coder Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) W książce Yeast (Chris White) znalazłem ciekawy przepis na rewitalizację gęstwy: W dniu warzenia - przygotować sterylną brzeczkę 20 Blg w ilości 10 ml na każde 200 ml gęstwy - odmierzyć potrzebną ilość gęstwy do osobnego pojemnika - podgrzać ją delikatnie do 21-24°C - dodać brzeczkę do gęstwy - zostawić gęstwę w 21-24°C na 4 do 12 godzin. Nie mieszać, nie napowietrzać. - aktywne drożdże powinny objawić się jako mleczne zmętnienie brzeczki. Martwe powinny osiąść na dnie i należy je odrzucić przy dekantacji. są też przepisy na kwaśne mycie brzeczki, w celu częściowego usunięcia ew. infekcji - schłodzić gęstwę do 2-4°C (ważne!) - odmierzyć potrzebną ilość gęstwy - mycie rozpocząć 120 minut przez zadaniem drożdży - dodawać kwas fosforowy, ciągle mieszając, aż pH osiągnie 2-2.5 - utrzymywac to pH przez 60-90 minut, ciągle mieszając - wlać wszystko do fermentora, bezzwłocznie, bez podgrzewania. mycie z użyciem ClO2, daje lepsze rezultaty niż mycie samym kwasem - schłodzić gęstwę do 2-4°C - przygotowac wodę, zakwasić ją do pH=3, dodać ClO2, aby uzyskać koncentrację 20-50 ppm, 2-4°C - po 15 minutach dodać do tej wody gęstwę, wymieszać dokładnie - zostawić na min. 30 minut - wlać do fermentora Edytowane 13 Lipca 2012 przez coder Lumpy i Bogodar 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Czy na pewno 10ml brzeczki na 200ml gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Co da częściowe usunięcie infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Co da częściowe usunięcie infekcji? Nie należy tego procesu używać do gęstw zakażonych, rzaczej jako rutynowe polepszanie jakości czystej gęstwy. Przemywanie kwaśnie nie usunie drożdży dzikich ani pleśni, słabo też oddziałuje na bakterie mlekowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Czy na pewno 10ml brzeczki na 200ml gęstwy? tak piszą, 1/2 ml brzeczki na 10 ml gęstwy, 50 ml na litr Edytowane 3 Lipca 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 W książce Yeast (Chris White) znalazłem ciekawy przepis na rewitalizację gęstwy: W dniu warzenia - przygotować sterylną brzeczkę 20 Blg w ilości 10 ml na każde 200 ml gęstwy - odmierzyć potrzebną ilość gęstwy do osobnego pojemnika - podgrzać ją delikatnie do 21-14°C - dodać brzeczkę do gęstwy - zostawić gęstwę w 21-24°C na 4 do 12 godzin. Nie mieszać, nie napowietrzać. - aktywne drożdże powinny objawić się jako mleczne zmętnienie brzeczki. Martwe powinny osiąść na dnie i należy je odrzucić przy dekantacji. to ma być gęstwa/brzeczka wyjęta z lodówki? czy podgrzewamy do 21-24 i zostawiamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harasim Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Z dolniakami tak samo postępować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 W tej książce jest sporo ciekawych rad, np. odnośnie schematu temperatury fermentacji: - drożdże należy zadać 1-2°C poniżej zakładanej temperatury fermentacji. - podnieść temperaturę fermentacji do docelowej w 18-36 godzin - utrzymywać ją starannie aż pozostanie tylko 1/3 - 1/4 ekstraktu do odfermentowania - podnieść temperaturę o 2 do 5°C w przeciągu dnia lub dwóch i utrzymać ją do końca fermentacji, a nawet dłużej, aż drożdże odfermentują i posprzątają po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. coder Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Test stabilności brzeczki: Pobieramy w sterylny sposób nieco brzeczki nastawnej do naczynka. Trzymamy je przykryte w temp. ok. 30°C i co dzień sprawdzamy, czy nie pojawia się zmętnienie, nagazowanie, wadliwe zapachy. Gdy się pojawią to: - po jednym dniu - bardzo poważna infekcja, piwo prawdopodobnie pójdzie w kanał, potrzebne solidne szorowanie browaru - po 2-3 dniach - poważna infekcja, piwo może przeżyje, szorowanie konieczne, gęstwa do wywalenia - po 3-6 dniach - lekka infekcja, prawdopodobnie nie będzie wyczuwalna w piwie - po 7+ dniach - czyścioszek! cml, Swiaderny, Jacki i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Cześć. Naczynko ma być typu zamknięte czy otwarte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Ma być na tyle zamknięte, żeby kurz nie wpadał do środka, a na tyle rozszczelnione, żeby ew. fermentacja go nie rozsadziła. Np. słoiczek z częściowo dokręconą pokrywką. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Cześć. I wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 brzeczka przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Tak, przed zadaniem drożdży - niby jaki byłby cel robienia tego po ich zadaniu, chyba, że FFT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 (edytowane) Gwoli ścisłości, jest też opisana podobna procedura sprawdzania stabilności brzeczki po zadaniu drożdży, tyle, że drożdże zabija się jakąś selektywną trucizną. W browarach służy do skontrolowania procedury zadawania drożdży, w domu raczej nie ma zastosowania. Edytowane 27 Lipca 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Czy wszystkie informacje które podajesz są z "Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Tak, właśnie ją czytam i dla pamięci ważniejsze fragmenty przepisuję tu. Przy okazji: wypróbowałem tą rewitalizację gęstwy małą ilościa mocnej brzeczki i nie zauważyłem efektu opisanego w książce. Drożdże się obudziły, spieniły w całej objętości i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Może gęstwa wcale nie była stara , bo efekt zauważysz dopiero, jak większość drożdży będzie martwa lub nie będzie wstanie fermentować brzeczki o dużej gęstości. W zależności od rodzaju drożdży "czas starzenia" jest różny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Czy można użyć gęstwy 2 miesiące starej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Ja używałem 6 miesięcznej i piwo było normalne. Wcześniej tylko sprawdziłem na słoiku brzeczki, czy drożdże zaczną fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Książkowa granica to 2 tygodnie. Starszych gęstw możesz używać na własną odpowiedzialność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dagome Opublikowano 5 Stycznia 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zamiast trzymać gęstwę miesiącami, zdecydowanie lepszy pomysł to przejść na suche i nie zawracać sobie głowy gęstwą. Fermentacja to zdecydowanie najważniejsza rzecz, która ma miejsce przy robieniu piwa i jeżeli myślimy o tym, żeby wyszło możliwie dobre, radzę podchodzić do tematu poważnie. Ja staram się używać gęstwy możliwie świeżej, najczęściej 1-2 dniowej. Na palcach mogę policzyć sytuacje, w których używałem starszej niż tydzień. Zbyt dużo czasu i pracy kosztuje mnie uwarzenie piwa, żeby ryzykować sp***nie go starą gęstwą. Jeżeli nie mam możliwości szybkiego wykorzystania gęstwy do następnej warki, wolę przedłużyć cichą i opóźnić zebranie drożdży. Pan Zazak, crosis, slotish i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Ja wczoraj zadawalem brzeczke na stouta gestwa majaca 1 miesiac. Fermentacja po 24h+ ruszyla z kopyta - podwyzszona temperatura i ladna piana. Teraz bede mial remont i 2 gestwy S-04 i US-05. Wiec sprawdze czy rusza, jak zaczne warzyc w lutym btw, wiadomo ze najlepiej zadawac jak najswiezsza gestwo, ale jesli nie ma mozliwosci to ja bym sie nie szczypal. Slyszalem ze popularne drozdze (s-04, us-05) moga ruszyc nawet z 3-4 miesiecznej gestwy. Zawsze poprostu trzeba miec paczke suchych w domu i w razie W zadac zrehydratyzowane suche. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Fakt ruszenie nie oznacza faktu zdrowej fermentacji. A start po 24+h to koszmarny lag. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 A start po 24+h to koszmarny lag. Nie przesadzaj, koszmarny to jest po 72. Po 24 to ledwie opóźniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się