Skocz do zawartości

Browar ***Poremba***


Rekomendowane odpowiedzi

Warka @3 Otto's Altbier

Słód pilzneński 2,8kg

Słód monachijski 1,8kg

Słód cara 0,3kg

Słód pszeniczny 0,25kg

Słód melanoiden 0,12kg

Słód czekoladowy 0,08kg

 

Chmiel:

Sybilla 35g - 60min

Lubelski 20g- 20min

 

Zacieranie:

64°C

 

12Blg dodany starter S-04 z warki 2.

 

Burzliwa:

9.VII-15VII 3,5Blg

Cicha:

15.VII - 25VII 3,5Blg

 

Butelkowanie: 46x 0,5l 165g glukozy do refermentacji.

 

Ale mam do was pytanie po wczorajszym przelaniu piwa do fermentatora z kranikiem dziś na powierzchni unosiło się trochę piany naprawdę niewiele i przy nalewaniu do butelek na wierzchu tworzyła się niewielka piana czy źle że już butelkowałem ? Czego mogę się spodziewać?

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Irish Red Ale

Słód pilzneński 5kg

Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,4kg

Jęczmień palony 0,075kg

 

Zacieranie: 16l wody

10' - 52°C

40' - 63°C

20' - 72°C

76°C - filtracja

 

Wysładzanie:

5x 5l

 

Do gotowania 26L brzeczki i 5 l rezerwy.

 

Gotowanie 70min:

Sybilla 50g - 60min

Lubelski 40g - 20min

Chmielu tyle bo chmiel podarowany od kolegi choć przechowywany w zamrażarce to pewnie też już stracił swoją świeżość no i chmiele w woreczkach.

Po chłodzeniu i przelaniu do fermentatora wyszło 21l, gęstości nie sprawdzałem bo temperatura 31C. Rano sprawdzę i zrobię starter z gęstwy warki #3(drożdże S-04).

 

21l - 14,5Blg

 

Burzliwa 2.08-4.08

Cicha 4.08-18.08

Zeszło do 3,5Blg

Butelkowane 153g glukozy

40x0,5l

1x1l

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poranne pomiary 21L o gęstości 14,5Blg i 4,5l rezerwy o gęstości 2,5Blg więc nic nie dolewałem z rezerwy pozostanie tak jak jest zrobiony starter i dodany w temperaturze 22C

 

Jak obliczyć ile dodać rezerwy do refermentacji po cichej przed butelkowaniem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne piwko będę warzyć dopiero za jakieś 2 tygodnie i miało by być to coś ze słodem pszenicznym.

 

Stworzyłem taka recepturę w Brewtarget.

Warka #6 Weizenbock

Pszenica 3,5kg

Pilzneński 1,5kg

Monachijski 1,5kg

Czekoladowy 1200 0,1kg

Pszenica prażona 0,1kg

 

Co myślicie o takiej mieszance ? I jakie zacieranie proponujecie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień wolny wiec może oddać się przyjemnością wiec gar na kuchenkę i przy zacieraniu czas szybko mija ;)

Warka #6 Weizenbock

 

pszeniczny 4kg

pilzneński 1,5kg

monachijski 1,5kg

czekoladowy 1200 0,1kg

jęczmień palony 0,1kg

 

Zacieranie 25l:

44C - 20min

52C - 15min

63C - 35min

72C - 30min

78C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 50g - 60min

lubelski 40g - 20min

 

Po gotowaniu 25l 14Blg drożdże WB-06.

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 "Porter Bałtycki"

 

pilzneński 7kg

karmelowy 300 0,3kg

karmelowy czerwony 0,25kg

czekoladowy 400 0,25kg

czekoladowy 1200 0,15kg

 

Zacieranie 26l

52C - 10min

63C - 35min

72C - 30min

78C filtracja

 

Chmielenie:

sybilla 50g - 70min

lubelski 25g - 30min

lubelski 25g - 15min

 

Po gotowaniu 22l wystawione na balkon.

17,5Blg

tem 19C S-04

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #8 "Czerwony Orzeł

 

pilzeński - 5kg

karmelowy jasny - 0,2kg

karmelowy ciemny - 0,07kg

 

Zacieranie 18l

52C - 10min

63C - 30min

72C - 40min

76C - 5min

filtracja

 

Wysładzanie 13l

 

Chmielenie:

sybilla 60g - 60min

lubelski 30g - 15min

mech irlandzki 5g - 15min

 

Drożdze T-58

 

24L 13,9Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy cydr jestem ciekawy co z tego wyjdzie a że za dużo jabłek rodzinka miała to je chętnie przyjąłem.

 

Cydr

 

sok z jabłek 10l(ręcznie wyciskany nie kupny)

woda 10l

kwasek cytrynowy 20g

drożdże winiarskie Tokay 22

 

Sok z woda podgrzany do 80C i trzymany 15 min

Gęstość 10,9Blg 4.10.2012r

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W cydrach specjalistą nie jestem, ale mam pewne wątpliwości:

sok z jabłek 10l(ręcznie wyciskany nie kupny)

woda 10l

[...]

Gęstość 10,9Blg

Jesli 10litrów soku rozcieńczyłeś 10litrami wody i masz 10,9°Blg, to przed rozcieńczeniem sam sok miał 20°Blg! Co to za odmiana? Jakieś super jabłka. :) Ja robiłem z antonówek i sam sok miał ok 11°Blg.

 

Sok z woda podgrzany do 80C i trzymany 15 min

To chyba nie był potrzebny ruch... Rozumiem że chciałeś spasteryzować, ale uciekło Ci właśnie połowa (jak nie więcej) aromatu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czysty sok był słodki prawie nie kwaśny, a jabłka były przywiezione z pod Rzeszowa(stare drzewa a odmiana Koksy). Myślałem że będę musiał dodać cukru ale to wystarczy. No może faktycznie pasteryzacja była nie potrzebna ale nie chciałem żeby jakieś dzikie drożdże się tam dostały lub inne paskudztwo z powietrza. Co wyjdzie z tego to nie wiem na pewno coś co wypije.

Edytowane przez czeki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.