e-prezes Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Oczekując wyników tegorocznego konkursu i przygotowując plan warzelniczy na przyszły rok zastanawiałem się co by mogli w Żywcu za rok zapodać. Porter bałtycki wyleciał już ze stałego "programu", grodziskie też już dawno nie gościło, więc pewnie nie wróci. Moje typy na przyszły rok: wędzone pszeniczne (tylko takie z pszenicznych zostało, a i jest też wędzone) monachiskie ciemne (z lagerów w Żywcu dunkla chyba nie było) stout owsiany (to chyba już ostatni przedstawiciel stouta, ew. amerykański stout? wtedy by i garść hameryki było) belgijskie blond ale (choć może któreś z belgijskich "dziwadeł") alt (tego nigdy nie było w Żywcu, dziwne, nie?) amerykańskie amber ale (a gdyby był amerykański stout to wtedy jakieś brytyjskie ale summer ale albo cream ale) A jak wy sądzicie? Edytowane 14 Czerwca 2012 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Jedną tzw. "wolną/freestajlową" kategorię bym widział, czy coś w stylu Other Somked Beer lub Specialty Beer. Edytowane 14 Czerwca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Też bym alta i stouta owsianego obstawiał, z mocniejszych to old ale bo chyba jeszcze nie był/dawno temu był, z najmocniejszych może eisbock albo jakaś imperialna pszenica/wheatwine, z belgów pewnie tripel albo dubbel. edit: chociaż eisbock pewnie nie, bo mogli by go w Cieszynie nie uwarzyć gdyby zwyciężył. Edytowane 14 Czerwca 2012 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Czy piwa do konkursu są dobierane pod kątem możliwości uwarzenia w Cieszynie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Jak nie są, to ostawiam jakiegoś lambica bo jeszcze nigdy żaden nie był Edytowane 14 Czerwca 2012 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Czy piwa do konkursu są dobierane pod kątem możliwości uwarzenia w Cieszynie? Jeśli tak to chyba każde jest możliwe. Pszenica była, czyli każde można. Alt i Munich dunkel za to nie był, a możliwości w Cieszynie pod tym kątem mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Też bym alta i stouta owsianego obstawiał, z mocniejszych to old ale bo chyba jeszcze nie był/dawno temu był, z najmocniejszych może eisbock albo jakaś imperialna pszenica/wheatwine, z belgów pewnie tripel albo dubbel. ... esibocka to chyba mało kto uwarzył a pszenica imperialna chyba jest poza kategorią BJCP. Te belgijskie już były, a zwykle nie powtarzają kategorii, z wyj. portera bałtyckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 esibocka to chyba mało kto uwarzył a pszenica imperialna chyba jest poza kategorią BJCP. Te belgijskie już były, a zwykle nie powtarzają kategorii, z wyj. portera bałtyckiego. Raczej nie musi być w BJCP vide rauchbock, pewnie też jakieś kategorie będą bardzo mało popularne, jak California Common, ciekawe kto go warzył przed ogłoszeniem kategorii do X konkursu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Raczej nie musi być w BJCP vide rauchbock, pewnie też jakieś kategorie będą bardzo mało popularne, jak California Common, ciekawe kto go warzył przed ogłoszeniem kategorii do X konkursu Coder, On wszystkie uwarzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Coder, On wszystkie uwarzył Ja. Gdybać mi się nie chce, ale co by nie było to znów będziemy warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Członków PSPD zapraszam do tego wątku na forum PSPD, gdzie dyskutujemy o kategoriach przyszłorocznego konkursu. A nie członków zapraszam do wstąpienia w szeregi stowarzyszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Członków PSPD zapraszam do tego wątku na forum PSPD, gdzie dyskutujemy o kategoriach przyszłorocznego konkursu. A nie członków zapraszam do wstąpienia w szeregi stowarzyszenia. Czyli nie członkowie i osoby które nie chcą wstąpić nie mają szans podyskutować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Czyli nie członkowie i osoby które nie chcą wstąpić nie mają szans podyskutować Konkurs organizuje PSPD, niechże więc prowadzą sobie te dyskusje we własnym gronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Konkurs organizuje