Quentin Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 1.Zrób mieszadło 2.Zawsze można dorobić jakieś porządne mocowanie (np. rurka), ale w moim przypadku jakoś nie mam motywacji prowizorka działa i ma się dobrze 1. Myślę o mieszadle , ale ...wolno i leniwie 2. Ma działać i działa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBlack Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Ktoś wie jaki tam jest gwint na czujniku temperatury? Zapomniałem sprawdzić jak miałem gar rozkręcony:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) A ja mam pytanie,jak wygląda grzałka w takim kociołku?Czy to jest płyta grzejna pod dnem? Jakiej średnicy? A może jakaś "opaska" na ściance? Edytowane 12 Listopada 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Ktoś wie jaki tam jest gwint na czujniku temperatury? M6 Czy to jest płyta grzejna pod dnem? nie, to jest zwykła grzałka pod dnem gara, ale izolowana i sterowana "intaligentnia" Edytowane 12 Listopada 2013 przez Dr2 xBlack 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Czy to jest płyta grzejna pod dnem? nie, to jest zwykła grzałka pod dnem gara, ale izolowana i sterowana "intaligentnia" zwykła rurkowa wygięta np w spirale? dotyka dna? Może ktoś wrzucić foto?ciekawy jestem,jakiej jest długości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Jest to metalowa spirala, a wygląda to mniej więcej tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Co do dotykania dna to w moim starym kociołku ABC(ala lidl) tylko w jednym miejscu grzałka dotykała bezpośrednio dna i to musiałem przerobić, bo własnie tam się przypalało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 A dokładnie tak (kociołek Biffinet): marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 O właśnie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 A dokładnie tak (kociołek Biffinet): Dzięki-Chcę coś takiego wrzucić pod garnek z nierdzewki o średnicy dna 40cm mógłbyś zmierzyć średnicę zewnętrzną i wewnętrzną tej spirali? chciałbym obliczyć długość tej grzałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Dzięki-Chcę coś takiego wrzucić pod garnek z nierdzewki o średnicy dna 40cm mógłbyś zmierzyć średnicę zewnętrzną i wewnętrzną tej spirali? chciałbym obliczyć długość tej grzałki To stare zdjęcie jest, kociołek już niestety złożony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 marabelka do swojego kociołka kupiłem taką grzałkę: http://www.sklep.ter...uct&prod_id=698 Bezproblemowo można ją giąć w rękach i dopasować. marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Mam problem z kociołkiem bifinett, podstawowy model kociołka lidlowskiego. Mam problem z dostaniem się do jego elektroniki. Jak zdemontować czarny spód? Nie widzę żadnych śrubek, które trzymałby całość. Tą pokrywę się odkręca, czy należy to rozdzielić siłowo? Nie chcę niczego uszkodzić. Jeśli ktoś może mi wytłumaczyć jak dostać się do termostatu i rozkręcić podstawę to będę wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Pod gumkami są wkręty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Faktycznie... Nie przyszłoby mi chyba do głowy, że ktoś może to schować pod tymi "ślizgaczami", Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dots Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Mój kociołek po kilku minutach grzania wybija wyłącznik różnicowo-prądowy.Czy ktoś orientuje się gdzie można kupić oryginalną grzałkę do kociołka Edytowane 23 Stycznia 2014 przez dots Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zobacz czy nie ma w różnicówce modułu nadprądowego. Zadziałanie wył. różnicowo-prądowego może spowodować kilka rzeczy. Ciekawe ,że po pewnym czasie. Sprawdziłbym termostat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dots Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Podejrzewam grzałkę, że pod wpływem temperatury dostaje lekkiego przebicia.Sprawdzę jutro, podłącze do modułu zewnętrzną grzałkę. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Rozmawiałem ostatnio z piwowarami, którzy nie posiadają kociołków, o gotowaniu brzeczki. Podobno w kociołku podgrzanie 23-25 L brzeczki do 100C trwa niemiłosiernie długo i w ogóle jest bez sensu. Czy posiadacze kociołka mogliby potwierdzić/zdementować te doniesienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Oj tak, trwa to i trwa. Warto wspomagać się dodatkową nurkową grzałką. A czy jest bez sensu to już zależy z której strony na to spojrzysz. Cały 1 sezon robiłem piwa na kociołku, tanie i mobilne urządzenie, ma swoje wady i zalety. Edytowane 7 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Ma 1800W, czajniki mają często 2200W-2400W i więcej ale inne funkcje tych urządzeń. Gdyby miał grzałkę mocniejszą to by cena i zastosowanie było inne. Niezbędny sprzęt w domowym piwowarstwie, największa zaleta to wysładzanie tym urządzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Jak się zaizoluje karimatą to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) W samym kociołku to trwa bardzo długo. Ja się wspomagam grzałeczką nurkową tak jak WiHuRa, ale dodatkowo płytą indukcyjną i dwoma garami 5 i 3 L. Wysładzam do fermentora otulonego kocem, po wysłodzeniu mam jakieś 60 stopni, czyszczę kociołek, przelewam rondelkiem z powrotem do niego i do tych dwóch garnków, po 8 minutach wlewam wrzącą brzeczkę do kociołka i tak jeszcze z 2 razy zanim kociołek zacznie bulgać, Wrzenie mam po około 30 min od rozpoczęcia ww. Edytowane 7 Lutego 2014 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 W każdym razie, jak ktoś się waha czy dołożyć do taboretu i butli to zdecydowanie polecam dołożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 WiHura możesz sprecyzować ile to jest "trwa i trwa"? Na kuchence gazowej zajmuje mi to godzinę dla porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi