panta_rei Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Dziś u mnie dobawili po południu, nie wiem czy cena ta sama, bo nie było kartki. OT. O w mordę, dobiłem do 100. postu ;-) Nawet rangę Piwowara dostałem, ale to nie wiem w imię czego ;-) Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Mam możliwość zakupu kociołka (tylko w wersji starej) - czy rzeczywiście jego pojemność robocza to 27 l? Pytam, bo od pewnego czasu robię warki większe - 25 l brzeczki - a jak dojdą do tego jeszcze słody, to myślę, że objętościowo może przekroczyć 27 l przy mocnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Faktycznie 27l, ciepłej brzeczki po filtracji zmieścisz około 26l i to będzie po sam rant. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Ja używam starego kociołka Bifinett i moim zdaniem użyteczna jego pojemność, po zostawieniu 1-1,5 cm marginesu od brzegu to ok 23-24L. Można robić warki 25L ale trzeba gotować brzeczke gęstszą i dolac 2-4L wody do fermentora albo gotować 4-5L brzeczki osobno i zastępować nią to co odparowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Czy ktoś z Was próbował przenosić ten kociołek za wbudowane uszy przy pełnym jego załadunku brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Witam powiem tak, tego nie mam ale z moim severinem zawsze mam stres że mi ucho pęknie przy 20 litrach wrzątku + chłodnica+waga gara. Dlatego też przerobiłem podłączenia wody w kuchni, żeby podłączać chłodnicę tam gdzie warzę ( dotychczas przenosiłem do łazienki i chłodnica była podłączana pod prysznic) ale nie chcę dalej kusić losu . A może ktoś ma instrukcję użytkowania i może coś tam jest napisane odnośnie przenoszenia z zawartością . Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Wersję v1 bez problemu nosiłem, ale raczej na krótkie odcinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Ja posiadam wersję v2. Chciałem pełny kocioł podnieść z podłogi i wstawić na blat (ok. 1 metra wysokości), ale rączki się uginały, a garnek zmieniał geometrię w kierunku elipsy, także się przestraszyłem i dałem sobie spokój . Cieczy było w nim prawie po brzegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Kociołek w wersji V2 dostepny w ilości 5 sztuk w Lidlu w Siedlcach jak ktoś chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Witam kociołki są w Lidlu w Warszawie na Bielanach (Conrada i Sokratesa oraz przy Księcia Janusza ) Mam też pytanie do osób mających V2 lub v1 czy jest coś w instrukcji obsługi związanego z maksymalną masą jaką można przenosić w tym kociołku ? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Ja przenosiłem nawet dziś kociołek v2 wypełniony aż po sam rant brzeczką też na wysokość coś koło 1m, nie było żadnych problemów a odnośnie instrukcji sprawdzę jutro bo dziś już nie chce mi się grzebać w pudle EDIT : Przejrzałem instrukcję i nigdzie nie ma informacji o max. ciężarze. Edytowane 2 Września 2013 przez Peres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Zazak Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Niestety przy zawieraniu okazało się ze różnica nawet po dobrym wymieszaniu to 6-7stopnii C Testy na wodzie były ok. 1. Ktoś sobie jakoś z tym poradził? Bo samo zintensyfikowanie mieszania nie pomaga. Może wymiana czujnika temp? 2. Znacie orjentacyjny koszt dorobienia mieszadla do niego? Bo ja nawet z instrukcja z Ikea mam problem Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Kup grzałkę zanurzeniową 2000W i sprawa załatwiona. Grzałka w garnku jest za słaba do uzyskania intensywnego wrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) O wbudowanym termometrze zapomnij, przy wodzie ok ale przy zacieraniu jakbym nie mieszał (ręcznie) to różnica na plus. Ja uzywam dodatkowego podobnego do tego z IKEI. A żeby garnek gotował przy chmieleniu to należy poprawić mu izolację i wlutowac opornik pomiedzy termometr w układ termometru. Schematy są w necie. Ja wlutowałem opornik regulowany (potencjometr) od 0 do 100 kilo OM i włącznik aby właczać to ustrojstwo. Zaleznie od tego jak pokręce potencjometrem taką temperature pokazuje jako aktualna i i nie wyłącza grzałki. Do tego pól garnka przykryte folia aluminiową i gotuje się jak w piekle Edytowane 2 Września 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Przybyszewski Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 