waroms Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ostatnio miałem 1,5 roku przerwy w warzeniu, a wtedy kupowało się jeszcze Propagatory. W tym miesiącu kupiłem w BA dwie saszetki Activatorów. Obie już użyłem do dwóch różnych piw. Bez żadnych problemów i bez robienia starterów. W odróżnieniu od instrukcji, torebkę z pożywką zgniotłem nie na 3 godziny przed zadaniem do brzeczki tylko 1 dobę wcześniej (wieczorem poprzedniego dnia). W obu przypadkach rano saszetka była mocno napęczniała. Wieczorem dodałem do brzeczki, a następnego dnia rano fermentacja szła aż miło. Obie saszetki wyprodukowane były 2 i 3 miesiące wcześniej. Użyte były do brzeczki o BLG początkowym 11,5o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 W tym miesiącu kupiłem w BA dwie saszetki Activatorów. Obie już użyłem do dwóch różnych piw. Bez żadnych problemów i bez robienia starterów. Dopisz jeszcze czy górna czy dolna fermentacja? Do mnie właśnie "idzie" Budvar Lager i planowałem oczywiście starter, ale się teraz trochę obawiam czy zdąży napuchnąć i jeszcze się namnożyć w starterze przed zaplanowanym warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 W tym miesiącu kupiłem w BA dwie saszetki Activatorów. Obie już użyłem do dwóch różnych piw. Bez żadnych problemów i bez robienia starterów. Dopisz jeszcze czy górna czy dolna fermentacja? Do mnie właśnie "idzie" Budvar Lager i planowałem oczywiście starter, ale się teraz trochę obawiam czy zdąży napuchnąć i jeszcze się namnożyć w starterze przed zaplanowanym warzeniem. Trzeba było napisać, żeby rozbili przed wysłaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Trzeba było napisać, żeby rozbili przed wysłaniem He, he, przeszło mi to przez myśl, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł... A jak np za mocno napuchnie i pęknie gdzieś po drodze? Ale teraz kolei mam inny problem: MROZY! W Warszawie ma być -18°C: żeby nie zmarzły mi te biedne małe grzybki skulone gdzieś w kącie saszetki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 W tym miesiącu kupiłem w BA dwie saszetki Activatorów. Obie już użyłem do dwóch różnych piw. Bez żadnych problemów i bez robienia starterów. Dopisz jeszcze czy górna czy dolna fermentacja? Do mnie właśnie "idzie" Budvar Lager i planowałem oczywiście starter, ale się teraz trochę obawiam czy zdąży napuchnąć i jeszcze się namnożyć w starterze przed zaplanowanym warzeniem. W takim przypadku możesz do mnie wpaść po gęstwę 1 pok. 2308 M. lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 W takim przypadku możesz do mnie wpaść po gęstwę 1 pok. 2308 M. lager Dzięki To był plan awaryjny: dać ogłoszenie w poszukiwaniu gęstwy. Na razie jeszcze nie tracę nadziei: warzenie zaplanowałem na przyszłą sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jeszcze nie dam, bo mam tylko 0,3 l , reszta poszła na 50 l do lagera. Starter zjechał z 15 na 2 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dopisz jeszcze czy górna czy dolna fermentacja? Do mnie właśnie "idzie" Budvar Lager i planowałem oczywiście starter, ale się teraz trochę obawiam czy zdąży napuchnąć i jeszcze się namnożyć w starterze przed zaplanowanym warzeniem. Górna: American Ale 1056 i Weihenstephan 3068. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Moje drożdże (3942) z aktywatora zbierał się do roboty bardzo powoli, 2,5 doby. Torebka przed zadaniem nie była solidnie napompowana - mój błąd. Aby ratować sytuację aktywowałem drugą saszetkę lecz nim napęczniała, fermentacja brzeczki ruszyła bardzo intensywnie, więc plan ratowania uznałem za zbędny. Włożyłem aktywowana saszetkę do lodówki. Wyobrażam sobie, że pod wpływem niskiej temperatury drożdże przejdą w fazę spoczynku, zatrzyma się rozmnażanie a ciśnienie CO2 w torebce spadnie. W przyszłości po prostu zrobię starter dla nich. Ma ktoś podobne doświadczenie i mógłby potwierdzić, że dobrze sobie to zaplanowałem? Dla porównania szczep weizenowy 3068 napompował się w niecałe 3 godziny. Dochodzę do wniosku, że lepiej zrobić starter i spać spokojnie, albo aktywować saszetki dobę przed planowanym zadaniem tak jak pisał waroms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Planując zadawanie drożdży w sobotę rano aktywuję saszetkę w niedzielę rano i robię starter we czwartek po południu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ja ostatnio 1056 aktywowałem w czwartek, po kilku h wrzuciłem na mieszadło, na którym były ponad 2 doby. FES 17BLG ruszył w kilka h (od niedzieli rano) i przyznam szczerze, że daje ostro do dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 A, zapomniałem dodać, że z zasady używam tylko dobrze wyleżakowane saszetki, co najmniej roczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Moje Wyeast'y są z października 2013 i wczoraj je "uruchomiłem". Saszetka wewnętrzna pękła z hukiem, aż się zdziwiłem. Po 1h już było czuć, że paczka puchnie (wieczorem). Rano niemalże pęka w szwach. Tu mam pytanie ? Muszę robić ten starter ? To będzie mój pierwszy raz i jakoś tak ... hehe W zasadzie kolbę, mam i elementy do zrobienia mieszadła, trzeba to tylko zmontować, podłączyć, testować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Rób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 A co tam niech się dzieje Opowiem wam jak było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Może mi ktoś podpowiedzieć jaki duży starter potrzebuję zrobić, żeby zadać drożdże do 50 l warki 17-18blg? Drożdże to Belgian Abbey. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Użyj kalkulatora: http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Albo tego Jeśli masz mieszadło magnetyczne to przy 50 litrach i 17°Blg starter powinien mieć 3,4 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Mi po obliczeniach wyszło, że potrzebuje 6l startera, bo drożdże trochę stare, a naczynie mam 4l i nie wiem jak to ogarnąć. Dzięki za kalkulatory i porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 6 litrów w 4 litrowym naczyniu nie zrobisz, chyba nie masz co do tego złudzeń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Mi po obliczeniach wyszło, że potrzebuje 6l startera, bo drożdże trochę stare, a naczynie mam 4l i nie wiem jak to ogarnąć. Dzięki za kalkulatory i porady. to robisz na raty. Kalkulator http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ ma taką opcje "Starter - Step 2" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 No myślałem właśnie zrobić najpierw w 3 l, oddzielić gęstwę i dodać do kolejnych 3 l, ale nie wydaje mi się to właściwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) No nie bardzo, chyba że tylko część uzyskanej gęstwy z pierwszego starteta użyjesz w kolejnym. Poprawcie mnie jeśli piszę głupoty, dopiero się szykuję do starterów. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Pierwszy starter, mniejszy. Wystarczy 1,5l. Drugi 3l. arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 bardzo dobrze, że Ci się nie wydaje, bo to jest błąd - już w pierwszym starterze powinieneś uzyskać fazę stacjonarną i w drugim już nic się nie namnoży. Jak chcesz zrobić 6l to zrób jedne 3l starter zbierz drożdże i odstaw do lodówki, a później zrób drugi starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się