czeki Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Warka #3 jutro butelkowanie. Warka #4 piana opadła więc przelane na cichą zeszło do 4,5Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 (edytowane) Warka @3 Otto's Altbier Słód pilzneński 2,8kg Słód monachijski 1,8kg Słód cara 0,3kg Słód pszeniczny 0,25kg Słód melanoiden 0,12kg Słód czekoladowy 0,08kg Chmiel: Sybilla 35g - 60min Lubelski 20g- 20min Zacieranie: 64°C 12Blg dodany starter S-04 z warki 2. Burzliwa: 9.VII-15VII 3,5Blg Cicha: 15.VII - 25VII 3,5Blg Butelkowanie: 46x 0,5l 165g glukozy do refermentacji. Ale mam do was pytanie po wczorajszym przelaniu piwa do fermentatora z kranikiem dziś na powierzchni unosiło się trochę piany naprawdę niewiele i przy nalewaniu do butelek na wierzchu tworzyła się niewielka piana czy źle że już butelkowałem ? Czego mogę się spodziewać? Edytowane 25 Lipca 2012 przez czeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Przelałeś wczoraj do fermentatora z dodatkiem glukozy, a dzisiaj dopiero butelkowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Wczoraj przelałem a dziś przed samym butelkowaniem dodałem glukozę, a może wczoraj trochę drożdży ruszyłem z dołu i przez noc popracowały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 To pewnie piana, która powstała podczas przelewania. Wymieszałeś glukozę z piwem łyżką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Pewnie to skutek refermantacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 tak ale piana mała była już po otwarciu fermentatora, wlałem glukozę i powoli mieszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Spokojnie nic sie nei dzieje czasem tak bywa. Uspokoi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Jestem spokojny, tylko przy wcześniejszych warkach piwo nie gazowało a kto pyta nie błądzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka #5 Irish Red Ale Słód pilzneński 5kg Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,4kg Jęczmień palony 0,075kg Zacieranie: 16l wody 10' - 52°C 40' - 63°C 20' - 72°C 76°C - filtracja Wysładzanie: 5x 5l Do gotowania 26L brzeczki i 5 l rezerwy. Gotowanie 70min: Sybilla 50g - 60min Lubelski 40g - 20min Chmielu tyle bo chmiel podarowany od kolegi choć przechowywany w zamrażarce to pewnie też już stracił swoją świeżość no i chmiele w woreczkach. Po chłodzeniu i przelaniu do fermentatora wyszło 21l, gęstości nie sprawdzałem bo temperatura 31C. Rano sprawdzę i zrobię starter z gęstwy warki #3(drożdże S-04). 21l - 14,5Blg Burzliwa 2.08-4.08 Cicha 4.08-18.08 Zeszło do 3,5Blg Butelkowane 153g glukozy 40x0,5l 1x1l Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez czeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Poranne pomiary 21L o gęstości 14,5Blg i 4,5l rezerwy o gęstości 2,5Blg więc nic nie dolewałem z rezerwy pozostanie tak jak jest zrobiony starter i dodany w temperaturze 22C Jak obliczyć ile dodać rezerwy do refermentacji po cichej przed butelkowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Możesz to zrobić za pomocą programu Jkocurka dostępnym w plikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Warka #5 Irish Red Alee zeszła do 4Blg przelana na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Kolejne piwko będę warzyć dopiero za jakieś 2 tygodnie i miało by być to coś ze słodem pszenicznym. Stworzyłem taka recepturę w Brewtarget. Warka #6 Weizenbock Pszenica 3,5kg Pilzneński 1,5kg Monachijski 1,5kg Czekoladowy 1200 0,1kg Pszenica prażona 0,1kg Co myślicie o takiej mieszance ? I jakie zacieranie proponujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Powrót z urlopu i czas do powrotu do pracy. Warka #4 Dry Stout poszło do butelek 40x0,5l i 2x1,5l (158g glukozy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Dzień wolny wiec może oddać się przyjemnością wiec gar na kuchenkę i przy zacieraniu czas szybko mija Warka #6 Weizenbock pszeniczny 4kg pilzneński 1,5kg monachijski 1,5kg czekoladowy 1200 0,1kg jęczmień palony 0,1kg Zacieranie 25l: 44C - 20min 52C - 15min 63C - 35min 72C - 30min 78C filtracja Chmielenie: sybilla 50g - 60min lubelski 40g - 20min Po gotowaniu 25l 14Blg drożdże WB-06. Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez czeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka #7 "Porter Bałtycki" pilzneński 7kg karmelowy 300 0,3kg karmelowy czerwony 0,25kg czekoladowy 400 0,25kg czekoladowy 1200 0,15kg Zacieranie 26l 52C - 10min 63C - 35min 72C - 30min 78C filtracja Chmielenie: sybilla 50g - 70min lubelski 25g - 30min lubelski 25g - 15min Po gotowaniu 22l wystawione na balkon. 17,5Blg tem 19C S-04 Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez czeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Warka #5 Irish Red Ale zeszła do 3,5Blg butelkowana z 153g glukozy 40x0,5l i 1x1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 29 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Warka #8 "Czerwony Orzeł pilzeński - 5kg karmelowy jasny - 0,2kg karmelowy ciemny - 0,07kg Zacieranie 18l 52C - 10min 63C - 30min 72C - 40min 76C - 5min filtracja Wysładzanie 13l Chmielenie: sybilla 60g - 60min lubelski 30g - 15min mech irlandzki 5g - 15min Drożdze T-58 24L 13,9Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Pierwszy cydr jestem ciekawy co z tego wyjdzie a że za dużo jabłek rodzinka miała to je chętnie przyjąłem. Cydr sok z jabłek 10l(ręcznie wyciskany nie kupny) woda 10l kwasek cytrynowy 20g drożdże winiarskie Tokay 22 Sok z woda podgrzany do 80C i trzymany 15 min Gęstość 10,9Blg 4.10.2012r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 W cydrach specjalistą nie jestem, ale mam pewne wątpliwości: sok z jabłek 10l(ręcznie wyciskany nie kupny) woda 10l [...] Gęstość 10,9Blg Jesli 10litrów soku rozcieńczyłeś 10litrami wody i masz 10,9°Blg, to przed rozcieńczeniem sam sok miał 20°Blg! Co to za odmiana? Jakieś super jabłka. Ja robiłem z antonówek i sam sok miał ok 11°Blg. Sok z woda podgrzany do 80C i trzymany 15 min To chyba nie był potrzebny ruch... Rozumiem że chciałeś spasteryzować, ale uciekło Ci właśnie połowa (jak nie więcej) aromatu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 (edytowane) Czysty sok był słodki prawie nie kwaśny, a jabłka były przywiezione z pod Rzeszowa(stare drzewa a odmiana Koksy). Myślałem że będę musiał dodać cukru ale to wystarczy. No może faktycznie pasteryzacja była nie potrzebna ale nie chciałem żeby jakieś dzikie drożdże się tam dostały lub inne paskudztwo z powietrza. Co wyjdzie z tego to nie wiem na pewno coś co wypije. Edytowane 4 Października 2012 przez czeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Cieszę się, że cydr zrobiłeś i to z jabłek a nie na lenia. Ciekawi mnie dlaczego drugiej strony nie można wczytać z Twojego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeki Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 No sam nie wiem co się stało, ale na szczęście wszystkie zapiski mam tez na papierze żaden przepis mi nie zginie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Pracuję nad rozwiązaniem problemu. Dzięki za zaraportowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się