Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

05.03.2013

WARKA 55 Vienna Lager (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Wiedeński - 3,2 kg
  • Strzegom Pilzneński - 1 kg
  • Karmelowy jasny 150- 0,2 kg
  • Karmelowy jasny 30 - 0,1 kg (resztka starego jakiegoś)
  • Marynka 7,8% 22g
  • Saaz/Żatecki 4,3% 20g
  • Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór I 4.03.2013 po czeskiej 10.

Śrutowanie: W czwartek udało mi się wiertarkę podłączyć ale trochę połączenie przez śrubę mnie przeraża, a po za tym przy wiertarce puszcza jak się trochę pokręci i zaczyna mielić końcówkę śruby, muszę coś innego wymyślić. Śrutowanie trwało w zasadzie 5 minut :)

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 54C - 10'

63-61C - 40'

73-71C - 30'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+5=15l - 78-75C normalne

 

GOTOWANIE:

70' Marynka 22 g

15' Saaz 20 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22 l o gęstości 11,5 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 25

oraz 1,5 litra na starter z chmielin ( nie chciało mi się gotować i zwracać do fermentatora)

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 30 minut około 45 litrów wody zużyłem, do niższej temperatury 14C na dworze mam nadzieje że da radę ;)

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 14C

 

Planowana burzliwa:

11C - 10-14dni

cicha jeszcze nie wiem...

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 5h nie było tak źle jak to po pracy, tylko muszę wcześniej śrutować słody i układać sobie recepturę :)

- Najgorsze jest to że wpadła mi do fermentatora z brzeczką nieodkażona menzurka do pomiarów blg ale mam nadzieję że nie złapię z tego tytułu żadnej infekcji bo szybko ją wyjąłem. Dla uspokojenia wleję dzisiaj drożdże jak się brzeczka trochę schłodzi chociaż do 16C zobaczymy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 53 Polskie Ale wrzucony do butelek wyszło 40*0,5 litra, rześkie lekkie fajne piwko zobaczę jak po nagazowaniu, ale zapowiada się naprawdę dobrze. Od fermentowało tylko do 3,5 Blg ale to i tak dobrze z tego co słyszałem o tych drożdżach. Chyba zamiast AIPA zdecyduję się na nich zrobić najpierw Amber Ale i wtedy zobaczę czy się nadają do takich piw. Ale przed tym jeszcze stout ;)

Miałem pośrutować słody na marcowe ale się nie wyrobiłem (zlewałem winko w tym roku bardzo smaczne mi wyszło) jutro po pracy to zrobię i myślę że uwarzę je od razu. Vienna Lager już szumi w fermentatorze więc infekcji chyba nie będzie od tej menzurki ale nie mówmy hop.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.03.2013

WARKA 56 Stout (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Pale Ale - 3,5 kg
  • Karmelowy jasny - 0,3 kg
  • Czekoladaowy 0,2 kg
  • Pszeniczny - 0,2kg
  • Pszeniczny palony - 0,2 kg
  • jęczmień palony 0,17 kg
  • barwiący Strzegom 0,18 kg
  • Marynka 7,8% 33 g
  • Saaz/Żatecki 4,3% 9 g
  • Lubelski 4% 20 g
  • Drożdże London Ale III zbiór I 6.03.2013 po polskim ale.

Śrutowanie: to samo co wcześniej :W czwartek udało mi się wiertarkę podłączyć ale trochę połączenie przez śrubę mnie przeraża, a po za tym przy wiertarce puszcza jak się trochę pokręci i zaczyna mielić końcówkę śruby, muszę coś innego wymyślić. Śrutowanie trwało w zasadzie 5 minut :)

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 68-61C - 2h

73-71C - 10'

5' - 76C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+5=15l - 78-75C normalne

 

GOTOWANIE:

70' Marynka 30 g

30' Marynka 3 g i Saaz/Żatecki 9 g

15' Lubelski 20 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 24 l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 32

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 23C w 20 minut około 40 litrów wody zużyłem, jakoś dziwnie szybko :D woda zimniejsza czy co....

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 24C

 

Planowana burzliwa:

19C - 10-14dni

bez cichej

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 7h po pracy padam po prostu :| jeszcze mi dzisiaj się wszędzie rozlewało kuchnia była lepiąca się a kuchenki to nie mam siły nawet myć.

