czeki Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Witam Na początku mojej zabawy w warzenie piwa domowego rzuciłem się od razu na warzenie z zacieraniem. Duża pomoc teoretyczna otrzymałem od Pierona któremu dziękuje. Warka #1 Piwo jasne. Słód pilzneński 5kg Chmiel: Sybilla 60g - 60min Lubelski 40g 15min Zacieranie: 10' - 52°C 20' - 63°C 40' - 73°C 77°C - filtracja Drożdże: Safale S-04 Wysładzanie: I tu mój brak doświadczenia i wiedzy nie wiedziałem iloma litrami wysładzać. Po chmieleniu wyszło mi 19l brzeczki o gęstości 16Blg. Fermentacja burzliwa 3.06-5.06 (5,5Blg) Fermentacja cicha 5.06-16.06 (5Blg) Refermentacja: 103g glukozy 31x0,5l reszta wypita podczas meczu Edytowane 3 Lipca 2012 przez czeki Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Warka #2 Słód pilzneński 5kg Słód karmelowy ciemny 0,3kg Chmiel: Sybilla 50g - 60min Lubelski 40g - 15min Zacieranie: 10' - 52°C 60' - 66-67°C 78' - filtracja Wysładzanie: 3x5l 1x2,5l 25,5l brzeczki 12,5Blg Safale S-04 z poprzedniej warki Fermentacja burzliwa 17.06-20.06 4Blg Fermentacja Cicha 20.06- Edytowane 3 Lipca 2012 przez czeki Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Wszystko ładnie pięknie tylko brzęczka nie pasuje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Jak to nie pasuje ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Jak to nie pasuje ?? brzeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Tak to. Napisałeś z błędem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 chodzi o to że pisze się Brzeczka a nie Brzęczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Dzięki za zwrócenie uwagi Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Nie napisałeś jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Fajnie, że w Zabrzu i okolicach jest nas coraz więcej Brawo za odwagę i zaczęcie warzenia z procesem zacierania ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Ja się cieszę, bo Czeki to wspaniały uczeń i wszystko szybko połknął wraz z bakcylem. Powodzenia życzę no i kwasa, bo to nieodłączny gadżet piwowara - tylko że Czeki używa clo2 więc będzie trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) A w sobotę #2 warka do butelek idzie i kolejne piwko warzone Warka @3 Otto's Albert Słód pilzneński 2,8kg Słód monachijski 1,8kg Słód cara 0,3kg Słód pszeniczny 0,25kg Słód melanoiden 0,12kg Słód czekoladowy 0,08kg Chmiel: Sybilla 35g - 60min Lubelski 20g- 20min Zacieranie: 64°C Edytowane 4 Lipca 2012 przez czeki Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 piwko ważone Waży się na wadze, piwo jest warzone. Znowu nie napisałeś jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Witam Warka #3 Zacieranie: 64°C - 60' Wysładzanie 2x5l 1,1,5 Po gotowaniu wyszło mi 22l o gęstości 14Blg i tu pytanie do was ile przegotowanej wody muszę dodać by gęstość spadła do 12Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Ściąganij sobie toolkita z działu pliki, tam jest kalkulator, nie tylko do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 mam ten plik ale nie mogę zmienić atrybutu "tylko do odczytu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 (edytowane) Kalkulatory działają bez problemu w trybie "tylko do odczytu", notabene hasło jest bardzo proste piwo.org Edytowane 8 Lipca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Dodaj 3,5l wody -wg kalkulatora Codera. Woda może być i mineralna niegazowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Dzięki kupie sobie 5l wody niegazowanej i doleje pierw te 3 litry i zobaczę jak się zmieni gęstość. Drożdże i tak dopiero jutro dodam bo starter dopiero w przygotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Warka #2 zeszła do 3,5Blg przelana do fermentatora z kranikiem jutro butelkowanie. Warka #3 12Blg dodany starter S-04 z warki 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) Warka #2 Słód pilzneński 5kg Słód karmelowy ciemny 0,3kg Chmiel: Sybilla 50g - 60min Lubelski 40g - 15min Zacieranie: 10' - 52°C 60' - 66-67°C 78' - filtracja Wysładzanie: 3x5l 1x2,5l 25,5l brzeczki 12,5Blg Safale S-04 z poprzedniej warki Fermentacja burzliwa 17.06-20.06 4Blg Fermentacja Cicha 20.06- Fermentacja cicha 20.06-10.07 3,5Blg Glukozy 158g do refermentacji. Butelkowanie 39x0,5l 6x0,66l 1l do degustacji Edytowane 10 Października 2012 przez czeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 15 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Warka @3 Otto's Albert Słód pilzneński 2,8kg Słód monachijski 1,8kg Słód cara 0,3kg Słód pszeniczny 0,25kg Słód melanoiden 0,12kg Słód czekoladowy 0,08kg Chmiel: Sybilla 35g - 60min Lubelski 20g- 20min Zacieranie: 64°C 12Blg dodany starter S-04 z warki 2. Burzliwa: 9.VII-15VII 3,5Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Witam Mam pytanie do was zebrałem gęstwe do słoika 2l i na dnie o siadły mi drożdże i pytanie do was to poniżej lini ciemniejsze to martwe drożdże a jaśniejsze to żywe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) Urlop czas zacząć zakasać rękawy i poświęcić się przyjemnościom Żałuje że tak późno zacząłem warzyć miał bym więcej przyjemności na urlopie ale za rok to na pewno piwniczka będzie dobrze zaopatrzona . Warka #4 Dry Stout Słód pilzneński 5kg Płatki jęczmienne 0,4kg Jęczmień palony 0,3kg Słód carafa I 0,2kg Zacieranie 20L 63 - 40min (słody jasne) 72 - 20min (dodane słody ciemne na początku przerwy) 76 - 10min filtracja Wysładzanie: 2 x 5L 1 x 2,5 Gotowanie 70min Chmielenie: Sybilla - 40g 60min Lubelski - 30g 20min Chłodzenie 40min do temperatury 34C pozostawione w garnku na noc by natura sama resztę schłodziła. Przelane do fermentatora bez osadu i wyszło 21,5 l brzeczki 15Blg, więc dolałem mineralki 3l i spadło do 13Blg tak zostawiłem. Drożdże to starter z poprzedniej warki S-04. Temperatura zadania to 22C Burzliwa: 22.07-25.07 Cicha: 25.07-11.08 158gram glukozy Butelkowane 40x0,5l 2x1,5l Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez czeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się