Undeath Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) 26.03.2014 warka 109 Coffee Stout (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 4,2 kg Strzegom karmelowy ciemny - 0,2 kg Castlemalting Black (barwiący) - 0,1 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,1 kg Strzegom pszenica prażona - 0,1 kg Pszenica niesłodowana - 0,3 kg Iunga 10% 15 g Sybilla 7% 15 g Tradition 5,5% 15 g Laktoza 300 g Kawa świeżo mielona z palarni Borówka "Meksyk Altura" 100% Arabica - 120 g (niska zawartość kofeiny oraz mało kwasowa, o średnim ciele) Drożdże US-05 gęstwa 200 ml zbiór I po Dry Stout Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 5 kg słodów w jakieś 5 minut. Palone słody osobno (żeby zmniejszyć kwasowość) ZACIERANIE: woda do zasypu - 14l Słody wrzucone 68C - 90' pH 5,4 bez korekty 10' - 74C Wrzucone palone słody. WYSŁADZANIE: 10+9 = około 19 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,4 przez 80% kwas mlekowy 5 ml. GOTOWANIE: 60' Iunga 15 g 30' Sybilla 15 g 15' Tradition 15 g 10' Laktoza 300 g 2' Kawa mielona 90 g 0' Kawa mielona 30 g w 90C Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5l o gęstości 14 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 30 Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix (przed dodaniem laktozy 13,4 Brix) Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 50 litrów. Potem do piwnicy do 15C. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 18C, przeniesione do pokoju. Planowana burzliwa: 18 C - 10 dni cicha - 7 dni [EDIT] 16.04.2014 zlane do 42*0,5l butelek przy 4,8 blg (9 brix przed korektą) kawa, dużo kawy w smaku i aromacie, lekko słodkie (od laktozy) ogólnie fajne ale czuć też lekkie zielone jabłuszko, no to conajmniej miesiąc układania się teraz je czeka ale wydaje mi się dość fajne to piwko. DEGUSTACJA: Bardzo dobre piwko, chwalone przez dużo osób, mi też w miarę odpowiadało, niestety popiołowość z Coffee Stoutów to nie moja bajka Wolę jednak samą kawę i samego stouta Może kiedyś jeszcze powtórzę obecnie nie mam zamiaru. recenzja: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__720#entry288258 KOMENTARZ: - Czas pracy 5,5 h - Przyjemnie się robiło to piwo Po wrzuceniu kawy aromat nieziemski orzechowo-owocowy, z nutą karmelu i zbożowości, tak bym powiedział że smakuje ta kawa ( nie omieszkałem sobie zrobić espresso) Już jestem ciekaw efektu po fermentacji. - Nie udało mi się zlać niestety Wędzonego Koźlaka dzisiaj, ale poszykowane mam wszystko na jutro... Jutro też zrobię starter z Stefanów na pszenice Edytowane 16 Lipca 2014 przez Undeath 19r20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Cieszy, że udało się znaleźć kawe na miarę potrzeb. Napisz proszę, że to "Coffee"-stara zasada, dwa f Cię zatykają, więc kofeina, a dwa e-oddają ten stan jak złapiesz powietrze, Anglicy znają się na etymologii słowa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Cieszy, że udało się znaleźć kawe na miarę potrzeb. Napisz proszę, że to "Coffee"-stara zasada, dwa f Cię zatykają, więc kofeina, a dwa e-oddają ten stan jak złapiesz powietrze, Anglicy znają się na etymologii słowa:) Już poprawiłem No kawka idealnie się nadaje była jeszcze druga Indie ale ta po zrobieniu espresso okazała się mocno kwasowa, a wolę z tym nie przesadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Krzysiu, a ten Stout Kawowy, to na cześć naukowców, którzy ostatnio (wczoraj była konferencja) opublikowali genom kawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 No i przyszło w końcu butelkowanie... 126 półlitrowych butelek nigdy więcej jednego dnia 3 warki : 1. Warka 103 Wędzony Koźlak wyszło 43*0,5l przy 4,4 blg (9 Brix przed korektą) no nie powiem chyba moja ulubiona wędzonka będzie, Bestmalz daje troszkę szynki, dużo buka i olchy w piwku, bardzo mi ten efekt odpowiada... coś czuje że jak się nagazuje to szybko zniknie Będzie trzeba jakiegoś ejla trzasnąć z tym słodem. 