- Jutro ułożę receptury i pośrutuje słody to może coś w Niedzielę jeszcze sensownego zrobię choć wątpię bo Spotkanie w Zielonej Górze na weekend.... :)

- a przy okazji zrobiłem etykietki do poprzednich piwek :

post-3297-0-60045700-1362691894_thumb.jpg

 

post-3297-0-69924300-1362691898_thumb.jpg

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasem się chce jak wiem, że piwo zabiorę na jakieś spotkanie czy coś ;) Jak natomiast piwo nie idzie nigdzie do rozdania to nawet tego nie robię, a po za tym chciałem potrenować na przyszłość w nowym gimpie bo go ładnie i fajnie rozbudowali :) Polskie Ale dostało nazwę zombie bo lekko jest zielonkawe.

Co do londonów no to teraz wrzucone zostały do Stouta zobaczymy jak odfermentują, ale z tego co słyszałem w nocy 4-5 godzin od zadania już coś zaczęły pyrkać, a rano piana na 5 cm w wiadrze. Temperatura trochę wyższa niż zakładałem, bo mocno pracują i z 19 podniosło do 20,5C.

Wczoraj coś mnie złapało wieczorem i mam zawalone gardło i lekki katar, więc zostałem w domu właśnie pośrutowałem na Marcowe i zacząłem warzyć. Zostało mi jedno wiadro więc będę musiał jeszcze przed wyjazdem za tydzień coś wrzucić do fermentatora, żebym po przyjeździe już tylko zlewał!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.03.2013

WARKA 57 Marcowe v. 3.0 beta (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Pilzneński - 3,4 kg
  • Strzegom Wiedeński - 1,4 kg
  • Karmelowy jasny 150- 0,281 kg
  • Karmelowy jasny 30 - 0,1 kg
  • Sybilla 6,2% 40g
  • Tetnanger 4,1% 25g
  • Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór I 4.03.2013 po czeskiej 10.

Śrutowanie: Jako poranna rozgrzewka przed śniadaniem około 25 minut ręcznie.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 54C - 25'

63-61C - 45'

73-71C - 30'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+5=15l - 78-75C normalne

 

GOTOWANIE:

70' Sybilla 30 g

30' Sybilla 10 g

15' Tetnanger 20 g

0' Tetnanger 5 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 20,5 l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 57% oraz IBU 28

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 20 minut około 45 litrów wody zużyłem, do niższej temperatury 12C w piwnicy

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 12C

 

Planowana burzliwa:

10C - 10-14dni

cicha jeszcze nie wiem...

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 6h

- Zestresowałem się, bo włączyłem grzanie do mash outu i poszedłem bo mnie mama zawołała no i mi się zapomniało zacier zagotował się do 88C nie wiem jak długo, ale szybko go schłodziłem i dodałem na wszelki wypadek trochę mąki pszennej. I w sumie nic się nie stało z piwem w smaku było dobre.

- Wydajność wyraźnie słaba to dalej wina tego pilzneńskiego ale żeby aż 10%? Chyba to też wina tego zagotowania...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po ponad tygodniowym wyjeździe podróżując 20 h autobusem do Polski marzyłem już o swoim domowym piwie. Tak więc jak obiecywałem opiszę ostatnią czynność przy kegowaniu, a zarazem najprzyjemniejszą ze wszystkich - czyli napicie się swojego piwa z kega. Po podłączeniu przewodów do beczki, i ustawieniu na butli stałego ciśnienia 1,4 bara do rozlewu, nalałem sobie szklankę Czeskiej Dziesiątki i spożyłem ją ze smakiem co widać na załączonych zdjęciach :) Obawiam się że keg na święta zostanie spożyty :D więc muszę uwarzyć coś nowego na szybko prawdopodobnie jakąś pszenicę bo dawno nie robiłem. Więc życzę wszystkim dzisiaj smacznego :)

post-3297-0-40010900-1364150868_thumb.jpg

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tym czasem w browarze:

 

Warka 55 Vienna Lager ma 2,5 blg czyli na dniach wyląduje w butelkach. W smaku dobry ale niepodobny do wiedeńskiego za mało słodowy.

Warka 56 Stout ma 5 blg, niżej nie zejdzie na tych drożdżach podejrzewam, więc pójdzie do kega. Wyszedł mocno palony, za mocno z tego powodu lekko kwaskowy, ale dobry za miesiąc dwa będzie idealny do wypicia.

Warka 57 Marcowe ma 3 blg idzie do butelek. W smaku bardzo zbliżony do wiedeńskiego... tylko o wiele bardziej nachmielony, pomimo tego bardzo smaczny.

 

W planach póki sezon trwa, odzyskam drożdże Bavarian Lagery z marcowego i wiedeńskiego, które znajdą zastosowanie w wędzonym marcowym, porterze i może koźlaku jak zdążę. London Ale 3 nie pasują mi jednak więc planowane AIPA-y pójdą na Nottinghamach, natomiast na szybko do kega pójdzie jakaś pszenica bo niedługo się impreza szykuje :)

post-3297-0-23012000-1364150836_thumb.jpg

post-3297-0-33718200-1364150847_thumb.jpg

post-3297-0-51312700-1364150858_thumb.jpg

post-3297-0-39755400-1364150880_thumb.jpg

post-3297-0-36207700-1364150891_thumb.jpg

post-3297-0-09996600-1364150902_thumb.jpg

post-3297-0-42438800-1364150910_thumb.jpg

post-3297-0-34181700-1364150916_thumb.jpg

post-3297-0-27191800-1364150922_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Warka 56 Stout poszła do butelek 16 *0,5l i do kega około 16 litrów przy 5 Blg. Z tą palonością to widzę subiektywnie trzeba podchodzić, dziś mi natomiast bardzo smakował :D (i miałem dzisiaj wielką ochotę na kawę aż 4 wypiłem). Fajnie też w nim czuć pszenicę lekko zobaczymy za niedługo bo miesiąca chyba nie wytrzyma.

 

Marcowe zaczęło jeszcze trochę pracować bo spadło do 2,5 blg więc zostawię jeszcze na tydzień je do dofermentowania, a Vienna Lagera zleję na dniach żeby odzyskać drożdże.

Zamówiłem też dzisiaj 2 nowe kegi, będę miał w co pakować ;) i czekam na zamówione też słody, wtedy zrobię ostatnie 3 dolniaki - Marcowe Wędzone, Koźlaka i Portera (jak zdążę to wędzonego jeszcze).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem do butelek Warka 55 Vienna Lager ma 2,5 blg poszła do 42*0,5l. W smaku dobra słodowość na pierwszym planie ale zbyt mała i chyba znowu trochę za dużo chmielu, ale smaczna a to najważniejsze :P Wczoraj doszły nowe 2 kegi do browaru :D muszę coś wymyślić żeby je zapełnić, może jakiegoś pilsa jeszcze sieknę na dolniakach póki pogoda jest na to, bo Czeska 10 już prawie opróżniona z kega :D Też doszły do mnie słody ze słodowni strzegomskiej za co mają przeogromnego plusa bo już myślałem, że na święta nic nie uwarzę :D a tak właśnie kończę marcowe i jestem w trakcie koźlaka ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.03.2013

WARKA 58 Marcowe Wędzone (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Monachijski I - 2,5 kg
  • Weyermann "Grodziski" wędzony - 1,5 kg
  • Strzegom Monachijski II - 0,5 kg
  • Karmelowy jasny 30 - 0,3 kg
  • Marynka 7,8% 30g
  • Tetnanger 4,1% 15g
  • Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór II 30.03.2013 po Vienna Lagerze.

Śrutowanie: Udało się wiertarę podłączyć więc w 5 minut wieczorem dnia poprzedniego ;).

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 63-61C - 15' potem odebrałem 1/3 zacieru na dekokt w 73C-15' i do wrzenia 100C-25' następnie zwrot do głównego zacieru

73-71C - 50'

5' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+5=15l - 78-75C normalne

 

GOTOWANIE:

70' Marynka 30 g

15' Tetnanger 15 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22,5 l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 28

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 20 minut około 45 litrów wody zużyłem, do niższej temperatury 12C na dworze

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 12C

 

Planowana burzliwa:

10C - 10-14dni

cicha jeszcze nie wiem...

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 6h, ale w trakcie dużo roboty zlany Vienna i rozpoczęty koźlak :) więc zaraz drugą warkę opiszę.

- Znowu za dużo wysłodziłem, chciałem 13 blg ale co zrobić 12,5 nie jest też źle najwyżej będzie mniej treściwe ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.03.2013

warka 59 Koźlak (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Pilzneński - 2,5 kg
  • Strzegom Monachijski I - 2,5 kg
  • Strzegom Monachijski II - 0,5 kg
  • Karmelowy jasny 30 - 0,25 kg
  • Karmelowy ciemny 300 - 0,3 kg
  • Marynka 7,8% 30g
  • Tetnanger 4,1% 8g
  • Lubelski 4% 15g
  • Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór II 30.03.2013 po Vienna Lagerze.

Śrutowanie: Udało się wiertarę podłączyć więc w 5 minut wieczorem dnia poprzedniego ;).

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 15l

Słody wrzucone 63-61C - 25'

73-71C - 50'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

6+6+6=18l - 78-75C normalna

 

GOTOWANIE:

70' Marynka 30 g i Tetnanger 8g

15' Lubelski 15 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 21l o gęstości 16 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 31

około 3 litrów zostało mi brzeczki około 10 Blg, przez złe wysłodzenie...

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 35 litrów, do 14C na dworze :)

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 14C i do piwnicy

 

Planowana burzliwa:

11C - 12-14dni

cicha się zobaczy

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 6h

- Mała pomyłka przy wysładzaniu zakładałem Koźlaka 17 Blg ale no trudno będzie taki, zostało mi za to 3 litry na startery do zawekowania będę miał zapas...

- Wielki plan wykonany 2 piwa jednego dnia ;) nie było w sumie tak źle zwłaszcza że umilałem sobie czas i warzenie piwkiem z kega (trzecie zdjęcie). Na pierwszym natomiast chmielenie jedenej warki i zacieranie drugiej, a na drugim chłodnica w działaniu i jej podłączenie.

post-3297-0-63959400-1364672382_thumb.jpg

post-3297-0-00076600-1364672400_thumb.jpg

post-3297-0-69716000-1364676511_thumb.jpg

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A faktycznie zawiera, akurat forum przeglądałem i nie zauważyłem, jak komuś przeszkadza to usunę to ze zdjęcia :P Nigdy nie widziałeś takiej klawiatury? Niby ułatwienie dla graczy jak po ciemku pykają w coś, mi to obojętne było, a akurat do jakiejś gry prawie gratis dorzucali ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

aaaa, to ja się nie znam - należę do wymarłego gatunku użytkowników kompa, który z życiu nie grał na nim w żadną grę, nawet pasjansa :P

 

 

 

Niby ułatwienie dla graczy jak po ciemku pykają

mi by nie pomogło - piszę bez patrzenia na klawiaturę; F i J moją znaczniki do prawidłowego ułożenia dłoni podczas używania klawiatury

 

 

jak komuś przeszkadza to usunę to ze zdjęcia

no i znikło lokowanie :smilies: :smilies:

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i znikło lokowanie :smilies: :smilies:

 

No następnym razem muszę uważać bo wszystko wyłapiecie :P

 

Zrobiłem też z wieczora etykietki do nowych piw :) gimp już coraz lepiej mi idzie (no niby dało takie etykiety bez niego robić ale w paintcie to męczarnia by była), a oto efekty:

 

post-3297-0-80125800-1364721050_thumb.jpg

 

post-3297-0-06323900-1364720836_thumb.jpeg

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 12C

 

Planowana burzliwa:

10C - 10-14dni

cicha jeszcze nie wiem...

 

 

słuchaj masz jakiś sprzęt do leżaków lagerów - czym się posługujesz lodówką czy masz taką ciekawą piwniczkę z dobrą temperaturą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam piwnicę z dobrą temperaturą około 9-11C, odgrodzoną porządnymi drzwiami i długo utrzymuje się w niej niska temperatura, a jak mi się trochę ogrzeje to zostaje zawsze jeszcze garaż. Latem mam około 19-20C, idealnie na alesy ;) Na dole masz zdjęcia. Lodówkę mam zamiar kupić do kegów i jak latem mi się zachce lagera to myślę że w niej będę robił po wymianie termostatu, ale muszę to jeszcze przemyśleć czy mi się opłaca, bo jak właduję do butelek i kegów odpowiednio dużo piwa w sezonie to do jesieni powinno starczyć :D

 

Co do programu Gimp to nowa wersja też jest po Polsku, jest też darmowa i dosyć prosty w obsłudze jak na programy graficzne. Udało mi się już zrobić nawet swoje logo przezroczyste w nim do wklejania na różne warstwy ;)

post-3297-0-52972600-1364921046_thumb.jpg

post-3297-0-80794400-1364921179_thumb.jpg

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli przez to okno cały czas w lecie świeci słońce, to polecam przykleić kawałek folii odbijającej promienie słoneczne

Nie bój żaby okno jest zasłonięte kartonem, a to zdjęcie było jesienią robione po wietrzeniu piwnicy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.