pepe11 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Witam dwukrotnie zadałem do kolejnych warek drożdże płynne Wyeast Activator --- 3068 WEIHENSTEPHAN WEIZEN -- 125 ml i dwa razy nie podjęły pracy zrobiłem dokładnie tak jak na etykiecie , brzeczka schłodzona jak należy a efektu brak , miał ktoś podobnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Stare,świeże,napuchły,no i ile to trwało ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) kupiłem tydzień temu , rozgniotłem trzy godziny przed zadaniem , napuchły słabo ale w opisie było , że tak może być , troche dużo kasy jak na taki niewypał WB 06 zaskoczyły od razu tylko czy 24 h postoju nie załatwiły mi warki ? Edytowane 13 Maja 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Ja czekam aż saszetka napuchnie na maksa. Nie robiłam z wyeastów startera (jak na razie to były te mniejsze saszetki) i jakoś szybko mi startowały, no ale może dlatego, że były w miarę młode i dobrze przechowywane. Z tego co pamiętam, to właśnie 3068 zawsze błyskawicznie startowały i do 24h zawsze była duża czapa drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 trzeba było zastartować ja dzień przed,jak szybko napuchła (tak na maxa) to wlać normalnie, jak się ślamazarzy to zrobić starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Czasem potrzeba więcej jak 24h. Dwa razy zadawałeś, to dziwne że żadne nie ruszyły. W 22-24°C powinny w przeciągu 24h ruszyc z aktywatora. Fajne są fermentatory BA, widac co się dzieje na dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) U mnie po 3 godzinach od rozgniecenia najczęściej nie ma żadnych widocznych efektów. Ja zawsze robię starter - dzięki temu mam pewność że wszystko jest OK. W zeszłym roku używałem Wyeast 3068 i bez problemu ruszyły i piwo przefermentowały. Ale najpierw był starter. Edytowane 13 Maja 2012 przez waroms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Czasem potrzeba więcej jak 24h. Dwa razy zadawałeś, to dziwne że żadne nie ruszyły. W 22-24°C powinny w przeciągu 24h ruszyc z aktywatora. Fajne są fermentatory BA, widac co się dzieje na dnie Wszystko rozumiem tylko po co dystrybutor ( BA ) pisze , że wlać maksymalnie po trzech godzinach ,saszetka nie musi być napompowana i że starter wymagany przy nastawach cięzkich ? pszeniczniak raczej do nich nie należy a co do dwóch falstartów to jeden był rok temu teraz drugie podejście i znów porażka a szkodza bo kiedyś te drożdże mi ,, odpaliły " i piwo było ekstra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 W instrukcji jest mowa o 3 godzinach lub dłużej. "Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C). " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) W instrukcji jest mowa o 3 godzinach lub dłużej. "Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C). " Nie wiem skad masz ten tekst ale na mojej saczetce była kartka po Polsku z tekstem- maksymalnie 3 godziny ( do wglądu na stronie BA ) Edytowane 13 Maja 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 http://www.wyeastlab.com/hb_productdetail.cfm?ProductID=16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Nie wiem skad masz ten tekst ale na mojej saczetce była kartka po Polsku z tekstem- maksymalnie 3 godziny ( do wglądu na stronie BA ) Czyli 4 godzin już nie można? Wiadomo, że lepiej z zapasem aktywować drożdże, żeby dać im czas, to przecież nie zaszkodzi. Aktywuj drożdże nawet dwa dni wcześniej, saszetki Ci nie rozerwie, najwyżej wstaw do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 http://www.wyeastlab...fm?ProductID=16 jakie wnioski ? kupując produkt sprawdzasz w sieci czy sprzedawca chce Ci wyciąć numer ? sprawdzałeś na BA tam stoi jak byk - do 3 godzin . Myslałem że drożdże są felerne a wychodzi , że ich angielski szwankuje, zresztą ostatnio dowiedzieli się ode mnie że mają na stanie fermentory Speidela 30l bo na stronie ich nie mieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 eb Czyli 4 godzin już nie można? Wiadomo, że lepiej z zapasem aktywować drożdże, żeby dać im czas, to przecież nie zaszkodzi. Aktywuj drożdże nawet dwa dni wcześniej, saszetki Ci nie rozerwie, najwyżej wstaw do lodówki. Czyli instrukcja BA to taki żart ? teraz załapałem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 eb Czyli instrukcja BA to taki żart ? teraz załapałem! To nie żart, sklepy powielają informacje podawane przez producentów drożdży, Niestety te informacje czasami odbiegają od rzeczywistości i nie dotyczy to tylko drożdży płynnych np. producent WB-06 podaje ich słabe odfermentowanie, a one potrafią odfermentować ekstremalnie. Ja zapomniłem kiedy ostatni raz miałem problem z szybkim ruszeniem fermentacji na drożdżach płynnych, ale po napuchnięciu saszetki robię starter, wcześniej zadając drożdże z napuchniętej saszetki Activatora start fermentacji bywał po paru godzinach lub po paru dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 To nie żart, sklepy powielają informacje podawane przez producentów drożdży, Niestety te informacje czasami odbiegają od rzeczywistości i nie dotyczy to tylko drożdży płynnych np. producent WB-06 podaje ich słabe odfermentowanie, a one potrafią odfermentować ekstremalnie. Ja zapomniłem kiedy ostatni raz miałem problem z szybkim ruszeniem fermentacji na drożdżach płynnych, ale po napuchnięciu saszetki robię starter, wcześniej zadając drożdże z napuchniętej saszetki Activatora start fermentacji bywał po paru godzinach lub po paru dniach. Dziękuję , o taką odpowiedź mi chodziło. bałem sie że po 24 godzinach płynne już nie ruszą z reguły drożdże mi ruszają po kilkunastu , kilkudziesieciu minutach , dałem WB 06 nie wiem tylko czy piwo nie złapało ,,bakcyla '' jeszcze raz dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Czeka mnie nieplanowane warzenie na weekend amerykańskiej pszenicy. Posiadam tylko drozdze s-04. Czy ktos robił na nich ten styl i jak wyszedł? Bo nie mam pewności czy zrobić na nich czy jednak dać sobie spokój i zamówić nottinghamy albo us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 o nie mam pewności czy zrobić na nich czy jednak dać sobie spokój i zamówić nottinghamy albo us-05 Nie robiłem na S-04, ale jeśli w stylu chodzi o neutralność drożdży, to o ile zachowasz niską temperaturę fermentacji, powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Ja na S-04 robiłem AIPA - wyszło bardzo fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Dzieki za odpowiedzi. Prześledziłem sklady kilku American wheat i ktos robił na s-04 takze działamy. Temp. fermentacji będzie ok. 17-18 stopni wiec powinno byc ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się