobry lagerek, dość czysty z odpowiednią goryczką, tak samo jak koleżka wyżej posiedzi dwa tygodnie na cichej. Jutro zleję Marcowe, i jak się uda portera wędzonego do butelek. Powstanie jednak American Lager z pomocą lodówki, plan doprowadzę do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 No to na cichą poszła warka nr 105 Marcowe wyszło 22 litry przy 3,6 Blg (7,2 brix przed korektą) No i to smakuje jak Marcowe, a nie poprzednia wersja Jak mi się zechce to wędzonego zleje później jak nie to jutro W środę na cichą pójdzie dortmunder więc w czwartek albo piątek warzenie American Lagera w piwnicy o dziwo jeszcze 11C mimo niesprzyjających warunków, ale dla AL będę się posiłkował lodówką. Do oddania mam w sumie gdzieś 250 ml gęstwy po Marcowym Wyeast 2308 Munich Lager I jeżeli ktoś jest chętny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 No i w końcu wylądował w butelkach setny warek mianowicie Wędzony Porter zainspirowany Alaskan Smoked Porter Wyszło go 41*0,5l butelek przy 5,8 blg (11,2 brix przed korektą). Aromat wędzony bardzo mocny, w smaku też fajna wędzonka z mleczną czekoladą i dość dobrą goryczką, lekko rozgrzewające po przełknięciu, zapowiada się bomba. Idzie w ukrycie Za miesiąc spróbuje butelkę, ale zapowiada się to piwo świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Zlałem dzisiaj na cichą warkę 106 Dortmunder wyszło 21l przy 3,6 blg (7,2 brix przed korektą) Aromat ma ładny chmielowy i lekko słodki w smaku okej. Dzisiaj rozgrzebałem też chmiele, a właściwie to same już wychynęły i tu zaskoczenie Lubelski najmizerniejszy w zeszłym roku musiał się nieźle rozkorzenić, bo najwięcej pędów puścił i ma ładne mocne pędy już z listkami ( pierwsze zdjęcie), Na drugim zdjęciu Hallertau który dopiero odżywa, na trzecim Marynka która też ładnie się rozrosła, na ostatnim Sybilla powoli ale do góry się pnie, na dniach zawieszę linki będą się miały po czym piąć. Jutro powstanie American Lager i kończę sezon lagerów, w piwnicy temperatura 12C więc będę się posiłkował lodówką. Dostałem też dzisiaj papryczki do Stouta Pachną świetnie, jutro zrobię sos sobie zobaczymy jaka moc, żeby odpowiednio dozować. Gatunek Habanero Red więc zapowiada się ciekawie zdjęcie poniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Wszystkie pędy będziesz prowadził do góry czy tylko jeden główny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Habanero Red OJ tak - Habanero i Galaxy to zdecydowanie moje dwa ulubione słowa ostatnimi czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Wszystkie pędy będziesz prowadził do góry czy tylko jeden główny? Nie na linkę wyprowadza się 4-5 najsilniejszych pędów, resztę się obcina. [OJ tak - Habanero i Galaxy to zdecydowanie moje dwa ulubione słowa ostatnimi czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) 21.03.2014 warka 108 American Lager (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński- 4 kg Bestmalz Caramelpils - 0,2 kg Pszenica niesłodowana - 0,2 kg Kaszka kukurydziana - 0,6 kg Cascade 7,4% 20 g Citra 10% 10 g Simcoe 11,9% 11 g Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager około 300 ml zbiór I po Dortmunder Export. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,4 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l Zrobiłem kleik 3 litry wody na 0,6 kg kaszki (trochę przesadziłem) 67C-10' potem 100C - 10' Słody wrzucone 54C - 5' wlanie kleiku 64C - 50' bez korekty kwasem (pH 5,4) 73-71C - 30' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 9+9 = około 18 litrów coś za dużo wody do zacieru dałem na początku. pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5 ml. GOTOWANIE: 70' Simoe 10 g 10' Cascade 10 g 0' przy chłodzeniu w 80C po 10 g Cascade i Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5l o gęstości 12,7 Blg, przy wydajności 60% oraz IBU 20 Odczyt z refraktometru: 13,2 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 25 minut około 50 litrów. Potem do lodówki do 10C. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 10C. Planowana burzliwa: 10 C - 14 dni cicha - 14 dni z chmielem 20 g Citra i Cascade [EDIT] 08.04.2014 zlana na cichą wyszło 22 litry przy 3,7 blg (7,4 brix), dostał 30 g citry i 12 g galaxy, w aromacie lekko owocowe jak na lagera, lekko kwaskowate, w smaku okej, choć gdzieś w tle mi zamajaczył aromat winny lekki, mam nadzieje że nie pogłębi się on. [EDIT] 16.04.2014 zlana do 6*0,5l butelek i 18,5l do kega na 1 bara przy (3,6 brix przed korektą) ufff... nie ma smaków winnych, jest chmiel i lekka słodkość (z kukurydzy) bardzo fajna kontra goryczkowa, piwo lekkie i wydaje się dość pijalne, i do tego zniewalający zapach citry, zadowolony jestem z niego i coś czuje że szybko zniknie DEGUSTACJA: Niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia... Piwo świetne, dobrze ułożone, z ładnym aromatem citry, mega pijalne... Delikatna słodowość i rześkość zrobiły swoje, a aromat z kega powalał ( jedna butelka zdarzyła się nie domyta i miałem kwas) Do powtórki na przyszły rok nie ma co świetne piwko wyszło. 13.05.2015 Piwko wszyscy zachwalali na spotkaniu we Wrocku i bardzo smakowało ogólnie ludziom. Jeżeli nowa citra jest tak samo dobra będzie to jedne z pierwszych piw jakie uwarzę w sezonie lagerowym Wiem, że identycznego nie powtórzę ale liczę na podobny efekt. KOMENTARZ: - Czas pracy 5h Edytowane 13 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Warka 107 Dry Stout przelany na cichą wyszło 23l przy 3,6 blg (7,2 brix przed korektą) w smaku mocno palony, ale z fajnymi posmakami kakowymi, czekoladowymi i kawy, po cichej wyląduje w kegu. Jutro butelkowanie dolniaków nie ma sensu ich trzymać dłużej na cichej Jutro też chyba będę coś warzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się