wyvern Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Witam! Od dawna się zbierałem za zrobienie piwa i w końcu po wrocławskim festiwalu została podjęta decyzja! Sprzęt już jest zamówiony receptura wybrana: http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg I tu się rodzi problem - w recepturze jest napisane: Brzeczka nastawna w litrach: 30. Dalej: Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C. Z tych 20l przecież coś wyparuje, czy w ramach np. chłodzenia należy uzupełnić wodą do tych 30l? I jeszcze się upewnię co do fermentacji - zlewam na burzliwą, jak przestaje spadać blg to wtedy na cichą i tego tabsa dać? Przepraszam, jeżeli pytania są zbyt banalne, ale będzie to mój debiut i chciałbym, żeby coś z tego wyszło sensownego. A od razu głęboka woda i zacieranie bo... taką mamy ambicję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Resztę wody dodasz przy wysładzaniu. Chmielenie na zimno czy tam jakiś tabs na cichej, choć przy pierwszej warce raczej sobie możesz to odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Cześć! I tu się rodzi problem - w recepturze jest napisane: Brzeczka nastawna w litrach: 30. Dalej: Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C. Z tych 20l przecież coś wyparuje, czy w ramach np. chłodzenia należy uzupełnić wodą do tych 30l? Zasyp (śrutowane słody) do 20l bo w tylu będziesz zacierał. Później jest jeszcze etap filtracji i wysładzania, a następnie gotowanie z chmielem. Uzupełnić wodę możesz na etapie zadania drożdży jeżeli okaże się, że brzeczka wyjdzie za gęsta I jeszcze się upewnię co do fermentacji - zlewam na burzliwą, jak przestaje spadać blg to wtedy na cichą i tego tabsa dać? Tak stoi w instrukcji Przepraszam, jeżeli pytania są zbyt banalne, ale będzie to mój debiut i chciałbym, żeby coś z tego wyszło sensownego. A od razu głęboka woda i zacieranie bo... taką mamy ambicję Taki zapał i odwaga się chwali, ale chyba jeszcze trzeba poczytać wiki i przemyślenia Jejskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Zasyp (śrutowane słody) do 20l bo w tylu będziesz zacierał. Później jest jeszcze etap filtracji i wysładzania, a następnie gotowanie z chmielem. Uzupełnić wodę możesz na etapie zadania drożdży jeżeli okaże się, że brzeczka wyjdzie za gęsta Taki zapał i odwaga się chwali, ale chyba jeszcze trzeba poczytać wiki i przemyślenia Jejskiego Za gęsta to znaczy ponad instrukcjowe blg, tak? Nie doczytałem tylko w przepisie o brzeczce 30l... Fermentator mam zamówiony 33l, chyba wypadałoby przeliczyć ilość surowców na jakąś mniejszą ilość (wszystko razy 2/3)? A wiki i przemyślenia czytałem, dopytuję tylko o to, co mi umknęło i chcę się upewnić Edytowane 16 Maja 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Za gęsta to znaczy ponad instrukcjowe blg, tak? Zazwyczaj Zawsze () w trakcie warzenia odparuje woda. Należałoby ją uzupełnić do zamierzonego Blg Nie doczytałem tylko w przepisie o brzeczce 30l... Fermentator mam zamówiony 33l, chyba wypadałoby przeliczyć ilość surowców na jakąś mniejszą ilość (wszystko razy 2/3)? A wiki i przemyślenia czytałem, dopytuję tylko o to, co mi umknęło i chcę się upewnić Przelicz na 5 kg słodu (z takiej ilości powinieneś mieć 24-25 l brzeczki) Edytowane 16 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) No jak 30l i 6kg słodu oraz 20l i x słodów to 4kg słodu powinno wystarczyć (zależy od wydajności jeszcze twojej warzelni), chyba że masz większy gar lub preferujesz piwka o większej zawartości alkoholu zawsze możesz rozlać na 2 fermentatory i dodać inne drożdże lub inaczej za chmielić np. po 15l. Eksperymentowanie nie zaszkodzi Edytowane 16 Maja 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Włąśnie jesteśmy w trakcie śrutowania słodu i zaczęliśmy zstanawiać się nad jedną rzeczą - jeżeli część ziaren przechodzi w całości, to musimy tego słodu dać trochę więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Poszło 4,3 zamiast 4. Druga przerwa trwa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Filtruje sie! Po instrukcjowym czasie naegatywna proba i 12 blg:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Jak ześrutowałeś tak, że masz całe ziarna to o dużo za grubo! Śrutuj tak aby było w miarę drobno ale, żeby łuska się nie za zbytnio zniszczyła (pomaga przy filtracji), zresztą zobaczysz sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 (edytowane) Zaczynasz od piwa, które dla miłośników chmielu jest. Obyś się nie zraził. FAH jest specyficznym piwem, bądź przygotowany na mocne wrażenia przy degustacji. Edytowane 18 Maja 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Wpadaly cale ziarna jak i maka. Poki co przefiltrowane 2x, teraz woda na wysladzanie sie grzeje (poszlismy na sklepowe w miedzyczasie i zqapomnielismy wode zagrzac). 