smigle Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Witam, otrzymałem w prezencie zestaw do warzenia piwa MrBeer. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, lecz, jak się okazało później, była ona niedokładna. Problem polega na tym, że nie było wskazanej temperatury cieczy, do której należało dodać drożdże. Więc boję się, że temperatura była zbyt wysoka i drożdże zginęły. Jak rozpoznać czy są one żywe czy nie? Może należałoby dodać drożdży? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Cześć :-) A w jakiej temperaturze dodaleś droźdże? Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Podaj temperaturę w której dodałeś drożdże oraz rodzaj drożdży, bo nikt tu nie umie wróżyć. Kiedy dodałeś drożdże i jaki to rodzaj piwa przydało by się jeszcze. Większość szczepów górnej fermentacji przeżyje do 27C, a słyszałem że niektórzy dodają nawet w 30C i nic się z nimi nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Moje S-04 przetrwały ok 26-27 i zrobiły piwo. WB-06 z resztą też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Jesli po 24 godzinach nie bedzie widac zadnej zmiany na powierzchni fermentujacego piwa to znaczy, ze jest zle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Moje S-04 przetrwały ok 26-27 i zrobiły piwo. WB-06 z resztą też To jest standardowa temperatura uwadniania drozdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) 27C +/- 3 to jest chyba standardowa temperatura rehydrydacji, więc myślę, że do 30 każde przeżyją. EDIT: Makaron wyprzedził Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smigle Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ekstrakt słodu: MrBeer West coast Pale ale Drożdże były pod pokrywą puszki ze słodem. Jakie? Trudno powiedzieć, prawdobodobnie ALE 3GM Drożdże dodałem bez mierzenia temperatury, po wymieszaniu wody z ekstraktem słodu i cukrem (też był w zestawie). Woda nie była gorąca, ale boję się, że temperatura mogła być wyższa niż 30C. Jakie powinny być zmiany na powierzchni fermentującego się piwa? Dodam, że piwo ma już 8 dni i powierzchnia piwa jest czysta bez minimalnej pianki. Wcześniej była odrobina piany. Właśnie skosztowałem, ma średnio gorzki smak i nie pachnie słodem tak, jak na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Czy na ściankach fermentatora jest jakiś osad ? na wysokości poziomu brzeczki ? Masz balinga ? używałeś go przy nastawie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wyglada na to,ze fermentacja juz sie zakonczyla. Jasz masz czym to zmierz gestosc. Radze poczytac wiki Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Na prośbę Dori darowałem sobie wcześniejszy wpis. Był co prawda bez wstążeczki, ale prezent przyjąłem. Edytowane 19 Czerwca 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Widzę, że niektórzy jak z seksem. Pojęcia nie mają a biorą się za robotę. I nawet nie wpadną na pomysł by cokolwiek poczytać. Bez obrazy. Proszę Cię daruj sobie takie teksty. Nie chcesz pomóc, to po prostu zignoruj pytanie i nie odpowiadaj. mcpol1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Proszę Cię daruj sobie takie teksty. Nie chcesz pomóc, to po prostu zignoruj pytanie i nie odpowiadaj. Podarunek przyjęty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smigle Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Miałem instrukcję, która, jak widać, nie była wystarczająco dokładna. Myślałem, że jej wystarczy, aby uwarzyć piwo przy pomocy takiego zestawu dla początkujących. Dziękuję wszystkim za porady, poza Sz.P. Tomek-Pasieka, który tylko zaśmieca forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 A masz areometr? balingomierz kupisz w każdym sklepie ogrodniczym który ma akcesoria do wina, za około 10 zł. Sprawdź poziom Blg to dowiesz się czy piwo już skończyło fermentacja tak jak pisał makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Dziękuję wszystkim za porady, poza Sz.P. Tomek-Pasieka, który tylko zaśmieca forum. No co ja zrobię, że czuję wewnętrzny głos.A koledze gratuluję cierpliwości. 8 dni i żadnego rozpaczliwego wpisu po 3 godzinach od zadania drożdży to rzadkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smigle Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Niestety nie mam, czym zmierzyć. Będę uważał fermentację za ukończoną. W przyszłości zakupię napewno balingomierz, bo chyba się zaraziłem piwowarstwem Jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Uznasz fermentację za zakończoną, zabutelkujesz, a później będziesz się okopywał w obawy przed skrzynką granatów. 10 zł nie dużo a balingomierz przyda się na pewno ( radzę kupić nawet ze 2). Także zastosuj się do rady i poczytaj trochę wiki lub wpis Jejskiego o jego przemyśleniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Cześć. Drożdże przeżywają 40°C bez większego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Dodam, że piwo ma już 8 dni i powierzchnia piwa jest czysta bez minimalnej pianki. Wcześniej była odrobina piany. Najlepiej to zgarnij trochę jakąś umytą i wyparzoną łychą i spróbuj. Minęło 8 dni - jeśli wtedy padły drożdże, to do tego czasu na pewno (no dobra... na 98%) za tą brzeczkę wzięły się dzikusy - na pewno zauważysz to w smaku. Piszesz jednak że była jakaś piana - to znaczy że najprawdopodobniej przynajmniej część drożdży przeżyła. A skoro już piwo się klaruje to już zakończyły fermentację. Oczywiście najprawdopodobniej, bo bez ballingomierza tego nie będziesz wiedział na pewno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smigle Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Balingomierza w najbliższym czasie niestety nie dostanę. Piwo jest w zasadzie przezroczyste i smakuje dobrze (gorzkawe), tylko brakuje gazu, ale, z tego, co wiem, w butelkach ma się nagazować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Skoro nie odrzuca to jest dobrze. Tylko bez pomiaru gęstości ciężko coś doradzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się