2. Warka 104 Wiedeński Lager wyszło 41*0,5l przy 3,8 blg (7,4 brix przed korektą) całkiem dobrze dość słodowe i bardzo czyste w smaku, ale nie wyszło takie jak w zeszłym roku... 3. Warka 105 Marcowe II wyszło 42*0,5l przy 3,8 blg ( 7,4 brix przed korektą) też w smaku bardzo czyste, chyba to przypadłość tych drożdży, mało smaku wyciągają słodowego, no nic na efekt końcowy trzeba zaczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 126 półlitrowych butelek nigdy więcej jednego dnia 3 warki : pewnie kara za grzechy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 126 półlitrowych butelek nigdy więcej jednego dnia 3 warki chcesz się licytować u nie raz było 164 butelki, a to była tylko jedna warka....... też powiedziałem nigdy więcej i teraz leję w kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) pewnie kara za grzechy Jaka kara? To nagroda za czas i trud jaki został włożony w warzenie i fermentację Ale nie powiem tyle butelek to dawno nie myłem 126 półlitrowych butelek nigdy więcej jednego dnia 3 warki chcesz się licytować u nie raz było 164 butelki, a to była tylko jedna warka....... też powiedziałem nigdy więcej i teraz leję w kegi Tia... tylko ty masz wybicie 80-100 litrów Przy takich warkach też bym się nie bawił w butelki tylko kegi No i ja też zresztą dla ułatwienia sobie je zakupiłem, dlatego jutro pójdzie dortmunder do jednego, a w przyszłym tygodniu Dry Stout Chyba dokupię jeszcze z kilka kegów żeby dolniaki też zlewać do nich i żeby mogły trochę postać zanim dojrzeją Edytowane 28 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Tia... tylko ty ważysz 80-100 litrów ale wstyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Tia... tylko ty ważysz 80-100 litrów ale wstyt Albo zmęczenie kolego, po pracy rozlanie 3 warek i skopanie ogródka to miałem prawo Każdemu się zdarza... zresztą co ja będę się Tobie tłumaczył. Widzę natomiast, że niektórzy to tylko czyhają na forum po to by takie błędy wytykać. A po za tym zwracając uwagę polecam pisać samemu poprawnie, niestety sarkazm i ironia nie działają poprawnie przez internet. Dobra dość nie chce mi się z nikim wykłócać o ortografię od rana i walczyć. Edytowane 28 Marca 2014 przez Undeath Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Już chyba pytałem, ale zapytam raz jeszcze. Skąd ty na to czas bierzesz? Ważysz dwa razy w tygodniu? Edytowane 28 Marca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Chyba dokupię jeszcze z kilka kegów żeby dolniaki też zlewać do nich i żeby mogły trochę postać zanim dojrzeją Znając życie, to kegi będą w pierwszej kolejności opróżnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Chyba dokupię jeszcze z kilka kegów żeby dolniaki też zlewać do nich i żeby mogły trochę postać zanim dojrzeją Znając życie, to kegi będą w pierwszej kolejności opróżnione. No właśnie po to nadprogramowe kegi żeby sobie leżakowały W trakcie Pilsy wrzucałbym lub desitki, bo te style są najbardziej pijalne... Ale to już plany na przyszły sezon i rok teraz sezon górniaków, dwie pszenice na początek zrobię choć teoretycznie to z ale-sów powstały już stouty, dzisiaj rozbujam Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Edytowane 28 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 A po za tym zwracając uwagę polecam pisać samemu poprawnie Święte słowa. Poza tym, chyba za bardzo bierzesz wszystko do siebie. Ważenie bżęczki ma relaksować, nie spinać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) 28.03.2014warka 110 Habanero Rye Stout (receptura własna)SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 4 kg Mąka Żytnia gruba - 0,6 kg Castlemalting Black (barwiący) - 0,15 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,1 kg Strzegom pszenica prażona - 0,1 kg Owies niesłodowany - 0,1 kg Pszenica niesłodowana - 0,2 kg Iunga 10% 30 g Tradition 5,5% 15 g Habanero red - suszone jedna papryczka około 1,5 grama Drożdże US-05 gęstwa 200 ml zbiór I po Dry Stout Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,65 kg słodów w jakieś 5 minut. Przy owsie prawie mi rękę urwało, zapomniałem żeby go śrutować ręcznie bo to rzeźnik jest i wiertarkę blokuje... no nic zdarza się. Palone słody osobnoZACIERANIE:Kleikowanie mąki żytniej i owsa 15' -54C 15'-64C i 10'-100C woda do zasypu - 14lSłody wrzucone 62C, podniesiona temperatura do 68C za pomocą kleiku - 90' pH 5,5 bez korekty w połowie zacierania wrzuciłem palone słody.10' - 75C WYSŁADZANIE:8+8 = około 16 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 4 ml. (mniej wody poszło bo w zacierze było sporo)GOTOWANIE:60' Iunga 20 g30' Iunga 15 g15' Tradition 15 g5' Papryczka Habanero 1,5 g Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22l o gęstości 13,3 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 35Odczyt z refraktometru: 13,8 BrixChłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 50 litrów. Potem do piwnicy do 15C.FERMENTACJA:Temperatura zadania drożdży 18C, przeniesione do pokoju.Planowana burzliwa:18 C - 10 dnicicha - 7 dni [EDIT]17.04.2014 wyszło 43*0,5 l butelek przy 3,9 blg (7,8 brix przed korektą), no i o to chodziło fajny oleisty stout z finiszem ostrym Czuć oleisość z żyta intensywność ciemnej czekolady i bardzo delikatne pieczenie, ale nie chamskie i nie mocne Będzie dobrze czekamy na nagazowanie.DEGUSTACJA:Piwo do powtórki zdecydowanie, wyszło bardzo dobrze. Żyto ładnie zakleja usta, a papryczka pali dopiero po chwili, ale nie wykręca gęby i nie zabija ostrością. Piwo zgarneło bardzo dobre recenzje od ludzi, mi też bardzo smakowało. Barwa idealnie czarna, piana ładna choć grubopęcheżykowa, aromat stoutowy, czekolada z palonką, do tego w tle czuć lekko papryczkę. W smaku oleiste, zaklejające dalej stoutowe z finiszem ostrym, ale bardzo dobrze zbalansowane, tak że nie męczy ono i ma się ochotę na następne Jak będę miał okazję idzie do powtórki.a tu recka: jedna http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__700?do=findComment&comment=287665i druga: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__700?do=findComment&comment=287871 5.11.2015 "Między narodowy dzień stouta każdy wrzuca zdjęcia jakiś kupnych piw... A ja wygrzebana z czeluści piwnicy nawet nie wiedziałem, że jeszcze mam - warka 110 ostatnia butelka Habanero Rye Stouta Emotikon wink W miarę dobrze się zestarzało. Trochę się utlenił i czuć sos sojowy, w aromacie jednak pozostaje trochę zboża i paloności. Powiem że w smaku super żyto trochę ustąpiło i czuć mocną ostrość! Niby dwie papryczki ale na początku nie czuć było tego, dopiero drapanie w gardle, a wszystko zastępowała oleistość z żyta. Teraz odwrotnie profil złagodniał, ale piwo powoli przechyla się też w stronę lekkiej autolizy gdzieś w tle czuć spalonego ziemniora. I tak nieźle jak na rok i 7 miesięcy przy piwie 13 blg."KOMENTARZ:- Czas pracy 5,5 h - Habenero po wrzuceniu dało super aromat W sumie nie spróbowałem czy będzie coś je czuć, ale ma być delikatnie na granicy tylko wyczuwalna, nie ma upalać gęby, na takie piwo przyjdzie jeszcze czas jak wyrosną mi papryczki i dodam świeże.- W trakcie nastawiłem jak wcześniej wspominałem starter z stefanami weizenami Edytowane 5 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Wczoraj już nie zdążyłem zlać bo musiałem zająć się czymś innym ale dzisiaj za to w kegu wylądowała warka 106 Dortmunder Export do kega gdzieś 18,5l oraz 7*0,5l butelek 3,4 blg (6,9 Brix przed korektą) w aromacie jest trochę estrów owocowych dziwne, a temperatury dość sztywno pilnowałem, może to kaszka kukurydziana dała taki efekt? Jest też delikatny chmiel, w smaku lekko słodkie ale w miarę czyste, no nic z miesiąc poczekam na efekty Plan dolniaków prawie wykonany jeszcze American Lager siedzi w lodówce Stefany weizeny ładnie już się rozbujały i dość szybko i dużo się ich namnożyło, w przyszłym tygodniu zrobię piwko na nich do kega na szybko Edytowane 29 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) 02.04.2014 warka 111 Pszeniczne (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pszeniczny - 2,2 kg Strzegom Pilzneński - 2 kg Pszenica niesłodowana - 0,2 kg Lubelski select 4,5% 40 g Drożdże 3068 Weihenstephan Weizen rozbujane w starterze około 120 ml. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,4 kg w parę minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l Słody wrzucone 44C -35' 54C-15' Sprawdzenie pH 5,8 korekta do 5,4 1 ml kwasu mlekowego 64C-40' 74C-20' 5 - 78C WYSŁADZANIE: 10+9 = około 19 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5 ml. GOTOWANIE: 60' Lubelski Select 20 g 30' Lubelski Select 10 g 15' Lubelski Select 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22,5l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 68% oraz IBU 16 Odczyt z refraktometru: 13 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 50 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C, przeniesione do pokoju. Planowana burzliwa: 19 C - 10 dni [EDIT] 14.04.2014 pszenica zlana została do 8*0,5 l butelek oraz 18,5 l do kega manometr ustawiony na noc na 1,2 bara, odfermentowało do 3,5 blg (7,1 brix przed korektą), jeah banan banan banan i delikatny ale wyczuwalny goździk, do tego lekki ziołowo-kwiatowy zapach chyba z chmielu, w smaku bardzo fajne ale jest delikatnie słodkawe, choć nie mdłe jak to raz miałem w pszenicy, nagazowanie podbije kwaskowatość. DEGUSTACJA: Dobra pszenica, ale w ogólnym rozrachunku wygrała następna z dekokcją, bardzo podobne do siebie, ale ta była odrobinę gorsza i płaska w smaku. KOMENTARZ: - Czas pracy 5 h - No to serię pszenic czas zacząć Zrobię dwie takie same pszenice jedną z dekokcją drugą bez i porównam, wszystkie surowce takie same... tylko drożdże będą drugie pokolenie. Zobaczymy która lepsza była i czy dekokcja daje w niej coś Edytowane 16 Lipca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zlałem dziś warkę 107 Dry Stout poszła do 8*0,5l butelek i 18,5l do kega na 1,2 bara, przy 3,6 blg (7,2 brix przed korektą) dawno już tyle osadu nie miałem po cichej w fermentorze, uzbierałoby się tego z 1 cm. Piwo ciekawe w smaku kwaskowate dość palone i wytrawne, w aromacie czekolada z kawą i jeszcze jeden zapach chyba zielone jabłuszko ale nie jestem pewien, zobaczymy po refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Warka 108 American Lager zlana na cichą wyszło 22 litry przy 3,7 blg (7,4 brix), dostał 30 g citry i 12 g galaxy, w aromacie lekko owocowe jak na lagera, lekko kwaskowate, w smaku okej, choć gdzieś w tle mi zamajaczył aromat winny lekki, mam nadzieje że nie pogłębi się on. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Pszenica już niżej nie schodzi więc trzeba lać ją w kega i tak oto warka nr 111 Pszeniczne zlana została do 8*0,5 l butelek oraz 18,5 l do kega manometr ustawiony na noc na 1,2 bara, odfermentowało do 3,5 blg (7,1 brix przed korektą), jeah banan banan banan i delikatny ale wyczuwalny goździk, do tego lekki ziołowo-kwiatowy zapach chyba z chmielu, w smaku bardzo fajne ale jest delikatnie słodkawe, choć nie mdłe jak to raz miałem w pszenicy, nagazowanie podbije kwaskowatość. Aha Dortmunder Export miesiąca nie doczekał, niestety wylazł mi straszny diacetyl, choć już trochę zmalał, dalej jest dość owocowy, ale też w tle chyba lekko winne aromaty, nie octowe, nie będę czekał jak się ułoży zatem bo zakładam najgorsze czyli infekcję, no bywa... Keg poleci do NaOH jak go wykończę, a reszta sprzętu standardowo, nowe wężyki i moczenie w NaOH wszystkiego. Jutro zlewam American Lagera to przekonam się czy też coś w nim nie siedzi, bo po burzliwej czułem jakieś lekkie winne aromaty, choć po burzliwej to różne rzeczy z piwa wyłażą, a potem tego nie ma. No nic przekonam się po pracy jutro Do zlania też pójdzie Coffee Stout, jak się wyrobie to też może Habanero Rye Stouta wrzycę w buteleczki. W planach pszenica kolejna tym razem z dekokcją. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 No to dzisiaj zlałem: 1. American Lager warka 108 do 6*0,5l butelek i 18,5l do kega na 1 bara przy (3,6 brix przed korektą) ufff... nie ma smaków winnych, jest chmiel i lekka słodkość (z kukurydzy) bardzo fajna kontra goryczkowa, piwo lekkie i wydaje się dość pijalne, i do tego zniewalający zapach citry, zadowolony jestem z niego i coś czuje że szybko zniknie 2. Coffee Stout warka 109 do 42*0,5l butelek przy 4,8 blg (9 brix przed korektą) kawa, dużo kawy w smaku i aromacie, lekko słodkie (od laktozy) ogólnie fajne ale czuć też lekkie zielone jabłuszko, no to conajmniej miesiąc układania się teraz je czeka ale wydaje mi się dość fajne to piwko. Piłem Dortmundera dzisiaj, i aromatów winnych nie ma, więc prawdopodobnie to piwo w wężyku i kranie mi lekko skisło i dopiero się przepłukało eh... więc infekcji nie ma Całkiem to możliwe nie ruszany wąż z piwem był przez tydzień, a do tego dość spore wachania temperatury w ganku miałem gdzie stał keg co by nie łazić do piwnicy. No nic fałszywy alarm, a American Lager super wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 A dziś zlałem Warkę nr 110 Habanero Rye Stout wyszło 43*0,5 l butelek przy 3,9 blg (7,8 brix przed korektą), no i o to chodziło fajny oleisty stout z finiszem ostrym Czuć oleisość z żyta intensywność ciemnej czekolady i bardzo delikatne pieczenie, ale nie chamskie i nie mocne Będzie dobrze czekamy na nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 na FDP chętnie bym przygarnął butelczynę tej żytniej pikanterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 na FDP chętnie bym przygarnął butelczynę tej żytniej pikanterii Jak po nagazowaniu będzie w porządku to nie widzę problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Kolejna pszenica z serii, różnica między nią a poprzednią jest taka, że zrobiłem w tej dekokcje i drugi pasaż drożdży, oraz ta troszkę ma mniejszy ekstrakt początkowy. Poprzednia wypita już, wszystkim bardzo smakowała i chcą powtórkę 27.04.2014 warka 112 Pszeniczne (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pszeniczny - 2,2 kg Strzegom Pilzneński - 2 kg Pszenica niesłodowana - 0,2 kg Lubelski select 4,5% 40 g Drożdże 3068 Weihenstephan Weizen gęstwa 120 ml. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,4 kg w parę minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l Słody wrzucone 44C -35' 54C-15' Sprawdzenie pH 5,8 korekta do 5,4 1 ml kwasu mlekowego 64C-10' Potem 1/3 zacieru odjęta do osobnego gara 10'-72C, 30' gotowania, zwróciłem zacier i troszkę podgrzałem: 72C-20' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 10+9 = około 19 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 5 ml. GOTOWANIE: 60' Lubelski Select 20 g 30' Lubelski Select 10 g 15' Lubelski Select 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22,5l o gęstości 12 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 17 Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 50 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C, przeniesione do pokoju. Planowana burzliwa: 19 C - 10 dni [EDIT] 13.05.2014 zlałem do 8*0,5l butelek i 18,5 l do kega (dwa strzały na 1,5 bara zostawione na 1h z 2 bary i do lodówki 10C), świeże piwko bardzo fajne, zlewałem je w 16 C i czuć było ładny aromat bananów i lekkiego goździka, do tego lekka kwiatowość jakby, ale niestety w tle zamajaczyło mi zielone jabłuszko czyli aldehyd octowy, zobaczymy po nagazowaniu. DEGUSTACJA: Bardzo dobra pszenica z kolei Wyszedł dość mocny banan, goździk delikatny, mocno pijalna, z kega znikła wciągu kilku wieczorów. Balans miała idealny, lekko kwaskowata jak to pszenice, ale smaczna odrobinę lepsza wydaje mi się od tej bez dekokcji Drożdże bardzo dobrze się spisały, nie ma co zmieniać przepisu jak taka mi odpowiada najbardziej. KOMENTARZ: - Czas pracy 5 h Edytowane 16 Lipca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się