13,5 blg przed wysladzaniem to dobrze? BTW - Kvasnicak pepper jest w sklepie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Poszło do fermentacji... jakieś pół wiaderka:/ Zobaczymy co z tego będzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Jeszcze jedno pytanko - w piwnicy jest 15oC - "bulka", ale czy przenosic to do domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 A jaka jest temperatura na fermentorze? Pewnie kilka stopni więcej, czyli z 18C. Przeglądając tą recepturę pobieżnie wydaje się, że piwo powinno mieć raczej dosyć czysty profil smakowy więc ja bym tak zostawił. Po kilku dniach jak już najbardziej intensywna faza fermentacji minie i temperatura zacznie opadać możesz przenieść do domu. Ale tak jak mówię zależy to głównie od temperatury samego piwa a nie otoczenia, jak piwo ma 15C to już trochę za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Temperaturę mierzyłem kładąc termometr na pokrywie wiadra. Domyślam się, że w środku jest więcej tylko nie wiedziałem o ile. A otwierać też nie próbowałem, żeby nic niepożądanego nie zapraszać. Ew. przejadę termometr odkażaczem i przez dziurę na rurkę sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Nie pakuj żadnych termometrów, szkoda ryzykować. Na przyszłość radzę zainwestować w naklejany termometr na fermentor. Drogie to nie jest a znacznie ułatwia życie. Te drożdże według producenta mają zakres temperatur 15-24C. Który to dzień fermentacji? W pierwszych 2-3 temperatura samego piwa jest na pewno 2-3C większa. Także ja na Twoim miejscu bym na pierwsze 3 dni zostawił tam, a potem przeniósł do domu. Z tym, że ja żadnym specjalistą nie jestem i doświadczenie mam bardzo niewielkie, więc niech lepiej ktoś bardziej doświadczony się jeszcze wypowie, bo nie chcę Ci zepsuć piwa EDIT: No chyba, że użyłeś Windsorów nie S-04, one mają zalecaną temperaturę 17-21, bo teraz zauważyłem, że w tej recepturze są podane 2 możliwości. Edytowane 20 Maja 2012 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Wstawione zostało to do piwnicy w nocy z piątku na sobotę, więc drugi dzień. Czyli jeszcze niech tam postoi a jutro tym poruszać i do domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 No ja bym chyba tak zrobił, tylko nie wiem co rozumiesz przez 'tym poruszać'. Po prostu przenieś. Masz fermentor z kranikiem? Jak tak to pobierz próbkę i zobacz jak im idzie fermentacja, jak elegancko schodzi to w sumie możesz dać im spokój i tam zostawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Hej, temperatura jest ok, nie mieszaj, nie zaglądaj. Co innego mnie zastanawia: napisałeś, że wyszło pół wiadra. I teraz pytania: - czy masz cukromierz? Ile tam było BLG? - czy wiadro masz wyskalowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Wiadro nieskalowane. Było ok 12,5 blg ale w temp 26 jakos (zepsulismy probowke i mierzylismy w dosc duzym dzbanku). zobaczymy, co wyjdzie, w srode kolejna warka jak cos:) EDIT: drozdze to S-04 Edytowane 20 Maja 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Nie pakuj żadnych termometrów, szkoda ryzykować. Na przyszłość radzę zainwestować w naklejany termometr na fermentor. Drogie to nie jest a znacznie ułatwia życie. Termometr naklejony na fermentor też nie pokazuje dokładnie, ile ma piwo wewnątrz, a jedynie wypadkową temperatur, które działają na niego z obu stron (czyli fermentora i otoczenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Co nie zmienia faktu, że nie da się zrobić dokładniejszego pomiaru bez grzebania w wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Co nie zmienia faktu, że nie da się zrobić dokładniejszego pomiaru bez grzebania w wiadrze Hmmm, jakaś elektronika z sondą na stałe zamocowaną do wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Jak będzie zamontowane od zewnątrz to efekt będzie taki sam jak z termometrem naklejanym. A ja nie chciałbym, żeby mi coś pływało w środku w fermentującym piwie. Poza tym jaki może być zakres błędu tego termometru naklejanego? 1C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się