mayday.wroc Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Hej. Dzisiaj z żoną byliśmy na piwie w "Spiż-u" (kto z Wrocka to powinien wiedzieć o czym mówię) i piliśmy piwo, ja ciemne ona karmelowe i stwierdziła żebym jej uwarzył takie karmelowe piwo. Powiedzcie proszę jak osiągnąć smak i aromat karmelowego. Jak próbowałem to w sumie bardziej aromat niż smak. Ale mimo wszystko było coś tam karmelem czuć. Czy wystarczy sam słód karmelowy czy coś jeszcze dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Piwo karmelowe ? Hm , nie bardzo wiem o co chodzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Strzelam w ciemno ale ja bym to tak zrobił: Karamelowe Red/Amber Ale: Zasyp: 80% słód pils 20% słód karamelowy Chmiele: 20g Marynka, 60 min 30g Lubelski, 5 min Karamel: 150g(?) sosu karamelowego, 5 min albo 100g(?) skaramelizowanego cukru, 5 min albo 10g(?) ekstrakt karamelowy do pieczenia, 5 min Drożdże: Nottingham albo US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Hm, co do samego piwa w Spiżu. Co jakiś czas staram się pozytywnie nastawić idąc tam, ale dobrze nie jest. Do w/w niestety nigdy nie dotarłem, ale mając na uwadze jasne, mocne, ciemne to raczej idź drogą sprawdzonego piwowarstwa domowego . Swoją drogą szkoda, bo miejsce super, obsługa zawsze bardzo miła. No tylko to piwo.... Polecam zabrać małżonkę do niedalekiego Zakładu Usług Piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maydayone_wroc Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 scooby_brew a kiedy dodać karmel? do gotowania? A jeśli chodzi o spiża to faktycznie wziąłem sobie wczoraj ciemne i się zawiodłem, ale znajomi wzięli miodowe i mówili, że mniej słodsze niż w zeszłym roku. Ten spiż to wogóle nie mój pomysł żona i znajomi chcieli, obowiązkowo na dworze bo ciepło to już wolałem spiża niż inne koncernowe pić a do ZUP to już wczoraj miałem iść ale zostałem przegłosowany:( ale zabiorę żonę do ZUP:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Niestety elroy ma racje... mam wrażenie że coraz mniej słodu sypią w spiżu, to co kiedyś było dwunstką jest teraz dziesiątką... a cena za niska nie jest, polecam browar restauracyjny 30km od Wro w Chrząstawie, Gospoda pod czarnym kurem, od 2 miesiecy działają, Piwo przepyszne i dużo tańsze, za 6,50 za 0,4l. Niestety z Wro trzeba dojechać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 (edytowane) Strzelam w ciemno ale ja bym to tak zrobił: Karamelowe Red/Amber Ale: Zasyp: 80% słód pils 20% słód karamelowy Chmiele: 20g Marynka, 60 min 30g Lubelski, 5 min Karamel: 150g(?) sosu karamelowego, 5 min albo 100g(?) skaramelizowanego cukru, 5 min albo 10g(?) ekstrakt karamelowy do pieczenia, 5 min Drożdże: Nottingham albo US-05 Po tym ekstrakcie do pieczenia czy też sosie pozostanie zapewne tylko zapach. Ja bym spróbował tak: 80% słód pils 10% Caraaroma 10% inny słód karamelowy Caraaroma daje niezły karmel w smaku. Na goryczkę dałbym max 20g Marynki. Zacieranie na słodko, jeśli jednotemperaturowo to 68C, jeśli sterowane temperaturowo to 62C maksimum 15' oraz 72C 45' - 60' Edytowane 11 Maja 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Nie piłem "karmelowego" ze Spiża, podobnie jak chyba większość tutaj. Właściwie to dobrze byłoby wiedzieć, czym się ono charakteryzuje w smaku i w zapachu? Raczej poszedłbym w esencje i karmele cukiernicze, tak samo jak Scooby. Wtedy smak i zapach karmelu będą najbardziej przypominały to toffi, które się zwykle utożsamia z karmelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 a możne to piwo jest z wadą (nie znam się ,ale co jakiś czas ktoś pisze o krówce i maśle) i pchają to jako karmelowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maydayone_wroc Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Na pewno wyprubuję te dwa sposoby ze słodem karmelowym oraz karmelami cukierniczymi tylko powiedzccie mi jak je zadawać w którym momencie? bo tego nie wiem a chcę dwa zrobić co bardziej podejdzie żonie:D ale tak na marginesie to moze i dobry sposób jak się piwo spieprzy to wmawiać że to karmelowe:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Karmele cukiernicze pewnie będą na koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Nie piłem "karmelowego" ze Spiża, podobnie jak chyba większość tutaj. Właściwie to dobrze byłoby wiedzieć, czym się ono charakteryzuje w smaku i w zapachu? Raczej poszedłbym w esencje i karmele cukiernicze, tak samo jak Scooby. Wtedy smak i zapach karmelu będą najbardziej przypominały to toffi, które się zwykle utożsamia z karmelem. Toffi to smak butterscotch a nie karamwlowy. Ale to latwiej bedzie znalezc ekstrakt piekarniczy. Najlepiej zrobic warke 1/2 bez ekstraktu (normalne red ale) i 1/2 z ekstraktem. Albo dodawac eksperymentalnie do butelek przed kapslowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Kiedyś na forum zarejestrował się piwowar ze Spiża, można go spytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się