W Lidlu w Warszawie na Sokratesa są w wyprzedaży po 200 złotych. Dzisiaj rano były 4 sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) W Lidlu w Warszawie na Sokratesa są w wyprzedaży po 200 złotych. Dzisiaj rano były 4 sztuki. Ha, było 5 ale jedną połknąłem Właśnie miałem pisać ale mnie ubiegłeś. Jest przecena ze standardowej 239zł na 199, więc chyba niezły deal. Ja to kupiłem tylko do grzania wody do wysładzania (z ewentualną przeróbką na HLT do HERMSa), i sprawdza się znakomicie. Czy ktoś próbował przerabiać taki kociołek na typowy HLT do cyrkulacji brzeczki a'la HERMS? Edytowane 8 Września 2013 przez vald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Czy macie u siebie w tej nowej wersji na środku gara wystający element ? Myślałem, że to śrubka jakaś, ale podejrzewam, że to czujnik temp. albo cóś. Zdziwiłem się bo w wersji "analogowej" tego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Tak,jest to czujnik temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Kupiłem dziś w Piasecznie za 199 zeta ostatnią sztukę (13.09) a dziś dorobiłem kranik, przejście przez dziurę w garze jest na 3/8 cala, 1/2 cala nie przechodzi Edytowane 13 Września 2013 przez przemski Elvis44 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 pierwsza warka w kociołku uwarzona - poszło w sumie 4,2 kWh - sterownik jednak nie do końca odpowiada naszym celom np podczas warzenia gdy uzyskuje stabilną temperaturę oczekiwanej przez nas przerwy (np 68st) powinien dogrzewać przy użyciu minimalnej mocy a tymczasem włącza się na całe 1800W a potem skacze: 300W, 500W, 1800W, powoduje to że w moim zacierze temperatura było i po 74st przy dnie w miejscu grzałki i jednocześnie 62 st przy ściankach gara, pomimo mieszania - z gotowaniem jest problem: gdy temperatura zbliża się do 97-98st sterownik rozłącza grzałkę i moc zaczyna znowu skakać 1800W, 500W, 300W a także po kilkanaście sekund nie grzeje wcale. W efekcie brzeczkę chmieliłem w realnej temperaturze 96st i chociaż para uciekała z gara to jednak trudno to nazwać wrzeniem - owszem ruch w kotle był ale wrzeniem bym tego nie nazwał (czytałem o możliwej przeróbce ale niestety nic z tego nie kumam a lutownicy trzymać nie umiem...). oczywiście mam świadomość że urządzenie było konstruowane jako pasteryzator a nie jako wyposażenie browaru domowego zmiany które zamierzam zrobić: - solidna izolacja (teraz miałem taką tymczasową typu owijanie kocem) - mieszadło (bez niego różnice temperatur naprawdę duże) - przeróbka sterownika by grzał całą mocą przy chmieleniu - dopasowanie chłodnicy tak aby rurki wlotu i wylotu przechodziły przez pokrywę dzięki czemu podczas chłodzenia całość będzie elegancko zamknięta i nie narażona na infekcje przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Wchodzę dziś do Lidla, a tam soją cały czas dwa kociołki i jeden mówi do mnie błagalnie... zabierz mnie stąd ;-) No to wziąłem biedaka! W pewnej chwili pomyślałem, po jaką cholerę mi on jak mam piękny 50l gar nierdzewny, ale dogłębna analiza otworzyła mi oczy ;-) W zimie będę mógł warki 20l warzyć w domu, nie muszę na wieś do zimnego jeździć, w ekstremalnym szale mogę też robić dwie warki jednocześnie 40 i 20l... a może w kociołku da się zacierać 8kg słodu? Byłoby smacznie, czas zwiększyć produkcję ;-) Jak dołożę do kompletu kega 50l do grzania wody, do wysładzania, to będzie niezła manufaktura. Chyba "idę" na zakupy, w sobotę można by premierę kociołkowi zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 a może w kociołku da się zacierać 8kg słodu? 7,3 zacierałem w kociołku właściwie bez problemu, może więc i 8 kg się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Przy 7kg już zacier jest już dosyć gęsty i trzeba intensywnie mieszać by nie przypalić przy podgrzewaniu. Plastikowe mieszadło zupełnie odpada, tylko solidne drewniane, lub mieszadło elektryczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Może też służyć jako podgrzewacz wody do wysładzania, 75st ustawić i już. Może kiedyś kupię, v3 36litrów Wszyscy posiadacze zachwalają to urządzenie więc reklama jest dla kociołka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Do wysładzania to ja mogę grzać w kegu gumowanym 50l, z grzałką 2x2 kW, bo taki na fabryce stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się