Jump to content

Co kupic w Stanach ?

Recommended Posts

Wybieram sie w odwiedziny do znajomych do USA.Oni z piwowarstwem nie mają nic wspólnego (byli wogóle zaskoczeni że mozna warzyc w domu).Ale zaoferowali mi pomoc w zakupach.Moje pytanie-jak w tytule, albo inaczej :czego grzechem byłoby nie przywieźc sobie,będąc tam na miejscu ?

Będę w okolicach Nowego Jorku- może ktoś podrzuci mi jakiś adres?

Pozdrawiam

Możesz sobie kupić tanie Wyeast'y - jeżeli interesują Cię drożdże płynnej. A może przyjmiesz zamówienie na kilka saszetek :D

Poza tym, to większość surowców jest w podobnych cenach. Nawet tak "pożądany" słód z jęczenia 6-cio rzędowego się u nas pojawił. Jeżeli chodzi o sprzęt, to musiałbyś porównać nasze ceny, interesującego cię sprzętu, z tymi w USA

1. Sztorby. Sztorby kupisz w hops direct.com, kup takie które jest trudniej kupić w Europie, jak Citra, Amarillo, Cascade. Wyślij do Polski, zasadź, jak zaczną się rozmnażać po 2-3 latach, sprzedaj nowe sztorby polskim piwowarom.

2. Cooler. Najtańszy kupisz w Home Depot albo w Lowes,5gal za ok ~$20. Najlepszy jaki kupisz to +-7.5gal (30qt) Coleman XTreme, (na warki 5 gal = 19 l).

Edited by scooby_brew

Ja bym kupił Rice Hulls. I może słód Special Roast, spróbować, co to za cudo.

jeśli dobrze tłumacze - łuska ryżowa ? jest do kupienia w alepiwo.pl, mam ją już w domu ale jeszcze nie używałem.

Ja kiedyś przywiozłem chmiel i zrobilem na nim najlepsze AIPA ever. Niby w Polsce też jest dostępny, ale miałbym zastrzeżenia co do jego świeżości i/lub sposobu przechowywania.

No i koniecznie popróbuj tzw. craft beers.

Jako swiezy fiksat na punkcie sztobrow, popieram Scoobiego i powiem-kup sztobry :) Jezeli masz mozliwosc zasadzenia. HopsDirect maja chyba koniec sezonu. Ale jeszcze jest kilka sklepow, ktore sprzedaja (pogoogluj: hop rhizomes). No i kup jakis sprzet, ktory upchniesz w walizce :), ktory jest trudno dostepny/za drogi u nas. Drozdze i suchy chmiel do APA/AIPA to podstawa:). Galon StarSan'u itp :)

Edited by mirogster

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, :okey: coś napewno z tych rzeczy poszukam.

Sztobry... hmm miałbym gdzie zasadzic ,ale jak to zapakowac i przewieźc żeby nie padło po drodze?

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, :okey: coś napewno z tych rzeczy poszukam.

Sztobry... hmm miałbym gdzie zasadzic ,ale jak to zapakowac i przewieźc żeby nie padło po drodze?

Wystarczy w zwykły worek foliowy, ewentualnie lekko podsypać ziemią. Skropić raz na 24h i wytrzymają spokojnie ze 3 dni.

Owijasz w ręcznik papierowy, spryskujesz aby było mokre i do woreczka. Jak byś mógł kupić większą ilość to chętnie kupię kilka sztobrów.