PSPD, niechże więc prowadzą sobie te dyskusje we własnym gronie. Nie no nie przesadzajmy, przecież każdy może wyrazić swoją opinię, przedstawić ciekawą propozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Chodziło mi o dyskusję na forum PSPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Konkurs organizuje PSPD, niechże więc prowadzą sobie te dyskusje we własnym gronie. Dyskutować może każdy, ale tylko członkowie PSPD mają realny wpływ na ustalenia. Przecież o to chodzi, żeby członkostwo się czymś różniło od nieczłonkostwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Przecież o to chodzi, żeby członkostwo się czymś różniło od nieczłonkostwa. członkowie mają zniżkę, więc nie-członkowie skoro więcej płacą powinni więcej wymagać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 OK, OK... jeśli jest to w gestii stowarzyszenia to niech deliberują we własnym gronie. Mnie bardziej zależało na wciągnięciu w wesołe gdybanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 OK, OK... jeśli jest to w gestii stowarzyszenia to niech deliberują we własnym gronie. Mnie bardziej zależało na wciągnięciu w wesołe gdybanie No to sobie wesoło gdybnę. 1. Coś ciemnego brytyjskiego, stawiam na milda albo lekkie brown ale. Jest trynd na piwa sesyjne. 2. Średnio mocny belg: blonde, ambree, brune (2 ostatnie spoza bjcp, ale "bjcp is a lie"). 3. Z amerykańskich wynalazków: jakiś lager? choć raczej stawiałbym na amber ale albo pale. Jeżeli belg będzie ciemny/bursztynowy, to apa, ale jeżeli blonde, to amber ale. Ale rozum dla równowagi stawia na lagera, no i jeszcze ich nie było. 4. Z lagerów europejskich to nie mam pojęcia co, ale coś mi mówi, że będzie niezły challenge. Export? Helles? Z tych dwóch raczej Export, bo trudniejszy. Ćwiczą nas w sztuce uzyskiwania balansu. 5. Co do hybryd, to serce podpowiada altbiera, a rozum cream ale. Choć wolałbym blond ale, przećwiczyłem te piwa w tym roku i to by mi pasowało do planów warzelniczych na przyszłą wiosnę. Sporo ciemnego piwa do tej pory, więc może jednak blond? 6. Pszenice. Musi być pszenica, więc może ciemna? Choć amerykańska mało popularna i pójdą w "nieść kaganek oświaty"? HGW co z tego wyjdzie. Ani jedna, ani druga nie mieści mi się w planach. 7. Stout/porter. Amerykański albo eksportowy, czyli FES, względnie robust porter. Choć naprawdę chciałbym angielski porter, można się w nim wyżyć, ale raczej będzie coś mocno palonego. 8. Naprawdę bardzo chciałbym coś spoza oficjalnej kategoryzacji, coś specjalnego, np. piwo z udziałem alternatywnych surowców (gryka?, proso?). Niekoniecznie od razu GF, ale piwo "z motywem przewodnim". Kategoria opisowa. Nie analizowałem co było w latach ubiegłych, ale nie zakładam, że kategorie sprzed 3-4 lat nie mogą się powtórzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 8. Naprawdę bardzo chciałbym coś spoza oficjalnej kategoryzacji, coś specjalnego, np. piwo z udziałem alternatywnych surowców (gryka?, proso?). Niekoniecznie od razu GF, ale piwo "z motywem przewodnim". Kategoria opisowa. hip hip hura - piwo bezglutenowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 hip hip hura - piwo bezglutenowe Nie "z alternatywnych surowców", tylko "z udziałem". I też napisałem, że niekoniecznie od razu GF. Bo może raczej "nealko"? Też "alternatywne", choć inaczej. O, jeszcze jedno, może i kontrowersyjne: shandy/radler. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Nie "z alternatywnych surowców", tylko "z udziałem". I też napisałem, że niekoniecznie od razu GF. wiem - to była moja radosna nadinterpretacja już widzę te zdziwienie w sklepach z karmą dla papug Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Bo może raczej "nealko"? Szeroko rozumiane piwo bezalkoholowe, maksymalnie np. 2% alk. To byłoby niezłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 To byłby czelendż jakiego do tej pory nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 To byłby czelendż jakiego do tej pory nie było. Masz rache, bylby jeszcze wiekszy czelendz dla browaru, jesli by wygral GCh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi